Now Reading
Dr. Sorin Cadar despre prevenție, afecțiuni ORL și homeopatie

Dr. Sorin Cadar despre prevenție, afecțiuni ORL și homeopatie

Vă aduc și de această dată în față un interviu cu informații excepționale de la un medic nemaipomenit. Dr. Sorin Cadar, Medic Primar O.R.L., Medic HomeopatPreşedinte ARHC , Lector CEDH Franţa este acel tip de medic pe care fie îl iubești, fie fugi de el. Pentru că este tranșant. Este direct. Este diferit de medicul tipic cu care suntem obișnuiți. Dr. Sorin Cadar este un medic care gândește fiecare situație a pacientului în parte, acordă atenție și vede lucrurile dintr-o perspectivă pe care cărțile de medicină nu o prezintă.

Am discutat cu domnia sa despre afecțiuni de sezon din sfera ORL și am demontat câteva mituri … desigur, cu dovezi științifice. Inclusiv despre celebrul deja COVID 19.

În ciuda abundenței de “comunicate științifice” care expun “simptomele caracteristice ale COVID” eu afirm cu tărie și responsabilitate: COVID este un virus care va declanșa simptome COMUNE tuturor virozelor, în grad mai accentuat sau mai puțin accentuat. Concret: pierderea mirosului și gustului sunt prezente și la Gripă; usturimea în gât este prezentă la toate virozele respiratorii; diaree, greață și vomă sunt simptome comune tuturor virozelor enterice (Rotaviroze, Nororviroze). Deci: NU EXISTĂ SIMPTOM STRICT SPECIFIC PENTRU COVID !!!

Da, și de această dată avem în față un text lung … dar informația calitativă și completă nu se poat rezuma în doar câteva fraze. Așa că vă invit să citiți și să luați aminte, dacă doriți să fiți informați corect. Sau cum spune dl doctor Cadar ”studiați,studiați, studiați!”

Dl. Dr., traversăm o perioadă foarte complicată din punct de vedere al sănătății. Oamenii sunt speriați, oamenii vor să știe ce pot face pentru a se păzi. Ce recomandări le-ați da Dvs.?

De la început trebuie să specific faptul că este o perioadă dificilă din punct de vedere viral. Cu alte cuvinte sfaturile mele sunt:

  1. igiena: mască în “aglomerație”, spălat pe mâini (cu săpun și apă, NU dezinfectant, acesta nu substituie săpunul ), nu ducem mâna la față, la ochi și nu bagăm degetele în gură
  2. modularea/maturizarea/pregătirea sistemului imunitar celular (demonstrat științific că fiind cel mai “potent” în apărarea imunitară a organismului) utilizând:
    • dietă adecvată sezonului viral și vârstei (proteine, lipide, vitamine, minerale: carne, lapte, ouă, unt, legume, fructe crude, etc)
    • produse “medicalizate” de origine naturală fitoterapeutice, gemoterapeutice, homeopatice (medicii cu studii în domeniu pot recomanda diverse “scheme”)
    • sport, mișcare în aer liber (chiar dacă este mai frig sau plouă)

Virozele respiratorii sunt acum în sezonul lor. Dacă purtăm mască, ne ferim și de acestea? 

Indiscutabil, transmiterea fiind eminamente aeriană, masca reduce semnificativ până la 0 posibilitatea de a “capta” orice virus.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece?

Rinitele simple (guturai) sau complicate (purulente); Rino-sinuzitele simple sau complicate; Rinofaringitele simple sau complicate; Faringo-amigdalitele simple sau complicate; Rino-otitele simple sau complicate; Faringo-traheo-bronsitele simple sau complicate; Pneumopatiile simple sau complicate.

Cum facem diferența între o răceală și sinuzită? Cum se ajunge la sinuzită?

Orice sinuzită începe cu o rinită simplă (nas înfundat, rinoree apoasă) care, netratată la timp și corespunzător, se agravează și devine o  rino-sinuzită simplă de tip “vacuum sinus” (nas înfundat, rinoree apoasă și dureri faciale și de cap). În continuare, evoluția nefavorabilă este spre rinită supurată (purulentă rinoreei) care repede ajunge la rino-sinuzită supurată (nas înfundat, rinoree purulentă, dureri de cap atroce și febră peste 38,5 grade Celsius cu stare generală alterată).

Ca și concluzie: Rinita simplă (“răceala”) nu are durere de cap sau febră, Rino-sinuzita simplă are durere de cap dar nu are febră, Rinosinuzita purulentă are și durere de cap și febră peste 38,5 grade Celsius.

Cât de periculoasă este o sinuzită netratată?

O rino-sinuzită simplă sau complicată (purulentă) poate duce la complicații serioase precum: abcese cerebrale sau perioculare, otite supurate, pneumonii grave etc.

Dvs. sunteți medic cu competență în homeopatie. Și știu că sunteți din acea categorie a medicilor care nu recomandă cu mare ușurință antibiotice. Se pot trata afecțiunile din sfera ORL şi prin homeopatie sau alte terapeutici complementare?

Bineînțeles, mai ales în prevenție dar și curativ. Există însă o condiție importantă: tratamentul să fie recomandat și monitorizat de un medic cu studii serioase în domeniu.

Cât de repede apar rezultatele tratamentului?

În funcție de starea imunitară a organismului, în funcție de corectitudinea administrării (care ține de pacient) dar și în funcție de “măiestria” medicului, rezultatele apar în 48-72 de ore.

 … în funcție de “măiestria” medicului, rezultatele apar în 48-72 de ore.

Este terapeutica homeopată adaptată doar unor categorii de pacienţi sau poate fi indicată … tuturor?

Terapia Homeopatică poate fi administrata tuturor categoriilor de vârstă (de la 1 zi până la 110 ani), sex, tuturor categoriilor de pacienți (sănătoși sau cu mai multe alte afecțiuni) și chiar  femeilor însărcinate (în orice stadiu al sarcinii)

Mulți oameni afirmă că homeopatia nu are cum să fie eficientă din cauză că ar conține mult prea puțin ingredient activ. Ce le-ați spune acestora?

Aș indemna la 3 idei de reflecție:

  1. Istoria științei și tehnologiei. Lumea științifică a vremii nu accepta ca un obiect mai greu decât aerul poate zbura. Și totuși zboară. Lumea științifică a vremii nu acceptă că există niște “ființe-organisme” mici care infectează corpul uman și îl omoară. Și totuși există bacterii și viruși. Lumea științifică a vremii nu accepta că pământul se învârte în jurul soarelui. Și totuși se învârte.
  2. Ce nu cunoaștem și nu am studiat asta nu înseamnă că nu există. Simplu, nu știm.
  3. Constantine Hering, medic chirurg eminent, elev favorit al unui alt mare chirurg al vremii (Henrich Robbi) a fost solicitat să scrie împotrivă ideilor lui Hahnemann (redescoperitorul Homeopatiei). Acesta, Hering, un adevărat om de știință, a studiat Homeopatia înainte de a combate Homeopatia. Astăzi îl venerăm ca pe unul dintre cei mai valoroși cercetători și dezvoltatori ai Homeopatiei. Deci: “studiați, studiați, studiați”.

Cum stabiliți planul de tratament pentru un pacient?

Există un algoritm al consultației care trebuie parcurs. Acest algoritm stabilește pași obligatorii și paşii opționali pe care medicul trebuie să îi parcurgă în timpul consultației și se referă la întrebări, simptome, semne, consult local și consult general. Medicii cu competență în homeopatie învață acest protocol timp de 2 ani postuniversitar

În funcție de ce mergeți pe o direcție sau alta?

Există un consens în lumea Homeopatiei care spune că direcția este dată de răspunsul la 6 întrebări esențiale:

– Etiologia este … ?

– Localizarea și aspectul leziunilor sunt… ?

– Senzațiile resimțite de pacient sunt… ?

– Modalitățile de agravare, ameliorare, lateralitate și ritm sunt … ?

– Modul reacțional cronic al bolii este … ?

– Tipul sensibil al pacientului este … ?

Pot fi combinate tratamentele complementare cu cele alopate? Nu se anulează oare?

Terapia Homeopatică poate fi aplicată singură (în primă intenție), adjuvant (alături de alte medicamente de alt tip, inclusiv alopate) sau complementar (alături de alt tip de terapie inclusiv citostatice, radioterapie etc). Nu se anulează, nu se influențează. Se completează, spre beneficiul și confortul pacientului.

Care sunt beneficiile tratamentului homeopatic?

Nu are contraindicații, nu are efecte adverse cunoscute, nu are reacții secundare și acționează prin stimularea specifică și adecvată a organismului ca întreg.

Atunci când cineva are sinuzită, trebuie să respecte anumite reguli de genul purtat căciulă, să nu iasă în aer rece, etc?

Evident, alături de un tratament adecvat se impun și măsuri de “cruțare” precum neexpunerea la curent, frig, fum de țigară și iritanți respiratori.

Dl. Dr., sunt curioasă să îmi spuneți ce este homeopatia? Și mai ales cum funcționează ea?

Homeopatia este o metodă terapeutică care constă în a da bolnavului un medicament fabricat pornind de la o substanță de origine animală, vegetală sau minerală, diluată și dinamizată. Utilizarea sa se bazează pe principiul similitudinii. Medicamentul homeopatic este definit de numele latin al substanței și al nivelului diluției sale. Este o terapie reacțională, non substitutivă, non antagonistă, care stimulează, modulează sau inițiază o reacție adaptată a organismului odată cu administrarea medicamentului.

Este homeopatia sigură? Şi ce efecte secundare poate avea aceasta?

Este o terapie extrem de sigură care NU are efecte secundare cunoscute, reacții adverse sau contraindicații. Rezultatele depind numai de pacient și de medic.

Ieșim din casă unde este cald și dăm de aer rece afară. Cât de tare și în ce mod afectează diferențele de temperatură sănătatea la nivel ORL?

Diferențele brutale de temperatură (cald->rece dar și rece->cald) determină la unii pacienți o adaptare greoaie a motilității vasculare și a adaptării mucoaselor la noile condiții de mediu în timp scurt. Asta duce, în timp, la alterarea acestor mecanisme de adaptare și, bineînțeles, la apariția unei suite întregi de afecțiuni cronice, recidivante din sfera ORL, în mod special: Rinite, Rinosinuzite, Amigdalite, Otite, Traheo-bronșite, Pneumonii, etc…

Cum vedeți Dvs. prevenția în cazul afecțiunilor ORL? De fapt, ce este prevenţia?

Este de mult timp și foarte bine știut că “este mai bine și mai ieftin să preîntâmpini decât să tratezi”. Prevenția este un ansamblu de masuri pe care pacientul, împreună cu medicul, le adoptă pentru a preîntâmpina apariția unor probleme de sănătate. Aceste măsuri sunt de ordin igieno-dietetic (sport, mișcare, dietă, expunerea la aer și la soare etc) de ordin terapeutic primar (ceaiuri, tincturi etc) dar și de ordin terapeutic secundar (vaccinări, gemoterapie, homeopatie, apiterapie, etc).

Evident că în ORL, printre metodele utilizate de mine și preferate mai ales de către pacienții copii se numără: înghețată de  3/zi, joaca în aer liber indiferent de anotimp și de vreme și sport mult.

În momentul în care se ajunge la medicamentele alopate, atunci stăm de vorbă, deja, despre tratament curativ și iese din sfera Prevenției. Tot ca Prevenție poate fi privită și Convalescența (restabilirea mecanismelor de apărare ale organismului după o boală, după o “luptă”).

Evident că în ORL, printre metodele utilizate de mine și preferate mai ales de către pacienții copii se numără: înghețată de  3/zi, joaca în aer liber indiferent de anotimp și de vreme și sport mult. Dar eu recomand și vitaminoterapie specială de sezon cu vitamina D3 și C cu Zinc. De asemenea, în anumite cazuri speciale, administrez medicamente homeopatice specifice cu rol în modularea mecanismelor celulare de apărare generală și de mucoasă.

Altă afecțiune ORL este otita. Ce o cauzează? Și ce tratamente sunt eficiente?

Otita este o inflamație a urechii externe și medii sau, foarte rar și grav,  a urechii interne.

Otita externă se declanșează în momentul în care diverși agenți patogeni (microbi, ciuperci, obiecte străine) sunt introduși în ureche prin conductul auditiv extern, cel mai frecvent cu ajutorul bețigașelor (care sunt o CALAMITATE ORL).

Ce nu cunoaștem și nu am studiat asta nu înseamnă că nu există.

Exceptând traumatismele și timpanele deja sparte, otita medie se produce, în mod exclusiv, prin extinderea unei inflamații de la nivel nazal sau faringo-amigdalian. Afectarea urechii interne, în mod frecvent este datorată traumatismelor baro-acustice acute sau cronice (explozii, muzică tare, palme peste urechi, scufundări extreme etc).

Tratamentele sunt specializate și trebuie să apelăm la un medic ORL.

Putem preveni Otitele prin măsuri simple, cum ar fi: neutilizarea bețigașelor în igiena urechii, tratamentul rapid, agresiv și specializat al Rinitelor și Faringoamigdalitelor de la primul semn.

Aceeaşi curiozitate şi pentru laringită. Cum ne putem proteja vocea şi corzile vocale?

Laringita este o inflamație a mucoasei laringelui. Ea apare ca urmare a expunerii la rece extrem și brutal, uscăciune extremă de lungă durată, căldură extremă de lungă durată, efortului vocal intens la non-profesioniștii vocali (profesionist = cel cu școală de canto/oratorie). Nu de mai mică importanță este și laringita determinată de viruși sau bacterii/cocci.

Prevenția constă în antrenarea mucoaselor (înghețată !!!), tratamente preventive și evitarea expunerilor inutile și bruște la temperaturi extreme. Bineînțeles, efortul vocal intens este de evitat sau trebuie controlat (școală de canto sau de oratorie)

Am remarcat că pacienții care fac o dată otită, dezvoltă apoi multe alte episoade. Apare oare o sensibilizare a urechii? Poate duce și la situații mai grave, de genul pierderii auzului?

Otitele recidivante sunt otite incorect sau incomplet tratate. Nu este o regulă că cine a făcut odată o otită să mai facă și altele. Prin tratamentul incorect sau incomplet al unei otite, acesta se poate croniciza și va duce cu siguranță la pierderea auzului dar va determina și alte fenomene precum amețeli și zgomote anormale în urechi.

See Also

Chiar, ce conduce la o scădere a auzului? Mă gândesc la faptul că cei mici sunt acum deseori cu căștile în urechi …

Scăderea auzului recunoaște drept cauze boli non-infecțioase, boli infecțioase dar și traumatisme acute sau cronice. Concret este vorba despre afecțiuni non-infecțioase sau infecțioase ale urechii, nasului, faringo-amigdaliene, vasculare, metabolice (diabet, HTA etc), cerebrale (AVC, ATS etc) sau alte afecțiuni ce se adresează și zonei auditive.

În ceea ce privește traumatismele, acestea pot fi barotraumatisme acute sau cronice (modificări brutale ale presiunii = avion, scufundări) sau sonore acute sau cronice (căști cu volumul la maxim, ascultat muzică la boxe dar foarte tare)

Vreau să ajungem și la gât, care uneori ne doare sau ne ustură. Ce simptom de sine stătător poate fi luat în calcul ca eventual simptom de Covid-19?

Orice iritație la nivelul mucoasei faringiene se manifestă cu usturime sau durere. Că este ca urmare a expunerii la rece sau că este un atac viral sau bacterian, simptomul este același. Prima măsură adecvată este administrarea unui medicament “blând” care să nu irite mai mult gatul. În acest sens Homeopatia are numeroase resurse. Nu recomand administrarea medicamentelor “dure” de tipul celor întâlnite la “Publicitate”. Acelea sunt rezervate cazurilor mai avansate.

În ciuda abundenței de “comunicate științifice” care expun “simptomele caracteristice ale COVID” eu afirm cu tărie și responsabilitate: COVID este un virus care va declanșa simptome COMUNE tuturor virozelor, în grad mai accentuat sau mai puțin accentuat. Concret: pierderea mirosului și gustului sunt prezente și la Gripă; usturimea în gât este prezentă la toate virozele respiratorii; diaree, greață și vomă sunt simptome comune tuturor virozelor enterice (Rotaviroze, Nororviroze). Deci: NU EXISTĂ SIMPTOM STRICT SPECIFIC PENTRU COVID !!!

Orice simptom care deranjează trebuie să îl determine pe pacient să se adreseze medicului său de familie. Agitația, anxietatea, disperarea, isteria pacientului care se teme de COVID ar fi de înțeles. Medicul, poate interveni atunci cu realism  medical și calm. Aceasta ar fi de preferat.

Agitația, anxietatea, disperarea, isteria pacientului care se teme de COVID ar fi de înțeles. Medicul, poate interveni atunci cu realism  medical și calm. Aceasta ar fi de preferat.

Ce facem când simțim o jenă în gât? Ce tratament am putea urma ca să nu ajungem la infecție?

Am spus și anterior, nu recomand medicamentele “de supt” despre care mulţi pacienţi se informează din publicitatea la acestea în loc să ceară sfatul avizat a unui profesionist din sănătate.

… nu recomand medicamentele “de supt” despre care mulţi pacienţi se informează din publicitatea la acestea în loc să ceară sfatul avizat a unui profesionist din sănătate. 

Recomand: ceaiuri calde (nu fierbinți) cu multă lămâie și miere sau lapte cald cu ou și miere (șodou îi zicea bunica), aplicarea de prișnițe calde sau ușor alcoolizate în regiunea gâtului, administrarea de medicamente homeopatice adecvate și specifice zonei faringiene. “Iritația/inflamația deschide calea infecției” este o lege. Deci, primele măsuri, pe care deja le-am specificat, vă feresc în proporție de 80-85% de infecție, antibiotice, spitale etc. Și 80-85% este foarte mult !!!

Vitamina C, vitamina D, zinc … le luăm în perioada aceasta? Dacă da, cum? Nu, atunci ce?

Este deja “istoric” demonstrat, în ciuda unei anumite părți a “lumii științifice” că Vitamina C, Vitamina D și Zincul aduc beneficii în sensul modulării, activării și susținerii activității sistemului imunitar. Da, în perioadele de expunere la viroze, un nivel seric de 50-60 al vitaminei D, un aport, corespunzător vârstei, de vitamina C și de Zinc aduce în mod cert, demonstrat științific, clinic și epidemiologic, beneficii. Aceste vitamine și zincul NU VINDECĂ. Ele susțin sistemul imunitar în acțiunea sa de auto-vindecare.

Este deja “istoric” demonstrat, în ciuda unei anumite părți a “lumii științifice” că Vitamina C, Vitamina D și Zincul aduc beneficii în sensul modulării, activării și susținerii activității sistemului imunitar.

Toți cei asimptomatici sau cu simptome modeste au avut sau au valori serice  de vitamina D, C și Zinc bune. Ceilalți, NU.

Vizita la medicul ORL ar trebui să fie o rutină, la fel ca vizita la stomatolog?

Vizita anuală la ORICE specialitate medicală este un foarte bun obicei. Așa cum periodic (cu sau fară motiv) facem revizia la autoturisme, la fel de util este ca anual să facem “revizia” și organismului. Asta nu înseamnă neapărat analize de sânge sau investigații costisitoare.

…analizele și investigațiile sunt necesare în numai 20-25% din cazuri, cu condiția ca examenul clinic să fie serios, complet, atent, migălos.

Medicul specialist, în urma examenului clinic complet și atent, va decide dacă este necesar să se efectueze analize și investigații.

Din activitatea mea de cabinet, analizele și investigațiile sunt necesare în numai 20-25% din cazuri, cu condiția ca examenul clinic să fie serios, complet, atent, migălos.

Ştiu ca aveţi atât pregătire cât şi experienţă militară. Cum aţi ales să îmbrăcaţi totuşi haina de civil?

Practica medicală militară m-a învățat că medicina este o artă ce ține foarte mult de bagajul de informație achiziționat în facultate dar, foarte important, m-a învățat că este deosebit de important să VREI să faci ceva, să aplici, să inovezi, să inventezi, să te adaptezi situației și condițiilor, de multe ori vitrege, să nu te plângi mereu (căci oricum ești singur și nu are cine să te ajute iar pe pacient nici atât), să înveți, să cauți, să înțelegi suferința.

Practica medicală militară m-a scos din rutină, m-a ferit de “analfabetismul funcțional” atât de des întâlnit și atât de dăunător pacientului. Am trecut în “civilie” în momentul în care am considerat că “civilia” o ia razna și trebuie să mă implic, cu fapte, la remedierea situației. Dacă vrei să se schimbe ceva, începe cu tine. Eu am început din 2007. Și, până acum, merge bine.

Ştiu şi că sunteţi pasionat de călătorii şi, prin urmare, că aţi interacţionat cu multe culturi până în acest moment. Cum vi se pare că privesc sănătatea alte popoare? Şi cum reuşiţi să îmbinaţi atât de bine viaţa de specialist în sănătate cu activitatea didactică şi cu viaţa Dvs. personală?

Alte popoare (nu toate și nu în totalitate), alte culturi, privesc sănătatea mai serios și mai “natural” comparativ cu românii. Sunt mai aplecați spre natural, spre fiziologic, spre firesc. Nu pleacă de la premisa că ceva exterior, cineva din afară să le dea ceva. Încearcă permanent să se ajute, să se înțeleagă, să fie în comuniune cu naturalul. Cu alte cuvinte, în multe culturi, la multe popoare nu se tratează cu medicamente NORMALUL, chiar dacă normalul are limitele destul de largi.

Atitudinea lor este ca la primul simptom să se prezinte la medicul de familie și NU la spital sau în urgență. De asemenea, vă rog să rețineți: PRIMUL SIMPTOM.

Alte popoare , alte culturi, privesc sănătatea mai serios și mai “natural” comparativ cu românii. Sunt mai aplecați spre natural, spre fiziologic, spre firesc. Încearcă permanent să se ajute, să se înțeleagă, să fie în comuniune cu naturalul. Cu alte cuvinte, în multe culturi, la multe popoare nu se tratează cu medicamente NORMALUL, chiar dacă normalul are limitele destul de largi.

Problema în Romania este că nici medicii, sistemul sanitar dar nici pacienții nu cred în PREVENȚIE și FEREASTRA DE OPORTUNITATE, momentele când ceva poate fi reparat rapid, cu costuri mici și fară urmări. Se prezintă la medic prea târziu, iau medicamente, unele neadecvate sau chiar dăunătoare, după “mintea lor” și … oricum românii ȘTIU medicină până “dau de belea” apoi … medicul este chemat în ULTIMA INSTANȚĂ. Medicul ar trebui să fie PRIMA INSTANȚĂ și nu ULTIMA.

Timpul nu este ceva pe care cineva să ți-l dea. Este ceva ce ni-l “drămuim” singuri. În consecință, dacă ai una sau mai multe pasiuni, timpul ți-l poți organiza de asemenea manieră încât să ai un “slot” suficient de timp pentru toate. Pasiunea și dorința sunt condițiile. Consultațiile la cabinet, activitatea didactică, turismul, familia și grădinăritul sunt pasiunile mele și ÎMI FAC timp pentru fiecare, timp UTIL, nu superficial. Principalul “ingredient” este PASIUNEA, dorința.

OneYearHealthChallenge este o campanie de informare medicală corectă de la experți către pacienți. Aceasta abordează teme de interes pentru diverse afecțiuni și probleme de sănătate cu care se confruntă fiecare om măcar o dată în viață, personal sau în anturajul său, pe baza experienţei specialiștilor, a practicilor medicale şi a studiilor realizate până în prezent. Proiectul se va desfășura pe parcursul întregului an 2020 și este realizat în colaborare cu Boiron România.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top