Now Reading
Povestea unei “dive” – Arnica montana

Povestea unei “dive” – Arnica montana

Cand ai baieti viata nu este tot timpul foarte linistita! Alearga, sar, joaca fotbal, cad, se julesc. Evident loviturile, certurile si bataile sunt la ordinea zilei. Mame de baieti, spuneti ca nu-I asa?! 🙂 Tocmai de aceea de multe ori trebuie sa fiu pregatita de…interventie rapida. Cat de “barbati” sunt ei, tot vin plangand ca s-au lovit si au nevoie de o mangaiere si, evident, de tratament local. Eu am ales sa ii tratez intr-o mare masura cu ajutorul naturii, dar desigur in situatiile care lasa loc de astfel de leacuri. Si tot testand diverse produse, am dat peste o planta de al carei efect noi ne-am convins pe proprie piele.

Arnica montana este o planta medicinala cu un mare potential. Prin actiunea sa puternica si prin proprietatile de stimulare a circulatiei sanguine, ea este ideala pentru administrarea cutanata.

Aceasta planta este deseori intrebuintata in activitati sportive, deoarece relaxeaza intinderile musculare. O sa fiti cu siguranta surprinsi sa aflati, ca celebra echipa de fotbal FC Bayern München utilizeaza in cazul accidentarilor si in recuperare unguent cu arnica substanta activa.

Istoria plantei Arnica montana

Arnica a fost mentionata prima data acum 1000 de ani, de stareta Hildergard von Bingen, care i-a descris actiunea terapeutica. Dar la fel ca multe alte plante medicinale si Arnica a avut acelasi destin, un timp indelungat fiind data uitarii. Doar taranii o cresteau in gradinile lor si faceau din florile si radacina ei o tinctura, utilizata in cazul bolilor inflamatorii de tot felul.

Povestea unei "dive" - Arnica montana

Cu un miros puternic aromat, aceasta planta salbatica provine din regiunile muntoase ale Europei centrale si este recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale. Ea prefera solurile acide si silicioase, necalcaroase. Deasemenea, are nevoie de un teren inclinat, care previne umiditatea stagnanta.

Vedeti, de aceea i se spune ca este o “diva”: are nevoie de apa, insa nu prea multa, si este sensibila la variatile brutale de temperaturi (Franciose Merceron, Farmacist si Responsabil achizitii plante, BOIRON).

Arnica este o floare estivala, care se deschide in jurul solistitiului de vara si pe care o putem gasi pana in august, pentru infloririle tardive. In urma cu ceva vreme, regiunile alpine inalte erau acoperite cu aceste flori mari, de culoare galben portocalie. Tocmai de aceea era numita popular “Bergwohlverleih” (starea de bine a muntelui). Din pacate, din cauza agriculturii intense, habitatul ei natural s-a ingustat in ultimele decenii. In prezent, Arnica montana este o specie pe cale de disparitie. Dar in Germania si Franta ea este protejata.

Proprietatile farmaceutice ale Arnicai

In ultimul secol medicina naturista a cunoscut o revenire puternica, iar stiinta a inceput sa studieze mai intens aceasta planta. Ea contine numerosi compusi chimici iar calitatea ei depinde in special de prezenta unui anumit numar de molecule active.

Povestea unei "dive" - Arnica montana

See Also

Conform Farmacopeii europene, florile de Arnica (Arnicae flos) sunt descrise ca fiind componentele active ale plantei. Culese proaspete, ele garanteaza o calitate optima si un continut in principii activi maximizat.

Substanta activa principala dovedita de cercetatori este helenalina (Lactone sesquiterpenice), care si-a dovedit proprietatile anti-inflamatoare. In plus, are proprietati analgezice si antiseptice. Flavonoidele cu actiunea lor antioxidanta, precum si uleiurile esentiale intregesc actiunea terapeutica a acestei plante minune.

Preparatele din floare de Arnica sunt folosite cutanat, sub forma de unguent sau gel, si nu ar trebui sa lipseasca din mica farmacie a fiecarei case, deoarece si-au dovedit utilitatea in tratarea multor tipuri de rani.

Indicatiile terapeutice includ contuzii, luxatii, ameliorarea durerilor reumatice, imunitate scazuta, dureri de sani. In cazul abceselor si infectiilor bacteriene si fungice se utilizeaza tinctura. Arnica este utilizata cu succes si in homeopatie, cu mai multe dilutii.

Insa ca orice alta planta medicinala, si ea poate avea contraindicatii. Tocmai de aceea Arnica montana trebuie utilizata conform sfatului medicului.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top