Now Reading
De ce sa mancam fructe si legume locale si de sezon?

De ce sa mancam fructe si legume locale si de sezon?

 

Sunt copil “de asfalt”. Adica nascuta si crescuta in centrul Bucurestiului. N-am rude la tara iar singurul mebru al familiei care avea curte era strabunica mea. Si cum se obisnuia pe atunci, mai toti cei care locuiau la curte, chiar si in oras, plantau cate ceva pe peticelul lor de pamant.

Asa se face ca datorita micutei gradini a strabunicii, am avut norocul sa pot manca legume si fructe de tot felul, culese cu mana mea.

Acel gust dulce, zemos si parfumat, de fruct proaspat si incalzit de soare, nu-l voi uita niciodata.

La fel cum nu voi uita nici felul in care arata o salata crescuta fara pic de ingrasamant chimic (are doar cateva frunze, nicidecum nu cantareste aproape jumatate kilogram) sau un ardei gras “adevarat”. Pentru mine, rosiile romanesti sunt cele mai bune rosii din lume. Cunosc deci, destul de bine, gustul real al legumelor crescute natural. Si, probabil, ca acesta este motivul pentru care imi plac in continuare atat de mult fructele si legumele, incat ma hranesc intr-o mare proportie numai cu ele. Si tot din aceast motiv, in timpul sezonului, prefer sa le cumpar din piata si nu din supermarket.

Cred ca este mult mai bine sa mancam conform cu sezonul. Marfa va fi mai gustoasa, va costa mai putin si, in plus, procedeul de crestere este mult mai “prietenos cu mediul”.

Stiu, o sa-mi sputeti unii ca si “taranii” de la piata (cei putini care mai sunt adevarati, se numesc fermieri acum) pun o gramada de ingrasaminte, ca sa aiba productie mare si rapida. Da, probabil ca asa fac. Dar prefer o rosie carnoasa si zemoasa, crescuta la soare, decat una care a crescut in eprubeta si care pare mai degraba facuta din plastic.

Anul trecut am scris un articol pentru Harper’s Bazaar Romania despre mancarea locala, ceea ce a constituit o buna ocazie sa studiez mai mult despre cat de important este sa mancam roadele pamantului pe care ne-am nascut si, mai ales, cat de bine este sa mancam de sezon!

Iata de ce este bine sa mancam fructe si legume de sezon!

Mult mai gustos: fructele si legumele coapte la soare sunt mult mai gustoase si aromate. Au suficient aer si soare pentru a se dezvolta in intreaga lor splendoare. In plus, de regula, sunt culese atunci cand sunt bine coapte, ceea ce nu este posibil in cazul celor importate, din cauza duratei transportului.

Continut mai mare de nutrienti: pentru ca s-au putut coace intr-un interval de timp natural, fructele si legumele locale contin mai multi nutrienti, necesari functionarii optime a organismului si pentru mentinerea starii de sanatate la un nivel cat mai bun.

Mai bine pentru ecosistem: cine cumpara fructe si legume locale si de sezon ajuta la reducerea consumului de energie pentru productie si transport. Marfa crescuta in aer liber, la soare, nu necesita energia consumata de sere, depozitare sau materiale de acoperire.

Mai putine substante nocive: fructele si legumele locale contin, in mod normal, mai putine pesticide decat marfa importata. In produsele bio nu sunt, de regula, nici un fel de astfel de substante. Cine cumpara plante crescute in aer liber, va ingera mai putini nitrati.

Preturi accesibile: fructele si legumele locale si de sezon inseamna marfa calitativa la un pret similar cu cel din supermarket, datorita consumului mai mic de energie si substante chimice, dar si a lipsei costurilor de transport. in plus, atunci cand cumperi marfa locala, sprijini economia locala. Iar mie asta mi se pare important – francezii, de exemplu, asa fac!! Inclusiv in supermarket-urile lor vei gasi intr-o proportie covarsitoare produse frantuzesti.

See Also

In ceea ce ma priveste, eu voi continua sa caut produsele romanesti, sa cer informatii despre ceea ce mi se ofera. Ii voi incuraja pe producatorii nostri, cumparand produsele lor, mai mici si mai urate poate, si nu pe cele de import, mari si frumoase, aproape perfecte. Si, in acelasi timp, voi constientiza ca este imposibil sa mananc iarna rosii, cirese sau capsuni cu adevarat hranitoare. Poate doar daca le congelez pe unele din ele.

Calendarul al alimentelor de sezon (inclusiv fructe si legume de import):

Primavara: martie, aprilie, mai
Fructe: portocale, lamai, avocado, grapefruit, banane, papaya, mango
Legume: sparanghel, anghinare, ridichi, salata verde, ceapa verde, verdeturi, rucola, cartofi noi, mazare, broccoli, conopida, dovlecei, spanac

Vara: iunie, iulie, august
Fructe:
cirese, pepene rosu, pepene galben, rubarba, capsune, fragute, mure, agrise, coacaze negre şi rosii, caise, kiwi, piersici, zmeura, mere
Legume:
fasole verde, mazare, ceapa, morcovi noi, conopida, sparanghel, castraveti, dovlecei, cartofi noi, rosii, broccoli, telina frunze si tulpina, ardei, vinete, porumb, verdeturi, varza

Toamna: septembrie, octombrie, noiembrie
Fructe: mere, pere, gutui, prune, struguri, smochine, lamai, portocale
Legume: vinete, castraveti, conopida, fenicul, ardei, dovleac, rosii, cartofi, ceapa, ţelina, morcovi, pastarnac, varza

Iarna: decembrie, ianuarie, februarie
Fructe: portocale, mandarine, clementine, grapefruit, banane, lamai, ananas, avocado, rodii
Legume: sfecla rosie, varza, varza de Bruxelles, cartofi, gulii, fenicul, ceapa uscata, fasole, telina radacina, usturoi

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top