Now Reading
Cum ne protejam copiii de pericolele internetului

Cum ne protejam copiii de pericolele internetului

Imi doresc sa scriu acest text despre pericolele internetului de foarte multa vreme, mai ales ca sfera tehnologiei se dezvolta de la o zi la alta si, evident, copiii nostri sunt primii care iau contact cu noile schimbari. Eu nu sustin masurile extreme in ceea ce priveste accesul acestora la Internet si computer, in general. Nu cred ca e in regula sa le interzici, mai ales cand sunt la varsta la care orice interdictie este doar o provocare pe care vor sa o depaseasca. Si, dincolo de asta, digitalul si tehnologia reprezinta prezentul si viitorul, oricat de mult ne place sau nu acest lucru, asa ca mi se pare complet inutil sa incercam sa le ascundem de copiii nostri.

Evident, si eu am zile in care ma enervez teribil cand vad ca ne trezim toti patru cu telefoanele in mana, complet absorbiti de ecranele din fata noastra. Pentru ca da, mai trebuie sa ne si deconectam, sa stam noi intre noi, sa povestim, sa radem, sa gatim impreuna, sa facem curat, sa alergam prin parc si tot felul de alte activitati… offline. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa negam importanta si impactul tehnologiei.

Baietii mei sunt pasionati de tehnologie inca de cand erau mici. Se viseaza YouTuberi, gameri, mintea lor se invarte in jurul computerelor in permanenta. Asadar, daca tot vor sa descopere domeniul acesta, zic sa o faca bine si in mod responsabil, nu-i asa? Ai mei merg la Step IT Academy si fac cursuri care ii atrag mai mult decat disciplinele de la scoala. Daca va tenteaza aceasta ideea pentru copilul vostru, eu zic sa profitati acum, pentru ca in perioada 1-8 martie au reducere la cursurile Junior Computer Academy, despre care gasiti aici mai multe detalii.

Software, sisteme, programare… mi se pare important sa cunoasca toate secretele zonei de tehnologie si Internet. Sigur, pe langa aceste cursuri, se uita si la zeci de filmulete si tutoriale, iar eu ii sustin deoarece cred cu tarie ca, daca ai informatie, indiferent de aria de interes, iti este usor sa intelegi anumite fenomene, sa gestionezi diferite situatii si, desigur, sa faci diferenta intre ce e bine si ce e rau.

Si uite-asa ne intoarcem, usor, usor, la subiectul principal al acestui material: copiii si pericolele Internetului. Da, sunt o multime de cazuri de copii hartuiti si pacaliti pe Internet, cazuri dramatice de adolescenti abuzati de niste persoane care s-au dat drept altcineva. Apoi, e problema pornografiei, care circula pe toate site-urile. Am citit acum ceva vreme un studiu pe Forbes conform caruia 1 din 8 cautari pe Internet este pentru continut erotic (si poate ca statistica a crescut acum). Plus cyberbullying-ul, dependenta de jocuri si supraexpunerea pe retelele de socializare. S-a adunat o paleta generoasa, nu?

Nu contest pericolele de pe Internet in niciun caz, insa cred ca solutia pentru aceste cazuri o reprezinta educatia online. Da, nu se face la scoala, dar e demna de luat in considerare. Ce putem face noi, parintii, pana atunci? Eu va propun cateva solutii simple care va vor ajuta atat in relatia cu cei mici, cat si in lupta cu pericolele Internetului.

  • Explica-i copilului tau ca nu este in regula sa isi dea datele personale pe Internet (la profilul de Facebook sau orice alt loc), ca de exemplu adresa sau numarul de telefon. Odata ce publica aceste informatii, indiferent ca bifeaza doar o optiune disponibila pentru prieteni, acestea pot ajunge la oricine. In loc sa ii interzici sa isi faca diverse conturi, mai bine il ajuti si il ghidezi tu, explicandu-i pas cu pas de ce nu este ok sa treaca anumite informatii.
  • Comunica in permanenta cu el despre ce se intampla in viata sa, dar si despre activitatile pe care le desfasoara pe Internet. Afla cu cine sta de vorba si, mai ales, de unde cunoaste persoanele cu care vorbeste online. Daca sunt prieteni, colegi de la scoala, pe care ii cunosti si tu, este OK, insa daca iti spune de amici “cunoscuti pe net”, poate ca ar fi bine sa investighezi problema.
  • Sfatuieste-l sa nu isi puna nickname-uri provocatoare pe Internet, gen kittygirl, foxygirl sau altele asemanatoare. 🙂
  • Supravegheaza activitatea online a copilului tau, creeaza-i un cont pe care sa intre pe calculator, verifica regulat History-ul si, daca simti ca e nevoie, instaleaza un software de control parental.

Eu zic ca masurile radicale in privinta tehnologiei nu fac altceva decat sa ii indeparteze pe cei mici de noi, asa ca nu sunt deloc o metoda buna de urmat. Solutii si cai de mijloc exista, trebuie doar sa le punem aplicare.

See Also

Voi ce credeti in legatura cu aceasta poveste? La ce tip de abordare v-ati gandit?

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top