Orașe de vizitat toamna la doar două ore distanță de România (cu avionul)
Cui îi place să călătorească? Mie, mie și sunt convinsă că și ție. Nu știu cum sunt alții, dar eu în ultimii ani am îndurat cu greu căldura verii și cumva, a început să-mi placă toamna mai mult ca oricând. Plus că, o să plec des în călătorii în viitoarea perioadă și vreau să împărtășesc cu tine câteva orașe de vizitat toamna, numai bune de pus pe hartă. M-am gândit la călătorii de toamnă către care să nu zbori prea mult.
Majoritatea acestor idei de călătorii din materialul acesta presupun un zbor scurt și fără tulbulențe (sper eu), dar nimeni nu te oprește să te urci la volan și să ajungi la destinație cu mașina personală. doar că va dura mai mult de două ore.
Așadar, ce părere ai dacă ai călători toamna asta în…?
Bari, Italia
Iubesc Italia și sunt convinsă că și tu o faci. Bari este la doar 1 oră și 50 de minute de București și la 1 oră și 25 de minute de Timișoara cu avionul, ceea ce face opțiunea de zbor rapidă și practică. Orașul Bari este superb. Rezervă-ți o zi, două pentru a te bucura de frumusețea orașului și de autenticitatea locului. Eu aș începe plimbarea în Bari Vecchia, pe faimoasa Strada delle Orecchiette, acolo unde dis-de-dimineață localnicele pregătesc paste proaspete, urechiușele absolut delicioase pe care abia aștept să le mănânc. Vai, îmi plouă deja în gură! Doamnele care fac orecchiette sunt foarte amabile și drăguțe, multe dintre ele locuiesc în casele de vis-a-vis și apreciază când turiștii, nu doar fac poze și vorbesc respectuos, dar și când cumpără de la dânsele. Rămânem la mâncare pentru că vreau să te anunț că cea mai bună focaccia este aici, în Bari, așa că poate dai o raită pe la Panificio Fiore, super faimoși pentru focaccia lor (sper că nu au închis sau ceva – lăsați în comentarii dacă ați gustat focaccia aici și v-a plăcut).
După ce ai mâncat suficient și te-ai relaxat cu un pahar de Aperol, vine momentul pentru puțină istorie, nu? Din ce îmi amintesc, toate bisericile din Italia sunt deschise publicului mereu, așa că este musai să pui pe lista ta Basilica Di San Nicola cea mai veche din regiune, datând din 1100. Apoi, vizitează Domul sau Catedrala din Bari, o bisericuță cochetă, cu fațadă albă și arhitectură romanică care străjuiește o piazza elegantă. Toată această zonă face parte din vechiul oraș, așa că îți va trebui jumătate de zi să te bucuri cu adevărat de el. Eu n-am ajuns încă la Castelul Bari și vreau să o fac, iar dacă prind vreme bună o plimbare seara pe plajă este terapie pură.
Și dacă tot ești aici, nu ai cum în zilele care ți-au rămas din vacanță să nu mergi în Matera, frumusețea de oraș în piatră care se află la aproximativ 1 oră distanță de Bari. Mai multe informații găsești aici. Spre Polignano a Mare poți lua autobuzul, dar trebuie să fii atentă la ora de plecare și la ora de sosire și să ții minte că orarul se poate schimba în funcție de zilele de sărbătoare (nota Soniei: mie Polignano îmi pare cam supra estimat ca frumusețe sau destinație de neratat). Găsești info aici. Nu uita de Alberobello, orașul cu case ca-n povești, dar poate ai timp și de alte orășele din regiunea Apulia (Lecce, Ostuni sau Monopoli), la fel de simpatice și mai liniștite în această perioadă din an.
Iar dacă te tentează Italia mai în natură, îți recomand Toscana. Accesează acest link pentru locuri superbe și în sezonul mai rece.
Cracovia, Polonia
Toamna la Cracovia este ca un tablou renascentist care prinde viață, cu străzi medievale scăldate în nuanțe aurii și parcuri acoperite de covoare de frunze ruginii. E o perioadă magică, perfectă pentru a explora acest oraș plin de istorie, artă și mâncare bună. Mi-am imaginat deja cum ar fi să mă plimb pe străzile pietruite ale acestui loc, cu aerul răcoros de toamnă care îmi atinge obrajii, în timp ce în jurul meu forfotește viața culturală a acestui vechi oraș polonez. Și chiar am făcut un scenariu de 3 zile petrecute în orașul polonez.
Ziua 1: Centrul vechi și primul contact cu istoria
Primul loc în care ar trebui să merg ar fi Piața Centrală (Rynek Główny), una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa. Îmi imaginez cum mă așez la o cafenea de pe margine, sorbind dintr-o cafea fierbinte, în timp ce privesc clădirile impresionante care mă înconjoară. De abia aștept să aud clopotul Bazilicii Sf.Maria , care răsună din turn în fiecare oră. Această catedrală gotică, cu vitralii magnifice, îmi va da cu siguranță senzația că pășesc într-un alt timp.
Desigur, voi intra și în Hala Sukiennice (Cloth Hall), chiar în mijlocul pieței. Aș explora tarabele pline cu artizanat local și suveniruri – poate voi găsi o eșarfă din lână sau un ornament tradițional pentru acasă.
Pentru prânz, știu deja că un loc excelent unde să opresc este Pod Aniołami. E un restaurant amplasat într-o pivniță medievală, unde poți simți vibrațiile istoriei în fiecare colț. Aici, voi comanda sigur pierogi – acele găluște poloneze delicioase. Am auzit că varianta cu ciuperci de pădure și varză murată este de neratat.
După-amiaza o voi dedica explorării Castelului Wawel. Acesta domină orașul de pe colina Wawel și oferă priveliști splendide asupra râului Vistula, mai ales toamna, când culorile sunt la apogeu. De abia aștept să mă plimb prin grădinile castelului, unde frunzele aurii vor crea o atmosferă de poveste. Iar Catedrala Wawel, unde au fost încoronați regii Poloniei, îmi va dezvălui o bucată importantă din istoria acestui oraș.
Pe seară, o plimbare în cartierul evreiesc Kazimierz va fi momentul ideal să mă pierd printre străzile înguste și clădirile pline de povești. În această zonă artistică și plină de istorie, voi face o oprire la Szara Kazimierz pentru cină. Cred că voi încerca Zurek, acea supă tradițională de secară, cu cârnați și ou fiert – un fel de mâncare care sună perfect pentru o seară răcoroasă de toamnă.
Ziua 2: Muzee, parcuri și o lecție de istorie
Aș continua a doua zi cu o vizită emoționantă la Auschwitz, care se află la doar o oră și jumătate de Cracovia. Știu că experiența va fi intensă, dar esențială pentru a înțelege istoria. Ghidurile povestesc că toamna, cu atmosfera ei tăcută și adesea mohorâtă, adaugă o notă de reflecție profundă asupra acestui loc.
După întoarcerea la Cracovia, îmi voi reîncărca energiile la Miód Malina, un restaurant primitor de pe strada Grodzka. Aici am de gând să gust Bigos, celebra tocăniță de vânătorească făcută din varză murată și carne – este felul perfect pentru o zi de toamnă. După masă, mă voi plimba prin Parcul Planty, o oază verde ce înconjoară orașul vechi. Văd deja în minte cum covorul de frunze arămii se așterne pe alei, în timp ce eu mă plimb în liniște. Știu că acest parc va fi locul ideal pentru a mă relaxa și a-mi încărca bateriile înainte de a continua să explorez orașul.
După-amiaza aș dedica-o Muzeului Subteran Rynek. Îl găsești chiar sub Piața Centrală și îți dezvăluie istoria medievală a orașului printr-o serie de descoperiri arheologice fascinante. Îmi imaginez că va fi ca și cum aș face un salt în timp, explorând ruinele și tunelurile care se întind pe sub oraș.
Pentru cină, aș alege un loc cald și confortabil, Restauracja Starka, situat tot în Kazimierz. Aici am auzit că trebuie să încerci neapărat Golonka – adică ciolanul de porc, gătit încet, până devine fraged și suculent.
Ziua 3: Natură și cultură locală
Ultima zi ar începe cu o drumeție ușoară către Muntele Kościuszko. Am auzit că priveliștile de acolo, peste oraș și împrejurimi, sunt absolut spectaculoase în această perioadă a anului, când pădurile se îmbracă în toate nuanțele toamnei. Cred că va fi un moment de respiro perfect, în natură, după două zile intense de explorare urbană. Pentru prânz, aș opri la Zazie Bistro, un mic restaurant cu influențe franceze, dar și poloneze, din Kazimierz. Îmi sună foarte bine o supă de ceapă franceză, alături de o rață confiată – mai ales că toamna cere mâncăruri bogate și aromate.
După-amiaza o voi petrece explorând un loc mai puțin cunoscut de turiști: cartierul Nowa Huta. Acest cartier comunist din perioada postbelică oferă o altă perspectivă asupra istoriei orașului. Îmi imaginez că va fi fascinant să văd contrastul dintre arhitectura severă și atmosfera relaxată a parcurilor mari, acoperite de frunze arămii. Spre finalul zilei, voi face o plimbare de-a lungul râului Vistula. Pe malurile râului, copacii își vor schimba deja culorile, iar lumina blândă de toamnă va crea o atmosferă liniștită, perfectă pentru a mă bucura de ultimele clipe în acest oraș minunat.
Pentru ultima cină, aș rezerva o masă la Copernicus Restaurant, un loc deosebit aflat lângă Castelul Wawel. Aici, voi savura un meniu rafinat, cu ingrediente locale, de sezon. Poate voi încerca mistrețul fript, servit cu legume de toamnă – sună ca o încununare perfectă a călătoriei mele.
Cracovia, cu bogăția sa culturală, istorică și culinară, este fără îndoială un loc pe care îl voi descoperi cu fiecare pas, iar toamna îmi pare anotimpul perfect pentru a-l explora în tihnă. De abia aștept să trăiesc această experiență!
Budapesta, Ungaria
Zborul București-Budapesta durează 1 oră 20 de minute, dar câteva zile în capitala Ungariei vor rămâne o amintire pentru totdeauna. Timișorenii sunt relativ aproape de Budapesta, iar cu mașina fac cam trei ore, asta pentru că nu am găsit niciun zbor valabil de pe aeroportul Traian Vuia spre Budapesta, deși știu că efortul merită, iar cei din vestul țării fac des city break-uri cu mașina în frumoasa țară a lui Atilla.
Îți recomand să te uiți și postările Soniei de la Budapesta. Sunt pline de inspirație.
Mie, Budapesta îmi place foarte mult, este un oraș bijuterie cu o gastronomie care îmi dă pe spate papile gustative. Cel mai bun gulaș îl mănânci la el acasă, așa că fă o rezervare la Restaurantul Hungarikum Bistro, nu doar pentru gulaș, bunătatea de rață la cuptor sau gnocchi ungurești – nu toată lumea îi preferă, dar eu nu fac parte din acea minoritate:)) De asemenea, nu trebuie să ratezi restaurantul Tati care oferă mâncare tradițional ungurească într-un twist modern de-ți vine să te lingi pe degete. Musai să încerci langoșii lor reinterpretați. Eu am mâncat langoș cu smântână, crumble de cârnați și șalotă murată (vai, ce gustoasă e!), iar soțul a încercat langoș cu zacuscă, ficat de rață și un fel de pesmet din semințe de dovleac (mega bun mixul, deși mi-a plăcut mai mult alegerea mea). Încearcă să suni cu două-trei zile înainte pentru a face rezervare deoarece restaurantele la ei, mai ales cele cu recenzii bune sunt mereu fully booked, așa că : “better safe than sorry”. Ah, să nu uit: pentru o cafea buna, dar mai ales pentru experiență, recomand New York Cafe Budapest, cea mai instagramabilă cafenea de la ei. Deși, fie vorba între noi, hype-ul este prea mare pentru ceea ce oferă, adică prețuri măricele, servire “așa și așa” și nici meniul nu mă dă pe spate.
Dacă ești cu copiii țin să te anunț că Budapesta este printre cele mai kids friendly capitale europene, asta înseamnă că mai peste tot este curat, parcurile sunt îngrijite și majoritatea restaurantelor au și meniuri pentru copii.
Vizitează Castelul Buda, Basilica Sfântul Ștefan și nu în ultimul rând, plimbă-te agale în Bastionul Pescarilor, o frumusețe de fortăreață superb localizată aproape de Dunăre care este locul meu preferat din oraș. Dacă poți, încearcă o croazieră pe Dunăre, în lumina lunii pentru că este o experiență foarte diferită de România. Eu fiind născută în Severin sunt familiară cu frumusețea ei și fac des plimbări cu barca pe Dunăre când sunt acasă, dar ceea ce oferă ungurii este diferit de ceea ce am experimentat eu până acum. Nu în ultimul rând, experimentează băile termale atât de faimoase în zonă, iar dacă ți-a rămas ceva timp liber adaugă Insula Margareta pe lista ta. Eu n-am ajuns încă, dar este o “problemă” pe care am de gând să o rezolv cât mai curând, iar din ce am văzut în vlogurile de pe YouTube merită să ajungi aici.
A fost cineva pe mica insulă și poate împărtăși experiența sa în comentarii?
View this post on Instagram
Viena, Austria
Un alt loc pe care îl ador este Viena, și nu doar orașul, ci și oamenii. Austriecii sunt foarte faini și diferiți de nemți, cel puțin aceasta este experiența mea. Până una alta, toamna în Viena este adorabilă, mai ales pentru că fiecare centimetru de Viena respiră bonton și rafinament. Mă cheamă acest oraș la el de ceva timp și în curând o să-i ascult chemarea, iar Sonia cred că deja a făcut o mică vizită aici și știi bine cât de mult iubește cultura austriacă. Mai mult, trebuie să experimentezi o seară de operă vieneză și să te bucuri de multele concerte de muzică clasică sau balet care au loc în capitala culturii europene. Găsești bilete aici și achiziționează-le din timp pentru că se dau mai ceva ca pâinea caldă.
Eu îmi doresc să particip la un concert de muzică clasică la Palatul Schonbrunn, iar Palatul Hofburg este pe lista mea de “to visit”, având în vedere că l-am remarcat în serialul austriac Împărăteasa de pe Netflix (superbi actori, superbă recuzita și garderoba actrițelor, superb scenariul, iar peisajele merită fiecare secundă de vizionare).
Dacă ești în vacanță cu copiii, Grădina Zoologică Schonbrunn, parcul istoric Prater și Muzeul de Istorie a Naturii pot fi alegeri minunate, nu doar pentru distracție, dar și pentru educație. Sau ce zici de o plimbare prin Atlantic? O excursie la cele mai otrăvitoare și mai mari șopârle din lume? Sau o aventură în junglă în mijlocul Vienei? Toate acestea și multe altele vă așteaptă în Casa Mării! Adică Haus des Meeres – zice Sonia că este unul dintre cele mai frumoase muzee!! Mai ales pentru copii.
Mai mult, dacă tot ești aici planifică o vizită în afara Vienei, la Palatul Laxenburg aflat la 20 de minute cu autobuzul, locul unde Prințesa Sisi și-a petrecut luna de miere. Din ce știu, palatul poate fi vizitat doar în anumite luni ale anului, așa că verifică înainte de a merge aici. De asemenea, satul Grinzing este la 30 de minute de mers cu mașina, iar dacă vrei să simți vibe-ul basmelor Grimm atunci pune-l pe hartă și bucură-te din inimă.
Ba mai mult, te provoc să îți iei câteva zile în plus de vacanță și să pleci în Hallstat, cel mai frumos sat din Austria. Se află la aproximativ 3 ore și jumătate de capitală, dar merită fiecare kilometru. Și nu doar atât, dacă ajungi aici toamnă nu riști să dai din doi în doi centimetri de vreun turist, locul fiind aerisit în extrasezon. Eu habar n-aveam că satul a fost căminul celților acum 2000 de ani, deși știu că este faimos pentru industria de minerit, iar ca turist ai datoria de a încerca un tur în centrul pământului, adânc în minele de sare din Hallstatt. O experiență care va bucura nu doar sufletele mici, dar și sufletele mari care vor adora fiecare clipă petrecută aici.
Așadar. tu ce locuri preferi să vizitezi toamna asta?
Sursp foto Unsplash.com
***