SFATUL SPECIALISTULUI: Totul despre sanatatea si igiena intima
Chiar daca este un subiect tabu, asta nu inseamna ca nu trebuie sa discutam si sa aflam cat mai multe informatii despre el. E momentul sa vorbim deschis despre sanatatea si igiena intima, pentru ca, stim bine, cunoasterea inseamna intotdeauna putere, iar noi trebuie sa fim bine informate despre corpul si sanatatea noastra. Dr. Claudia Mardare raspunde celor mai frecvente intrebari!
I. Vaginita – prevenire si tratament
- Ce este vaginita?
Cea mai comuna afectiune ginecologica intalnita la pacientele ce se prezinta in ambulatoriile de specialitate, vaginita reprezinta inflamatia vaginului. Diagnosticul se bazeaza pe prezenta unei secretii vaginale anormale, a disconfortului vaginal sau a ambelor.
- Ce favorizeaza aparitia vaginitei?
In flora vaginala normala exista anumite microorganisme (lactobacili sau bacili Doderlein, levuri etc.) care mentin un mediu vaginal normal.
Exista mai multi factori ce pot modifica pH-ul vaginal normal si, implicit, compozitia florei vaginale: varsta, activitatea sexuala, statusul hormonal, bolile cu transmitere sexuala, statusul imunologic, produsele de igiena intima, anumite medicamente (antibiotice, contraceptive), diferite afectiuni ale pielii, stresul.
Distrugerea lactobalililor (bacillilor Doderlein) din flora vaginala este principala cauza ce duce la vaginoza bacteriana. Recurentele vaginitei sunt asociate cu esecul refacerii florei vaginale normale.
- Care sunt semnele care indica existenta vaginitei?
Simptomele care precizeaza diagnosticul constau in modificarea cantitatii, mirosului sau culorii secretiei vaginale sau in aparitia senzatiei de arsura sau prurit vaginal.
- Ce tipuri de infectii favorizeaza aparitia vaginitei?
Cele mai frecvente cauze ale vaginitei la pacientele simptomatice sunt vaginoza bacteriana, candidoza vaginala, trichomoniaza. Cu toate acestea un procent variabil de paciente cu vaginita pot ramane nediagnosticate.
- Vaginoza bacteriana e cea mai comuna cauza de vaginita, aparand la jumatate din cazuri. Apare prin exacerbarea unor organisme precum Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Sp Peptostreptococ. Factorii de risc includ: sarcina, dispozitiv intrauterin (sterilet), spalaturile vaginale.
- A doua cauza de vaginita ca si frecventa este candidoza vaginala, 85-90% din cazuri fiind cauzate de Candida albicans, restul de alte specii. Factorii de risc includ: contraceptivele orale, dispozitiv intrauterin (sterilet), varsta tanara la primul contact sexual, contacte sexuale frecvente, diabet, HIV sau alte statusuri de imunitate scazuta, utilizarea antibioticelor pe termen lung, sarcina. De multe ori simptomele apar inaintea menstruatiei si, de obicei, nu este contactata de la partenerul sexual.
- Trichomonas vaginalis este un protozoar ce se transmite sexual, putand fi identificat la 80% din partenerii pacientelor infectate. Factorii de risc includ: fumatul, contact sexual neprotejat cu parteneri multiplii, dispozitiv intrauterin (sterilet).
- Vaginita poate aparea si ca o reactie alergica sau datorita deficitului de estrogeni la femeile in menopauza sau la cele care alapteaza (vaginita atrofica)
Preventia si tratamentul vaginitei difera in functie de etiologie.
Metode de preventie:
– limitarea numarului de parteneri sexuali.
– contactul sexual protejat (prezervativ).
– pana la stabilirea diagnosticului este indicat sa se evite contactul sexual. De asemenea, trebuie evitat contactul sexual neprotejat pe perioada tratamentului.
– evitarea lavajului vaginal.
– toaleta zonei genitale se face intotdeauna dinspre anterior spre posterior, pentru a evita contaminarea vaginului cu germeni din zona perianala.
– respectarea tratamentului prescris si a duratei acestuia chiar daca simptomele au disparut.
– evitarea substantelor ce pot irita zona vulvo-vaginala: parfumuri, sapunuri, anumiti detergenti.
– evitarea lenjeriei sintetice, lenjerie “tanga”, pantalonilor stramti.
– dupa efort fizic, inot trebuie uscata bine zona genitala si schimbata lenjeria umeda.
– scaderea consumului de dulciuri, alcool ajuta la reducerea persistentei sau recurentelor infectiilor fungice (Candidozele). Consumul de usturoi pare sa amelioreze simptomele vaginitei, fiind util ca metoda de preventie.
– gravidele trebuie sa se prezinte la medic daca apar simptome.
In cazul aparitiei oricaror semne sau simptome este recomandata prezentarea la medicul ginecolog si nu initierea unui tratament pe baza indicatiilor farmacistului sau a informatiilor din alte surse (internet, experienta altor persoane). Tratamentul vaginitelor poate include bai de sezut. Vaginita de cauza infectioasa se trateaza cu diferite produse cu administrare locala, per os sau parenterala (in cazul aparitiei unor complicatii) in functie de agentul etiologic. Vaginita atrofica poate fi tratata cu diferite substante lubrifiante, ovule sau creme cu estrogeni.
- Atunci cand folosim produse de igiena intima, la ce sa fim atenti din punct de vedere al continutului acestora? (evitam anumite ingrediente, alegem produse BIO etc.?)
Produsele de igiena intima trebuie sa contina cat mai putine substante cu potential alergen, substante chimice, iritante (substantele odorizante din tampoane). Sunt recomandate produse special concepute pentru zona intima, cu compozitie naturala.
II. Controlul ginecologic
1. Multe femei merg la ginecolog atunci cand o afectiune este instalata. Pentru a preveni afectiunile, de cate ori este indicat sa mergem la ginecolog pe an si ce teste trebuie sa facem?
Femeile care au o relatie stabila este suficient sa se prezinte la medicul ginecolog anual. In cadrul acestei vizite trebuie sa se efectueaze consult ginecologic si senologic, sa se preleveze citologie Babes-Papanicolau si alte analize in functie de simptomatologie. In cazul aparitiei oricaror semne de afectiune in sfera genitala este indicata prezentarea cat mai rapida la medicul ginecolog si nu initierea unui tratament pe baza indicatiilor farmacistului sau a informatiilor din alte surse (internet, experienta altor persoane). De asemenea, este indicat ca femeile care doresc sa obtina sarcina sa se prezinte la medicul ginecolog inaintea intreruperii contraceptiei.
2. In ce constau aceste teste?
– Citologia Babes-Papanicolau este testul de screening pentru cancerul de col uterin, ce permite identificarea eventualelor leziuni celulare in stadiu incipient. Testarea trebuie inceputa la un an de la debutul vietii sexuale.
– Examen al secretiei vaginale in cazul in care exista semne de modificari ale florei vaginale.
– In functie de istoricul pacientei, de acuzele din momentul examinarii si de consultul clinic, medicul ginecolog poate indica si efectuarea unor investigatii suplimentare (colposcopie, ecografie transvaginala, ecografie mamara, mamografie etc).
3. Cum ne pregatim pentru vizita la ginecolog? Trebuie sa avem un ritual anume legat de actiuni si ingrijire?
Pentru o cat mai buna diagnosticare a posibilelor afectiuni, este indicat sa evitam contactul sexual, administratrea de medicamente intravaginale, spalaturile vaginale 48 ore inainte de a ne prezenta la ginecolog.
III. Ce este candidoza si care sunt cele mai la indemana metode pentru a o preveni ?
Candidoza vaginala este a doua cauza de vaginita ca si frecventa, 85-90% din cazuri fiind cauzata de Candida albicans, restul de alte specii de Candida. Factorii de risc includ : contraceptivele orale, diabet, HIV sau alte statusuri de imunitate scazuta, utilizarea antibioticelor pe termen lung, sarcina, dispozitiv intrauterin (sterilet), varsta tanara la primul contact sexual, contacte sexuale frecvente. De multe ori simptomele apar inaintea menstruatiei si, de obicei, nu este contactata de la partenerul sexual.
Cel mai frecvent simptom este pruritul, asociat cu secretie vaginala vascoasa, albicioasa, fara miros. Frecvent se asociaza cu disconfort vulvar, dureri la contact sexual.
Utilizarea indelungata a antibioticelor poate determina aparitia candidozei vaginale. De aceea este indicat ca pe perioada tratamentului cu antibiotice sa se administreze probiotice (suplimente cu lactobacili) si eventual antimicotice.
Scaderea consumului de dulciuri, alcool ajuta la reducerea persistentei sau recurentelor infectiilor fungice .
IV. Relatiile sexuale pot dezechilibra flora? Cum trebuie sa ne ingrijim atunci cand avem relatii sexuale?
Printre factorii de risc ai vaginitelor se numara : debutul precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, contacte sexuale frecvente. Contactul sexual protejat (prezervativ) detine un rol importat in prevenire bolilor cu transmitere sexuala (vaginita cu Trichomonas vaginalis etc ). In cazul bolilor cu transmitere sexuala este obligatorie tratarea concomitenta a partenerului. Pana ce se stabileste diagnosticul este bine sa se evite contactul sexual. De asemenea trebuie evitat contactul sexual neprotejat pe perioada tratamentului.
V. Este medicamentatia un pericol pentru sanatatea intima? Cum ne afecteaza acestea? Au efecte negative anticonceptionalele?
Utilizarea indelungata a antibioticelor poate determina aparitia candidozei vaginale. De aceea este indicat ca pe perioada tratamentului cu antibiotice sa se administreze probiotice (suplimente cu lactobacili) sau antimicotice. Studii mai vechi indicau o crestere a colonizarii vaginului cu candida la femeile care foloseau contraceptive orale cu doze mari de estrogeni. Cu toate acestea, anticonceptionalele orale cu doza mai mica de estrogeni nu par sa predispuna pacienta la candidoza vulvovaginala.
VI. Absorbantele ne pot afecta sanatatea intima? Ce tipuri de absorbante sa folosim si la ce sa renuntam?
Desi utilizarea absorbantelor interne nu pare a fi asociata cu vaginita, este bine sa limitam utilizarea acestora, utilizarea regulata putand fi un factor negativ.
Multi-Gyn Actigel este solutia rapida si eficienta in tratarea simptomelor asociate vaginitei bacteriene, in special a disconfortului vaginal, fiind un produs fara conservanti, substante iritante sau hormoni.Nu are reactii adverse sau contraindicatii fiind tratamentul ideal pentru femeile insarcinate care prezinta simptomele vaginitei bacteriene. De asemenea poate fi folosit in timpul tratamentului cu antibiotice pentru a nu permite grefarea Candidei sau a altor germeni patogeni in urma administrarii acestui tratament.
Multi-Gyn Actigel impiedica aderarea bacteriilor daunatoare la tesutul vaginal, echilibreaza flora vaginala prin stimularea cresterii, reduce scurgerile vaginale anormale, mancarimea si iritatiile vaginale.
Multi-Gyn Actigel are efect rapid si inlatura riscul aparitiei unor complicatii legate de vaginita bacteriana. Doar o aplicatie pe zi atenueză durerea si iritatia, in timp ce doua aplicatii sunt recomandate pentru disconfort vaginal tip vaginoza bacteriana.
Gradinita Karin `s Kids din Bucuresti, zona Piata Domenii a fost aleasa nasrtoa dupa lungi cautari. Am vizitat multe gradinite si m-am oprit la asta pentru ca pe deoparte este intradevar dotata – s…