#womenempowerment: Aștepți bebe? Iată care sunt drepturile mamei la locul de muncă
„Mama” – cel mai frumos cuvânt! Tocmai ce ai aflat că vei deveni mămică și simți că nu-ți mai încapi în piele de fericire. Bucură-te alături de partener și de oamenii dragi de aceste clipe unice. Le meriți!
Cu toate acestea, se deschide în fața ta un nou capitol din viață, așa că trebuie să știi drepturile pe care le ai la locul de muncă și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de concediul maternal.
Ce presupune concediul maternal
Fiecare salariată care urmează să nască beneficiază de concediu maternal. Legislația în vigoare prevede 126 de zile calendaristice de concediu maternal care sunt împărțite înainte și după naștere, astfel:
- 63 de zile acordate înainte de nașterea bebelușului
- 63 de zile acordate după nașterea bebelușului
În cazul în care dorești, cu acordul medicului, zilele acordate între cele două perioade mai sus menționate pot să fie redistribuite. Condiția de bază fiind ca în concediul postnatal să îți rămână un minimum de 42 de zile.
Astfel, dacă starea de sănătate îți permite și nu dorești să rămâi acasă în concediul prenatal, poți lucra în continuare bucurându-te în continuare de salariu. După ce vei naște îți vei lua cele 126 de zile plătite, cu 85 % din salariul brut.
Care sunt drepturile femeii însărcinate în 2020
- pe durata concediului de maternitate nu poți să fii concediată; excepție fiind situația în care instituția sau compania pentru care lucrezi intră în faliment sau este dizolvată.
De altfel, contractul de muncă nu încetează pe durata perioadei de probă. După concediul de maternitate, te poți întoarce pe postul pe care l-ai lăsat la locul de muncă sau la unul echivalent cu acesta.
- nu muncești în ture de noapte
- angajatorul este obligat să îți acorde 16 ore pe lună pentru efectuarea investigațiilor medicale fără să îți afecteze salariul
- confidențialitatea cu privire la sarcină este un drept pe care angajatorul este obligat să îl respecte
- poți beneficia de un program diminuat cu o pătrime, atâta timp cât medicul de familie sau ginecologul recomandă acest lucru
- odată ce ai înștiințat angajatorul asupra stării de graviditate, acesta este obligat ca în termen de zece zile să anunțe inspectoratul teritorial de muncă și medicul de medicina muncii. Dacă acesta consideră că postul pe care îl ocupi prezintă riscuri pentru sănătate, angajatorul fie, va modifica temporar condițiile de muncă sau programul, fie te repartizează pe alt post cu menținerea veniturilor salariale. Dacă angajatorul nu poate îndeplini nici una dintre aceste condiții, vei beneficia de concediu de risc maternal.
Pentru a beneficia de aceste drepturi trebuie să anunți angajatorul în scris, cerând medicului ginecolog sau de familie o adeverință medicală din care să rezulte starea de graviditate.
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate
Pentru a primi concediu de maternitate trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să ai domiciliul în România
- să fii cotizat cel puțin șase luni pentru contribuția de concedii și indemnizații
Important de știut este că indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele șase luni, pe baza cărora s-a calculat în prealabil contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Indemnizația de maternitate este suportată integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. De altfel, aceasta nu este impozabilă, din care se reține doar CAS-ul.
Documente pentru acordarea indemnizației de maternitate
- certificat medical eliberat de medicul ginecolog, specificându-se data la care a avut loc consultația
- certificat medical pentru maternitate
- cod de diagnostic completat corect
- certificat de concediu medical pentru sarcina eliberat de medicul de familie/ ginecolog
- certificat medical pentru lăuzie eliberat de medicul ginecolog cu care ai născut sau de medicul de familie
Încearcă să fii la zi cu fiecare schimbare legislativă care poate să apară, iar în cazul în care ți s-au încălcat drepturile prevăzute de lege poți să te adresezi Inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia se află compania/ firma pentru care lucrezi.
Sursă foto: Pexels
***