Now Reading
Greșeli pe care femeile le fac în relație și cum să le evite

Greșeli pe care femeile le fac în relație și cum să le evite

Știi vorba aia ”dacă tăceai, filosof rămâneai”? 🙂 Ei bine, este o vorbă tare înțeleaptă, de al cărei adevăr mă conving deseori, în diferite situații de viață … și nu spun asta neapărat cu mândrie. La începutul anului, mi-am propus să vorbesc mai puțin și să ascult mai mult. M-am ținut o vreme de asta, dar am mai și uitat … așa că este cazul să-mi amintesc. Conștientizez, și nu mă feresc să recunosc asta, că noi, femeile, avem instinctiv pornirea de a comenta câte ceva tot timpul. Trăim de multe ori cu senzația că știm ce este cel mai bine pentru cei de lângă noi și nu ne putem stăpâni de multe ori de la a ne exprima puncte de vedere care nici nu ne sunt solicitate. Pe bune, hai să fim sincere în primul rând cu noi. Această apucătură se numără printre acele greșeli pe care femeile le fac în relație. 

Sunt într-o etapă a vieții mele de autoanaliză. Mă gândesc la ce fac bine, dar și la ce fac rău. La ce calități am, dar și ce defecte din arsenal aș putea estompa. Am ascultat zilele trecute un speech foarte interesant, bazat pe dovezi științifice, despre cum să îți reprogramezi creierul pentru succes în ceea ce faci. Și un punct al discuției abordat a fost capacitatea omului de a se mai schimba după o anumită vârstă, studiile arătând că după 25 de ani (în alte articole am găsit și vârsta mai optimistă de 30 de ani) toate cărțile de dezvoltare personală sunt cam pierdere de vreme și că singura modalitate prin care omul se mai poate schimba în profunzime este atunci când trece printr-o traumă emoțională. Desigur, nimeni nu vrea să trăiască drame, traume șamd. Hmmm … insist totuși să cred că pot învăța să îmi controlez unele aspecte ale modului în care mă comport cu cei din jurul meu, că îmi pot gestiona niște apucături, emoții și sentimente. Chiar dacă ele sunt sincere și pornite doar din bune intenții. 

Așa că am stat și m-am analizat, pentru că efectele acestor apucături instinctive și necontrolate au efectele opuse celor dorite. Și vreau să evit fix aceste urmări nedorite. Una dintre cele mai istețe soluții când te mănâncă limba este să ți-o muști. 🙂 Glumesc! Trage aer în piept și gândește bine la ce vrei să spui. Lasă să treacă un pic de timp și s-ar putea să nu mai simți ardoarea de a zice ceva. Pe cuvânt, este o strategie de senzație. Uneori îmi iese și îmi vine să mă pup. Alteori nu-mi iese și regret în secunda doi. 

Am întocmit deci din proprie experiență (dar culese și de pe la apropiați) o listă cu acele greșeli pe care femeile le fac în relație și am căutat soluțiile pentru a le evita. Nu îmi mai rămâne decât să le pun în aplicare. De ce? Pentru că o relație bună și sănătoasă de lungă durată implică tot timpul și atenție față de necesitățile emoționale ale partenerului. Până la urmă însă această atenție poate fi însă văzută și ca un gest egoist să zicem, adică dacă lui îi e bine, și mie mi-e bine. Hai să vedem. 

  1. Sâcâiala. Mă tot gândesc că mie nu-mi place deloc, dar deloooc să fiu cicălită la cap de nimeni. Lui de ce i-ar plăcea așa ceva? Niciun tip nu este perfect, niciun bărbat nu este capabil să îți ofere fiecare lucru de care ai nevoie. Îți garantez că vor fi momente în care nu vei fi mulțumită de ceea ce face. Așa cum nici tu nu vei fi perfectă în tot ceea ce faci. SOLUȚIA: atunci când se întâmplă să nu facă ceva ce ai nevoie, alege strategia în care să îți comunici necesitatea la modul ”îmi place când faci X” în loc să zici ”de ce nu faci niciodată Y?” 
  2. Încercarea de a-l schimba. Ce ziceam mai sus despre schimbarea după o anumită vârstă? Ei bine, oamenii se schimbă greu … în esență probabil deloc. Nici tu, nici el. Așa că nu îți imagina că tocmai tu ai puteri magice. Când intri într-o relație, trebuie să o iei pe acea persoană pentru exact cine și cum este, nu pentru cine vrei să fie. Știi vorba aia englezească ”take it or leave it!” Altfel vor apărea dezamăgiri. SOLUȚIA: Când vine vorba de lucruri minore, cum ar fi faptul că nu se îmbracă așa cum crezi tu că ar fi potrivit, poți alege să fii blândă (asta este o calitate fantastică a femeilor – abuzează de ea!!). Încearcă să nu-l critici și nici nu-l face să se simtă prost. Spune ceva care îl face să se simtă bine și îl inspiră să facă această schimbare de unul singur, de exemplu, „Arăți foarte bine în acea ținută, dar poate cu acei pantofi ar fi și mai bine”.  
  3. Nerespectarea spațiului personal. Orice om are nevoie de spațiu personal. Are nevoie de timp cu sine. Chiar astăzi, după ce am petrecut o zi întreagă singură la spa, am înțeles încă o dată cât de benefic este să stau cu propriile gânduri și trăiri. Dacă vezi omul că este într-o pasă proastă, că nu are chef de discuții, că are un moment în care se retrage, lasă-l! Bărbații sunt mai puțin dornici în a-și exprima gândurile instantaneu. SOLUȚIA: întreabă dacă este ceva în neregulă și dă-i astfel posibilitatea să spună ce are. Dacă nu vrea, nu insista. Sigur va veni el la tine mai târziu. 
  4. Să nu-l apreciezi. Mai ales după o vreme, ai tendința să te uiți mai degrabă la ceea ce nu face decât la ceea ce face. SOLUȚIA: caută să apreciezi gesturile mici care îți plac. Nu înseamnă să fii lingușitoare, ci pur și simplu să nu le iei ca pe ceva ce ți se cuvine din pornire. 
  5. Să te neglijezi după o vreme. Am avut câteva discuții cu niște amice despre acest aspect. Unele chiar au afirmat cu sinceritate (asta măcar este de apreciat) că după ce s-au căsătorit, nu au mai fost atât de preocupate de felul în care arată. Când v-ați cunoscut, aspectul fizic a reprezentat unul dintre factorii importanți  care v-au atras la celălalt. Asta înseamnă că a fost, este și va rămâne ceva important pe toată durata relației. Ai trecut printr-o sarcină în care ai acumulat niște kilograme în plus (și aici este o discuție despre câte kilograme se depun în sarcină, dar cu altă ocazie). Un bărbat care te iubește, va înțelege această etapă. Dar, după cum zice și cuvâtul ”etapă”, trebuie să treacă. SOLUȚIA: găsește timp pentru tine. Lasă-le naibii de haine de călcat, de gătit, de șters praful. Mai bine fă o oră de sport. Continuă să te aranjezi, să te îmbraci frumos chiar și la piață, să ai grijă la ce mănânci. Toate astea le faci în primul rând din respect față de tine. Abia apoi pentru a-i bucura lui ochiul. Și oricum nu văd absolu nimic rău nici în asta. 
  6. Să nu ai propria viață. Da, relația cu partenerul este probabil cea mai importantă… după cea pe care o ai tu cu tine. Nu o neglija. Așa cum lui trebuie să îi oferi spațiu personal și tu ai nevoie de același lucru. SOLUȚIA: din rutina ta de viață ar trebui să facă parte momente cu prietenele, hobbiurile și activitățile tale.  
  7. Să-i rezolvi probleme pe care crezi tu că le are. Este firesc ca atunci când iubești să simți că vrei să îi oferi sprijin partenerului. Să încerci să îi faci viața mai bună. Să îți dorești să fii un fel de Femeia Minune și să înlături din viața lui ceea ce ți se pare că îi face rău … ”ceea ce ți se pare!!!” Îți oferi ajutorul și el nu spune nimic. Și începi să te întrebi ”dar de ce nu reacționează? Nu apreciază ce simt și fac pentru el? Nu-i nimic. Nu voi mai face nimic de acum încolo.” Cam așa decurge un posibil scenariu din mintea femeii … Ei bine, știi că s-ar putea ca ceea ce tu consideri că este o problemă, să nu fie o problemă pentru partenerul tău? SOLUȚIA: Nu căuta probleme acolo unde ele nu există. Eventual întreabă dacă este necesară implicarea ta. Dar nu te apuca să cauți soluții la ceva ce nu necesită soluții. 
  8. Să aștepți să ți se citească gândurile. Femeile au tendința de a nu spune ce vor cu adevărat. De exemplu, atunci când sunt întrebate unde vor să mănânce, aleg să răspundă ”unde vrei tu, nu contează” în speranța că partenerul va intui exact ce au ele în cap. Iar când propunerea nu corespunde, te superi. Este un tip de discuție la care am asistat activ sau pasiv de multe ori. Și reacția bărbatului este de fiecare dată aceeași ”dar spune exact ce vrei, nu îți pot citit gândurile!” Sună cunoscut? SOLUȚIA: spune ce vrei! Sau bucură-te de ceea ce primești. 🙂

Dragile mele, cam astea sunt acele greșeli pe care cred că femeile le fac în relație și pe care le-am identificat la această oră la care scriu (01:41!!!) … sunt sigură că ar mai fi de adăugat în listă. Poate faceți voi asta. Nu sunt greșeli capitale, nu cred că în asta stă exclusiv secretul unei relații armonioase de lungă durată și mai cred că în viața de cuplu fiecare mai face câte un mic compromis. Dar cred că fiind conștientă de faptele proprii și efectele urmărilor pe care acestea le pot avea, se poate clădi o viață mai frumoasă pentru toată lumea. 

Ideea este că acum, după ce am recitit acest text, mi se pare cumva că este scris de o femeie de modă veche. Nu știu, or fi poate diversele discuții feministe greșit înțelese care ne-au mai schimbat percepția despre cum ar trebui să fie o femeie în relație. Poate e așa sau poate nu. Am constatat totuși că relațiile, la fel ca și oamenii, nu prea se schimbă. Problemele, indiferent de epoca în care trăiești, rămân aceleași. În schimb, capacitatea noastră de înțelegere a unor fenomene poate avea un efect benefic asupra vieților noastre de cuplu, mai ales că avem atâta acces la informații și învățare. Sper din tot sufletul să nu interpretezi acest text ca unul care te învață cum să fii o soție/parteneră supusă. Nu despre asta este vorba. Ci despre cum să înveți din greșeli … din greșelile altora. Pentru că da, se zice că nu înveți până nu greșești, dar de ce să pierzi atâta vreme cu chestiuni deja ”dovedite științific”? 🙂 Desigur așa cum nimic în viață nu este o garanție, nici aceste greșeli nu înseamnă că strică neapărat o relație sau că dacă reușești să nu le faci este garanția unei relații reușite. Totul este relativ … mai ales când la mijloc sunt două ființe atât de diferite precum femeia și bărbatul. Și, repet, femeia are tendința naturală spre a face aceste greșeli, mai ales atunci când îi pasă. Când nu-i mai pasă, nu mai zice nimic… 

See Also

Acest text este scris în primul rând pentru mine. Ca să-mi amintesc eu de ceea ce mi-am propus să fac, de modul în care vreau să mă comport, de felul în care vreu să evoluez, să înțeleg viața, de ceea ce eu cred că este important într-o relație … poate găsești însă și tu ceva util în el. Tratează-l cu detașare și obiectivtate. 🙂 Urmează greșelile făcute de bărbați, ca să nu rămână nebăgați în seamă. Ce ați trece pe listă? 🙂 

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top