Ghidul #doer pentru un platou cu brânzeturi perfect
Probabil ai remarcat deja că îmi place vinul… roșu, în principal. Bineînțeles, este din cauza soțului meu (el este de fiecare dată vinovatul… pentru tot 🙂 ) care a descoperit niște sortimente senzaționale și uite așa ne-am făcut un mic obicei de a bea un pahar o dată, de două ori pe săptămână. Și alături de prieteni este o îndeletnicire cât se poate de plăcută. Dar un vin parcă merge acompaniat măcar de o gustare, nu? Un platou de brânzeturi este fix la ceea ce mă gândesc!
Brânzeturile au devenit un aliment extrem de iubit datorită varietăților nenumărate și pentru toate gusturile. Un platou de brânzeturi poate fi desert extraordinar sau un aperitiv nemaipomenit care să pornească o conversație spumoasă: poți întreba gazda despre felurile de brânză alese, sigur ai și tu ceva povești despre un tip de brânză preferat sau despre o anumită experiență culinară dintr-o călătorie. Vezi? Deja avem o super conversație!
Dar să nu uităm scopul articolului: cum se compune un platou de prânzeturi perfect? Trebuie să iei în calcul câțiva pași:
Câtă brânză cumperi?
Pentru o masă formată doar din brânzeturi atunci pentru 8 persoane ar trebui să cumperi aproximativ 1.3 kg. Dacă mai servești și altceva, ia în calcul aproximativ 100gr de brânză pentru fiecare persoană.
Ce tipuri de brânză alegi?
- Pentru antreu, alege tipuri mai light, gen brânză de capră învelită în ierburi aromatice sau mozzarella.
- Pentru desert alege brânzeturi aromate, pline, de tipul Manchego, cheddar, gouda maturată sau brânză cu mucegai.
- Poți opta pentru o tematică: brânză din Italia, Olanda, Franța etc. Astfel îți va fi mult mai ușor să alegi.
- Alege câte o brânză din fiecare tip de lapte: vacă, oaie și capră…
- … sau mergi doar pe un singur tip de lapte, de ex. oaie, și compari astfel diferitele tipuri și gusturi pe care le poate oferi aceeași materie primă.
- Alcătuiește un platou cu brânzeturi din aceeași familie, de ex. brie și camembert, de la diverși producători. Vei putea simți diferențele de gust, consistență și miros.
- Alătură texturi diferite din cele patru categorii de bază: maturate – cheddar, comte, gouda de capră; moi – brie, camembert; tari – manchego, mimolette, Parmigiano-Reggiano, pecorino; cu mucegai albastru – gorgonzola, valdeón, stilton
Cu ce acompaniezi brânza?
- Diverse sortimente de pâine. Baghetă feliată, grisine, crackerși de diverse forme și dimensiuni, dar fără mirodenii (pot fi însă cu fructe uscate sau nuci). Toate cât mai variate ca aspect și textură.
- Produse dulci și sărate. Nuci simple sau caramelizate, nuci pecan, fistic, fructe uscate, proaspete sau confiate precum smochine, cireșe, struguri, mere, pere și fructe de pădure.
- Gemuri făcute din mirodenii precum piperul, din legume (ceapă, ardei iute), miere sau muștar aromat.
- Carne tip prosciutto sau salam italienesc.
Cum aranjezi platoul și cum servești brânza?
Creativitatea personală va fi pusă la încercare, dar chiar și așa există niște ponturi pe care ți le ofer:
- Nu aglomera platoul și, mai ales, pune separat brânza care miroase foarte tare pentru a nu impregna și ce e în preajmă.
- Folosește câte un cuțit pentru fiecare tip de brânză. Cea tartinabilă va putea fi întinsă cu un cuțit de unt, iar pentru brânza mai tare vei avea nevoie de un cuțit special ca cel din imagine sau de un feliator.
- Servește brânza la temperatura camerei. Asta înseamnă că va trebui să o scoți din frigider cu o oră înainte de a o așeza pe masă.
Acestea este, în linii mari, ghidul începătorului pentru un platou de brânzeturi perfect. Și sunt convinsă că îți va fi de mare folos în perioada următoare, când vei avea musafiri.
Pfff… cum era să uit!! Vrei un vin bun, pe gustul tău? Intră pe www.unvinpezi.ro și, cu ajutorul unor specialiști în domeniu, vei putea găsit ceva pe gustul tău. Aștept feedback! 🙂
***