Gelul de duș: cum îl alegi pe cel potrivit tipului tău de piele
Gelul de duș a devenit un produs pentru care există atâtea variante, atâtea arome și texturi, încât nici nu mai știi ce să alegi de la raft.
Și foarte rar cred că se mai uita cineva pe etichetă să vadă ce conține sau mai alege un produs în funcție de tipul de piele pe care îl are. Dar tocmai din acest motiv este important să fim mai bine informați la acest capitol.
Dușurile se numără printre acele experiențe relaxante de care ne bucurăm zi de zi, acele momente în care, în sfârșit, luăm o pauză și nu ne mai gândim la probleme. Așa că… de ce să nu îmbunătățim aceste experiențe?
Gelul de duș – cremă sau gel?
Îl găsim sub atâtea denumiri pe ambalaje: shower gel, body wash, moisturizing shower cream și lista poate continua la infinit. Pe scurt, toate sunt alcătuite din apă și detergenți și îndeplinesc același rol: curăță corpul. Dar nu toate o fac la fel.
De exemplu, formulele gel sunt mai consistente ca textură și au o culoare aprinsă, dar și mai mult parfum. Gelurile de duș sunt ideale pentru pielea normală sau cu tendințe de îngrășare, pentru că surfactanții (substanțe chimice cunoscute pentru proprietățile lor de curățare de pe o gamă largă de suprafețe) din ele, îndepărtează rapid impuritățile, oferind o senzație revigorantă. Atenție însă, într-o cantitate mare, acești surfactanți pot usca pielea, ca să nu mai vorbesc de faptul că parfumul unui gel de duș, mai ales dacă e excesiv, poate cauza iritații.
Și uite așa ajungem la o altă formulă, crema, potrivită mai degrabă celor cu pielea uscată. Gelurile de duș cremoase conțin, pe lângă apa și detergenți, și uleiuri sau vaselină (s-ar putea să fie trecută ca petrolatum pe etichetă), care îmblânzesc formula clasică a produsului de curățare. Gelurile cremă hidratează mai bine și lasă pielea catifelată, senzația fiind asemănătoare cu cea pe care o ai după aplicarea unei loțiuni. Caută-le pe cele care au ulei de cocos, aloe vera, miere sau unt de shea în componența lor.
Tip: dacă ai pielea sensibilă, caută produse pe bază de sodium cocoyl isethionate (SCI), e unul dintre cei mai delicați și blânzi surfactanți pentru piele, inclus chiar și în produsele pentru copii. Sau, bineînțeles, rămâne mereu varianta gelurilor bio, fără parabeni, care sunt, într-adevăr, mai scumpe, dar merită din plin. Am scris de ce apreciez produsele bio, pe larg, aici.
Exfolierea: primul pas pentru curățarea în profunzime
Și cum exfolierea este, de multe ori, un prim pas pentru o piele frumoasă, catifelată, cred că se cuvine să vorbesc puțin și despre gelurile exfoliante, care conțin granule ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la curățarea în profunzime. Folosește un gel exfoliant o dată sau de două ori pe săptămână, dar ai mare grijă dacă pielea ta e una sensibilă, ușor iritantă: o formulă care exfoliază s-ar putea să fie prea agresivă.
Tip: dacă ești în căutarea unor geluri de duș exfoliante, caută-le pe cele care au în componența lor sare, alge, ovăz, ceai verde sau semințe de jojoba, ingrediente recunoscute pentru proprietățile lor de curățare/exfoliere.
Deci, tu ce gel de duș vei alege? 😀