Cum să ne informăm și să ne documentăm eficient?
Ca societate, niciodată în istorie n-am avut de-a face deodată cu atât de multe informații, idei și noțiuni ca în momentul de față. Și, cu cât trece timpul, cu atât mai mult va crește și densitatea lor. Asta este clar! În contextul acesta, apare următoarea întrebare: având în vedere cantitatea uriașă de informații care ne este pusă la dispoziție, cum putem să ne informăm și să ne documentăm eficient?
Ca să-ți fie mai ușor să navighezi prin hățișul de materiale scrise, știri, articole, lămuriri, vești și comunicări, uite o listă de aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere când navighezi online:
• Mai multe surse de informare
Din păcate, secolul vitezei vine și cu minusuri în ceea ce privește modul în care gestionăm informațiile. Când citim un articol, avem tendința de a-l lua de bun. Nu ne folosim simțul critic, nu punem sub semnul întrebării ce citim, nu facem loc unor urme de îndoială. Ceea ce înseamnă, de exemplu, că putem cădea foarte ușor în capcana știrilor false. Pentru a evita asta, ideal ar fi să cauți pe internet dacă informația respectivă este prezentată și pe alte site-uri – minim trei site-uri pe care știi că te poți baza când vine vorba de informații de calitate.
Și, da, chiar și posturile/site-urile de știri din toată lumea pot trece proba gândirii critice. 🙂
• Surse de încredere
Dacă găsești informația în mai multe locuri, asta nu înseamnă neapărat că ea este adevărată. Trebuie să te asiguri că site-urile respective sunt de încredere. Așadar, verifică sursa! Iar în cazul în care numele unui site nu ți-e familiar, ar fi bine să arunci un ochi peste celelalte articole prezente acolo – când vezi paleta de subiecte abordate și direcția în care merge site-ul îți poți face o imagine de ansamblu și poți să-ți dai seama dacă este sau nu este o sursă de luat în calcul. Ține minte că o sursă credibilă vine cu informații documentate (citate ale unor specialiști în domeniul respectiv, declarații oficiale, stitistici sau relatări amănunțite).
Opiniile personal nu reprezintă același lucru cu o informație.
• Citește tot articolul
Nu te baza doar pe titluri, nu frunzări informațiile! Nu ai cum să te informezi eficient dacă citești doar titlul unui articol. Ar trebui să ai în vedere că, din păcate, de multe ori titlurile sunt formulate de așa manieră încât să atragă atenția cititorului. Poate conținutul combate, de fapt, ideea regăsită în titlu. Dar dacă nu parcurgi și articolul, n-ai de unde să afli asta și rămâi doar cu impresia și informația date de titlu. Mai rău, vei considera titlul respectiv o sursă de încredere.
Este o greșeală pe care deseori o văd făcută de cei de lângă noi. 🙂
• Informații de actualitate
Când citești un articol, aruncă un ochi și peste data la care a fost scris. Nu de alta, dar poate a fost publicat în urmă cu câțiva ani iar informațiile pe care le conține nu mai sunt valabile. Sursa de informare la care recurgi trebuie să fie de actualitate. În caz contrar, ajungi să citești știri vechi care nu mai sunt relevante în prezent. Ceea ce înseamnă că, de fapt, nu ești informat, nu-i așa? Spun asta pentru că văd deseori articole postate în Social Media care sunt de mult trecute.
• Cine e autorul?
Asigură-te nu numai că articolul precizează cine e autorul materialului respectiv, ci și că el există în realitate. Mai mult decât atât, verifică dacă este de încredere, adică dacă este o autoritate în domeniul pe care-l prezintă. În fond, când avem o problemă medicală, de exemplu, nu mergem la oricine pentru a o rezolva, ci la un medic. Același lucru ar trebui să fie valabil și pentru subiectele despre care citim – informațiile să vină de la oameni care au cu adevărat cunoștinte în aria respectivă.
• Fii conștient de tiparele tale de gândire
Dacă ai deja un set de impresii și păreri cu privire la un anumit subiect și înclini spre o anumită direcție, vei căuta, poate chiar fară să-ți dai seama, să citești materiale prin care să-ți validezi și să-ți întărești convingerile respective. Ceea ce înseamnă că demersul tău de a te informa despre subiectul în cauză nu e unul tocmai eficient, pentru că ți-ai ales din start punctul în care ți-ai dori să ajungi la sfârșitul lecturii. Cu alte cuvinte, cauți noi informații pe care să le adaugi la arsenalul de argumente în sprijinul părerii deja formate. Doar dacă ești conștient de tiparele tale de gândire poți să păstrezi o distanță critică în fața oricărei informații noi.
• Citește și argumentele celeilalte tabere
Ca să eviți să ajungi într-o bulă în care lucrurile sunt zugrăvite fie numai în alb, fie numai în negru, încearcă să citești puncte de vedere diferite (și care vin din mai multe surse). Ceea ce înseamnă că s-ar putea chiar să dai de informații care se bat cap în cap – asta îți va dezvolta simțul critic, pentru că atunci va trebui să intri în profunzimea subiectului și să vezi unde este adevărul. Modul în care interpretezi informația este foarte important, așa că asigură-te că nu te lași acaparat de partea emoțională când ajungi să alegi o tabără. Doar așa vei avea informații cât mai complete cu putință și o imagine de ansamblu veridică la finalul demersului tău de documentare.
Cu alte cuvinte…
Nu poți să iei de-a gata informațiile care vin spre tine și să te aștepți ca ele să fie 100% precise. Cu atât mai puțin dacă te bazezi pe o singură sursă, nu? Ca să înțelegi cum stau lucrurile cu adevărat, trebuie să cauți și să discerni între informațiile pertinente și cele false. Totodată, în momentul în care începi să te documentezi despre un anumit subiect, ideal ar fi să încerci să fii echidistant – să culegi informații din ambele tabere, ca apoi să le verifici.
Totodată, nu uita că, dacă emoțiile tale preiau controlul (aici mă refer la o poziționare imediată față de temele sensibile care tind să împartă lumea în două tabere vehemente – fie pro, fie contra), scad șansele ca tu să pui sub semnul întrebării argumentele prezentate de tabăra pe care o susții. Sau să fii deschis să asculți și argumente contrare părerii tale. Argumente pe care, dacă vrei să fii o persoană informată, ar trebui nu să le respingi imediat fără drept de apel, ci să le treci mai întâi printr-un filtru critic. Doar așa ajungi să-ți formezi o părere bine documentată.
Tu ce faci ca să te informezi eficient?
***