Now Reading
Cum se fabrică un medicament homeopatic

Cum se fabrică un medicament homeopatic

Acum câteva luni am avut ocazia să merg la Lyon, într-o vizită la laboratoarele Boiron, unul dintre cele mai cunoscute branduri homeopatice din lume. Ştiţi deja că utilizez în mod constant remediile homeopate, mai ales atunci când vine vorba de afecţiuni uşoare – răceli, dureri musculare (sunt o mare fană a gelurilor cu arnică). Domeniul homeopatiei în sine este unul foarte vast şi interesant, aşa că încerc mereu să ţin pasul cu studiile şi noutăţile.

Și nu numai eu. Citeam de curând, în febra pregătirilor pentru nunta regală a Prințului Harry și a lui Meghan Markle, că familia regală a Marii Britanii a militat întotdeauna pentru beneficiile homeopatiei. În Londra există un spital, Royal London Homeopathic Hospital, protejat și susținut chiar de către Regina Elisabeta a II-a. De altfel, medicul acesteia, Dr. Peter Fisher, a declarat că alternativa homeopatică este una sigură, care a redus nevoia pacienților pentru antibiotice. La rândul său, Prințul Charles a fost foarte vocal în sprijinul homeopatiei, punând în anii 90′ bazele unei organizații, Foundation for Integrated Health, care era dedicată cercetării terapiilor complementare.

Chiar și așa, homeopatia este în continuare un domeniu despre care oamenii nu au suficiente date. Și în lipsa acestor date, apar îngrijorările. După ce m-am întors din Lyon, de la Laboratoarele Boiron, am demontat patru mituri despre homeopatie în articolul de aici.

4 mituri demontate despre homeopatie

Dar cum primesc în continuare întrebări pe această temă, astăzi m-am gândit să vă povestesc şi despre procesul din spate, despre modul în care se fabrică un medicament homeopatic – nu de alta, dar scriu în cunoștință de cauză pentru că am văzut acest proces cu ochii mei. Și pentru că da, treaba chiar este serioasă şi respectă aceleaşi standarde de fabricare și verificare ca medicina tradiţională. Dar haide să o luăm pe rând.

Unde se fac remediile homeopatice?

Toate remediile homeopatice se fac în laboratoare specializate, de către farmacişti care fac studii, cercetări, analizează beneficiile plantelor sau ale materialelor folosite în medicamente (pe lângă plante, soluţiile homeopatice pot fi obţinute şi din resurse animale, minerale).

Recoltarea resurselor vegetale trebuie să îndeplinească, la rândul ei, nişte condiţii. Să luăm exemplul arnicăi, planta care este şi protejată prin lege şi ale cărei beneficii sunt cunoscute în întreaga lume. Culturile de arnică trebuie să fie bio şi eco, iar recoltarea sa trebuie să se facă într-un anumit moment al sezonului (nu toate plantele pot fi culese în aceeaşi perioadă, e o întreagă matematică şi aici).

Este homeopatia reglementată prin lege?

Da, bineînţeles că este. După cum spuneam şi mai sus, în primul rând se fac studii care demonstrează că anumite plante (sau orice alte resurse) sunt eficiente în combaterea unei afecţiuni. Pentru fiecare medicament homeopatic există certificate şi autorizaţii de ieşire pe piaţă. De exemplu, produsele Laboratoarelor Boiron sunt verificate de Agenţia Naţională a Medicamentelor din Franţa, dar şi din ţările în care sunt distribuite.

Care este procedeul propriu-zis?

Sunt urmați acești pași:

  • Odată ce ajung în laborator, plantele sunt atent verificate pentru a nu conţine substanţe dăunătoare care ar putea afecta sănătatea.
  • După selectarea părţilor din plantă care vor fi utilizate la crearea medicamentului (frunze, tulpini, flori, rădăcină – diferă de la caz la caz), acestea vor fi lăsate la macerat în alcool câteva zile.
  • După finalizarea procesului de macerare, planta se presează şi se filtrează, soluţia astfel obţinută având numele de tinctură-mamă.
  • Apoi, această tinctură-mamă este dizolvată şi amestecată succesiv cu părţile de solvenţi pentru ore sau chiar zile în şir, procesul fiind denumit potenţare.
  • După acest pas, pe care l-am observat în detaliu şi în timpul vizitei la Laboratoarele Boiron, am mers într-o altă clădire pentru a vedea efectiv cum ajunge medicamentul homeopatic în forma pe care o cunoaştem cu toţii.

 

Remediile au, adesea, aspectul de granule sau globule (diferenţa constă în dimensiunea lor – globulele au 1.8 mm în diametru, în timp ce granulele au 3.9 mm în diametru). Atât granulele, cât şi globulele se obţin din lactoză şi zahăr, iar după ce acestea capătă o formă, diluţia despre care povesteam mai sus este impregnată pe ele. Procedeul poartă numele de „triplă impregnare”, o metodă creată de Jean Boiron, co-fondator al Laboratoarelor Boiron. Această triplă impregnare face ca soluţia să pătrundă în profunzime în granulă sau globulă, ceea ce garantează efectele terapeutice ale remediilor homeopate.

See Also

La final, medicamentele sunt ambalate în tuburi sau recipiente speciale şi expediate către pieţele speciale, inclusiv în România, unde homeopatia începe să facă tot mai mulți pași. Iar eu încerc să contribui pe cât posibil la comunicarea acestor pași, pentru că da, eu și familia mea folosim adesea medicamentele homeopatice. Pentru durerile musculare, pentru răceli, pentru alergii și nu numai. Sper că astăzi ai învățat și tu ceva nou despre medicamentele homeopatice și că am mai completat puțin acest puzzle uriaș care este homeopatia.

Iar dacă ai și alte întrebări, nu ezita să mi le trimiți. 

Despre homeopatie am mai scris aici:

Homeopatia, o speranta pentru numerosi bolnavi?

Iar despre principiile care stau la baza ei am vorbit chiar cu Michele Boiron, autor de volume de specialitate şi farmacist, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, care a venit in Romania acum doi ani, în interviul de aici:

Homeopatia, o speranta pentru numerosi bolnavi?

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top