Now Reading
Ce trebuie să ştii despre colagen şi utilizările sale în frumuseţe

Ce trebuie să ştii despre colagen şi utilizările sale în frumuseţe

Colagenul este un lucru despre care am auzit încă din copilărie, când nu prea mi-era mie clar ce este şi ce face, dar părea o treabă realmente importantă pentru femei şi nu numai. Mai târziu, când am început să lucrez ca model şi am prins mai multe discuţii pe acest subiect, am început să-i înţeleg rostul.

Şi da, colagenul este foarte important. Vital, mai bine spus. De-a lungul timpului, am citit despre el cam tot ce se putea citi şi am stat de vorbă cu medici specialişti care au făcut lumină în cazul colagenului. Iar în ghidul DOER de mai jos, o să vă prezint, pe larg, ce este el, ce rol are şi cum îl putem obţine, astfel încât să avem o piele frumoasă şi sănătoasă pentru o perioadă cât mai mare de timp.

Ce este colagenul?

Pe scurt, colagenul este o proteina fibroasă care se găseşte (în cea mai mare cantitate) în tot organismul nostru, în special în sistemul osos, sistemul muscular şi piele. Pentru că este o substanţă care intră în componenţa tuturor ţesuturilor din corp, colagenul protejează şi regenerează celulele, fiind unul dintre factorii ce susţin buna funcţionare a întregului organism şi elasticitatea pielii.

Colagenul poate fi privit ca un soi de lipici care ţine ţesuturile legate şi care este solicitat ori de câte ori apare, la nivelul pielii, o rană ce trebuie vindecată.

Collagen structure. The structure of the skin. Infographics. Vector illustration on isolated background

În mod natural, colagenul este produs de organism până la o anumită vârstă. Cantitatea de colagen secretată începe să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă (declinul începe după 20 de ani şi se accentuează de la un an la altul), dar şi odată cu expunerea tot mai mare la razele ultraviolete şi la factorii de mediu (poluarea, de exemplu). Primele semne ale reducerii cantităţii de colagen sunt apariţia unor linii şi riduri fine şi pierderea elasticităţii pielii.

Scăderea producţiei de colagen este, într-adevăr, inevitabilă. Însă vestea bună este că sunt câteva obiceiuri şi soluţii la care putem reduce pentru a compensa cantitatea de colagen pierdută. Prin alimentaţie, printr-o rutină de îngrijire mai atentă.

Funcţiile colagenului în organism?

Important de menţionat este că acest colagen nu e important doar pentru piele, ci este o proteină pentru întregul organism, cu multiple roluri. Sunt peste douăzeci de tipuri de colagen în corpul nostru, însă cel mai răspândit e cel de tip 1, care se găseşte în piele, oase, tendoane şi în vasele de sânge şi structura organelor.

Dacă ar fi să rezum rolurile colagenului în organism, aş aminti de:

  • Susţinerea elasticităţii şi a fermităţii pielii, precum şi prevenirea îmbătrânirii ei
  • Întărirea şi protejarea oaselor şi menţinerea elasticităţii articulaţiilor, prin refacerea celulară şi vindecarea rapidă a rănilor
  • Reducerea durerilor şi a inflamaţiilor din corp
  • Întărirea structurii firelor de păr şi a unghiilor (acesta e şi motivul pentru care multe dintre produsele dedicate îngrijirii lor conţin colagen)
  • Protejează tractul gastrointestinal şi previne deshidratarea organismului, prin reţinerea apei în interior
  • Contribuie la protejarea sănătăţii ochilor, având în vedere că se găseşte inclusiv în corneea ochilor (asigurând lubrifierea zonei).

Deficitul de colagen şi efectele sale asupra frumuseţii

După cum spuneam şi mai sus, cam după 20 de ani, producţia de colagen a organismului începe să scadă treptat, iar după 30 de ani, de cele mai multe ori, apar şi primele semne ale deficitului său: riduri, linii fine, ten tern, reducerea elasticităţii pielii corpului, oboseală, un randament scăzut la nivelul tuturor organelor.

Efectele absenţei colagenului sunt mult mai vizibile în zonele în care pielea e mai subţire şi, implicit, mai sensibilă (zona de sub ochi, unde, în general, apar primele semne şi riduri fine).

Cum poţi suplimenta cantitatea de colagen de care pielea ta are nevoie

See Also

Chiar dacă organismul tau începe să devină tot mai „zgârcit“ în ceea ce priveşte producţia de colagen odată cu trecerea anilor, vestea bună este că îţi poţi lua această proteină şi din alte surse.

  • Include în dieta zilnică alimente care stimulează producţia de colagen şi care conţin ingrediente ce îţi ajută celulele pielii să se regenereze constant (peşte, în special somon, care este bogat în acizi graşi Omega 3, carnea, datorită conţinutul bogat în proteine, seminţele, nucile şi alunele, bogate în acizi graşi la rândul lor, ouăle, căpşunele, portocalele, morcovii şi cartofii dulci).
  • Urmează o rutină de îngrijire a tenului cu produse pe bază de colagen. E foarte important să nu treci peste paşii esenţiali: demachiere – curăţare (cu un gel sau o spumă care se adaptează tipului de ten, astfel încât să nici nu usuce excesiv, dar nici să nu lase o peliculă grasă la nivelul pielii) – hidratare. Pentru combaterea deficitului de colagen de la nivelul pielii, folosesc Liftactiv Collagen Specialist, o cremă de zi antirid, care oferă şi o hidratare consistentă, de la Vichy. E un mix între peptide (substanţe care intră şi în componenţa colagenului), apă termală Mineralizanta Vichy, bogată în minerale esenţiale, şi vitamina C, ingrediente ce reechilibrează pielea şi combate deteriorarea ţesuturilor sale. Folosită zilnic, reduce semnele, ridurile fine, conferă luminozitate şi un aspect de ten uniform, hidratat şi sănătos.
  • Foloseşte suplimente alimentare pe bază de colagen. Dacă produsele de beauty acţionează la exterior, prin alimentaţie putem îmbunătăţi situaţia la interior. Iar dacă mâncarea pe care o consumi nu îţi aduce aportul de care ai nevoie, poţi plusa cu suplimente (multe dintre ele se găsesc sub formă de capsule).
  • Foloseşte produse cu factor de protecţie. Cantitatea de colagen secretată în mod natural de organism este redusă şi din cauza factorilor externi, cum ar fi expunerea solară, despre care ştim cu toţii că produce îmbătrânirea pielii. Poţi prelungi acest proces de eliberarea naturală a colagenului prin evitarea expunerii îndelungate la soare, mai ales la orele la care arde puternic, şi prin folosirea unor produse de protecţie solară. 
  • Fii atentă la stilul tău de viaţă. Anumite obiceiuri (nopţile pierdute şi lipsa somnului, fumatul, consumul de alcool) îţi pot deteriora pielea şi întregul organism. Ajustează-le astfel încât să nu îţi afecteze sănătatea.
  • Consumă apă. În special acum, pe timp de vară, când temperaturile sunt extreme, este important să nu uiţi de hidratare, un must-have nu doar pentru sănătatea organismului, ci şi pentru menţinerea aspectului tânăr şi sănătos al pielii.

Tu ce ai făcut astăzi pentru sănătatea pielii tale?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top