Cinci conturi de Instagram și YouTube care te inspiră să citești mai mult
Iubirea e viață, la fel și lectura. De fapt, creierul uman se trezește la VIAȚĂ atunci când citește. Pare o perspectivă romantică, dar este o realitate științifică. Când citești, nu numai că îți îmbunătățești memoria și empatia, dar cercetările au arătat că lectura ne face mai buni și mult mai optimiști. Știința a observat că cititul are beneficii uimitoare pentru sănătate, inclusiv ajută la domolirea depresiei, reducerea stresului și a șanselor de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață. Deși trăim în era digitală, tradiționalul rămâne baza. Adică, informațiile se acumulează mai bine dacă citești o carte cu pagini decât dacă folosești e-reader.
De altfel, o recenzie științifică publicată în SAGE Journals arată că cititorii nu înțeleg suficient de bine materialele lungi și complexe atunci când le citesc în format digital. Un studiu din Norvegia arată că unii studenți care citesc în mod tradițional, au obținut rezultate mult mai bune la teste despre înțelegerea textului citit, decât cei care citesc în format digital. Așadar, tu ce fel de cititoare ești? Tradițională, modernă sau cochetezi cu ambele? Așa că, nu te mira de ce azi am hotărât să scriu despre câteva canale de YouTube sau conturi de Instagram pe care le urmăresc cu drag și de la care mă inspir frecvent în alegerea cărților mele.
Vanilla Moon Books
O cheamă Adela și este o fată mișto pe care am găsit-o pe YouTube căutând mai multe informații despre trilogia Magicienii de Lev Grossman. Recomand seria tuturor celor care apreciază romanele new adult și nu se sperie de Edgar Allen Poe.:)) Nu de alta, dar seria în discuție este macabră, supranaturală și nu toată lumea o poate savura pe deplin. Revenind la Adela, țin să menționez că al ei canal este perfect pentru mămici, deoarece aceasta face recenzii stufoase de cărți pentru copii.
Ce îmi place la Adela este că nu îmi dă multe spoilere atunci când descrie cărțile citite și nici nu critică în mod exagerat lecturi care nu i-au fost pe plac. Apreciez că înțelege că fiecare poveste este trecută prin lentila proprie și ce îmi place mie, s-ar putea ei să nu-i placă și invers. Cu toate astea, are un deosebit respect pentru urmăritorii ei și îi lasă să găsească singuri răspunsuri. Pentru adolescente, canalul ei este un exemplu de așa da, iar dacă ești mămică aruncă un ochi, doi peste tutorialele ei. S-ar putea să-ți placă.
Ascult Și Citesc
Atunci când sunt foarte obosită prefer să ascult fie un podcast, fie o carte audio, în acest mod reușesc să adorm și să-mi iau gândul de la griji. Loredana dă viață prin vocea ei multor cărți în format audio pe care le poți asculta pe canalul de YouTube. Este adevărat, sunt subiectivă (nu mă pot abține) deoarece majoritatea cărților pe care le prezintă îmi plac și sunt genul meu. Nu știu cum ești tu, dar eu am o mică slăbiciune pentru filmulețele de Unboxing. Acum patru sau cinci ani, YouTube-ul era complet împânzit de acest trend care s-a mai diminuat între timp. Dacă în ceea ce privește moda, ce își cumprără alții nu e atât de palpitant de aflat pentru mine, recunosc că tutorialele de acest gen, pe nișa de cărți, le aștept nerăbdătoare. Mi se pare că în acest mod descopăr cărți și scriitori noi.
Dacă îți plac scriitorii japonezi, cărțile autorilor ruși și poveștile profunde despre interiorul uman și dragostea care ne leagă pe toți, cunoaște-o mai bine pe Loredana.
Citibla
Citibila își propune să citească minimum o carte pe săptămână și să împărtășească impresiile sale cu noi. Este fondatoarea paginii de instagram @romanii.citesc, iar la momentul în care scriu articolul acesta, ea citește Pânza de păianjen de Cella Serghi, unul din romanele românești pe care pur și simplu le ador. Este interesată de cărțile de dezvoltare personală, iar dacă iubești și îți este dor de serialul Gilmore Girls, Citibila are o secțiune specială pe blog rezervată cărților pe care Rory le consumă de-a lungul celor șapte sezoane. Fahrenheit 451, Doamna Dalloway, Verișoara Bette sau Carrie, iar lista continuă așa că lasă-te pe mâna lui Rory, mai ales dacă apreciezi clasicii sau nu prea ai inspirație și cunoaște-o pe Citibilă.
Diana citește un roman
Diana iubește cafeaua și adoră lectura. Are 22 de ani și o comunitate puternică pe Instagram. Dacă vreau să merg la sigur, dar sunt în dubiu să cumpăr sau nu o anumită carte, intru repede repejor pe pagina Dianei și văd dacă a scris ceva despre romanul care mă interesează. Nu știu cum face să citească atât de mult, dar la Diana cu siguranță vei găsi informații detaliate despre cărți și scriitori. Am observat că îi place genul fantasy, iar eu în ultimii doi ani mă dau în vânt după magie, vrăjitori și zâne colorate, mai ceva ca un copil de grădi. Bine, nu te speria, adult fantasy este un gen literar foarte căutat azi, care nu are nimic pueril în spate, cărțile de acest gen fiind recomandate pentru „cei mai curajoși”. La recomandarea ei, am cumpărat primul volum din Acotar – Regatul spinilor și al trandafirilor de Sarah J. Maas care așteaptă liniștită să fie citită, imediat după ce termin cartea cu care mă întrețin în perioada asta.
Carti de iubit
Vă prezint o altă Diana, mai exact Diana Sandu a cărei naturalețe și ton calm m-au cucerit din prima. Recunosc, este preferata mea! Te îndrum să urmărești IGTV-ul ei deoarece are câteva filmulețe care te pot ajuta cu setarea obiectivelor, ordonarea haosului cotidian sau cum să te ambiționezi să iei carnetul auto. Este o tipă pozitivă și zâmbitoare care nu are cum să nu te cucerească. Deși nu este la fel de prezentă pe YouTube, cum este pe Instagram, aceasta publică măcar un filmuleț pe lună cu recenzii pentru diferite cărți, turul bibliotecii sale sau scurte vlogulețe din viața cotidiană. Eu am auzit pentru prima dată de Călărețul de aramă într-un tutorial de-al Dianei și crede-mă când îți spun că este o carte absolut delicioasă.
Dacă și tu cunoști oameni faini care sunt pasionați de lectură și te inspiră la un stil de viață citibil, scrie-ne în comentarii.
Sursă foto: Pexels
***
4fara15 – Youtube. Are și instagram, dar la bază e booktuber.