Reguli de care să ții cont pentru a avea succes în tot ceea ce îți propui
Acum ceva timp am ieșit la alergat în parc și am făcut un instastory în care am scris: ”The real workout starts when you want to stop. It applies to everything you want to achieve.” Am primit câteva reply-uri tare interesante pe această temă, dar și multe întrebări despre cum reușesc să mă țin de sport de atâta vreme, având și alte lucruri în program, așa că în rândurile următoare m-am gândit să detaliez subiectul.
Cu sportul, ca să iau acest caz particular, este destul de simplu. Îmi place, mi-a plăcut de când m-am apucat de el, așa că nu îl văd neapărat ca pe ceva obligatoriu de făcut, ci mai degrabă ca pe o activitate care mă relaxează, care îmi aduce fericire și mă ajută să mă deconectez. A, și care mă ține cu mințile la mine… că, deh, trăim într-o lume în care e destul de la îndemână să ți le pierzi. Dar asta e o altă discuție care merită din plin atenție cu o ocazie viitoare. Revenind.
Da, evident că nu am mereu timp și chef de sport, dar mi se pare că oricum pierdem mult timp în fiecare zi (fie în trafic, fie scrollând degeaba pe rețelele de Social Media, fie cu ochii pe pereți) și prefer să profit de clipele în care nu am deadline-uri sau altceva important de făcut ca să „fur” o oră la Pilates sau să ies la alergat.
În ceea ce privește celelalte lucruri de care mă ocup, umm, cred că disciplina e răspunsul corect.
Și evident că nu le poți face pe toate peste noapte. Dar le iau pas cu pas și țin cont de niște reguli foarte clare de fiecare dată.
#1 Păstrează lucrurile simple.
Nu le complica, așa cum avem noi tendința de a o face. De la lucrurile pe care le ții pe birou la obiceiurile mentale, încearcă să scapi de surplus.
Spune ce ai de spus și nu gândi mai mult decât e cazul lucrurile. Și ca să dau un exemplu concret, eu mai fac greșeala de a mă gândi la ce vor spune alții despre o idee exprimată de mine sau despre ceva ce fac. Dacă voi fi înțeleasă greșit? Dacă nu le va plăcea? Umm, e total neproductivă atitudinea asta. Știu asta. Pentru că dacă tu crezi în ceva, fie că e vorba de un proiect nou sau o idee controversată, înseamnă că ai pus în balanță niște idei din mintea ta și ai ajuns la o anumită concluzie. Una care te reprezintă și care nu ar trebui să fie influențată de alții.
#2 Fă ceea ce spui că vrei să faci.
Sau practice what you preach, după cum îmi mai place mie să spui.
Nu deveni acea persoană care spune că va face un lucru, dar nu se apucă niciodată de el. „Încep de luni, încep de săptămâna viitoare, încep de anul viitor” – astea sunt amânări care nu își au rostul. Cuvântul tău e cel mai important. Indiferent de emoții, de teama că nu vei reuși, că nu va fi suficient de bine, trebuie să faci primul pas în îndeplinire aobiectivului tău.
Vrei să începi o afacere? Pune la cale un plan și lucrează efectiv la el. Vrei să îți schimbi jobul? Fă un research pe piață și aplică la altele! Odată ce vei face primul pas, va deveni muuuult mai ușoară noua ta călătorie.
#3 Nu te împiedica de trecut.
Dacă e ceva ce ne ține pe loc, acel ceva este trecutul. Sau, mai bine spus, experiențele din trecut.
Dacă ceva nu a funcționat în trecut, ajungem să găsim cele mai puerile scuze în prezent. Dacă o relație a funcționat prost în trecut, nu înseamnă că și relațiile viitoare vor funcționa prost. Dacă un proiect a picat, nu înseamnă că toate vor fi sortite eșecului. Mulți dintre oamenii de succes de astăzi au exact acest lucru în comun: că nu au bătut pasul pe loc. Că au luat fiecare experiență ca atare, au învățat din fiecare greșeală și au continuat pe drumul lor.
Nu vei putea merge mai departe dacă te tot împiedici de experiențele trecutului.
#4 Nu lăsa frica să te oprească.
Știu că ai mai auzit asta de o sută de ori, dar chiar e cel mai important aspect. Poate că ar fi trebuit să îl pun la început…
Ne e frică de penibil, de ce vor spune alții, de eșec, de tot felul de situații proiectate numai și numai de mintea noastră. Și așa ajungem să nu-l mai luăm în calcul pe: „dar dacă o să fie bine?”
Punem răul înainte de toate și asta este exact mentalitatea de care trebuie să scăpăm definitiv. E de lucrat la asta, evident, dar gândește-te de fiecare dată că întotdeauna vei avea o șansă de a o lua de la capăt, întotdeauna vei putea schimba ceva ca să fie mai bine, așa că nu ar trebui să mai lași frica să te oprească.
Reprogramează-ți mintea. Apucă-te de ceea ce ai în plan și apoi vezi cum e, dar nu renunța înainte să începi.
#5 Organizează-ți timpul în mod eficient.
Time managementul e foarte important, mai ales atunci când ai un job, familie și copii. Ah, da, și mai vrei să și dormi.
După cum povesteam și în articolul de mai jos, pe mine mă ajută mult să pun pe hârtie tot ce am de făcut, toate locurile în care trebuie să ajung. Cu date exacte, cu deadline-uri, cu ore. În felulacesta știu ce să prioritizez și găsesc și portițe de liniște și relaxare.
6 lucruri simple pe care să le faci duminica pentru o săptămână bună
#6 Atrage lucrurile pozitive.
De felul meu am fost mereu o optimistă. E drept că nu am trecut prin cine știe ce drame majore, dar nici nu am fost scutită de complicații și provocări.
Indiferent de situație însă, mi-am păstrat calmul și optimismul. Și mi-am repetat tot timpul că voi găsi o soluție, orice ar fi. Sigur că mă enervez, sigur că am parte de dezamăgiri, dar mă străduiesc să găsesc mereu partea plină a paharului. Cred că ține mult de cum ești ca om, ține de niște alegeri personale. Sigur că aș putea păstra supărarea sau ranchiuna multă vreme, dar ce rost are? Pur și simplu nu mă ajută cu nimic. Așa că mai bine îmi văd de treaba mea și mă concentrez pe lucrurile frumoase pe care le pot face.
Și de micile mele bucurii precum timpul cu familia, sportul, cititul și lista poate continua! 😀
***