Now Reading
Organizarea bucătăriei. Trucuri de la un organizator profesionist.

Organizarea bucătăriei. Trucuri de la un organizator profesionist.

Organizarea bucătăriei. O activitate care îmi consumă o grămadă de timp. Să fac ordine prin sertare, dulapuri, oale, pahare, linguri, lingurițe, făcăleți și furculițe – doar idee și îmi vine să o iau la fugă. Dar cum piticul obsesiv-compulsiv își face poftele la mine în cap cum vrea el, totul în casă trebuie să fie ordonat și aranjat la milimetru.:)) Așa că cineva trebuie să le facă și pe astea. Am descoperit și cine. Un organizator profesionist. La final de articol vei vedea rezultatul obținut chiar în bucătăria mea. 🙂

Am impresia că bucătăria este locul cel mai dificil din casă și ori de câte ori fac curățenie aici, mi se pare că îmi epuizează cel mai mult energiile. De altfel, încerc cam de trei, patru ori pe an să fac ordine generală și să arunc lucrurile pe care nu le mai folosesc și de care nu mai am nevoie. Undeva, în străfundul sufletului sunt un „hoarder”, dar îmi duc și piticul acesta la terapie mai des să vadă că nu-i ok să păstreze atâtea lucruri inutile, nepotrivite, ușor stricate etc. You get the point. 

Așadar, ca urmare a întâlnirii mele providențiale cu Mădălina Preda, organizator profesionist, am zis să mă fac și eu utilă societății și să adun pentru voi câteva sfaturi și trucuri super utile despre organizarea bucătăriei.

Unul dintre principalele avantaje ale lucrului cu un Professional Organizer este că acesta analizează funcționalitatea spațiului, înțelegând corect obiceiurile clienților. În acest fel, așa cum spune Mădălina Preda, acești doi factori duc la „restructurarea spațiului și optimizarea fluxurilor”. Adică, un astfel de specialist te învață UNDE și CUM să așezi obiectele în spațiul din interiorul casei, astfel încât să eficientizezi spațiul pe care îl ai și, pe deasupra, să mai și arate bine. 

Așadar:

Fă curat și aruncă lucrurile stricate sau de care nu mai ai nevoie

Scoate tot din dulapuri, sortează-le și decide ce vrei să arunci sau să donezi. Când vine vorba de electrocasnice păstrează doar ceea ce folosești zilnic, cum ar fi espressorul sau prăjitorul de pâine. Menține blatul de bucătărie cât mai aerisit și curat, nu-l încărca inutil pentru că lipsa de spațiu creează dezordine, iar noi tocmai asta dorim să evităm. Un pont foarte bun este să te folosești de un sertar pe care să-l folosești special pentru a depozita electrocasnicele mici. Dacă îți faci mobilă pe comandă, discută cu meșterii aleși și integrează inclusiv, o priză în acest sertar pentru acces facil la mixer sau storcătorul de fructe.

Condimente, linguri, furculițe și alte ustensile pentru gătit

O parte din organizarea bucătăriei începe de la plită sau de la aragaz. Dacă ești dreptaci, instrumentele pentru gătit și tacâmurile ar trebui să fie depozitate în sertarul din dreapta aragazului. În acest fel, nu trebuie să faci slalom în bucătărie pentru a lua din celălalt capăt al încăperii spatula pentru crema de ciocolată pe care o pregătești.

Dacă nu ai un sertar în dreapta plitei, atunci cumpără un suport pentru ustensile pe care să-l poziționezi lângă aragaz, în funcție de faptul că ești stângaci sau dreptaci. Un suport special din lemn sau din plastic care să te ajute să pui pe categorii tacâmurile este mai mult decât binevenit în bucătărie. În acest mod, vei putea stoca furculițele la furculițe, lingurițele la lingurițe, lingurile din lemn folosite la gătit într-un singur loc etc. 

Condimentele, de asemenea, pot fi și ele poziționate în apropierea plitei. Investește într-un suport pentru condimente. Dacă ești ca mine, o persoană care iubește condimentele și le folosește des, atunci alege pe acelea fără de care nu te poți dezlipi: sare, piper, boia, turmeric, oregano, cimbru etc, iar restul, pe care nu le folosești foarte des pune-le în cămară sau într-un loc ferit până când vei avea cu adevărat nevoie de ele. Mai mult, dacă ești mai zăpăcită (așa ca mine) lipește etichete pe borcanele de condimente, ca să nu încurci oregano cu cimbru:)) Iar când le depozitezi, o poți face în ordinea alfabetică a conținutului.

Și vesela este veselă câteodată

Mai ales dacă o tratezi cu blândețe și nu o asfixiezi prin cotloanele întunecate ale mobilei. Așadar, începe cu sortarea veselei pe categorii: serviciile de masă deosebite, pe care le folosești la ocazii speciale și vesela de toată ziua. Dacă beneficiezi de o bucătărie spațioasă depozitează farfuriile pe care le folosești des în sertare. Organizatoarele sunt esențiale și de această dată pentru că, în acest mod ai acces ușor la farfurii, sortate pe mărimi. De asemenea, te poți folosi de etajere pe care să le montezi în dulap. Dacă în schimb, bucătăria nu este foarte mare, iar blatul de lucru este îngust poți așeza farfuriile în dulapul de deasupra chiuvetei.

Madalina Preda, pe pagina ei de Instagram chiar a făcut la un moment dat o postare în care arăta cât de important poate fi uscătorul de vase suspendat (mai ales dacă nu-l folosești prea des). Acesta poate fi restructurat într-un spațiu numai bun de depozitat tocătoarele din lemn sau alte accesorii de bucătărie.

Cred că cea mai bună idee este să depozitezi farfuriile și castroanele în sertare, în suporturi special amenajate pentru că acest mod, eviți accidentele de ciobire sau răsturnare a farfuriilor când ți-e lumea mai dragă.

Oale și tigăi

Dacă te confrunți cu spațiul redus pentru depozitarea „infernalelor” oale și tigăi, atunci bara este salvarea ta. Stai să-ți explic! Utilizarea unei bare amplasată pe laterala unui dulap ajută la menținerea recipientelor necesare pentru gătit. Nu te teme, nu pică aceasta pentru că este prinsă cu ajutorul unor cârlige.

Borcanele te scot din bucluc

Iubesc borcănelele și îmi face o deosebită plăcere să le utilizez în bucătărie. Sunt extrem de practice și vin sub diferite forme, mărimi, iar pentru că sunt transparente poți ușor să vezi conținutul din fiecare recipient. Mai mult, borcanele din sticlă pot fi reutilizate și reciclate. Poți pune în ele diverse ingrediente precum: orez, zahăr, făină, cereale, granola, paste de diferite forme etc. Iată un super filmuleț util prin care te poți juca cu borcanelele magice.

Ah, să nu uit! Etichetează-le te rog, și pe acestea nu de alta, dar îmi aduc aminte când am încurcat (din nou) zahărul cu sarea și a ieșit cea mai „gustoasă” cafea din lume.:))

Amenajează-ți propriul colțișor de cafea în bucătărie

Găsește un spațiu gol pe blatul din bucătărie și așează espressorul. În acest caz folosește-te de imaginație și personalizează locul cât poți de mult. Poți instala un raft sau o bară de fier pentru cupe sau ustensile. Folosește-te de o tavă din marmură pe care să pui ceștile sau cănile preferate alături de zaharniță și mirodeniile pentru cafea (scorțișoară, vanilie sau cardamom) și o mică lumânare parfumată. Dacă îți plac inserțiile de lemn, te poți folosi de un suport din lemn de bambus pe care să-l decorezi așa cum îți vine mai bine. Poți găsi o grămadă de idei pe Pinterest, iar YouTube e maestrul suprem în amenajarea colțișoarelor aromate de cafea în bucătărie sau living, așa că nu uita de dumnealui.

See Also

Cutii, cutiuțe și tăvi

Cutiile sunt ideale pentru a păstra ordinea în produsele mici. Acestea au tendința de a se rătăci ușor prin sertarele și rafturile din bucătărie, dar poți să găsești cutii de diferite dimensiuni în orice magazin pentru home deco. Și tăvile sunt excelente în această situație, așa că nu le menaja deloc.

Mai mult, când începi amenajarea bucătăriei este bine să ai în vedere că lucrurile cel mai des folosite trebuie să fie la îndemână. De altfel, încearcă să păstrezi ordinea și să faci curat zilnic. Nu îți lăsa farfuriile în chiuvetă de pe-o zi pe alta, chiar dacă ești obosită și strânge după tine imediat ce ai terminat de gătit. Deși organizarea bucătăriei poate să-ți dea mari dureri de cap, în timp ce te ocupi de noul tău proiect, o muzică bună și un pahar de vin roșu sunt ingredientele perfecte pentru succes.

Și acum, să vă arăt ceva ce am promis de multă vreme: cum a ieșit organizarea bucătăriei mele.

 

 

Sursă foto: arhiva personală

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top