9 cărți pe care să le citești în avion anul acesta
Oamenii vin și pleacă, cărțile din bibliotecă te așteaptă! Am citit asta undeva și am ținut minte pentru că mi-a plăcut citatul, iar experiența vieții m-a făcut să dau dreptate acestei idei despre cărți.
Revenind la oile noastre (cărțile noastre) deja mi-am planificat câteva călătorii, unele mai lungi, altele mai scurte și pentru că voi zbura des cu avionul anul acesta, m-am gândit la o listă de cărți, numai bune de strecurat în geanta de mână care ar face deliciul cititoarelor noastre.
Iată, deci, alegerile mele!
1. Credeam că problema e doar la mine. Drumul de la ce va crede lumea, la e bine așa cum sunt, Brene Brown
Brene Brown este o profesoară și scriitoare americană recunoscută la nivel mondial. Am aflat despre ea urmărind-o des pe psihologul clinician Niculina Gheorghiță. Aceasta vorbește des despre Brown, astfel că nu m-am putut abține și am făcut rost de două dintre cărțile scrise de americancă. Una dintre ele fiind cea pe care o prezint astăzi și pe care o recomand tuturor prietenilor și cunoscuților. Este o carte despre rușine, eu o consider o carte tabu chiar și pentru societatea actuală când totul pare la vedere, iar excesele abundă. În secolul XXI rușinea este tratată ca pe ceva ce trebuie mototolit și ascuns la 100 de metri sub pământ. Brown a făcut multe cercetări și studii despre rușine și a încercat de-a lungul carierei sale să înțeleagă ce înseamnă vulnerabilitatea umană, să o explice și să-i găsească soluții.
De câte ori nu credem că suntem singurii care simt o anumită emoție sau gândesc într-un anumitg fel, dar pentru că nu se încadrează în normă preferă să tacă din gură sau să nu se manifeste în niciun fel?! Ne ascundem de rușine, nu vrem să fim considerați slabi pentru că validarea socială este lege universală. E nasol să nu faci parte din grupul popularilor din liceu, e nasol să nu fi invitat la zilele de naștere ale colegilor de clasă, e nasol să râdă sora ta de tine pentru că nu reușești să faci sfoara perfect, e nasol să ratezi un client important și e nasol să afle lumea că nu te mai înțelegi cu soțul și că tot ce îți dorești este să divorțezi.
Iar lista este deschisă, nu de alta dar rușinea se manifestă din primii șapte ani de când mami și tati ți-au spus că nu este voie să faci ceva anume, iar educatoarea te-a certat în fața clasei pentru că nu ai pronunțat corect nu știu ce cuvânt.
Creștem cu rușinea, ne este rușine de rușine și nu știm să găsim soluții pentru a o privi în ochi fără să ne (mai) atace. Neapărat trebuie să citești cartea aceasta! O să-ți schimbe mult percepția și ideea despre ce înseamnă rușinea, în toate formele și manifestările sale.
2. Cum să-ți îmblânzești anxietatea, James Withey
O carte super amuzantă, dar care tratează un subiect super serios. Din punct de vedere psihologic stările anxioase reprezintă fuga de sine, iar asta este marea pierdere omenească. Autocunoașterea este problematică în societatea actuală, chiar dacă trăim în era self-care plină de coachi, mentori și psihologi care vor să te ajute. Plus că, societatea de azi nu tolerează slăbiciunile, ne vrea perfecți de aici rezultând inevitabil diverse episoade anxioase.
Îmi place că Withey oferă peste 30 de soluții de a îmblânzi anxietatea, și cum autorul însuși a suferit de PTSD și depresie întreaga sa viață are ceva experiență în domolirea sufletelor zdruncinate.
Cum să-ți îmblânzești anxietatea, James Withey
3. Iubirea trăită conștient nu doare, Cristina Andreea Stan
“Ego-ul are multe măști”, așa cum spune autoarea cărții. Pe pielea mea pot afirma că indubitabil egoul este cea mai mare piedică în calea iubirii, nu doar dintre el și ea, ci și în calea iubirii de sine. Iar totul pornește din fragedă copilărie, pentru că ACOLO este locul care naște iubirea, care ne învață iubirea, unde se dezvoltă tiparele de atașament.
Această lectură este răscolitoare și e imposibil să nu te regăsești la un moment dat în paginile sale. Vine la pachet cu posibilitatea de analiză și în câteva ore, cât durează un zbor România-Portugalia ai și terminat-o!
Iubirea trăită conștient nu doare, Cristina Andreea Stan
Și pentru că vreau să ajungem într-o latură mai relaxantă, următoarele lecturi sunt mai puțin complicate, rapid de citit și nu te pun pe gânduri mult timp. Nu de alta, dar nu vreau să credeți că vă dau pe avion de citit doar cărți greuțe care să nu vă relaxeze în vacanță. Așadar:
4. În pat cu regele, Eleanor Herman
Acum 500 de ani căsătoriile erau simple alianțe. Cred că cel mai bun exemplu îl constituie Henric al VIII-lea, cel mai crunt rege al Marii Britanii. Bine, bine pentru el nu prea conta că îi erai amantă sau soție, dacă nu-i plăcea de tine: “Off with her head!”, la propriu, astfel că vremurile de atunci erau tulburi și apele adânci pentru doamnele și domnițele Europei. Una reprezenta soția regală, cea căreia singurele două funcții erau să întărească siguranța țării (a tronului regal) și cea de asigurare a unui moștenitor (evident băiat). Alta era așa numita maîtresse en-titre. Și crede-mă familiile de la curtea regală făceau tot ce le stătea în cale să-și bage fiicele sub ochii regelui, adică în patul lui datorită privilegiilor și statului pe care cu toții îl câștigau din acest târg.
Cartea este foarte interesantă, iar dacă ai citit Prințese necuviincioase de Linda R. Mcrobbie atunci o să-ți placă lectura aceasta. Vestita Madame de Pompadour, frumoasă, ageră și tare iscusită sau Lola Montez care mie mi-aduce aminte de personajul Teresa din telenovela cu același nume.😆
Este o carte dezinvoltă care pe mine m-a frapat prin aspectele istorice, dar reale pe care femeile de atunci le trăiau. Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi ca tata și mama să mă vândă celui care a licitat cel mai mult, să trăiesc o căsnicie rece, cu violență, sadică și în același timp dacă reușesc să-i dau nebunului copii să nu mi se permită să-i văd, să-i cresc, să-i alăptez sau să-i iubesc. Ba mai mult, din diverse motive să fiu amantă și după ce regele se satură de mine să fiu expusă lumii întregi în cel mai pervertit și urât mod. Bine, bine cartea înfățișează și femeile care au știut să profite de statutul de amantă și să-l învârtă pe degete pe capo di tutti capi, iar asta mi-a plăcut cel mai mult. Iubesc agerimea, șarmul și vraja inconfundabilă a unei femei alpha.
Trebuie neapărat să citești cartea, o să-ți fie o tovarășă de încredere printre nori în drum spre destinație.
În pat cu regele. Eleanor Herman
5. Fata de pe peron, Samantha M. Bailey
Tocmai ce am terminat în acest weekend cartea, în două zile am și dat-o gata. Mi-a plăcut foarte mult, mai ales pentru că eu mă dau în vânt după cărțile polițiste și thrillere. Se citește foarte repede, iar acțiunea începe din primele pagini ale cărții narată de cele două personaje principale Nicole și Morgan. Ca orice carte faină care se respectă nu am ghicit finalul, iar asta mi-a plăcut teribil de mult. Nu este o carte de 10, dar este o carte care merită atenția, mai ales celor care iubesc genul acesta de lectură.
Fata de pe peron, Samantha M. Bailey
6. Un strop de întuneric. Hades x Persephone, Scarlett St. Clair (vol. I, II, III)
Recunosc, recunosc mă dau în vânt după mitologie, iar în ultimii ani s-au tot scris cărți pe subiect, iar acest lucru satisface tocilara din mine. Poate pentru că, undeva, genul acesta de lecturi hrănesc adolescenta din mine, fata din liceu, iubitoare de istorie, deși nu consider că “Un strop de întuneric” se încadrează la genul young adult. Inevitabil, am început primul volum și m-a captivat în totalitate. Cine știe un pic de mitologie își aduce aminte că Hades este fratele lui Zeus, stăpân peste lumea de jos, lumea umbrelor.
Mai posac așa de fel, pentru că la împărțirea lumii s-a ales cu ce universul întunericului, hotărăște să se retragă la el în ținut, dar nu înainte de a o lua de soție pe zeita Persefona sau Cora, cunoscută și după acest nume.
Aceasta este fiica zeiței agriculturii, Demetra care în Grecia Antică era extrem de venerată de oameni. Persefona nu este deloc mulțumită de acest târg, de aceea acceptă să se căsătorească cu el numai și numai dacă o lasă să locuiască jumătate de an în lumea soarelui, ieșind din tenebrele pământului unde el sălășluiește. Gata cu lecția de istorie! Dar te previn, legenda trăiește în secolul XXI, personajele sunt aduse în contemporaneitate, astfel că este puțin probabil să nu-ți placă.
Un strop de întuneric. Hades x Persephone, Scarlett St. Clair (vol. I, II, III)
7. Soacra, Sally Hepworth
O familie care știe să păstreze secrete este o familie fericită…sau nu?! Personal cred că secretele înveninează ființa, cu atât mai mult un ecosistem atât de important cum este familia. Bine, câteodată nici soacra nu ajută, așa cum o să descoperi în cartea scrisă de Hepworth. Când citeam cartea mi-am imaginat-o pe Jennifer Lopez în rolul nurorii Lucy, probabil pentru că mi-a plăcut comedia “Soacra mea este o scorpie”. Dacă ai o soacră…mai dificilă, s-ar putea să-ți priască lectura asta. Firul narativ nu-i deloc complicat, finalul nu lasă loc la interpretări, dar am prins drag de Lucy. S-ar putea să o faci și tu!
8. Viața secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse
Pădurea este vie, copacii sunt vii, doar noi oamenii nu ne dăm seama că lângă lumea noastră sălășluiește una ascunsă, descoperită doar inițiaților, celor care vor SĂ VADĂ. Peter Wohlleben este pădurar și locuiește în Germania. Pasiunea pentru natură l-a făcut să scrie o carte despre limbajul secret al pădurilor, despre comunicarea subtilă și ascunsă a copacilor.
De exemplu, stejarii emană substanțe prin care își avertizează frații și surorile de pericol atunci când sunt atacați. Aceștia pot alunga insectele având capacitatea de a secreta un tip de sevă amară care le alungă. Wohlleben este destul de faimos în țara natală, fiind un ecologist convins, iar cartea sa pare o manifest pentru natură. Găsești în paginile sale multe informații interesante, așa că merită să ai cartea în geanta care te va duce în vacanță.
Viața secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse
9. O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, Ioana Chicet-Macoveiciuc
Consider că această carte este perfectă pentru o mămică nou-nouță, aflată la primul copil. Plus că, Ioana nu este nimeni alta decât printesaurbana.ro, cunoscută în România în blogosfera de parenting. Ioana scrie frumos, se vede background-ul omului de litere care a lucrat ani buni ca om de comunicare și copywriter. Cartea pare un mesaj lăsat pentru eternitatea copiilor săi, copiilor tăi, copiilor mei, este amuzantă și lacrimogenă în același timp.
Ca mamă, teama este o constantă, la fel ca dragostea imposibil de descris în cuvinte, de aceea lectura sa este o frumoasă poveste a gândurilor care bântuie orice părinte, astfel că, vei remarca că nu ești singură cu fricile, bucuriile, speranțele care însoțesc inima unei mame.
O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, Ioana Chicet-Macoveiciuc
Tu ce cărți recomanzi pentru a fi citite în avion? Lasă-le în comentarii ca toată lumea să se inspire de la tine.
Sursă foto: Unsplash.com
***
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂