Top uleiuri esențiale pentru calm și pace interioară – partea a II-a
Deoarece ultimul material despre uleiuri esențiale pentru pace interioară și calm a prins așa de bine la public, venim în întâmpinarea ta cu cel de-al doilea material despre aceste uleiuri fermecătoare și binecuvântate.
Mai jos vei găsi o listă cuprinzătoare cu uleiuri esențiale pentru liniște, pace și calm interior pe care musai să le adaugi colecției tale de uleiuri… sau dacă încă ești sceptică în ceea ce le privește, să îți alegi una, două și să le testezi o perioadă. O să-ți placă, te asigur!
1. Ulei esențial de iasomie
Eu una, mă declar încântată de uleiul de iasomie. Poate pentru că îmi place mirosul plantei cu același nume. Unii pot strâmba din nas, dar dacă mie-mi place, ce să fac?! Oricum, acest ulei este adesea întâlnit în parfumuri și alte produse cosmetice. De asemenea, unele persoane preferă ceaiul de iasomie, deși mie mi se pare teribil de înecăcios.
Potrivit unui studiu din 2013, inhalarea uleiului de iasomie oferă un sentiment de bunăstare și chiar, romantism. Spre deosebire de alte uleiuri esențiale folosite pentru anxietate, se crede că uleiul de iasomie calmează sistemul nervos fără a provoca somnolență. De fapt, poate avea un efect stimulant la unele persoane, dar până nu-l încerci, nu-ți vei da seama în care categorie te afli.
Mod de utilizare: Poți inhala uleiul de iasomie direct din sticlă (da, ai citit bine) adăugând câteva picături pe un șervețel curat. De asemenea, adaugă câteva picături pe o batistă și pune-o sub pernă în timp ce dormi.
Patru-cinci picături turnate în difuzor vor umple camera de bine și de calm. Nu în ultimul rând, uleiul de iasomie trezește simțurile așa că, dacă vrei să fii mai “wild” și îți dorești o noapte de neuitat cu partenerul, folosește-l ca afrodisiac.
2. Ulei esențial de tămâie
Uleiul esențial de tămâie este produs din rășina arborelui Boswellia și are o aromă de mosc, dulceagă. Cercetătorii consideră că acest ulei contracarează efectele stresului, putând fi utilizat în momente de încărcare energetică densă. Dintre uleiurile esențiale pentru calm și pace interioară, acesta este “uleiul rege”, având origine care transcende mileniile, fiind folosit de egipteni în ceremonii religioase și făcând parte din cele trei daruri oferite de magi pruncului Iisus Hristos. Mai târziu a fost comercializat de-a lungul Drumului Mătăsii și valora mai mult decât aurul. Se crede că este miraculos și vindecător.
Există mai multe tipuri de ulei esențial de tămâie pentru că există mai multe soiuri de Boswellia (depinde de țara de proveniență).
Are foarte multe proprietăți pe care doresc să ți le prezint pe scurt:
- este astringent
- reduce inflamația și durerea
- ajută la echilibrarea hormonilor
- sprijină sistemul imunitar
- protejează pielea și poate preveni semnele de îmbătrânire
Mod de utilizare: Poți adăuga ulei esențial de tămâie în creme de corp, loțiuni sau seruri întrucât îmbunătățește imperfecțiunile pielii. Adaugă două-trei picături în difuzor pentru a împrospăta aerul din casă, pentru a medita, a te ruga sau pentru a te relaxa. De asemenea, un masaj nu strică niciodată, din contră, iar uleiul esențial de tămâie este recunoscut pentru calmarea durerilor musculare și de articulații.
3. Ulei esențial de santal
Îți aduci aminte de evantaiele din lemn de santal? Eu am primit unul când eram mică, o puștoaică de 12-13 ani și de atunci, parfumul de santal a rămas preferatul meu. Poate că îmi aduce aminte de copilărie sau poate că al său parfum are ceva cu totul și cu totul special. Este folosite în multe culturi datorită proprietăților sale terapeutice și este originar din Australia, India și Indonezia.
Totodată, aroma dulce, lemnoasă a santalului este recunoscută pentru că îmbunătățește starea de spirit și oferă claritatea mentală
Mod de utilizare: Cea mai ușoară modalitate de a folosi uleiul esențial de santal este să adaugi câteva picături în difuzor, creând astfel o atmosferă liniștitoare și relaxantă. Câteva picături de ulei esențial de santal pot fi amestecate cu un ulei purtător și masate pe tâmple sau pe ceafă pentru o senzație de relaxare și de calm.
Un amestec preferat de-al meu este următorul:
- trei picături de lemn de santal
- două de ulei esențial de neroli
- două picături ulei esențial de lavandă
Eu adaug câteva picături de ulei esențial de santal și în sărurile de baie atunci când simt nevoia de o baie lungă, blândă și odihnitoare.
4. Ulei esențial de mușcată
Uleiul de muscata este distilat din planta de mușcată si are un parfum dulce, aproape floral. Este adesea folosit ca parfum în săpunuri sau cosmetice de tot felul. Având efect sedativ poate fi utilizat la reducerea anxietății și a gândurilor negative, presante și grele.
Astfel, potrivit unui studiu din 2015 referitor la femeile aflate în prima etapă a travaliului, inhalarea uleiului de mușcată le-a redus efectiv anxietatea în timpul travaliului. S-a observat, de asemenea, o scădere semnificativă a tensiunii arteriale diastolice.
Mod de utilizare: aplică câteva picături de ulei de mușcată pe o dischetă demachiantă de bumbac și miroase-o de câteva ori.
5. Ulei esențial de lămâie
Ulei esențial de lămâie denumit Melissa are un efect reparator, odihnitor și relaxant. Conform unui studiu din 2011, administrarea de capsule din ulei esențial de lămâie poate ajuta persoanele cu episoade de anxietate ușoare și moderate. De asemenea, poate îmbunătăți somnul, dar nu trebuie să ingerezi ulei esențial de lămâie decât sub îndrumarea unui medic.
Mod de utilizare: folosește-l în difuzor sau îl poți inspira direct pe piele.
Tu folosești uleiuri esențiale? Dacă da, ce uleiuri esențiale pentru calm și pace interioară preferi? Lasă-le în comentarii și povestește-ne despre experiența ta.
Sursă foto: Unsplash.com
Surse material:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484988/
***