Now Reading
Arhetipurile feminine și cum să-ți amplifici puterea interioară – partea a II-a

Arhetipurile feminine și cum să-ți amplifici puterea interioară – partea a II-a

Așa cum ți-am promis, revin cu a doua parte dintr-un material amplu care privește arhetipurile feminine. Este un subiect despre care scriu cu multă încântare și pe care încerc să îl studiez îndeaproape. Așa cum am menționat în articolul anterior, există 11 arhetipuri feminine principale cu care jonglăm fiecare dintre noi în diverse etape de viață, situații și oameni pe care-i cunoaștem de-a lungul timpului.

Vreau să repet aceste 11 arhetipuri, iar dacă nu ai citit prima parte a materialului te rog să o faci, pentru o înțelegere cât mai bună a subiectului discutat sau pur și simplu, citește-l încă o dată pentru a-ți reîmprospăta informația.

Acestea sunt:

 1. Fecioara
 2. Ibovnica
 3. Mama
 4. Cotoroanța sau Vrăjitoarea
 5. Vindecătoarea
 6. Muza
 7. Preoteasa
 8. Regina
 9. Războinica
 10. Femeia sălbatică
 11. Femeia înțeleaptă

Arhetipul feminin: Vindecătoarea

Acest arhetip este întruchipat de vrăjitoarele și moașele lumii de azi (ce trist este că acum, la noi în țară nu mai există o școală de moașe, așa cum se obișnuia înainte… sau cel puțin, eu nu cunosc).

Vindecătoarea este capabilă să ofere spiritual, emoțional și fizic cunoștiințele și comorile sale, astfel încât reușește să extindă grija și protecția sa oamenilor pe care îi întâlnește, de la familie, prieteni pâmă la colegii de job și comunitatea extinsă. Iar asta include și propriile ei visuri! Ea oferă celor din jur, dar își oferă (și) siești.

Vindecătoarea iubește necondiționat și îmbrățișându-i magia îți permiți să creezi relații puternice, sănătoase, bazate pe conexiune autentică. Vindecătoarea este o alchimistă, care îți arată în ce se pot transforma iubirea, dar și durerea sau acceptarea dacă ești dispusă să le faci față întrucât, ea este prototipul răbdării, iertării și compasiunii.

Iar odată ce te angajezi pe acest drum, arhetipul acesteia te va însoți în calea ta spre vindecare.

Vindecătoarea și umbra sa

Ei bine, partea umbră a Vindecătoarei este dificil de recunoscut, întrucât multe dintre calitățile ei sunt aclamate de societatea actuală. Dar cred că îți poți da seama când te afli în umbra Vindecătoarei. Atunci când te simți responsabilă pentru rezolvarea durerii și a luptelor pe care le dau cei din jur, sau când te simți vinovată de necazurile unui sau al altuia; mai ales atunci când sfatul sau prezența ta nici măcar nu au fost solicitate.

O femeie Vindecătoare de multe ori se neglijează, având multe caracteristici în comun cu arhetipul Mamă. Atunci când te dăruiești complet se întâmplă de cele mai multe ori să uiți de tine și de propriile nevoi. Astfel, vei ajunge epuizată, sleită de puteri, de propriile resurse. Am mai observat o tendință a femeilor guvernate de acest arhetip, și anume consideră că doar ele și numai ele pot rezolva problemele altora. Suferă de un anume “God Complex” și ajung câteodată să se concentreze pe auto-gratificare și mai puțin pe vindecarea și înțelegerea persoanei care le solicită ajutorul.

Cum să accesezi energia Vindecătoarei

 • creează-ți un spațiu personal
 • practică arta ascultării active, adică fii prezentă și atentă la interlocutor
 • ajută pe cei din jur cu toată inimă fără să revendici mulțumiri, adică ajută-i din umbră și nu te lăuda cu faptele tale (și nici nu aștepta slave din partea celorlalți)
 • fii sinceră cu propriile tale intenții atunci când îți oferi ajutorul sau ți-l cere cineva

Arhetipul feminin: Muza

Cumva, orice femeie își dorește să fie măcar o dată în viață Muză pentru cineva… sau pentru sine. Ea este artista, scriitoarea, actrița, povestitoarea. Acest arhetip reușește să-și dezlănțuie sinele autentic și energia creativă fără să se teamă de judecata exterioară. Este acea femeie care debordează de idei, tot ceea ce ea creează izvorăște dintr-o mare profunzime care se reflectă din interior către exterior, fără pic de efort. De asemenea, arhetipul Muză este însoțit mereu de un scop, alăturat unor trăsături clare de onestitate și integritate, un aspect definitoriu al muzei noastre.

Muza și umbra sa

Atunci când Muza este guvernată de umbră, îndoiala îi acaparează inima astfel încât, ideile și aspirațiile pe care le primește de la Dumnezeu nu intră pe frecvența corespunzătoare. De altfel, poate să devină paranoică, prinsă într-o mentalitate de “artist înfometat”, copiind ideile altora din teama că propriile idei nu sunt la fel de bune.

Cum să accesezi energia Muzei

 • dacă te îndoiești des de propria persoană încearcă să descoperi rădăcina stimei de sine joasă pe care o simți cu scopul de a te vindeca 
 • pune valoare mai mult pe verbul A FI, mai puțin pe verbul A OFERI
 • setează-ți perioade constante și profunde de a crea (orice implică asta pentru tine)
 • conectează-te la sinele tău superior
 • îmbrățișează și învață să te iubești cu adevărat
 • renunță la convingerile limitate că nu ești suficient de creativă
 • nu te mai compara cu ceilalți!

Arhetipul feminin: Preoteasa

Arhetipul Preotesei reprezintă calea pe care sufletul nostru trebuie să-și clădească misiunea în această viață. Ea este în acord perfect cu intuiția și înțelepciunea uterului, Preoteasa fiind capabilă să se acordeze la intuiția cu care Universul a înzestrat-o. De altfel, pentru a avea o viață împlinitoare acesta este arhetipul la care ar trebui să aspirăm zi, de zi, de zi.

Preoteasa se aliniază cu cele mai înalte valori și la scopul sacru, unic cu care un suflet vine la întrupare reprezentând dorința oricărei ființe de a avea o misiune, un țel, un înțeles – dacă vrei. Ea este un suflet sensibil și conectat spiritual cu sinele ei superior, cu Divinul, cu îngerii lui Dumnezeu, aceia pe care nu-i vedem, pe care poate nu-i simțim, dar care ne stau alături. Acest arhetip are o dorință profundă pentru cunoaștere, pentru înțelegere deplină și manifestă multă răbdare în căutarea personală pe care o întreprinde. Nu în ultimul rând, Preoteasa este conectată cu natura și urmează ciclurile naturale ale pământului și ale lunii.

Preoteasa și umbra sa

Când este întunecată de umbră Preoteasa se luptă să facă diferența între intuiție și ego și prin urmare, îi șchioapătă serios încrederea în propria persoană. Ea poate fi în conflict cu propriul sine și cu prejudecățile sociale. De asemenea, ea se poate lupta cu acceptarea propriul corp, trăind în trecut sau în viitor (niciodată aici și acum) reușind cu greutate să fie conștientă de sine însăși.

Cum să accesezi energia Preotesei

 • cât mai multe plimbări lungi în natură
 • journaling
 • conectează-te la ciclul lunii și la propriul ciclu sacru
 • meditează
 • pune-ți întrebări obiective dacă viața pe care o trăiești acum te bucura și te împlinește în totalitate
 • ajută sincer alte femei

Arhetipul feminin: Regină

Regina este un lider înnăscut. Fie că este vorba despre o relație amoroasă, de familie sau de afaceri, Regina stabilește obiective și este mereu motivată să le ducă la bun sfârșit. Este loială și știe ce vrea. Îmi place mult acest arhetip pentru că dacă i-ai captat puterea, atunci înțelegi importanța investiției în tine, ca femeie. Pe Regină o vei găsi cu nasul în cărți, la diverse cursuri sau retreaturi de wellness, lucrând cu cei mai buni antrenori și mentori pentru ca ea să fie cea mai bună versiune a sa. Regina crede că este aici, pe Pământ pentru a evolua în fiecare zi și ȘTIE că aceasta este misiunea ei. Totodată, eu o văd ca pe un fluture social, bătând din aripi și captând atenția tuturor. Îi plac oamenii, își face ușor prieteni noi și este devotată familiei.

Ah, și un aspect foarte important de reținut aici: Regina nu consideră că este o victimă, nu vrea și nici nu are timp să se smiorcăie, să se plângă și să vadă părțile negative dintr-o situație anume. De altfel, va pleca rapid de lângă acele persoane care îi strivesc bucuria de a fi, recunoscând ușor persoanele toxice. În diverse legende, găsim arhetipul Reginei dedicat propriului mariaj și sanctității căsătoriei. 

Regina și umbra sa

În partea sa de umbră, Regina poate fi superficială și foarte conștientă de imaginea pe care o afișează în lume. Ea este predispusă la judecată (a ei și a celorlalți) și poate deveni exigentă, în calea ei spre perfecțiune (care nu există!). Regina se poate simți ușor amenințată de alte femei și poate fi orbită de invidie atunci când cineva are ceva ce ea își dorește.

Cum să accesezi energia Reginei

 • investește în dezvoltarea personală
 • găsește-ți un mentor
 • lucrează la stima de sine
 • renunță la ideea de perfecțiune
 • fii confortabilă în luarea deciziilor (mari sau mici)
 • nu te judeca și renunță la critica celor din jur
 • nu te lăsa bântuită de competiție și de invidie

Arhetipul feminin: Războinica

Acest arhetip mai este cunoscut ca Artemis sau Arhetipul Amazonului. Ea întruchipează spiritul feminin independent al cărui scop principal este să obțină libertatea și suveranitatea propriei vieți. Războinica este orientată spre obiective, este competitivă (cu ea însăși, ține minte asta!) și dedicată cauzelor la care ține, susținând mereu lucrurile în care crede. Astfel, Războinica nu se bazează pe nimeni în afară de ea însăși și este protectoarea altor femei, în special a celor care sunt vulnerabile. Artemis este curajoasă și sigură pe atuurile sale, fiind o personalitate energică care adoră să fie în comuniune cu natura.

Războinica și umbra sa

Când întâlnește întunericul, Războinica poate fi indisponibilă emoțional reușind să îndepărteze cu brutalitate oamenii pe care îi iubește reținându-și sentimentele. Războinica în umbra sa nu vrea să își arate vulnerabilitatea în încercarea exagerată de a-și menține independența totală. Uneori are pică pe unele femei și este într-o concurență tulburătoare cu surorile sale.

Cum să accesezi energia lui Artemis

 • fii spontană
 • stabiliți-vă un obiectiv nou sau o provocare nouă și ține-te de ea
 • fii deschisă cu cei din jur, lasă-i să intre în inima ta
 • mergi des în drumeții, bucură-te de natură cât mai des
 • intră într-un ONG sau participă ca voluntar într-o asociație al cărui crez reverberează cu tine
 • bucură-te de singurătate, de propria companie (ieși singură la restaurant, mergi și lucrează de la o cafenea sau îndrăznește să pleci singură într-un city-break)

Arhetipul feminin: Femeia sălbatică

Femeia sălbatică se va regăsi la un moment dat în fiecare dintre noi. Aceasta are multe chipuri și multe nume, ceea ce o face greu de definit. Ea mai este cunoscută sub numele de Femeia Remediu fiind sora geamănă a arhetipului Vrăjitoarei. Femeia sălbatică este sursa sufletului feminin, fiind capabilă să-și confrunte umbrele și nu se teme de ciclul morții și al renașterii. Femeia sălbatică este plină de pasiune, de creativitate și de înțelepciune. Acest arhetip este profund antropologic deoarece, poartă cu sine visurile, poveștile, cântecele, semnele și simbolurile femeii de la geneză, până în prezent.

See Also

Femeia sălbatică și umbra sa

Când este poziționată în umbră, cu precădere în faza premenstruală, Femeia sălbatică poate provoca haos în jurul ei, dar și în propriul suflet. Poate manifesta dureri foarte mari în zona genitală în perioada premenstruală, schimbări bruște de temperament, depresii, refulări sau agitație sporită.

Cum să accesezi Femeia sălbatică

 • nu-ți fie teamă să te arăți lumii așa cum ești, adică fii autentică, fără măști
 • urmărește-ți ciclul menstrual
 • dezvoltă-te cât mai mult, participă la cursuri de formare profesională sau mergi des la seminarii de dezvoltare personală, ori fă un curs de actorie
 • cunoaște-te cât mai bune și nu-ți fie teamă de părțile tale urâte, mai bine zis, împrietenește-te cu ele și conștientizează-ți emoțiile și sentimentele

Arhetipul feminin: Femeia înțeleaptă

Femeia înțeleaptă este de obicei, stâlpul din familia sa ori în comunitatea din care face parte. Este de obicei o femeie mai în vârstă. Arhetipul femeii înțelepte reprezintă pierderea fertilității, a frumuseții exterioare, a activității și a tinereții.

DAR ea a schimbat aceste atribute cu experiența, înțelepciunea și cunoștințele dobândite de-a lungul vieții, pe care le împărtășește acum cu ceilalți în mod liber și dezinteresat. Ea poate fi extrem de introvertită, dar profund conectată la intuiția sa. Eu consider că această femeie este complet trează sau în sfârșit trează. Femeia Înțeleaptă este conectată cu Divinul. Ea ne oferă intuiție și înțelepciune pentru a ne ghida în următoarea fază sau în următorul capitol al vieții noastre, ajutându-ne să evoluăm.

Femeia înțeleaptă și umbra sa

Acest arhetip poate deveni foarte retras, ajungând să se izoleze complet de familie și de prieteni, iar acest lucru duce la o singurătate profundă, aproape ireversibilă. Se prea poate ca femeia acestui arhetip să nu se mai regăsească în această lume, pierzând efectiv din plăcerea de a fi, de a trăi.

De aceea, trebuie să avem mare grijă la femeile înțelepte din viața noastră. Cu multă blândețe și iubire să le fim alături mamelor și bunicilor noastre!

Cum să accesezi Femeia sălbatică

 • îmbrățișează-ți noile daruri și oportunități pe care viața ți le scoate în cale
 • înțelege că primim lecții zilnic și că nu încetăm niciodată din a învăța și din a experimenta
 • conectează-te cât mai des cu lumea exterioară
 • împărtășește-ți experiențele și învață-i pe ceilalți din cunoștințele acumulate de-a lungul anilor
 • roagă-te din toată inima
 • fii bună și înțelegătoare cu femeile din jurul tău

Un gând de final! Anumite arhetipuri sunt mai frecvente în anumite momente din viața unei femei. De exemplu, atunci când o femeie naște și își crește copiii, întruchipează cu precădere arhetipul Mamei. Atunci când o femeie conduce propria afacere, mai mult ca sigur că aceasta este guvernată de arhetipul Reginei. Iar când o femeie este pe punctul de a crea ceva, de a iniția un proiect sau de a pune bazele unei dorințe arzătoare din inima sa este însoțită cu siguranță pe drumul său de arhetipul Muzei.

Se prea poate, ca acum, când citești acest articol să lucreze în interiorul tău mai multe arhetipuri feminine în mod simultan, iar acest lucru te construiește pe tine ca om și ca femeie într-un mod extrem de profund, de viguros, de magic. În noi trăiesc mai multe arhetipuri laolaltă!

Mai mult, ține cont că unele arhetipuri lucrează armonios împreună, pe când altele se ciocnesc, se zgârâie, se cicălesc.

Cred că deja ți-ai dat seama care sunt arhetipurile care rezonează cel mai mult cu tine, de aceea mi-ar plăcea să scrii în comentarii care sunt acelea.

Și nu în ultimul rând, care dintre arhetipurile feminine descrise ți-ai dori să lucreze mai mult pentru tine, sau pe care anume ți-ar plăcea să le întruchipezi cel mai mult?

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top