Viața de adult cu aparat dentar și la ce să te aștepți.

În timpul copilăriei nu a fost chip să port un aparat dentar, în principal de rușine, dar și din cauză că era destul de incomod. Așa că mi-a venit mintea la cap la maturitate, când am decis că este momentul să fac acest pas doar din considerente estetice (există însă și cazuri în care purtarea unui aparat ortodontic reprezintă un tratament pentru o ocluzie greșită, pentru prevenția paradontozei și alte probleme despre care vom discuta într-un articol viitor pe care îl pregătesc cu medicul meu, dr. Elvira Patroi). Iar rușinea, ca prin minune, a dispărut, mai ales că este chiar la modă în prezent să porți aparat ortodontic.
Pe scurt, totul începe cu un dosar ortodontic pe care îl vei face la un loc cu alți pacienți … cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani, într-o clinică de radiografie decorată pentru vârstele respective. 🙂 Apoi, cu dosarulîn mână, te programezi frumos la medicul ortodont pe care ți l-ai ales. La acest punct, țin neapărat să menționez că un criteriu esențial pentru alegerea acestuia a fost pentru mine ca medicul să fie DOAR ortodont și nimic altceva. Este ca și când ai avea o problemă la oase și tu mergi la un generalist. Nu, te duci la specialistul în acea problemă. Crede-mă vei înțelege de ce, nu are sens să fac acum o teorie pe această temă.
Buuun, ai ajuns la ortodont, care pe baza radiografiilor și scanărilor va face niște măsurători foarte precise pentru a stabili planul de tratament – durata aproximativă, tipul aparatului, conduita și igiena pe timpul tratamentului.
Apoi îți va fi montat aparatul (fie pe un singur maxilar și la ceva timp după pe al doilea, fie pe ambele din prima – depinde de la caz la caz și de modul în care medicul gândește tratamentul). Practic, fiecare dinte va fi tratat cu niște substanțe care îl pregătesc pentru lipirea câte unui bracket pe fața dintelui, apoi se alege arcul indicat (adică sârma) și elasticele (pot fi transparente sau colorate). Oricum există numeroase feluri de aparate ortodontice, eu am experiență doar cu al meu care este din safir și cu arcuri albe mai puțin vizibile (fiziologic). Tot acest proces nu doare absolut deloc. Nici măcar nu este vreo senzație neplăcută.
Dar apoi, viața de adult cu aparat ortodontic, își urmează cam așa cursul…
- Primele trei, patru zile presiunea va fi dureroasă. Adică îți va fi foarte greu să mesteci orice. Chiar și supă cremă. 🙂
- Durata curățării danturii se va dubla … cel puțin.
- Va trebui să eviți alimentele care colorează. Desigur, doar dacă vrei să menții totul alb și curat. Am dat detalii în articolul recomandat mai jos.
- Inevitabil te vei lovi de reacțiile oamenilor ”ooo, ți-ai pus aparat!! Nici nu se vede!” Jură! Atunci cum l-ai remarcat? Inevitabil acesta va fi un subiect de conversație mult timp. Adică pe parcursul întregului tratament.
- Medicul îți va indica să nu muști din porumb, din măr, să nu mănânci nuci sau alte chestii dure care pot determina dezlipirea bracket-urilor. Ei bine, fix astea vor fi cele mai mari pofte ale tale. Eu încă salivez de fiecare dată când am în față mere din acelea dulci-acrișoare, care știu cum ar trosni la mușcătură. Am încercat să le tai în cubulețe. Degeaba. Nu au același gust.
Igiena orală corespunzătoare când porți aparat ortodontic fix
- Vei dezvolta un nou tic – zâmbete largi în orice oglindă, vitrină sau suprafață lucioasă pe lângă care treci. Sau în telefon.
- Scobitorile interdentare speciale vor deveni indispensabile din toate buzunarele ascunse ale poșetelor tale.
- Și ceara dentară va fi un accesoriu vital, mai ales în primele zile după fiecare control ortodontic. De fapt, vei avea tot timpul în poșetă sau în mașină un mini kit cu periuță de călătorie, pastă mică, scobitori interdentare, ceară.
- În schimb, rujul îți va lipsi o vreme din arsenalul de frumusețe. Cel puțin unul de culoare intensă. Am încercat eu cu un ruj roșu… era foarte colorat apoi aparatul dentar … :))) Desigur, problema aceasta nu se aplică și în cazul bărbaților…
- Apropos de buze, vor fi cam uscate în marea parte a timpului. Nu am înțeles de ce, dar la mine asta e o problemă serioasă. Așa că am căutat o grămadă de soluții … le-am cuprins într-un articol. Funcționează, daaaar nu fac minuni.
Buze uscate sau foarte crăpate? Iată ce produse și remedii naturale te pot ajuta
- Ți se va schimba modul în care stai la fotografii. Fii atent/ă că ăsta e un subiect serios pentru cine se trage în poze des. Dacă nu ai lumină bună din față, care să estompeze cât de cât existența aparatului, va arăta urâțel. Adică mult mai urâțel ca în realitate. Pentru că în realitate chiar este simpatic, aș zice. Dar în fotografii, nu. Așa că vei râde cu gura închisă… sau nu vei mai râde în poze. Kind of like resting bitch face. Știu, foarte plictisitor să ai tot timpul aceeași expresie.
- Și pentru că aparatul dentar aduce ceva volum în plus gurii, respectiv buzelor, oamenii vor cârcoti pe la colțuri că ți-ai injectat ceva în buze… well, există și avantaje. Sunt curioasă însă cum va fi după ce-l dau jos.
- Vei simți un fel de apropiere față de oamenii pe care îi întâlnești și au aparat ortodontic. Chiar dacă acei oameni au 14 ani…
- Vei dezvolta metode inedite de a mânca. În principiu, poți să uiți cum e să muști dintr-un burger sau dintr-o șaorma. Furculița și cuțitul vor fi niște prieteni foarte buni, cu care vei tăia bucățele foarte mici, pe care apoi le vei mânca în cel puțin de două ori mai mult timp decât cel mai lent co-mesean. Vei fi suuuuuuper plictisitor… și din punctul ăsta de vedere.
- Vei reconsidera sintagma „vai, un an trece imediat!” Nu și când porți un aparat dentar.
- La pupat nu te va încurca. Deloc. Și la nimic altceva de genul ăsta.
- Vei simți deseori nevoia să te scuzi că vorbești cu precipitații. Ideea e că indiferent de distanța pe care o ții față de interlocutor, cam asta e situația. Dacă stai aproape, este evident de ce. Dacă stai mai departe, va trebui să vorbești mai tare, așa că aerul mai puternic pe care îl vei utiliza, va catapulta la distanță mai mare picăturile de salivă. Enjoy! 🙂
- Apropos de vorbit, mai ales la început, jur că mi-era greu să mă gândesc la ce am de spus, pentru că gândul mi-era numai la aparat, la faptul că îmi rămâne agățată buza de sus în sârmă, că scuip, că poate am rămas cu ceva spanac printre dinți… chestii d-astea care îți distrag atenția de la chestiuni cât de cât inteligente pe care ar fi nevoie să le grăiești.
- Daaaar într-un final tot efortul acesta va fi meritat. Doamneeee, toate fotografiile mele vor fi numai cu un râs laaaarg!
Da, cam așa e viața când porți ca adult un aparat ortodintic. Alte întrebări?
Foto: Sorin Stana pentru OK!Magazine România
PS tocmai m-a lovit – în banner-ul la Garmin din dreapta articolului, fata poartă aparat :)))) nu creeeed! ce tareee!
***
După o buna perioada de timp vei vedea ca merele au același gust pentru că vei uita de Interdicțiile medicului ortodont și te vei bucura de mere, pâine prăjită, alune, nachos și toate celelalte alimente “incompatibile cu aparatul dentar” :)))
Mie mi a părut rău după ce a trebuit sa renunț la el, mi se părea ca sunt mai simpatica cu el :))) Zâmbeam larg în fiecare poză
Aștept cu drag următorul articol. Pupici
Păi a trecut deja un an de când îl port și tot mi-e frică să mușc dintr-un măr… 🙂 Eu scap de aparat curând așa că prefer să stau cumințică :)))
“La pupat nu te va încurca. Deloc. Și la nimic altceva de genul ăsta.”
Altceva, such as?
Poți da frâu liber imaginației … 🙂