Now Reading
Cum te pregătești pentru prima vizită la ginecolog.Temeri, curiozități și prejudecăți

Cum te pregătești pentru prima vizită la ginecolog.Temeri, curiozități și prejudecăți

Pentru foarte multe tinere, consultul ginecologic, mai precis prima vizită la ginecolog, este considerat în continuare un subiect delicat, motiv pentru care acestea aleg adesea să stea departe de cabinetul ginecologic. Un studiu al Institutului Naţional de Medicină Sanitară, publicat în 2016 într-o revistă de specialitate, arăta că doar 15-20% dintre femeile din România se prezintă la medicul ginecolog pentru o consultaţie de rutină. Mai mult, 40% dintre români aleg să nu meargă deloc la controalele medicale de rutină, potrivit unui studiu realizat și publicat de Eurostat în 2019, ceea ce este și mai îngrijorător.

Există foarte multe prejudecăți și frici țesute în jurul ideii de control ginecologic, însă… ideea de bază, cea care ar trebui să primeze în fața oricăror temeri sau emoții, este că această examinare contribuie la protejarea sănătății. Și că nu ar mai trebui evitată sau ignorată. De ce există anumite temeri cu privire la vizita la cabinetul ginecologului, ce reprezintă, de fapt, acest lucru, dar și cum anume ar putea tinerii, în special, să scape de teama de ginecolog – încercăm să răspundem la toate aceste întrebări pe care le primim, săptămânal, pe platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro.

În ce constă, de fapt, prima vizită la ginecolog

Ce presupune această consultație de specialitate? La ce anume trebuie să se aștepte adolescentele când merg pentru prima dată în cabinetul unui ginecolog? La ce vârstă este recomandată această vizită și în ce moment al lunii este cel mai indicat să fie efectuată? Este în regulă ca unul dintre părinți să participe la această vizită? Sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări la care tinerii care nu trecut prin această experiență și le adresează. 

Prima experiență din cabinetul ginecologic aduce cu sine stări de anxietate, numeroase întrebări și un ușor disconfort. Cunoscând însă cum anume se desfășoară o astfel de vizită, amânarea și temerile pot fi îndepărtate. Nu în ultimul rând, importantă e și conștientizarea faptului că întotdeauna este mai ușor să prevenim anumite probleme decât să le tratăm. O vizită efectuată tardiv poate avea complicații mult mai mari în comparație cu o consultație de rutină.

Primul pas în cadrul unei consultații de acest gen se numește anamneză, discuția dintre medic și pacientă, în cursul căreia medicul află care sunt motivele vizitei și istoricul medical al pacientei. Pacientei îi sunt prezentate și explicate următoare etape ale consultului ginecologic.

Urmează apoi examenul clinic, care se desfășoară pe masa ginecologică. El constă în inspecția externă a regiunii genitale, urmată de examenul cu valvele, ocazie cu care se vizualizează mucoasa vaginală și colul uterin. Tușeul vaginal este ultima etapă, în timpul căreia medicul palpează uterul, zonele anexiale și vezica urinară.  În cazul fetelor virgine, se va efectua tact anal (examenul cu valvele și tactul vaginal nu se vor efecuta).

Atunci când se impune, când examenul clinic este anormal, medicul poate indica efectuarea unei ecografii transvaginale, ce constă în introducerea în vagin a unei sonde ecografice speciale pe care se va monta un prezervativ, investigație care permite vizualizarea în detaliu a organelor genitale interne. Examenul ginecologic este completat de examenul sânilor. 

Ce fel de întrebări îți poate adresa medicul?

Întrebările care se adresează într-o asemenea consultație sunt, în general, legate de motivul vizitei, momentul în care au apărut simptomele care deranjează pacienta, dacă în timp s-au agravat ori s-au ameliorat, ce fel de medicamente a luat etc. În afara întrebărilor legate de afecțiunea curentă, medicul poate cere și detalii legate de prezența durerilor menstruale, acnee, data la care a venit prima menstruație, data ultimei menstruații, viață sexuală, boli cu transmitere sexuală, consumul de alcool, droguri, fumat, starea emoțională, metodele contraceptive etc. Vor fi analizate și antecedentele patologice ale rudelor de grad 1 -părinți/frați/surori.

În cadrul acestei discuții, pacienții pot identifica subiectele pentru care au nevoie de consiliere medicală, teme referitoare la contracepție, la bolile cu transmitere sexuală. Practic, tinerii pot adresa orice fel de întrebări referitoare la problemele ginecologice, la viața sexuală, la menstruație, la eventualele afecțiuni cu care se confruntă, la metodele de contracepție. Nu există rigori sau limite cu privire la curiozitățile din domeniu, atâta timp cât ei consideră că medicii le pot oferi răspunsurile necesare. 

Când este recomandată prima vizită 

Medicii recomandă tinerelor ca prima vizită la ginecolog să se desfășoare în jurul vârstei de 13-15 ani, ideal înaintea începerii vieții sexuale, pentru a putea informa adolescenții asupra metodelor contraceptive, asupra riscurilor legate de bolile cu transmitere sexuală sau a riscurilor legate de o sarcină neașteptată, despre posibilitatea de vaccinare împotriva HPV, precum și pentru a oferi consiliere și pregătire acestui nou episod din viața lor.

Unele tinere aleg să consulte pentru prima dată medicul ginecolog după începerea vieții sexuale ori atunci când se confruntă o problemă – când simt dureri în etajul abdominal inferior, tulburări ale ciclului menstrual, sângerări sau secreții vaginale modificate.

Este recomandat să nu așteptați să se întâmple ceva anume pentru a consulta prima dată un ginecolog. De fapt, atât studiile, cât și medicii susțin că, cu cât această vizită are loc mai devreme, cu atât mai informați suntem, având în vedere că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea.

Totodată, o asemenea vizită se poate efectua și în cuplu, partenerii pot fi informați despre metodele contraceptive pe care le au la dispoziție, despre modalitatea de utilizarea a acestora, dar și despre riscurile legate de utilizarea acestora. Nu în ultimul rând, tinerele sub 16 ani trebuie să fie însoțite de către unul dintre părinți sau tutore.

Vizitele la ginecolog ar trebui efectuate o dată pe an sau ori de câte ori este necesar. “Multe controale ginecologice efectuate sunt cele de rutină, scopul lor fiind ca pacienții să se asigure că nu se confruntă cu niciun fel de probleme. În situația tinerelor fete, recomand efectuarea  testului Babeș-Papanicolau, screeningul pentru Chlamidia și efectuez consiliere pentru infecția cu  VIRUSUL PAPILOMA UMAN (HPV) și vaccinare antiHPV.  Recomandările sunt conforme cu situația fiecărui pacient în parte. Cel mai important lucru este ca tinerii să fie informați asupra riscurilor apariției unei sarcini, despre bolile cu transmitere sexuală, precum și despre metodele contraceptive pe care le pot folosi”, explică Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificaNeprevazutul.ro.

Medicul ginecolog și Specialist al PlanificaNeprevazutul.ro recomandă tinerelor ca vizita la cabinet să aibă loc după terminarea sângerării menstruale. Totodată, cu 48 de ore înainte de examenul ginecologic, este recomandat pacientelor să nu facă dușuri intravaginale, să nu folosească tampoane intravaginale, creme vaginale sau ovule intravaginale și, de asemenea, să evite contactul sexual.

Examenul secreției vaginale se indică ori de câte ori apare un disconfort vaginal ce se manifestă sub forma usturimilor sau mâncărimilor vaginale, când secreția vaginală își schimbă consistența devenind grunjoasă, gălbuie, verzuie sau când apare un miros neplăcut. Recoltarea este simplă și cu minim de disconfort.

Examenul Babeș-Papanicolau reprezintă metoda de screening pentru cancerul de col, se efecutează anual și are rolul de a depista modificările de la nivelul colului uterin, care, fără tratament, pot să evolueze spre leziuni complexe.  Recoltarea este de asemenea simplă, rapidă și cu un grad minim de disconfort.

Cele mai întâlnite prejudecăți/mituri referitoare la prima vizită la ginecolog

 

  • „Consultul ginecologic este incomod sau dureros”

 

Foarte multe tinere evită această vizită din cauza fricii și a necunoscutului. Lipsa de informații cu privire la ce presupune consultanția este principalul motiv pentru care amână să facă acest pas, lăsând loc presupunerilor cum că ar fi un consult dureros sau inconfortabil. 

Pentru a se simți mai liniștite, tinerele care au de gând să meargă la un prim consult ginecologic ar putea să ceară recomandări de la prietene, membri ai familiei sau de la medicul de familie. Odată ajunsă în cabinet, pacienta îi poate mărturisi medicului că este prima sa vizită ginecologică, astfel încât specialistul să țină cont și să îi explice tot ceea ce este de făcut.  

See Also

 

  • Fetele care nu au avut contacte sexuale nu trebuie să meargă la ginecolog”

 

Vizita la un medic ginecolog este recomandată, în primul rând, pentru sănătatea pacientei și nu are nicio legătură cu existența sau nu a vreunui contact sexual. Medicii recomandă o primă vizită chiar înainte de începerea vieții sexuale, pentru a stabili istoricul medical și pentru a ajuta pacienta în cazul în care întâmpină anumite probleme –  în ceea ce privește ciclul menstrual, spre exemplu. 

 

  • „Investigarea simptomelor/afecțiunilor și găsirea soluțiilor pot fi realizate online”

 

Nu este niciun secret pentru nimeni faptul că tinerii din România (și nu numai) petrec foarte mult timp online, iar internetul reprezintă principala lor sursă de informare când vine vorba despre orice fel de durere sau simptom.  Însă, tocmai pentru a evita situațiile în care aceștia pot ajunge să creadă, în mod eronat, că suferă de vreo boală, este recomandat să apeleze direct la sfatul unui medic ginecolog. Deși internetul este o resursă valoroasă de informații, din diverse domenii, pentru a afla diagnostice și tratamente medicale corecte, cu toții avem nevoie de un sfat avizat, oferit de un specialist, în urma unui consult la cabinet.

 

  • „Viața sexuală e subiect tabu, deci mai bine nu vorbesc cu medicul despre îngrijorările mele”

 

Multor tineri nu li se pare deloc confortabil să discute despre începerea vieții sexuale, chiar dacă unii dintre ei au făcut acest pas. Recomandarea este să aibă întotdeauna în minte faptul că medicul ginecolog vorbește zilnic cu pacienții săi despre astfel de lucruri, astfel încât pentru specialist acestea sunt niște conversații absolut normale. În plus, vorbind deschis despre viața sexuală, medicul poate ajuta pacienții să găsească metoda de contracepție potrivită pentru ei, astfel încât să se protejeze eficient de eventuale sarcini nedorite ori de bolile cu transmitere sexuală.

Voi mergeți constant la controlul ginecologic de rutină? Care au fost experiențele voastre din cabinetul medical?

Foto: Unsplash

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top