Cum să ai mai multă energie zi de zi.

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Dar ce faci dacă te trezești fără energie? Aștepți ziua următoare. Poate o să ai noroc și o să fie una mai bună. Glumesc, desigur. Sunt mai degrabă de părere că este în puterea noastră să ieșim din starea de amorțeală în care se întâmplă să ne aflăm uneori. Totul este să știi cum să-ți ajuți organismul. Adică să-l stimulezi în mod natural, astfel încât să aibă energie pe tot parcursul zilei.
Sunt deseori întrebată de unde am energie să fac atât de multe. Unele persoane chiar afirmă că nu mă pot urmări pentru că prea fac de toate. Ce să zic? Uneori mi se pare că, într-adevăr, fac prea multe, alea sunt momentele când obosesc. Dar de cele mai multe ori trăiesc cu senzația că nu mi-am utilizat energia, forța și puterea de muncă la potențialul maxim. Mă întreb însă, de ce această lipsă de energie la atât de multă lume? Să vedem.
De ce nu ai energie?
Cauzele sunt, desigur, variate. Una dintre ele ar putea fi stresul prin care treci în prezent – generat de locul de muncă, de probleme finaciare sau emoționale și nu numai. Sau poate ești lipsit de motivație din cauza incertitudinilor prin care treci. Sau pentru că nu ai obiective pe care să vrei să le atingi. Poate programul tău de lucru este unul neregulat, ceea ce îți afectează organismul. O viață sedentară duce și ea la un nivel de energie mai scăzut. Același lucru este valabil și pentru mâncatul necorespunzător.
Ce poți să faci ca să ai mai multă energie?
1. Stai în soare
Avem nevoie de soare ca de aer. Pentru că starea noastră de spirit e influențată foarte mult și de expunerea la soare. Adică… nu-i așa că în zilele ploioase (cum au fost cele din ultima vreme) tinzi să ai mai puțină energie și o dispoziție mai proastă?
Iar cel puțin 15 minute în care stai la soare fac minuni și pentru sănătate, să știi. Vitamina D, de exemplu, este produsă în mod natural de organism când pielea este expusă la lumina solară. Cât de importantă este vitamina D pentru organism și de ce ar trebui să faci un test ca să afli care este nivelul ei în sânge? Răspunsurile le găsești aici.
2. Un somn odihnitor
Organizează-te și o să vezi imediat diferența în bine! Și să știi că nu este suficient doar să-ți propui să dormi mereu de acum încolo 8 ore/ noapte. Trebuie să ai grijă să ai parte de un somn care îți reface puterile. Așa că îți las aici un articol în care am scris pe larg despre ce trebuie să faci în timpul zilei, ce obiceiuri să-ți creezi și cum să pregătești spațiul în care urmează să dormi – toate acestea pentru a avea un somn de calitate, un somn cu adevărat odihnitor.
3. Fă mișcare
Nu te gândi că trebuie să te apuci de exerciții fizice intense sau că e nevoie să aloci mult timp sau spațiu. Când spun mișcare, mă refer la orice tip de activitate fizică. Până și mersul pe jos se pune la socoteală. Sau dansul. Cheia e ca tipul de mișcare pe care-l alegi să fie făcut periodic. Așa că gândește-te ce ți-ar face plăcere să faci zilnic, ca să crești șansele să te și ții de alegerea ta. Poate vrei să încerci ceva ce n-ai mai făcut până acum, dar care îți surâde. Poate yoga? Și apropo de yoga, uite câteva recomandări pentru începători.
4. Redu cantitatea de zahăr
Știu că mâncăm ceva dulce tocmai pentru a avea un boost de energie. Dar adevărul este că zahărul vine la pachet cu multe minusuri, unul dintre ele fiind că îți afectează nivelul de energie pe termen lung. Așa că încearcă să-l consumi mai puțin. Dacă simți nevoia să iei o gustare, nu mânca dulciuri. Ține la îndemână o alternativă sănătoasă (nuci, alune de pădure, migdale, caju etc.)
5. Folosește uleiuri esențiale
Caută uleiuri esențiale care să contribuie la creșterea nivelului de energie (citrice sau mentă, de exemplu). Ce sunt uleiurile esențiale, cum pot fi ele folosite, care sunt beneficiile și cum verifici dacă un ulei esențial este cu adevărat pur poți afla din articolul Ghidul începătorului pentru uleiuri esențiale.
6. Ai grijă ce mănânci
Trei lucruri trebuie să ai în vedere aici. Primul este să mănânci sănătos. Evită alimentele prăjite, procesate sau pline de grăsimi nesănătoase. Ele îți dau o stare de bine pe termen scurt și te lasă pe urmă fără energie. Al doilea este să te asiguri că aportul de nutrienți este unul bun, astfel încât să beneficiezi de cât mai multe vitamine și minerale necesare organismului. Al treilea este să mănânci aproximativ la aceeași oră în fiecare zi. În felul acesta îți obișnuiești organismul cu un program și e mai puțin probabil să ronțăi una-alta pe tot parcursul zilei în loc să mănânci cum trebuie. Nu de alta, dar dacă se întâmplă să ai și o zi agitată, ajungi să mănânci pe săturate abia când te întorci acasă. Ceea ce este obositor pentru organism, pentru că seara el nu trebuie să digere multă mâncare, ci să se pregătească pentru somn.
7. Fii prezent
Mintea noastră tinde să zboare în toate direcțiile, să fie mereu preocupată de ceva, să aibă tot timpul ceva de rezolvat, să caute mereu soluții. Poate că nu-ți dai seama, dar asta îți consumă foarte multă energie. Când ai stat ultima dată la masă și pur și simplu te-ai bucurat de mâncare, fără să te gândești ce o să faci în restul zilei sau fără să te uiți pe telefon? Fii prezent și ia energie din ce te înconjoară. De exemplu, dacă te plimbi prin parc, pune mâna pe copaci, mergi pe iarbă, bucură-te de natură, exploreaz-o plin de curiozitate! Nu rămâne captiv în lumea gândurilor tale. Iar dacă simți că mintea își ia iar zborul în toate direcțiile, fă exerciții de respirație.
În concluzie…
Cu pașii aceștia mici, dar făcuți constant, o să ajungi să ai un nivel bun de energie. Ai răbdare cu tine însuți și nu uita că e nevoie de timp ca să vezi rezultatele schimbărilor pe care începi să le faci astăzi. Iar dacă ți se pare că a trecut timpul fără ca tu să începi să simți o ameliorare a nivelului de energie, du-te la un medic. Poate că un set de analize și sfaturile lui cu privire la ce ar trebui să faci de acum încolo te vor ajuta să-ți recapeți energia.
***
Super recomandarile, nota 10 pentru postare 😉
mă bucur!!