De ce să alegem fructe și legume locale și de sezon?
Te-ai întrebat vreodată când a fost crescută mâncarea ta? Ți-ai pus problema despre distanța pe care a parcurs-o ca să ajungă la tine și în ce mod a fost tratată pentru a rezista unei călătorii lungi? Dacă ai avea răspunsul real la aceste întrebări, cred că ți-ai reconsidera lista de cumpărături. Ai alege cu mai multă grijă fructe și legume locale și de sezon. De ce? Îți voi spune chiar acum care sunt motivele mele pentru care am acest obicei de multă vreme.
Am crescut cu legume de grădină, cultivate de bunica mea, așa că știu foarte bine ce înseamnă un aliment cu gust. Mânânc orice am poftă, atâta vreme cât e bun, fără regrete. Îmi ascult corpul și i-am dat cu consecvență ce mi-a transmis că are nevoie. Și ce să vezi? Nu mi s-a întâmplat niciodată să poftesc iarna la cireșe.
În schimb, imediat ce se face luna mai, efectiv leșin de poftă să mănânc fructe și tot felul de salate și preparate preponderent vegetale. Iar atunci când vremea se răcește, mă lovește brusc dorința disperată chiar de mâncăruri mai grase… a se citi: slăninuță. Și cred că toate aceste senzații și semnale nu sunt pur întâmplătoare.
Da, cumpăr într-o proporție covârșitoare fructe și legume de sezon. Dar cum le aleg? Este firesc să îmi pun întrebări și cred că e chiar foarte bine că vreau să știu ce anume ajunge în farfuriile noastre. Am nevoie de siguranța că mă hrănesc cu alimente care să nu îmi facă rău. Dar cum anume mă asigur de calitatea alimentelor pe care le aleg? O întrebare la care parcă este tot mai greu să găsesc un răspuns sincer și clar, într-o lume în care eu, consumatorul, nu mai am încredere în ceea ce primesc. Spun asta în cunoștință de cauză, pentru că mă lovesc săptămânal de minciunile tot mai creative pe care le aud la piață de la cei care revând marfă importată pe post de locală sau de la ”țăranii” orientați spre profit maxim cu muncă cât mai puțină.
Ideea acestui subiect nu mi-a venit însă în mod întâmplător, ci în urma unui eveniment la care am fost prezentă zilele trecute și care a avut un mesaj pe care îmi doresc să-l transmit mai departe.
Mai exact, lanțul de supermarketuri Mega Image a comunicat că a intrat în cel de-al șaselea an alprogramului „Gusturi românești de la gospodari”, dezvoltat împreună cu producătorii locali din zona de sud-est a țării, care cultivă sustenabil, în etape verificate pas cu pas, șase legume de sezon care ajung direct pe rafturile magazinelor, proaspete și cu gust autentic, ca odinioară: roșii, ardei bianca, salată verde, castraveți cornișon, ardei kapia și vinete.
Ce înseamnă mai exact acest program?
Mega Image a alocat o echipă dedicată, coordonată de un inginer agronom, care le-a oferit producătorilor consultanță pe întregul parcurs al culturii, de la analiza solului și a apei, la furnizarea și plantarea semințelor, până la tratarea culturii pe perioada creșterii și la verificarea finală a recoltei.
Pentru a obține legume recunoscute pentru gustul autentic, fiecare pas din procesul de cultivare este îndeaproape supervizat, astfel:
- Solul și apa sunt testate și analizate pentru a stabili intervențiile necesare pentru recolte. Prin aceste analize se urmărește prezența / absența / nivelul de contaminare cu pesticide a solului (în special cele reziduale, grave), pentru a se asigura de calitatea produselor și, de asemenea, se urmărește fertilitatea solului; în ceea ce privește apa, aici se întâlnesc deseori ape dure cu un nivel mare de calcar și nitrați. Prin acest program fermierilor le sunt recomandate produse adjuvante pentru reducerea durității apei.
- Semințele sunt atent selecționate folosind hibrizi profesionali tradiționali, care asigură gustul autentic al legumelor, dar și uniformitatea culturilor. Cu alte cuvinte, vorbim despre o gamă de produse provenite din semințe non – OMG (Organisme Modificate Genetic).
- Consultanță de specialitate și supervizare pentru fiecare pas al recoltei: inginerul agronom dedicat programului intervine în fiecare pas al procesului tehnologic, în funcție de necesitățile fiecărei culturi. În plus, programul oferă o soluție unică pe piață prin intervenția cu prădători naturali pentru combaterea dăunătorilor în culturile de ardei gras și kapia. Așadar putem să ne luăm de pe cap problema acelor chimicale de care vrem cu toții să fugim.
- Legumele sunt testate înainte de a ajunge la raft: fiecare cultură este testată în laborator pentru controlul calității înainte de livrare în magazine.
Ulterior aceste legume sunt livrate zilnic în magazinele Mega Image și Shop&Go, direct de la producători pentru a asigura prospețimea și gustul autentic.
Ce înseamnă pentru mine, consumatorul, programul ”Gusturi românești”?
Sunt genul de cumpărător care citește eticheta. Și atunci când văd în plin sezon de roșii românești că cele de la raft sunt ”producție Olanda”, salată verde din Mexic (da, da, chiar am găsit) sau usturoi din China, mă apucă nervii.Pentru că știu că prin alegerile pe care le facem am putea nu doar să încurajăm producția și economia locală, dar am putea trăi mult mai sănătos și cu bucurie pentru gustul mâncării consumând produse locale.
Așadar mă bucur de fiecare dată când ajung la supermarket și văd ”produs românesc” și tot timpul este varianta pe care o voi alege atunci când nu există justificare pentru lipsa unor alimente care cresc la noi în mod natural.
În plus, fructele și legumele crescute într-un mod supravegheat și organizat reprezintă pentru consumator o garanție că cei care le cultivă acționează după anumite criterii menite să ne protejeze. Nu se folosesc chimicale după ureche ca să obțină repede o recoltă bogată, jucându-se până la urmă cu sănătatea noastră.
Și în plus față de ceea ce am scris mai sus, m-am gândit să mă informez și să alcătuiesc o listă concretă cu motive de luat în seamă pentru care să alegi și tu de acum încolo legume și fructe de sezon.
AU GUST MAI BUN
Fructele și legumele lăsate să se coacă în mod natural, la lumina soarelui, sunt extraordinar de gustoase. Proaspăt culese, ele sunt aromate, crocante, suculente și frumos colorate (nu neapărat uniform).
Gândește-te doar la roșiile acelea de vară! Ce gust au când le rupi direct din plantă și le mănânci ca pe un măr!! Imbatabil!
MAI BOGATE ÎN NUTRIENȚI
Plantele își trag hrana din sol și soare, astfel că legumele și fructele de sezon pot fi culese doar atunci când s-au copt. Un proces mai îndelungat, dar care oferă plantelor mai mult timp de stat la soare și de dezvoltat o cantitate semnificativ mai mare de antioxidanți. Și știm cât de importanți sunt antioxidanții pentru a preveni sau amâna degradarea celulară, cauzată în special de efectele radicalilor liberi. Mai simplu, previn îmbătrânirea.
Ciclul natural al vieții este perfect construit pentru a ne menține sănătoși.
De exemplu, merele sunt în sezon toamna și susțin tranziția organismului de la căldură la frig.
Primăvara este acea perioadă din an când apar multe frunze verzi care alcalinizează, detoxificăși ne ajută să pierdem kilogramele acumulate în mod natural iarna.
Vara avem nevoie să facem față căldurii și soarelui, să rămânem hidratați, așa că mâncăm fructe de pădure, castraveți, pepene etc.
Dacă alegem un stil de viață în concordanță cu ciclul naturii, oferim organismului nostru armele de care are nevoie pentru a se vindeca singur.
ECONOMISEȘTI BANI MÂNCÂND MAI SĂNĂTOS ȘI MAI HRĂNITOR
Probabil că acesta este unul dintre cele mai palpabile motive pentru care să alegi fructe și legume locale și de sezon.
Atunci când alegi să cumperi produse locale și de sezon, practic le vei achiziționa când recolta este la vârf. Având cantități mari de marfă, este firesc ca prețurile să scadă chiar de la producători, pentru că nimeni nu vrea să rămână cu marfă nevândută. Automat și la supermarket prețurile vor fi mai mici. În plus, cumpărând alimente locale, evident costurile cu transportul sunt mult mai mici, produsele venind de aproape.
Pare logic, de bun simț, dar știi cât de multă lume ignoră aceste aspecte?
SUSȚII FERMIERII LOCALI ȘI O AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ
Despre sustenabilitate scriu de fiecare dată când prind ocazia. Nu este o modă, ci o necesitate actuală de a consuma conștient. Iar de această dată pentru că este unul dintre motivele puternice care ar trebui să te determine și pe tine să cumperi local și sezonier.
Fructele și legumele de locale și de sezon cresc cu mai puțină intervenție umană cum ar fi utilizarea de pesticide sau OMG despre care știm deja că nu-s bune pentru om și nici pentru solul în care pătrund și îl contaminează.
Un alt aspect de luat în seamă atunci când cumpărăm produse locale este că amprenta de carbon cauzată de un eventual transport de la distanță este mult redusă.
Cum știi ce fructe și legume sunt în sezon la noi în țară?
Ca să mai vin cu o informație super utilă, uite două liste pe care ți le poți salva pe mobil ca să le ai la îndemână atunci când mergi la cumpărături.
Aceste două liste te pot ajuta să îți faci un plan pentru ce poți găti în săptămâna respectivă.
Sper ca aceste informații să te ajute ca atunci când mergi data viitoare la cumpărături, să știi un pic mai bine ce ar trebui să cumperi ca să fii în siguranță și în același timp să ai parte de alimente gustoase.
Mai multe detalii despre programul Gusturi Românești de la gospodari și gama de legume-fructe de sezon disponibile sub marca proprie Gusturi Românești sunt incluse și în secțiunea dedicată din website.
***