Cum poti vopsi ouale de Paste utilizand culori naturale
Una dintre cele mai frumoase indeletniciri inainte de sarbatori este vopsirea oualor de Paste. Piata abunda de vopsele care mai de care mai frumoase si mai stralucitoare, insa majoritatea sunt artificiale si deloc sanatoase. Este adevarat ca nu mananci si coaja oualor, insa intrucat aceasta este poroasa, cu siguranta va ajunge putina vopsea si in interior. Pentru ca am un copil mic care ar manca si el oua de Paste, am ales sa folosesc culori naturale. Nu este deloc greu sa obtii niste oua de Paste atractive folosind pigmenti naturali, insa este o alternativa ceva mai anevoioasa. Vopsirea oualor in acest fel necesita multa rabdare, insa rezultatul este unul cu adevarat spectaculos.
- Galben cald – turmeric/curcuma
Turmericul este unul dintre ingredientele mele preferate. Este un praf galben care se obtine din radacina plantei cu acelasi nume, planta originara din India. Ouale vopsite cu turmeric sunt de un galben intens, cald. In 500 ml de apa se adauga 2 lingurite de turmeric si o lingurita de otet si se aduc toate ingredientele la fiert, pana ce turmericul se dizolva. La final, scufundam ouale fierte in prealabil in aceasta apa galbena si le lasam asa cel putin 3-5 ore pentru ca pigmentul sa se absoarba.
- Rosu caramiziu – Coji de ceapa
Este, poate, cea mai cunoscuta modalitate de a vopsi ouale de Paste intr-un mod natural. Ideal ar fi sa aveti coji de ceapa rosie si de ceapa galbena, cam doua gramajoare, si sa le fierbeti intr-un litru de apa. Puteti pune ouale la fiert direct in aceasta apa – insa nu mai mult de 10 minute, atlfel riscati sa crape coaja.
- Roz – Sfecla rosie
Daca doriti sa obtineti niste oua de un roz pal, aveti nevoie de o sfecla rosie, de 1 litru de apa si o lingurita de otet. Fierbeti sfecla in aceasta apa, cam 30 de minute, adaugati lingurita de otet, iar in apa roz astfel obtinuta scufundati ouale pentru cateva ore bune. Ideal ar fi sa alegeti oua albe, pentru ca rozul obtinut din sfecla nu este chiar atat de intens. Din sfecla fiarta astfel preparati, evident, o delicioasa salata.
- Albastru – Varza rosie
Oricat de ciudat ar suna, din frunzele de varza rosie fierte vreo jumatate de ora in apa se obtine o vopsea albastru inchis care confera oualor, evident, o nuanta albastrie. O jumatate de varza rosie se fierbe, taiata fasii, intr-un litru de apa timp de aproximativ 30 de minute. Daca lasam ouale fierte in prealabil peste noapte in acest amestec, obtinem niste oua albastru inchis. Regula e simpla: Cu cat stau mai mult in aceasta apa colorata, cu atat mai inchise devin. Daca folositi oua albe, acestea vor capata o frumoasa nuanta de albastru, insa daca alegeti oua maronii, acestea vor deveni albastru inchis, spre negru.
- Maro – Cafea
Ouale fierte in prealabil se lasa peste noapte intr-o ceasca cu cafea. Se pot folosi atat oua albe, cat si maronii: Ca si rezultat se obtin oua de un maro deschis, pastel.
- Verde
Pentru a obtine niste oua verzi, trebuie sa fierbem ouale timp de vreo 10 minute impreuna cu frunzele de spanac. Verdele obtinut este unul destul de pal, as zice, dar care – in contrast cu toate celelalte culori – imbogateste cosul de Paste.
Au mai ramas doar cateva zile pana in Joia Mare, cand va puteti apuca de vopsitul oualor. Nu uitati: Vopsirea oualor cu pigmenti naturali necesita mai mult timp, dar rezultatul nu este numai frumos, ci si sanatos! Spor la treaba!
***