Now Reading
Cea mai scurtă poveste de dragoste: este luni. Moduri productive de a-ți începe prima zi din săptămână, de la Simon Sinek citire

Cea mai scurtă poveste de dragoste: este luni. Moduri productive de a-ți începe prima zi din săptămână, de la Simon Sinek citire

Există o magie aparte în fiecare început. Și dacă povestea de dragoste pe care o trăim ar putea începe în fiecare săptămână? De prea multe ori, zilele de luni sunt întâmpinate cu groază, ca o povară inevitabilă. Dar ce-ar fi dacă am transforma această zi într-un capitol plin de oportunități și energie pozitivă? Renumitul autor și vorbitor motivațional, Simon Sinek, ne arată că nu este vorba doar despre schimbarea percepției, ci și despre adoptarea unor moduri productive de a-ți începe săptămâna. În această carte, vom descoperi cum să îmbrățișăm ziua de luni și să o transformăm într-o poveste de dragoste cu productivitatea și succesul. Pregătește-te să îți schimbi perspectiva și să descoperi secretele unei zile de luni reușite!

Dacă s-ar face un sondaj pentru a cunoaște care este cuvântul cel mai urât din dicționarul unei limbi, indiferent care ar fi aceea, ziua de luni ar ajunge cu lejeritate în top 3. Într-un fel sau altul fiecare dintre noi simțim gheara rece a zilei de luni încă de duminică seara, iar timpul nu așteaptă și nici nu face compromisuri. De aceea, important este modul nostru de raportare la o săptămână nou-nouță cu provocări care mai de care mai interesante sau obositoare. Potrivit Forbes Health, 80% dintre persoanele care lucrează, și peste 90% dintre Millennials și Gen-Z suferă de ceea ce poate fi descris drept „duminica de groază”,  în engleză faimosul “Sunday scares.” 

Simon Sinek este un binecunoscut autor de cărți, antreprenor și consultant de afaceri american. Internetul abundă de citatele sale și de speech-urile motivaționale cu care magnetizează audiența. O face tare, tare bine, așa că nu ar strica să cunoaștem o mică parte din pedagogia sa de business care poate fi aplicată în viața de zi cu zi, mai ales în momente când ziua de luni ne bate agresiv la ușă și strigă după noi să ne facem prezența. 

Pare interesant?

Trezește-te devreme

Știu, știu! Fiecare minut contează, mai ales atunci când dormi, doar că trezitul dimineața devreme are numai și numai avantaje. În acest mod, vei avea câteva clipe doar pentru tine înainte ca soțul și copiii să se trezească. Astfel, fă pași de pitic la început. Trezește-te în prima săptămâna cu 15 minute mai devreme decât obiceiul, iar în timp, după aproximativ o lună jumătate de rutină constantă vei reuși să crești intervalul chiar la o oră. Ei, în acea oră roagă-te sau meditează, puneți în ordine gândurile, ascultă muzica preferată, fă pilates sau citește o carte.

Plimbă-te în jurul casei dis-de-dimineață

De cele mai multe ori nu ne dăm seama de frumusețea dimineții. Suntem grăbiți să ajungem la muncă, să ducem copiii la școală, să prindem metroul și să găsim cât mai repede un Uber. Știu cum e! Trec des prin același rollercoaster ca și tine. La un moment dat mi-a atras atenția un citat faimos a lui Simon Sinek care spunea așa: “One of the greatest things you can do is give your time and energy – things you will never get back.”

Timpul și energia ta odată oferite nu mai pot fi date înapoi. Dacă le-ai oferit într-o manieră greșită sau unor oameni care nu te-au apreciat, regretele nu-și au rostul. Cu toate astea, ne sabotăm la nesfârșit în astfel de moduri, mai ales pe noi înșine. Cum ar fi ca partea cea mai frumoasă din noi să o păstrăm pentru noi? Cum ar fi ca la începutul fiecărei dimineți să ne luăm 15 minute din timpul și energia noastră pentru a debloca tot ce a rămas sedentar în noi în noaptea precedentă? Dacă dorești să faci pasul 1, adică să te trezești dimineața devreme vei avea timp pentru a te plimba 15 minute prin cartier. Invită aerul proaspăt în inima ta, în creierul tău și vei vedea cum încetul cu încetul vei beneficia de mai multă creativitate, lejeritate în a lua decizii, lejeritate în a zâmbi, inclusiv colegilor care nu-ți plac prea tare și vei descoperi chei proaspete pentru a rezolva situații mai puțin simpatice.

Fii optimistă

Nu mă refer la a mima optimismul, ci a crede din toată inima că lucruri bune au loc în viața ta tot timpul. Într-adevăr, eu m-am săturat de acest optimism fals predicat pe Instagram și în zeci de podcast-uri care nu face altceva decât să pună și mai multă presiune pe un om, și așa greu încercat în astfel de momente. Când trec printr-o etapă foarte dificilă acasă sau la muncă îmi este greu să văd tabloul complet, și nici nu mă ajută optimismul care pune paie pe foc de tipul: “Bucură-te, putea să fie mai rău!”

Cu toate astea, a avea o perspectivă pozitivă asupra vieții te face încrezătoare că luni va fi o zi mai bună decât duminică și că eșecurile sunt temporare. Renunță la a te blama pentru tot și toate, altfel riști să aduni atât de mult fum în suflet, încât cu greu o să vezi frumosul din oameni și din situații.

Simon Sinek spune că: „Ingredientul principal al progresului este optimismul. Convingerea neclintită că ceva poate fi mai bine conduce înainte rasa umană.”

Nu există progres în pesimism!

Dă-ți demisia!

Serios! Dă-ți demisia de la un job pe care îl faci cu chin. Sinek spune: “A munci din greu pentru ceva ce nu ne pasă se numește stres. A munci din greu pentru ceva ce iubim se numește pasiune.“ Din păcate, în România pasiunea nu plătește ratele la bancă și nici nu achiziționează cumpărăturile săptămânale. Cu toate astea, a face ceva ce nu îți place sau a lucra la o firmă unde managerul crede că este stăpân de sclavi nu este o opțiune viabilă.

Știi când am urât eu ziua de luni cel mai mult? Când mergeam la un job care nu mă împlinea. Dacă nu te mulțumește locul de muncă actual și ai vrea să faci altceva, riscă. Completează-ți cv-ul și mergi la interviuri. Dacă lucrezi în bancă, dar dorești să faci o reconversie profesională spre IT participă la un curs de web developer sau tester și vezi dacă ți se potrivește. Apoi aplică și aplică și aplică!

Poate dorești să devii educatoare, dar îți este teamă că nu ai experiență, iar examenul de titularizare te înspăimântă. Oare salariul o să fie bun? Oare o să fiu un pedagog bun? Oare o să schimb ceva? Cum o să mă schimbe pe mine treaba asta? Încearcă și vei afla că poți, doar pune-te în situație de #doer, așa cum bine îi place Soniei să spună. 

La ora actuală sunt din ce în ce mai mulți oameni care schimbă profesia din diverse motive, iar dacă ai de gând să faci acest pas nu (mai) ezita! S-ar putea astfel, să iubești zilele de luni.

Fă tu lucrurile altfel

Cu toții am avut la un moment dat de-a face cu un șef aiurea, aiurea rău! În corporații nu toți cei din management sunt lideri buni, majoritatea sunt doar șefi ok. Este o mare diferență între lider și șef, deși sunt de părere că un șef cu intenții bune și aplecat spre echipa sa poate face lucruri excepționale acolo unde e. Sinek spune frumos: “Fii tu liderul cu care ai fi vrut să lucrezi.” Deși lunea nu este o zi faină când știi că iar s-ar putea să ai discuții în contradictoriu cu șeful… Totuși, dacă îți place ceea ce faci și muncești cu plăcere, un șef aiurea nu trebuie să fie un impediment. De aceea, fă tu lucrurile altfel, iar în jurul tău încearcă să schimbi ceva, inclusiv raportul dintre tine și el. S-ar putea ca situația să se schimbe la un moment dat și presiunea dintre voi să dispară. Încearcă!

Răsfață-te luni seara

Cum? Mergi la un restaurant preferat după muncă și comanda acel fel de mâncare de care ți-e atât de dor. O porție delicioasă de paste cu fructe de mare pe care ai evitat în ultimul timp să-l consumi pentru că vrei să stai mai departe de ispite nu sună chiar rău, așa-i? Dacă ești la regim, din când în când, un desert gustos nu trebuie să fie un păcat, din contră în viață totul este cu măsură. Așa că transformă ziua de luni într-un moment de răsfăț. 

See Also

Totodată, poți să mergi la masaj după orele de birou pentru că știi că meriți, apoi bucură-te acasă de o baie fierbinte și luuungă în compania unui vin bun… și a partenerului. Meriți tot răsfățul din lume și hotărăște să ți-l oferi lunea, și nu în weekend așa cum ești obișnuită.

Priorități, priorități

Sunt de părere că luni dimineața task-urile mai ușoare și ședințele mai puțin stresante îmi aduc un mare confort mental. Experiența m-a învățat să programez ședințele cu clienții în a doua parte a zilei de luni, altfel intru în mood-ul Robocop și mai am puțin și o iau razna. Am nevoie ca în prima parte a dimineții, măcar până la 11AM să-mi structurez fără stres task-urile pentru noua săptămână, să văd dacă este nevoie să recuperez ceva, să implementez ceva nou și să-mi verific liniștită mailurile. Știu, sunt cazuri în care nici nu intri bine pe ușa biroului și deja este musai să intri în pâine. Unele lucruri nu pot fi evitate, chiar și așa, dacă ai oportunitatea să prioritizezi sarcinile în liniște, fă-o!

Ah, să nu uit! Dacă nu ai sarcini grele în dimineața de luni, nu vei suferi prea mult de sunday scares, pentru că vei petrece o duminică liniștită știind că nu trebuie să fii riguroasă dis-de-dimineață!

Ordonează spațiul de lucru

Treaba asta funcționează atât pentru persoanele care lucrează de la birou, cât și pentru cele în remote. Șterge de praf masa de pe care vei lucra, apoi organizează obiectele așa cum îți place. Pune niște flori proaspete în vaza de pe birou și adaugă o lumânare parfumată, mai ales în sezonul rece pentru un pic de bună dispoziție. Câteva picături de portocală roșie și lime în difuzor pentru energie și vitalitate este un mod bun de a-ți începe ziua, deschide playlist-ul preferat și bucură-te de fiecare clipă, chiar dacă lucrezi și ai prefera să fii în Italia, la Lacul Como. Poate să ți se pară o prostie această sugestie, dar știința demonstrează că un birou curat contribuie la productivitate, creativitate și oferă o minte calmă și limpede.

Ai nevoie de toate astea, mai ales la început de săptămână când motorul încă nu funcționează la cote maxime.

Spune-mi: tu cum îți faci ziua de luni mai plăcută?

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top