Now Reading
Te muți cu partenerul înainte sau după căsătorie? Lucruri pe care e bine să le știi.

Te muți cu partenerul înainte sau după căsătorie? Lucruri pe care e bine să le știi.

Încurcate sunt căile dragostei. Zău așa! Căsătoria nu-i un lucru ușor, dar poate face viața mai frumoasă (măcar pentru unii/unele). Întrebarea care definește articolul de azi o găsești în titlu: Te muți cu partenerul înainte sau după căsătorie? Cum este mai bine să procedezi? 

Acum 30-40 de ani, părinții noștri se mutau împreună după cununie, doar gura lumii e rea și altfel, nu se cade. Astăzi majoritatea tinerilor doresc să fie unul lângă altul înainte de a-și pune pirostriile. Dacă unii o fac de test, ca să vadă cum e să trăiască împreună sau dacă monogamia este un stil de viață pe care vor să-l respecte sută la sută, ori nu mai pot de dragoste și nu doresc să mai stea unul fără celălalt, nu știm sigur. Treaba asta e relativă și depinde de fiecare în parte, nu doar de convingerile singulare, ci și de cuplu.

Eu cred că sinceritatea joacă rol principal în duetul de cuplu. Bine ar fi ca amândoi să vă examinați intențiile. Cu alte cuvinte, vreți să locuiți împreună pentru a vă testa compatibilitatea? Trăiți împreună pentru că unul sau amândoi evită ori amână căsătoria? Dacă da, de ce? Ar fi bine să purtați o conversație lungă și onestă despre motivul pentru care doriți să fiți împreună. Poate că unul dintre voi presupune că partenerul vrea să se căsătorească, dar în realitate nu sunteți chiar pe aceeași lungime de undă sau pentru unul dintre parteneri nici nu pune în discuție ideea de căsătorie pentru că „nu crede” într-un act. Poate că tu vrei să bifezi anumite etape în carieră și să trăiești anumite lucruri, iar celălalt nu.

Când intri într-o relație serioasă pe termen lung, iar ideea de a te muta alături de cel de lângă tine este din ce în ce mai clară, ar fi bine să-ți cunoști cu adevărat sentimentele și dorințele, apoi să le discuți cu partenerul și să descoperi intențiile sale. A privi spre același orizont alături de cel iubit, nu este un lucru siropos, scos dintr-o carte de-a lui Jane Austen. Psihologic vorbind, oamenii care au aceleași idealuri, reușesc să creeze o familie armonioasă și o interacțiune de cuplu matură.

Materialul de azi e dedicat cu precădere celor care au hotărât că mariajul se va concretiza după mutarea împreună. Dar invitația de a-l citi e valabilă pentru oricine.

Avantajele & Dezavantajele conviețuirii înainte de căsătorie

Avantaje

  • împărțirea bugetului

Majoritatea cuplurilor trăiesc împreună deja, doar că unul dintre ei trece mai rar pe la apartamentul său, deși are în continuare hainele și obiectele personale acasă. Dacă tu stai de exemplu, mai mult pe la el, ce sens mai are să plătiți două chirii sau două întrețineri cu utilități incluse? Cu toate acestea, este indicat să fii chibzuită cu surplusul temporar din contul din bancă. La început, ai putea avea tentația să arunci cu banii pe fereastră, dar încearcă să te limitezi. Ai putea de exemplu, să împingi un pic locomotiva financiară a familiei și să dai în chirie apartamentul pe care îl deții sau să pui într-un cont de economii banii care ar fi mers în mod normal în cheltuielile locuinței anterioare.

  • contabilizarea tabieturilor

A trăi împreună cu cineva nu-i lucru ușor. Vrei sau nu vrei, compromisuri va trebui să faci (la fel și partenerul). Vor exista negocieri … de altfel, o relație de lungă durată presupune negocieri continue. Știi sentimentul ăla când ajungi acasă la părinți, după mult timp în care nu i-ai mai văzut și te-ai dezobișnuit de rutinele personale ale fiecăruia? Te întrebi cum ai stat în casă atâta timp cu cineva care dă volumul atât de tare la televizor sau care nu curăța chiuveta de la baie de păr când se piaptănă dimineața?

Fiecare avem tabieturile noastre și dacă nu suntem compulsiv-obsesivi, acestea se pot domoli în prezența celui drag sau pot rămâne țanțoșe în viața noastră, pentru că cel de lângă ne respectă „păcatele” și încearcă să aibă grijă de nevoile noastre. Ambii parteneri se vor ciocni de propriile orgolii, idei despre cum le place să trăiască și să-și întrețină mediul de viață, iar lucrurile acestea cântăresc enorm în decizia de a fi sa a nu fi până la adânci bătrâneți cu cineva. Par detalii nesemnificative, dar dacă nu se găsește o soluție potrivită pentru amândoi, iar nepăsarea este trăsătura de caracter a cuplului sau al unuia dintre ei, nu te aștepta ca perechea să aibă sorți de izbândă.

  • sudarea legăturii de cuplu

Intimitatea este extrem de importantă în orice relație. Când spun INTIMITATE, nu mă refer doar la aspectul sexual, fizic sau emoțional. Sunt și alte tipuri de intimitate care contează, cum ar fi cea intelectuală, spirituală sau experiențială. Dacă un cuplu are toate tipurile de intimitate sincronizate, iar nivelul de angajament este ridicat, atunci relația este puternică. 

Dezavantaje

  • persoane care nu sunt de acord cu decizia voastră

Toată lumea are o părere despre orice și oricine, indiferent că este familie sau prieteni. Dar voi știți cel mai bine ce vă doriți, iar părerile celorlalți nu ar trebui să vă influențeze. Pentru mulți însă, lipsa sprijinului social este o problemă mare. În interiorul relației se pot insinua resentimentul și gânduri nereostite care apasă și influențează dinamica de cuplu. A trăi alături de altcineva este o provocare, îți descoperi profunzimi noi, îți cunoști partenerul într-un mod diferit, iar dacă n-aveți grijă cuplul se poate deteriora din cauza tensiunii exterioare.

Ține minte: sunteți doar voi doi în piesa voastră, ceilalți doar asistă.

See Also

  • banii pot deteriora o relație

Ajungem iarăși la bani, că deh, sunt parte importantă din viața noastră. Când ești singură, ai control complet asupra bugetului. Ai hotărâre absolută asupra finanțelor tale, doar că atunci când te muți cu partenerul, inevitabil lucrul acesta se schimbă. Sigur, este posibil să aveți conturi bancare separate, dar veți împărți cheltuielile. Deciziile cum ar fi plata chiriei sau a creditului ipotecar, ori cine plătește pentru alimente și utilități ar trebui să fie tratate încă de la început, altfel ar putea să apară disensiuni și certuri aprinse. Pe lângă toate astea, fiecare dorește să-și cheltuie banii după bunul plac, doar că unul este mai risipitor, iar altul mai strângător. Încercați să găsiți un consens pe placul amândurora.

A trăi împreună înainte de căsătorie face bine sau nu relației?

Studii din anii ‘70-’80 au constatat că perechile care locuiesc împreună înainte de căsătorie au rată mare de divorț. Cu toate astea, concubinajul nu a fost privit înainte cu ochi atât de buni, cum este privit azi. Intrigant este faptul că studiile recente nu prezintă aceleași statistici, deși mari diferențe nu apar. Coabitarea nu este motivul principal pentru care un cuplu se destramă. Din contră, alți factori decizionali slăbesc legătura dintre parteneri. De exemplu, contează vârsta partenerilor pentru că s-a demonstrat că cifra înaintată face relația mai solidă. De asemenea, capacitatea celor doi de a se angaja activ în relație este importantă. 

În concluzie, la întrebarea dacă ”te muți cu partenerul?” nu există răspuns alb sau negru. Depinde de tine și de el- alegerea de a vă muta împreună fiind strict a voastră. Orice ai decide, asigură-te în prealabil că ați purtat suficiente conversații și lucrurile sunt clare în ceea ce vă privește. Apoi, ai încredere în instinctul tău și bucură-te de fiecare clipă alături de omul iubit.

Sursă foto: Pexels

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top