Now Reading
Ai auzit de Chaga sau ciuperca vieții? Beneficiile extraordinare pentru sănătate

Ai auzit de Chaga sau ciuperca vieții? Beneficiile extraordinare pentru sănătate

Chaga este o ciupercă cu creștere lentă care se găsește de obicei pe scoarța mesteacănului din Emisfera Nordică. Poate din această cauză este mai puțin faimoasă la noi în țară, deși în Rusia beneficiile sale sunt de foarte mult timp studiate.

Unii nu consideră Chaga o ciupercă în adevăratul sens al cuvântului, ci ca făcând parte din familia scleroților, forme de rezistență ale ciupercilor parazite care cresc pe diverși copaci. Deși nu scriu un material despre ciuperci consider că este important să specific acest aspect. După aproximativ 3-5 ani de la infectarea copacului, Chaga poate fi recoltată și folosită în diverse patologii având extraordinare beneficii asupra sănătății.

Primele mențiuni despre ciuperca vieții au fost descoperite la începutul secolului al XVI-lea, în mod tradițional fiind folosită ca remediu pentru afecțiunile stomacale.

Cu timpul, Chaga a devenit cunoscută în Occident datorită laureatului la Premiului Nobel, Aleksandr Soljenițîn, în cartea sa “Pavilionul canceroșilor”. Undeva în carte scriitorul rus notează că oamenii mai săraci au economisit bani preparând ceai de Chaga. 

De reținut!

Studiile de actualitate sugerează că Chaga dispune de o varietate incredibilă de compuși bioactivi care sunt capabili să ofere beneficii pentru sănătate, și anume:

  • Polizaharide – Chaga este recunoscută pentru capacitatea de a întări sistemul imunitar, iar acest lucru se datorează parțial abundenței de polizaharide de care dispune (exemplu: beta-glucani) cu proprietăți de stimulare a imunității, care pot îmbunătăți activitatea anumitor celule din organism. Ce rezultă de aici? Corpul este protejat împotriva agenților patogeni, iar sistemul imunitar este suficient de puternic pentru a combate infecții virale, bacteriene și parazitare.
  • Triterpenoizi – Chaga este bogat în triterpenoizi, compuși organici cunoscuți pentru potențialele beneficii antiinflamatorii. Se cunoaște deja că inflamația cronică crește riscul apariției multor boli, precum: artrita, cancer, diabetul de tip 2, boli de piele sau bolile de inimă. Cercetările sugerează că triterpenoizii din Chaga au un efect suprimant care reduce inflamația din corp.
  • Melanina este un pigment natural care dă culoare ochilor, părului și pielii. Aceasta are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care oferă beneficii pentru sănătatea pielii. Studiile sugerează că melanina din Chaga poate contribui la  neutralizarea radicalilor liberi, protejând pielea împotriva razelor UV.
  • Polifenoli – Chaga este bogată în polifenoli, inclusiv flavonoide și acizi polifenolici, care au proprietăți antioxidante puternice. Polifenolii captează radicalii liberi, ajutând la protejarea organismului de stresul oxidativ și inflamație, așa cum arată un astfel de studiu. În acest mod, scade riscul de boli hepatice, de inimă sau de cancer. 

Beneficii

Așa cum ți-ai dat seama din ce ai citit până acum, Chaga este un element adjuvant în lupta cu inflamația și diverșii patogeni. Cu toate astea, sunt de părere că înainte de a fi consumată, recomandarea medicului curant sau a medicului de familie face diferența.

Mai exact care sunt beneficiile folosirii acestei ciuperci? 

Luptă cu inflamația și întărește sistemul imunitar

Inflamația este sursa manifestărilor greșite din organism, aici evident că mă refer la boală. Tot evident este că întâlnirea cu patogenii, virusurile sau bacteriile este inerentă,un aspect normal cred eu, DOAR CĂ normalitatea nu înseamnă boală. Pentru ca o boală să se cronicizeze înseamnă că inflamația a apărut cu mult timp în urmă, undeva în interior, de multe ori fiind insesizabilă și fără simptome clare.

Lupta împotriva inflamației trebuie să fie o constantă pentru noi, oamenii. Cu toții trebuie să ne luptăm să fim sănătoși. Cum? În primul rând prin prevenție, în al doilea rând prin alimentație, în al treilea rând prin sport, și nu în ultimul rând prin consumarea unor suplimente care să fortifice sistemul imunitar.

Antiviral puternic

Chaga pare să aibă proprietăți antivirale, deși studiile pe acest segment sunt încî puține. Cu toate astea, un studiu publicat în 2015 afirmă că extractul de Chaga are efect antiviral asupra virusului HIV de tip 1. Deși încă nu s-au făcut cercetări pe oameni, studiile pe animale demonstrează eficacitatea ciupercii în tratarea hepatitei C. Astfel, cercetătorii au reușit să scadă proprietățile infecțioase ale virusului hepatitei C de 100 de ori în doar 10 minute. Nu trebuie să mire pe nimeni că în ultima perioadă multe companii farmaceutice au pus deja ochii pe Chaga. și se prea poate ca în următoarele decenii să fie descoperite din ce în ce mai multe informații care să ajute pacienții cu diverse maladii.

Scade colesterolul

Am găsit un studiu din 2009 realizat pe șobolani, pe o scurtă perioadă două luni că extractul de Chaga a reușit să reducă colesterolul LDL „rău” și trigliceridele, în timp nivelul de antioxidanți a crescut vizibil. Alte cercetări similare au observat o îmbunătățire a colesterolului bun și o scădere considerabilă a celui rău, totul datorându-se compușilor activi de care Chaga se bucură.

Scade glicemia

Nu reușești să dai jos kilogramele în plus? Sau poate acumulezi greutate și cumva, simți că ai pierdut de sub control manșa propriului corp? Ei bine, o vizită la nutritionist sau endocrinolog poate face lumină în ceea ce te privește. În multe cazuri doctorii specialiști recomandă să faci analiza de rezistență la insulină (indicele HOMA) care poate lămuri diverse manifestări pe care le simți în organism și pe care în acest moment nu reușești să le gestionezi bine. Femeile care prezintă amenoree sau suferă de sindromul ovarelor polichistice pot prezenta și ele toleranță la insulină, nu mai zic de persoanele cu diabet. Ei bine, am o veste bună! Utilizarea ciupercii Chaga poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și astfel, la echilibrarea glicemiei.

Efecte secundare

Pare-se că Chaga este tolerată bine de organism, deși chiar în acest moment nu există dovezi clare în ceea ce privește siguranța administrării acestei ciuperci. Totodată, Chaga poate să interfereze cu anumite medicamente având potențial dăunător, de aceea este musai ca înainte de a folosi Chaga pulbere, supliment sau ceai să discuți cu medicul specialist.

De asemenea, Chaga poate preveni coagularea sângelui. Prin urmare, dacă cumva iei medicamente în acest sens sau suferi de o tulburare de coagulare, ori pur și simplu te pregătești pentru o intervenție chirurgicală trebuie întotdeauna să consulți medicul dacă este sau nu potrivit să consumi Chaga.

Tu ai auzit de Chaga și dacă da,  ce părere ți-ai făcut despre ciuperca vieții?

Sursă foto: Wikipidia.com

***

See Also

Surse materiale:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1534735418757912

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2195

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666027X2300035X?via%3Dihub

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/16/12803

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590257122000384?via%3Dihub

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501203.2023.2260408

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6384

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26182655/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26182655/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top