5 sfaturi înțelepte pentru un 2021 fericit

La mulți ani! Vă doresc un 2021 fericit! Să vă fie bine! Să fiți sănătoși, să fiți liniștiți, să fiți bucuroși. Să vă fie așa cum vă doriți. Dar știți că, într-o mare măsură, stă în puterea noastră să transformăm aceste dorințe în realitate? Și nici măcar nu este atât de complicat pe cât v-ați putea imagina. Spiritul în care decurge viața fiecăruia dintre noi are la bază propriile acțiuni. Am învățat asta pe propria-mi piele. Dar am mai aflat una, alta și de la oamenii mai deștepți decât mine, în gura cărora mă uit, tac și bag la cap.
Deunăzi primesc notificare pentru un nou clip pe contul de YouTube al lui Sadhguru. Nu știți cine e? Google him! Practic este omul din online pe care îl caut de fiecare dată când am chestiuni de rezolvat cu mine însămi. Revenind … primesc notificare ”5 Tips for a Joyful & Successful 2021”. Îmi zic, ia să văd ce mai zice omul ăsta. Și ca de obicei, după doar 10 minute de ascultat cu atenție, m-a făcut un picuț mai luminată decât eram înainte.
Dar ce sfaturi înțelepte pentru un 2021 fericit are de transmis? Ce poate să facă un om cu probleme (așa cum le avem cu toții) ca să își asigure o existență plăcută într-un an care vine după un an tare dificil pentru mulți și care mai vine la pachet și cu o multitudine de incertitudini? Ei bine, aceste sfaturi nu au legătură decât cu modul în care gândim.
Să le luăm pe rând.
#1 Ține contabilitatea fericirii tale.
Dacă ai o afacere, cum știi dacă merge pe plus sau pe minus? Prin contabilitate. La fel ar trebui să facem și cu fericirea noastră. Să o monitorizăm constant.
Întrebă-te zilnic dacă această nouă zi a fost mai bună decât cea trecută. Da, în viață nu totul decurge conform planului. Avem succese, avem și nereușite. E normal. Dar în tot acest context eu acționez pentru mine? Încerc să trăiesc în interiorul meu mai liniștit/ă, mai bine? Verifică asta zilnic. Bucuria cu care îți trăiești viața, cu bune și cu rele, este măsura faptului că ți-e bine sau nu pe interior. Ia-ți zilnic 5 minute în care să te întrebi dacă viața ta de azi e mai bună decât a fost ieri.
2020 a fost un an cu multe provocări pentru aproape toată lumea. Pandemia ne-am cam dat viețile peste cap și probabil că există multe aspecte în viețile tuturor care au provocat anxietate. Deci, dacă întâmpini dificultăți în a găsi optimism și bucurie în viața ta, află că nu ești doar tu în această barcă. Ci mulți dintre cei care sunt în jurul tău.
Povesteam recent pe Ig despre faptul că unii oameni (printre care mă număr) sunt fericiți în mod nativ. Acesta este mindset-ul lor. Dar, în același timp, fericirea se poate antrena. Cu un pic de efort. Dacă îți reamintești în mod constant să privești partea luminoasă a vieții, în cele din urmă aceste obiceiuri vor prinde rădăcini.
Ce îți aduce bucurie? Întrebarea este chiar simplă, dar când ai luat-o ultima dată în considerare? Gândirea la ceea ce te face cu adevărat fericit – petrecerea timpului cu prietenii, aspecte ale muncii tale sau poate cu totul altceva – te poate ajuta să îți faci timp pentru ceea ce contează cu adevărat. Adesea este cel mai ușor să ne gândim la ceea ce ne-ar putea aduce bucurie atunci când ne amintim de vremurile în care am fost veseli înainte. Cu cine eram? Ce făceam? Cum putem recrea acele momente pentru a experimenta din nou bucuria?
Nu știi cum să-ți monitorizezi fericirea zilnică? Descarcă pe telefon aplicația Track Your Happiness. Ar putea să te ajute în acest demers care îți garantez că îți va face bine.
#2 Mănâncă cu recunoștință.
Da, da. Exact așa. Contează atât ceea ce mănânci, dar în egală măsură de important este și modul în care mănânci. Fă-o conștient. Tot ceea ce faci în general trebuie să se întâmple conștient, la fel și mâncarea pe care o alegi și o consumi.
Alimentele pe care le consumăm au avut o viață. Indiferent că este o plantă, o legumă sau un animal, fiecare a avut viață. Iar atunci când mănânci fă-o cu recunoștință și reverență. Zice Sadhguru: ”Poate vi se par cuvinte mari. Dar imaginați-vă că stați 5 zile într-o încăpere fără mâncare. Apare Dumnezeu și vă îndeplinește o dorință. Ce îți veți cere? Mâncare. Atât este de importantă.”
Trebuie să înțelegem că mâncarea din farfurie nu este doar materie. Ci este chiar viață. Și trebuie tratată ca atare. Cât timp este pe farfurie nu are nicio valoare, dar în momentul în care o consumăm se transformă în carnea și sângele nostru, este cea care ne ține în viață. Felul în care consumăm mâncarea, va avea un anumit tip de efect asupra organismului.
#3 Conectează-te cu pământul.
Mulți dintre noi trăim la oraș. Trăim într-un mediu cu mult beton. Dar chiar și așa este important să rămânem în contact cu pământul pe care trăim. Găsește modalități prin care să iei contact direct cu pământul. Atinge zilnic cu palmele sau cu tălpile goale solul. Atinge plante sau copaci. Contactul cu mediul înconjurător natural produce un schimb energetic. Deoarece acesta este baza tuturor ființelor de pe Pământ, este baza vieții tale.
#4 Trezește-te cu zâmbetul pe buze.
Când te bagi seara în pat, înainte de culcare, gândește-te două minute la cum ar fi dacă ai muri chiar atunci. Sau dacă nu te-ai mai trezi de dimineață. Vei vedea că dimineața când vei deschide ochii te vei simți ca nou născut. Dacă te culci cu acest gând, te vei trezi cu o nouă perspectivă asupra vieții.
Zilnic, aproape 300.000 de oameni nu se mai trezesc dimineața. Deci în cazul în care te trezești mâine de dimineață, zâmbește! Trăiești! 🙂 Bun, deci dacă 300.000 de oameni nu se mai trezesc, înseamnă că milioane de oameni vor fi pierdut pe cineva drag. Așa că verifică dacă cei câțiva oameni din apropierea ta trăiesc și ei. Dacă da, zâmbește din nou! 🙂 Te uiți la ceas o oră mai târziu și trăiești. Și ăsta e un motiv pentru încă un zâmbet. Zâmbește de fiecare dată când te uiți la ceas. Zâmbește pentru că este cel mai bun lucru care ți se întâmplă. Trăiești. Nimic altceva nu contează la fel de mult.
#5 Fă cea mai bună rezoluție de An Nou.
Suferința pe care o trăim poate fi fizică sau mentală. Cele două tipuri de suferințe intră în noi prin trup sau prin minte. Abilitatea de trăi o viață bună are așadar legătură cu modul în care ne putem stăpâni mintea și trupul. Când ne vom depăși frica de suferință, vom trăi liberi și ne vom bucura de viață în toată splendoarea ei. Cum stăpânim mintea și trupul? Prin meditație.
Ce este meditația? Meditația este o tradiție străveche, dar este practicată încă în culturile din întreaga lume pentru a crea un sentiment de liniște și armonie interioară. Este formare în conștientizare și obținerea unei perspective sănătoase asupra propriei persoane. Nu încerca să îți oprești gândurile sau sentimentele. Înveți să le observi fără să le judeci. Și în cele din urmă, poți începe să le înțelegi mai bine.
O practică de doar două minute pe zi îți vor schimba viața. Asta ar trebui să fie cea mai importantă rezoluție pentru Anul Nou.
Pentru mine aceste învățături au fost pe de o parte confirmarea că modul în care am reușit până în acest moment al existenței mele să mă raportez la viață a stat la baza bucuriei de a trăi pe care o experimentez zilnic. Pe de altă parte, mi-a readus în atenție ceea ce pot face în plus. Da, ceea ce am scris în acest articol reprezintă lista mea cu rezoluții pentru un 2021 fericit dar și pentru fiecare an al vieții mele. Sper să vă inspire și să vă fie de folos.
***