Fă rai din ce ai. Activități de primăvară pe care să le faci alături de familie sau prieteni
Unu, doi, trei: start primă(vară) și activități de primăvară! Nu știu cum sunteți voi, dar eu mă dau în vânt după soare, căldură și weekenduri petrecute cât mai mult timp afară (asta pentru că noi, muritorii de rând muncim în timpul săptămânii, mulți până seara târziu). Raiul îl facem noi, și ca să fim onești: raiul arată bine numai la 20 de grade cu plus, așa că musai să profităm, zic, de zilele calde care au sosit.
De aceea, am adunat câteva activități de primăvară pe care să le faci alături de familie și de prietenii dragi. Iar dacă ești părinte, articolul de azi poate fi o sursă de inspirație pentru familia ta.
Hai să începem!
Plantează grădina visurilor tale
Dacă stai la casă (lucky you!)și simți nevoia să descoperi o nouă pasiune, atunci nu ar strica să-ți construiești curtea visurilor tale. Ba mai mult. o mică grădină pe care să o îngrijești și de a cărei roade să te bucuri este o adevărată comoară.
Dacă nu știi cum să începi și nici nu cunoști pe cineva care să știe secretele unei grădini cu legume, salvarea ta este YouTube. Aici găsești o sumedenie de canale care îți explică cum să ai grijă de răsaduri, cum să îngrijești plantele sau să le scapi de dăunători, încât este aproape imposibil să nu te bucuri la vară de rezultatele muncite. Experimentând, o să-ți placă așa de mult, încât va fi imposibil să te lași de meserie. Pe lângă asta, a grădinări înseamnă și terapie, multă mișcare fizică și petrecerea timpului liber într-un mod total diferit de banalul stat pe canapea la Netflix. În același timp, plantarea unei grădini (de legume sau de flori) înseamnă implicarea întregi familii, de la mic la mare. Un copil care învață de la o vârstă fragedă cum se plantează un copac, o floare, un răsad de roșie sau de dovlecel, și care este învățat să muncească (și în acest mod), apoi să culeagă roadele implicării sale, va deveni responsabil, va înțelege importanța muncii și frumusețea miraculoasă a naturii.
De asemenea, să știi că există soluții dacă stai la bloc, iar suprafața balconului nu este foarte generoasă. Fă rost de câteva jardiniere frumoase, cumpără niște mușcate curgătoare, colorate și bogate, adaugă-le suficient pământ și voila: întregul tău balcon se va transforma. Poți să cumperi ghivece în care să adaugi lavandă, să cultivi busuioc, oregano, rozmarin, iar dacă te simți curajoasă poți să încerci să crești cu roșii cherry pe balcon. Totodată, acum este momentul să-l rearanjezi, să scoți sau să adaugi mici piese de mobilier unde să lucrezi sau să-ți savurezi cafeaua. Ce zici, te tentează? AICI ai un articol mai vechi dar foarte inspirațional despre cum să decorezi un balcon mic.
Caută plante medicinale
Plantele ascund secretele vieții eterne sau cel puțin așa-mi place să cred, deși sunt convinsă că unele lucruri nu trebuie să le cunoască omul. Se spune că pentru fiecare boală există câte o plantă ca remediu, iar România este o țară care abundă de magie, trebuie doar să o căutăm. De ce nu organizezi o excursie de o zi cu familia și prietenii în natură, undeva la țară, pe cărări de deal sau munți în căutare de plante medicinale? Crede-mă! O astfel de activitate este terapie adevărată pentru adulți și bucurie pentru copii.
Herbarium-Șura cu plante este un loc tare drăguț din județul Mureș, în satul Vânători. Anul trecut la sfârșit de iunie au organizat cea de-a doua ediție a Festivalului Plantelor Medicinale la Șura cu plante din Vânători, cu activități superbe de weekend printre care ateliere de creat medalioane din ceai, informații despre cânepa românească, principii de permacultură, plante care diminuează stresul, ateliere de ulei terapeutic presat la rece și multe alte chestii drăguțe pentru oamenii de toate vârstele. Nu știu dacă anul acesta vor organiza încă un festival de genul, dar urmărește-i pentru că fac niște chestii foarte drăguțe. Iar dacă nu ai cum să ajungi în zonă, cu siguranță poți să faci o excursie scurtă aproape de tine și să culegi salcâm, soc, păpădii și multe alte plante cu efect benefic pentru minte și suflet. Încearcă, o să-ți placă teribil!
Fă rost de un hamac
Fă rost de un hamac și instalează-l în parcul preferat sau în cea mai apropiată pădure de lângă casa ta. Adaugă la pachet cartea preferată, o sticlă cu apă proaspătă sau de spumant, un sandwich delicios și petrece câteva ore în natură și în aer curat.
Road trip cu familia
Nu te-ai plictisit să mergi mereu în aceleași localuri să-ți bei cafeaua sâmbătă dimineața? Nu-i prea asurzitor orașul câteodată? Mai bine lasă-l departe și pleacă cu familia într-un alt orășel din vecinătate. Dacă stai în București, ai putea să faci o tură cu mașina până în Balcic. Te trezești dis-de-dimineață și până la prânz ai ajuns la Cuibul liniștit al reginei Maria, Cum i se mai zice castelului Balcic, o vilă cochetă cu o priveliște ce-ți taie răsuflarea.
Dacă locuiești în Timișoara, Arad sau Cluj n-ai voie să spui “Nu!” unui road trip până în inima Ungariei, frumoasa Budapesta. Apropo, nu rata unul dintre cele mai mari labirinturi din Europa, în orașul maghiar Opusztaszer, numit Csillagosveny, care se întinde pe aproape 2 hectare, construit numai din materiale blânde cu planeta. Numai zic că este o metodă wow de a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi, întrucât te vei rătăci să cauți ieșirea, te vei simți ca un Indiana Jones în căutarea comorii și mai mult decât atât, ca să găsești ieșirea din marele labirint va trebui să răspunzi la câteva întrebări cheie. Merită experiența!
Ideea cu aceste activități de primăvară este să îți fie la îndemână.
Joacă-te și invită-ți prietenii la joacă
Cum este sezonul grătarele, ce-ai zice să-i strângi pe toți cei dragi în juru lui și să vă jucați cât e ziua de lungă (și noaptea, n-am nimic împotrivă). Cursa cu saci este un joc super distractiv, iar dacă sunteți mai multe familii spiritul de competiție va zburda vesel printre voi. Ridicați zmee și vedeți care se înalță primul în înaltul cerului, cântați karaoke sau organizați o piesă de teatru ori un concurs de talente. Acestea vor fi amintiri de pus în ramă, nu doar în cea găsită la magazin, ci mai ales de pus în rama de amintiri a sufletului, cea care contează cu adevărat!
Plimbă-te cu bicicletele
Îți aduci aminte când te-a pus tata prima oară pe o bicicletă?Dar când ai renunțat la roțile ajutătoare și ai putut în sfârșit să pedalezi ca oamenii mari? Cred că una dintre cele mai frumoase activități pe care le poți face în familie este să mergeți împreună cu bicicletele prin oraș sau pe cărările satului copilăriei. Dacă te oprești să admiri peisajul dintr-o pădure sau de pe un deal, n-ar strica să pregătești un mic picnic. Nu ai nevoie de nu știu ce merinde fancy la pachet, așa că nu lua toată bucătăria cu tine, ci suficient cât să te bucuri de companie și de un pic de relaxare pentru ca apoi, iar să dai la pedale.
De asemenea, o lectură în natură, o plimbare în ploaie, mișcarea în aer liber, poate într-o pădure sau chiar o noapte de film outdoor sunt lucruri care apropie oamenii și care-i aduc alături (sufletește și trupește). Primăvara are acest talent!
Spune-mi tu ce activități de primăvară ai în minte? Ca să ne inspirăm reciproc.
Sursă foto: Pexels.com