Depresia postnatală: care sunt simptomele ei și cum o depășești?
Am trecut prin două sarcini și, implicit, două nașteri. Ambele naturale și da, ambele la o vârstă tânără, însă nu vârsta este factorul decisiv în declanșarea depresiei postnatale (sau postpartum), așa că nu vom vorbi prea mult despre ea aici.
După prima naștere, cea a lui Marc, în prima seară după ce m-am întors de la spital cred că am vârsat câteva lacrimi :D, o reacție firească, zic eu, pentru că totul mi se părea copleșitor la acel moment. Dar apoi nu am mai avut nicio problemă. După a doua naștere nu s-a mai întâmplat nimic de genul ăsta, însă am avut așa… o furie a cumpărăturilor, probabil vedeam în treaba asta o refulare, efectiv cumpăram … tot. Așa că îmi e greu să vorbesc despre depresia post-natală din proprie experiență, dar știu că e o problemă reală, serioasă, care afectează foarte multe femei și care nu, nu este doar o ușoară sensibilitate, așa cum ar crede majoritatea.
Tocmai din acest motiv, în rândurile care urmează, o să încerc să abordez pe larg depresia postnatală, un subiect despre care ne va vorbi și psihoterapeutul Lorena Diaconescu. Când apare, cum se manifestă, cum faci să o depășești? Haide să aflăm împreună.
La cât timp de la naștere se poate declanșa depresia post-natală?
„Un soi de depresie se poate declanșa undeva la 2, 3 zile de la naștere, numai că trebuie să facem o diferențiere între starea depresivă, care apare la majoritatea femeilor și care durează cam 2 săptămâni, și depresia, în sensul propriu al cuvântului, care poate să apară în primul an de la naștere și care durează câteva luni, este o problemă serioasă și e necesar să cerem ajutor”, spune Lorena Diaconescu.
Care sunt simptomele depresiei post-natale?
Dacă starea proastă a mamei persistă mai mult de două săptămâni, ba chiar se agravează, avem de-a face cu un prim semn că ceva nu este în regulă. Simptomele sunt, de regulă, destul de vizibile:
- îți este tot mai greu să te îngrijești de bebeluș sau chiar să îți pese de nevoile sale,
- sentimentele de vină și de tristețe pur și simplu te consumă,
- nu mai poți face absolut nimic,
- nu mai ai energie,
- te confrunți cu probleme severe ale somnului,
- te trezești plângând din senin,
- lucrurile care îți făceau plăcere înainte acum sunt o corvoadă,
- atacurile de panică și anxietatea nu îți dau pace.
Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, în cazurile foarte grave, pot apărea anumite gânduri negre care te vizează pe tine sau îl vizează pe bebeluș – e o realitate extrem de tristă, dar, din păcate, se întâmplă, chiar și în țara noastră au existat de curând câteva cazuri (cel puțin așa sunt puse pe fondul unei depresii postnatale profunde). „O persoană care devine depresivă după naștere nu mai comunică, vedem că i se schimbă percepția în anumite situații, vedem o încetinire a gândirii și a reacțiilor, sunt foarte multe lucruri care ar putea să ne atragă atenția că această persoană nu e bine și are nevoie de ajutor”, adaugă psihologul Lorena Diaconescu.
Ce provoacă apariția depresiei postnatale?
Cred cu tărie că ajutorul și sprijinul necondiționat de la soțul meu și de la familie m-au ajutat enorm după cele două nașteri. Să devii mamă e o schimbare uriașă în viața unei femei și da, nu prea te poate lăsa indiferentă această nouă condiție. Îți cam dă lumea peste cap. „Cauza principală pentru depresia postpartum este, de regulă, de ordin chimic, e reprezentată de furtunile hormonale prin care trece o femeie care tocmai a născut.”
Evident, lipsa somnului nu ajută nici ea (cu toții suntem irascibili atunci când nu dormim, așa că gândiți-vă puțin la mamele care au nopți albe la rând cu bebelușii lor), anxietatea sau stresul. Iar dacă nu ai lângă tine un sprijin constant, lucrurile chiar se complică – știu cazuri multe de bărbați care preferau să plece de acasă, unde erau mereu plânsete de bebeluș, gălăgie și haos, doar ca să scape de situație – well, într-un astfel de context, mama nu are cum să se simtă mai bine. Și în acest punct chiar simt nevoia să devin un pic agresivă. 🙂
Dacă ești bărbat și ți-ai dorit copil, atunci implică-te. O faci pentru femeia de lângă tine, pe care se presupune că o iubești, dar și pentru copilul tău. Legătura cu tatăl este și ea la fel de importantă de la bun început. Așa că poți îndura un pic de oboseală chiar dacă mergi la serviciu și produci pentru familie. Nu ți place ce zic? Cu plăcere! 🙂
Ce putem face în cazul depresiei postnatale?
Depinde din ce rol privești situația. Dacă ești soțul, iubitul, o persoană apropiată proaspetei mame, încearcă să acorzi atenție tuturor semnalelor pe care ea le transmite. Și oferă-i tot sprijinul de care are nevoie, nu fugi atunci când lucrurile sunt puțin mai complicate. Dacă ești mămică și simți că toată această experiență este copleșitoare pentru tine, nu ezita să ceri ajutorul. Ba chiar unul specializat. După cum spune chiar psihologul, cauzele sunt, adesea, de natură chimică. Și în acest context e nevoie de un tratament, de o evaluare a stării clinice, de stabilirea unor pași pe care doar specialistul îi poate stabili în vederea restabilirii echilibrului hormonal și psihic. Dar poți face și tu câteva lucruri care să te mai scoată din starea proastă, atunci când simți că se instalează.
- Fă-ți timp pentru tine. Da, ideal ar fi să ai și un ajutor la care să apelezi atunci când vrei să „furi” o oră numai pentru tine. Să citești, să te uiți la un serial, să faci orice te ajută să îți mai diluezi gândurile negative. Nu trebuie să te simți vinovată că lași copilul în grija altcuiva. Va supraviețui. 🙂
- Fă sport. O să o spun ori de câte ori voi avea ocazia: dincolo de benficiile fizice pe care le oferă, sportul îți ajută psihicul, îți dă energie, te face să te simți mai bine. E dovedit științific.
- Odihnește-te. Stările proaste chiar sunt accentuate și de lipsa de somn. Cânc doarme copilul, încearcă și tu să dormi.
- Menține o dietă echilibrată. Da, nu o să ți se schimbe starea de spirit brusc dacă începi să mănânci sănătos, dar o să îți ajute organismul. Iar dacă interiorul tău se simte bine, efectele se vor vedea și la exterior.
- Comunică. Izolarea nu face nimănui bine. Vorbește despre emoțiile care te încearcă, despre problemele tale – e important să exteriorizezi cât mai mult ca să mai elimini din tensiune.
Deși suntem în 2018, cred că depresia este în continuare un subiect tabu. Stăteam de vorbă și cu doamna psiholog, care are și o asociație, Mens Sana, dedicată educației și sănătății și care întreprinde acțiuni importante în această zonă, și îmi spunea că familiile nu sunt nici acum instruite să intervină corect în cazul unei depresii. Asta ca să nu mai discutăm despre familiile din mediul rural, care nici măcar nu au acces la un psiholog. „Eu cred că asta este cheia, să mergem să informăm populația despre aceste probleme, pentru că e mai simplu de prevenit decât de intervenit după”, spune Lorena Diaconescu. Și da, și eu cred că pregătirea pentru ceea ce va urma în viața viitoarei mame ar trebui făcută pe toată perioada sarcinii. Dar și imediat după naștere. Cadrele medicale ar trebui să vorbească cu mamele și să le explice că s-a putea să treacă prin stări ciudate. Iar noi, ca popor, ar trebui să ne mai scotem din minte genul de replică ”lasă că au mai născut și altele și n-au murit.”
În concluzie, lucrurile nu sunt deloc simple atunci când vine vorba despre depresia postnatală. Dar cu siguranță au o rezolvare și cred că acesta e mesajul care trebuie reținut de aici. CĂ NU TREBUIE SĂ ÎȚI FIE RUȘINE SĂ CERI AJUTORUL. Sau că te simți neputincioasă și deprimată. Ba chiar e important să faci asta și, mai ales, să o faci la timp.
Tare sunt curioasă să aflu dacă tu ai suferit de despresie postanatală sau cineva din apropierea ta s-a confruntat cu ea?
***