Now Reading
Glutationul: mama antioxidanților care ne ajută să îmbătrânim frumos și sănătos

Glutationul: mama antioxidanților care ne ajută să îmbătrânim frumos și sănătos

Mama tuturor antioxidanților: glutationul. O moleculă cu o însemnătate extraordinară pentru sănătate și pe care medicină abia acum o înțelege. Menirea sa este de a proteja organismul de efectele nocive cauzate de radicalii liberi, de inflamație sau de repercursiunile substanțelor chimice cu care interacționăm într-un fel sau altul. 

Creșterea producției de glutation poate ajuta la detoxifiere, și nu numai. Glutationul sprijină îmbătrânirea frumoasă, slăbirea sănătoasă, îmbunătățește sistemul imunitar și previne apariția bolilor. Dacă nu ai auzit încă de acest antioxidant și ești curioasă să-l descoperi, te invit să citești pe larg informațiile din materialul de mai jos.

Ce este glutationul?

Organismul nostru produce glutation cu ajutorul a trei aminoacizi:

  • cisteină
  • glutamină
  • glicină

Cisteina este cea mai importantă dintre toți, deoarece face parte din gruparea SH (sulfhidril), adică este un antioxidant ce conține sulf, o caracteristică care reușește “să curețe” moleculele distructive transformându-le în compuși inofensivi. Un alt aspect de reținut este că organismul uman este capabil să producă glutation în ficat, lucru care nu este valabil pentru majoritatea antioxidanților.

De asemenea, capacitatea corpului de a crea și recicla glutation depinde de funcția genelor GST – P1, T1 și M1 sau glutation S-transferază (analiză pe care o poți face la orice laborator de la noi din țară). Această familie de gene codifică procese grele care permit detoxifierea organismului de substanțe care se găsesc în produse farmaceutice, în poluanți din mediu, detoxifierea de metale grele și multe alte toxine cu care corpul uman intră în interacțiune. În perioadele de stres oxidativ și încărcătură toxică ridicată, aceste gene sunt suprareglate. Cu toate acestea, noi oamenii nu am evoluat pentru a gestiona astfel de factori de stres, ceea ce cauzează ca aceste gene extraordinare prin rolul lor să nu funcționeze întotdeauna la capacitate maximă. De aceea, când această funcție dă rateuri, oamenii se pot îmbolnăvi, iar cercetările din domeniul medicinei relevă riscuri crescute pentru o multitudine de boli interconectate cu mediul extern, așa cum sunt alergiile, astmul sau cancerul.

Întrucât organismul este bombardat de substanțe profund dezechilibrante – așa cum am menționat mai sus – cererea de glutation care să detoxifice corpul este mult prea mare și depășește adesea capacitatea organismului de a-l produce. Fără suficient glutation, corpul nostru acumulează prea multe specii reactive de oxigen și toxine de mediu – al căror rezultat final este deteriorarea ADN-ului, stresul oxidativ și bolile cronice. 

Funcțiile glutationului

Fără doar și poate, glutationul este extrem de semnificativ pentru sănătate și are foarte multe funcții, pe cele mai importante le amintesc mai jos:

  • producția de proteine și celule care formează ADN-ul uman
  • susținerea funcției imunitare
  • formarea spermatozoizilor de calitate
  • ajută procesul de descompunere al nutrienților în energie
  • ajută la funcționarea anumitor enzime
  • regenerarea vitaminelor C și E
  • transportul mercurului din creier
  • ajută ficatul și vezica biliară să facă față grăsimilor
  • asistă procesului de auto-distrugere rutinară și programată a celular din corp (un proces cunoscut sub numele de apoptoză)

Beneficiile glutationului

Glutationul are o sumedenie de beneficii, iar eu o să trec în revistă cele mai importante, și anume:

  • Prevenirea evoluției tumorilor canceroase

Se pare că unele studii afirmă că glutationul joacă un rol în stoparea evoluției cancerului.

Cu toate acestea, aceeași cercetare indică faptul că glutationul poate determina ca tumorile să răspundă mai puțin la tratamentul de chimioterapie, necesar pentru pacienții oncologici. Deși unele cercetări promit rezultate favorabile, determinarea efectelor glutationului asupra cancerului necesită mult mai multe cercetări demonstrabile.

  • Funcție antioxidantă

Radicalii liberi contribuie la îmbătrânirea celulară și la apariția unor boli, iar glutationul prin funcția lui antioxidantă ajută la contracararea radicalilor liberi și protejează organismul de efectele lor dăunătoare.

  • Reducerea leziunilor celulare în bolile hepatice

Prea mult alcool, obezitate, boala ficatului gras sau hepatita afectează enorm ficatul. Rolul lui este de a curăța organismul de substanțe urâte și patogeni, fiind principalul organ de detoxifiere al organismului. Glutationul sprijină funcția ficatului de detoxifiere, și deși este nevoie de cercetării mai ample, se pare că glutationul ar ajuta la tratarea bolilor hepatice care nu țin de consumul de alcool. Iată un studiu clinic care afirmă acest lucru.

  • Îmbunătățirea sensibilității la insulină

Un studiu din 2018, indică faptul că indivizii cu rezistență la insulină tind să aibă niveluri mai scăzute de glutation. Și nu doar acesta, pentru că tot căutând informații am dat de un alt studiu mai vechi din 2013 care ajunge la concluzii similare. Ei bine, glutationul ar ajuta persoanele cu rezistență la insulină, un aspect foarte important în tratarea pacienților cu prediabet sau diabet.

De asemenea, stresul oxidativ dulce la multe alte probleme și patologii, precum:

Nivelurile adecvate de glutation reușesc să prevină stresul oxidativ, întrucât neutralizează radicalii liberi. Iar asta nu este tot! Un articol din revista medicală Rocky Mountains Iv Medics susține că glutationul are potențialul de a fi utilizat în foarte multe boli, inclusiv în tratarea:

  • bolilor de inimă, de plămâni și de ficat
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Osteoartrita
  • Astm
  • SIDA

Și ajută inclusiv în:

  • Susținerea sistemului imunitar

Cum se face consumul de glutation în mod efectiv

Înainte de toate, consider că o alimentație sănătoasă trebuie educată. Iar când pornești pe drumul acesta înțelegi importanța hranei din sursă sigură și evitarea pe cât posibil a E-urilor din alimente, a detergenților nocivi, a șampoanelor sau cremelor de corp/ față pline cu disruptori endocrini.

Când vine vorba de a consuma alimente bogate în glutation alege lactate, ouăle (gălbenușul conține sulf) și legume sulfurice: ciuperci, pește, carne, cereale, usturoi, varza verde sau de Bruxelles, napi ori ceapă.

De asemenea, suplimentele pe bază de glutation sunt o variantă potrivită. Bineînțeles, nu toate suplimentele de pe piață sunt calitative. Eu merg pe ideea de calitate și nu cantitate, iar prețul mic nu garantează un produs calitativ, cu atât mai puțin suplimentele pe bază de glutation. Ca întotdeauna, recomand doar suplimente de calitate superioară, de la companii de renume care testează materiile prime și utilizează verificarea printr-o terță parte. În plus, înainte de a folosi suplimente trebuie să ai o discuție cu medicul specialist sau cu medicul de familie, iar această decizie să o iei după ce afli recomandarea lui.

 

Altrient Glutathione 450mg (30 pliculete) Formulare Lipozomala

Așadar, suplimentarea cu glutation poate lua forma unor pastile, Geluri, capsule sau spray-uri nazale. Nu în ultimul rând, iată o listă de suplimente care susțin producția și reciclarea glutationului:

  • suplimente pe bază de glicina: pentru unele persoane, rata de limitare a aminoacizilor în producția de glutation poate fi glicina față de cisteină. S-a demonstrat că suplimentarea cu glicină crește biosinteza glutationului și protejează împotriva stresului oxidativ. Totodată, are efecte clare de calmare și relaxare.
  • suplimente pe bază de acid alfa lipoic (ALA) – este un antioxidant important care ajută la regenerarea glutationului. De asemenea, are un rol deosebit în sănătatea mitocondriilor și controlul zahărului din sânge.
  • suplimente pe bază de vitamina B: problemele legate de genele de metilare sunt cazuri din ce în ce mai frecvente, cu precădere în populația feminină. Caută suplimente bogate în B6 activ (P5P), B12 (metilcobalamină) și folat cu rol cheie în formarea globulelor roșii.
  • suplimente pe bază de Seleniu care este important pentru activitatea enzimei glutation peroxidază.
  • suplimente pe bază de Curcumină sau turmeric care conțin un flavonoid natural numit curcumin. Acesta funcționează atât ca antioxidant, cât și ca antiinflamator și s-a dovedit că dezvoltă nivelul de glutation din organism
  • suplimente pe bază de ciulinul de lapte: ciulinul de lapte (alias silimarina) este folosit în detoxifierea ficatului și crește nivelul de glutation din organism
  • suplimente pe bază de vitamina D sunt asociate pozitiv cu nivelurile ridicate de glutation

În concluzie, glutationul sprijină sănătatea celulară și este un prieten de nădejde pentru oricine își dorește un organism puternic și o viață trăită în bunăstare fizică, psihică și mentală.

Sursă foto: Unsplash.com

Sursă materiale:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-cysteine#section=Top

See Also

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500200/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1440-1843.2004.00657.x

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323936#what-is-glutathione

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549431/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0198626

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3817774/

https://rockymountainivmedics.com/how-to-take-glutathione-effectively/

https://infocons.ro/lista-e-uri/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23742196/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8391784/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586829/

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top