Now Reading
#SheDoer: ”Sunt convinsă că medicina integrativă trebuie să devină standard” – Valérie Lorentz-Poinsot, Director General al Laboratoires BOIRON

#SheDoer: ”Sunt convinsă că medicina integrativă trebuie să devină standard” – Valérie Lorentz-Poinsot, Director General al Laboratoires BOIRON

Mă declar norocoasă de fiecare dată când ajung să cunosc oameni inspiraționali. Dacă aceștia mai au și legătură cu unele dintre preocupările mele, se numește dublu noroc. Dar atunci când reușesc să și realizez cu ei un interviu pentru audiența mea, asta deja este noroc făcut cu mâna proprie 🙂 Este și cazul întâlnirii mele cu doamna Valérie Lorentz-Poinsot, Director General al Laboratoires BOIRON, protagonista acestui interviu din seria #SheDoer, într-o discuție despre homeopatia anului 2022 și despre medicina integrativă.

Valérie Lorentz-Poinsot este una dintre acele femei puternice care au crezut în abilitățile lor, care au parcurs fiecare pas al dezvoltării, care au depăşit limite, personale sau profesionale, și care sunt astăzi în fruntea unor grupuri importante sau a administrațiilor de stat. Modele de urmat a căror traiectorie inspiră. Este parte din grupul BOIRON din 2001 iar la început de 2019 a fost desemnată de Christian Boiron în funcția de Director General. De ce este importantă această numire? Deoarece ea va influenţa evoluţia medicinei integrative și a homeopatiei așa cum este promovată și înțeleasă la nivel mondial.

În 2017 am avut ocazia să merg la Lyon, într-o vizită la laboratoarele Boiron, unul dintre cele mai cunoscute branduri homeopatice din lume. Ştiţi deja că mă informez constant, studiez constant și selectez cu foarte multă atenție informațiile medicale și utilizez frecvent homeopatie, mai ales atunci când vine vorba de afecţiuni uşoare – în răceli, în pregătirea pentru antrenamente,etc. Domeniul homeopatiei în sine este unul foarte vast şi interesant, aşa că încerc mereu să ţin pasul cu studiile şi noutăţile. La acea vizită am cunoscut-o pe doamna Lorentz-Poinsot, am schimbat câteva cuvinte și mi-a rămas în minte energia ei pe care am simțit-o atunci. Așa că mi-am dorit foarte mult să pot afla chiar de la ea mai multe despre ce presupune fabricarea unui medicament homeopatic, care sunt noutățile din domeniu, ce înseamnă viitorul medicinei, medicina integrativă și abordarea holistică, dar și cum este pentru o femeie să conducă o companie cu mii de angajați în toată lumea.

Vă invit într-o călătorie foarte interesantă, în opinia mea, în lumea homeopatiei și a medicinei mai umane, alături de Valérie Lorentz-Poinsot.

Doamnă Lorentz-Poinsot, Laboratoarele Boiron au sărbătorit recent 90 de ani de existență. Ce înseamnă asta pentru companie, ce ar trebui să însemne această vârstă pentru oameni?

Cu multă emoție sărbătorim această aniversare emblematică în anul 2022. Suntem extrem de mândri de povestea noastră. În decurs de 90 de ani, mica farmacie familială s-a transformat într-un grup internațional, prezent în 50 de țări.

Le-am dedicat acești ani pacienților, oferindu-le un proiect solid: acela ca fiecare dintre ei, oriunde s-ar găsi în lume, să poată beneficia de homeopatie și de alte produse pentru sănătate la fel de eficiente, de utile și de sigure.

Le-am dedicat acești ani pacienților, oferindu-le un proiect solid: acela ca fiecare dintre ei, oriunde s-ar găsi în lume, să poată beneficia de homeopatie și de alte produse pentru sănătate la fel de eficiente, de utile și de sigure.

Pasiunea pe care o avem pentru meseria noastră ne-a făcut să inovăm în permanență și am procedat corect. Ne vom continua proiectul, cu hotărâre și mereu cu aceeași pasiune, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților, în special ale celor mai fragili. Aventura este abia la început!

Ce presupune dezvoltarea unui medicament homeopatic? Ce se poate îmbunătăți în proces?

De-a lungul anilor, am dobândit cunoștințe specifice unice, care ne permit să asigurăm produse de sănătate eficiente, fără riscuri și de calitate superioară.

În primul rând, trebuie să știți că medicamentele homeopate valorifică proprietățile terapeutice a mii de substanțe cu origini diverse: vegetală, animală, minerală și chimică. Avem grijă să efectuăm controale riguroase ale calității pentru toate materiile prime, cu o trasabilitate clară până în momentul sosirii acestora în laborator.

Am dobândit cunoștințe specifice unice, care ne permit să asigurăm produse de sănătate eficiente, fără riscuri și de calitate superioară.

În al doilea rând, am optat pentru controlul integral al procedeelor de fabricație a produselor noastre de sănătate. Dispunem de un dispozitiv industrial propriu, care asigură procesul unic de fabricație a medicamentului homeopatic, respectând totodată cele mai stricte standarde internaționale de calitate.

Pentru a îndeplini aceste cerințe și pentru a ne îmbunătăți constant, ducem o politică proactivă de investiții. Între anii 2016-2021, au fost realizate investiții de aproape 190 de milioane de euro.

Boiron este o companie inovatoare în sănătate. Vă rog să ne enumerați ultimele reușite despre care oamenii ar trebui să știe mai multe.

Ne reînnoim în permanență, pentru a oferi soluții inovatoare de sănătate, fie că este vorba de medicamente homeopatice, de suplimente alimentare, de dispozitive de diagnosticare in vitro, de produse cosmetice sau de fitoterapie.

De exemplu, în 2021, am fost un actor pe deplin mobilizat, oferind teste nazale rapide. Era important să contribuim și noi la combaterea pandemiei.

Images Boiron pour Nouveau Monde par Gilles Reboisson

În Franța, acum câteva luni, am lansat un medicament homeopatic nou, cu indicații în tratarea simptomelor varicelei. Un progres major, având în vedere că, în țara noastră, sunt diagnosticate 700.000 de cazuri de varicelă pe an.

În funcție de nevoile pacienților, adaptăm lansările soluțiilor noastre de sănătate la fiecare țară în parte. În 2023, vor sosi produse noi în mai multe țări, dar nu vă pot spune mai mult în acest stadiu. Însă vă îndemn să ne urmăriți!

Când ați luat contact prima dată cu homeopatia și care a fost experiența dvs. cu ea?

Asemenea multor mame, am aflat de homeopatie împreună cu copiii mei. În fiecare iarnă, episoadele infecțioase ORL se țineau lanț, cu tratamentele convenționale asociate. Atunci, m-am hotărât să merg la un medic homeopat generalist. Acea experiență, strâns legată de sănătatea familiei mele, a fost crucială pentru viitor. M-am convins de eficacitatea acestei terapeutici și a medicamentelor sale și mi-am dorit imediat să aflu cât mai multe. Această oportunitate mi s-a oferit când m-am angajat la Laboratoarele Boiron.

Ați declarat că țelul dvs. este să contribuiți la dezvoltarea unei medicine mai umane, mai respectuoase și mai durabile. Ce înseamnă fiecare dintre aceste cuvinte și care sunt efectele asupra pacientul?

Da, homeopatia reprezintă o soluție pentru sănătatea umană, animală și vegetală, este eficientă, utilă, respectuoasă și durabilă. Țin să amintesc că produsele noastre de sănătate sunt sigure, nu au efecte secundare și sunt potrivite pentru toată lumea, mai ales pentru categoriile sensibile, precum femeile însărcinate, sugarii, copiii, vârstnicii sau chiar pacienții care urmează tratamente grele.

Homeopatia reprezintă o soluție pentru sănătatea umană, animală și vegetală, este eficientă, utilă, respectuoasă și durabilă.

Zi de zi observăm că pacienții din întreaga lume sunt din ce în ce mai implicați în propria lor sănătate și își doresc o îngrijire individuală, personalizată și completă. Asta le oferim noi prin homeopatie, în deplină siguranță.

Se discută mult despre necesitatea abordării holistice a pacienților. Și mi-ar plăcea să ne oferiți mai multe detalii din perspectiva dvs. asupra conceptului ”medicina integrativă”?

Sunt convinsă că medicina integrativă trebuie să devină standard.

În cadrul unui parcurs de sănătate coordonat, aceasta îi oferă pacientului cele mai bune practici terapeutice convenționale și complementare.

Homeopatia se încadrează perfect în medicina integrativă, deoarece urmărește același principiu și același model de îngrijire. Face parte din medicina convențională prin faptul că recurge la medicamente și la specialiști din domeniul sănătății. Totodată, face parte din medicina complementară. În fapt, aceasta ajută la tratarea pacienților, îmbunătățindu-le calitatea vieții și transformându-i, în același timp, în actori ai sănătății lor.

Sunt convinsă că medicina integrativă trebuie să devină standard.

Medicina integrativă reprezintă viitorul modelului de medicină, în care homeopatia ocupă un loc binemeritat.

See Also

Omul în ansamblul său. După mine așa ar trebui văzut, diagnosticat, tratat. Nu așa se întâmplă la medic?

Așa se întâmplă la o consultație cu un medic homeopat generalist. Terapeutica homeopatică permite îngrijirea pacientului în ansamblu, și nu doar a bolii sale. Este o abordare holistică a pacientului, care ține cont de dimensiunea mentală, emoțională, funcțională și chiar socială.

Nu este un secret pentru nimeni că homeopatia a stârnit de-a lungul istoriei sale, de încă acum mai bine de 200 de ani, diverse discuții aprinse. Care este în prezent percepția pacienților asupra acestei ramuri a medicinei? Dar specialiștii, sunt mai mulți, mai puțini? Există interes în școală pentru această specializare? Cum vedeți dvs. viitorul homeopatiei?

Astăzi, știm că homeopatia este folosită de aproape 300 de milioane de pacienți și 400 000 de profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume.

Anual, mii de specialiști din domeniul sănătății urmează cursuri de homeopatie (farmaciști, medici generaliști, moașe, medici veterinari etc.) pentru a o putea prescrie sau recomanda ca tratament de primă linie sau în completarea tratamentelor, în funcție de nevoile pacientului.

În rândul populației, 73% dintre români au folosit deja medicamente homeopatice până acum, în viața lor. Și în ciuda încetării compensării medicamentelor homeopatice în Franța, un studiu recent arată că 7 din 10 francezi consideră că vor putea folosi homeopatia în viitor.

Cu astfel de indicatori, cum să nu avem încredere în viitor?

Sunteți o femeie în fruntea unei companii cu peste 2600 de angajați. Cum vă simțiți? Cum reușiți să treceți peste obstacolele pe care inevitabil le întâmpinați în poziția dvs.?

Mă simt bine, sunt fericită, fiindcă îmi place ceea ce fac. Dacă nu mi-ar plăcea, nu aș mai fi aici.

Motto-ul meu este: Respiră, Gândește, Reacționează, întotdeauna în această ordine.

Pentru a trece peste obstacole, îmi place să folosesc proverbe pe care le spunea bunica mea: „Balele broaștei nu ating porumbelul alb” (nu da atenție!) sau „fiecare oală are capacul ei” (fiecare problemă are o soluție). De asemenea, recurg la exerciții de respirație, la mersul pe jos și la detașare. Motto-ul meu este: Respiră, Gândește, Reacționează, întotdeauna în această ordine.

Ați scris o carte intitulată ”Wonder Women, dites oui à vos pouvoirs !” (Wonder Women, spuneți da puterilor voastre!”) și remarc sintagma ”WonderWoman” pe care am utilizat-o și eu într-un discurs, având convingerea că în fiecare femeie este o putere pe care uneori nu o mai conștientizăm, fiind acaparate de îndeletnicirile zilnice. Cam acesta este și mesajul pe care îl intuiesc din titlul cărții. O să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre motivul pentru care ați scris această carte și despre cum considerați dvs. că ar trebui să se poziționeze femeile în societatea actuală.

Cartea mea le propune femeilor să îndrăznească să înțeleagă, să simtă, să acționeze pentru a înflori în societatea actuală. Din 2018, sunt și președinta IWF în regiunea mea. Este o organizație internațională de femei, care are ca scop sprijinirea femeilor lideri de azi și de mâine.

Prin astfel de inițiative, mă străduiesc să ajut femeile să aibă acces la funcții de răspundere. Sunt prima care le încurajează pe femei să-și asume anumite riscuri, deoarece ele sunt mai puțin îndrăznețe, punându-și la îndoială – pe nedrept – competențele și legitimitatea.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top