Now Reading
#SheDOER: Valeria van Groningen

#SheDOER: Valeria van Groningen

Cu siguranță că nu mai este persoană în România care să nu fi auzit numele Valeriei Răcilă van Groningen, sportiva laureată cu aur la canotaj, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984). Valeria este un om care a muncit enorm și care și-a urmat drumul cu o constanță și o ambiție de invidiat. Și nu s-a lăsat până când nu a câștigat. 

Valeria nu a renunțat niciodată la sport, iar în 2008, a vrut să scoată România din amorțeală și să le demonstreze tuturor că se pot face și în această țară evenimente sportive mari. Acela a fost anul în care a fost organizată prima ediție a Maratonului București, o competiție pentru care mă pregătesc an de an, la care particip cu mare drag și de evoluția căreia mă bucur enorm. 

Anul acesta, Bucharest Running Club, asociația condusă de Valeria van Groningen, va organiza trei evenimente majore:

10k & Family Run pe 7 aprilie
Bucharest Half Marathon pe 12 mai
Bucharest Marathon pe 12-13 octombrie

Și mi-aș dori să vă văd pe cât mai mulți dintre voi participând la ele, alergând cot la cot cu mine. Însă până atunci, o să vă las mai jos cu poveștile Valeriei, o reprezentată de mare valoare din categoria #SheDOER, o femeie caldă, modestă, alături de care îmi face mare plăcere să alerg sau să stau la povești la o cafea și, foarte important, la care țin foarte tare.

  1. Ce îți doreai să devii în copilărie?

Am copilărit în Bucovina, când aveam vârsta de 4 ani m-am internat în spital și m-am simțit foarte răsfățată de cadrele medicale din Gură Humorului, prin urmare îmi doream să devin medic, ca să le pot oferi celorlalți un tratament similar cu cel pe care îl primisem. Problema a fost că nu rezistam când vedeam sânge, așa că am renunțat. :).

În localitatea natală, nu mă simțeam foarte bine pentru că eram departe de idealul “grasă și blondă”, prin urmare am plecat de acolo destul de repede. La 15 ani am ajuns la Liceul Sportiv de la Arad, deci m-am orientat către sport foarte devreme.

  1. Cine este sursa ta de inspirație în viața profesională?

Soțul meu. Nu îmi imaginez o altă sursă de inspirație. Este permanent animat de proiectele în care se implică și are un calm deosebit.

În sport, generația mea a avut foarte multe modele. Evident, am fost inspirată de Nadia, Iolanda Balaș, Ilie Năstase, Viorica Viscopoleanu.

  1. Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat până acum în activitatea ta?

Orice provocare care implică luarea unor decizii care influențează major viața altora este mare, întotdeauna încerc să găsesc o soluție de conciliere.

  1. Dar cel mai mare succes de care te-ai bucurat?

În primul rând nașterea copiilor mei și titlul olimpic din 1984.

  1. Cum ți-a venit ideea organizării Maratonului Internațional Bucureșți, cel mai mare eveniment sportiv stradal din România?

Am alergat 4 maratoane în Bucureșți organizate de domnul Silviu Dumitrescu, după care am alergat aproape în toate capitalele europene și la Chicago. Cum la București nu mai exista un astfel de eveniment, am zis că ar trebui să aibă și capitală României un maraton al ei.

  1. Ce le-ai spune oamenilor pentru a-i determina să să apuce de alergat?  

E cel mai simplu mod de face mișcare cu minimum de resurse. Poți să alergi oriunde și să te simți bine, nu-ți trebuie mult echipament, nici timp pentru a merge la sală. Când am venit în România cu doi copii mici, a fost soluția cea mai la îndemână. Indiferent că vorbim despre o femeie casnică sau despre o persoană foarte ocupată, este un sport ușor de practicat. Iar beneficiile sunt evidente: privești altfel viața, ești mai conștient și din punctul de vedere al alimentației, al stilului de viață.

  1. Ce te face fericită?

Mă mulțumesc cu puțin și sunt fericită dacă în jurul meu oamenii sunt fericiți, zâmbitori, în armonie.

  1. Ce te enervează?

Răutatea oamenilor din jur, atitudinea de tipul “să moară și capra vecinului”, care se vede din ce în ce mai mult în ultimul timp. În social media spre exemplu, obișnuința de a critică, dar nu în mod constructiv.

  1. Care este cel mai important lucru pentru ține?

Familia.

  1. Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai?

Momentul când s-a cântat imnul României la Los Angeles în 1984.

  1. Care crezi că este talentul cu care te-ai născut?

Empatia și optimismul, nu știu dacă sunt neapărat talente.

  1. Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face neapărat?

Anul acesta termin Facultatea de Arte. Probabil aș fi făcut-o mai devreme.

  1. Un sfat pe care i l-ai da oricărei femei:

Să aibă încredere în ea și să nu depindă de nimeni.

  1. It’s a men’s world?

Nu sunt o feministă. Îmi place când mi se deschidă ușa de la mășină, când bărbații se poartă civilizat și au maniere, dar femeile au demonstrat că pot face același job cu bărbații. Deși discriminări există – pe poziții similare, femeile sunt plătite mai puțin, dar femeile câștigă tot mai mult teren, trebuie să fie un echilibru în toate.

  1. De ce ești un #doer?

Răspund la orice provocare, îmi place ceea ce este nou, să explorez, să descopăr. În fiecare zi trebuie să te gândești să lași ceva bun în urma ta.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top