#HeDOER: Chef Alex Petricean
Dacă este cineva care chiar m-a surprins cu cele mai creative și total neașteptate combinații de arome, gusturi și texturi într-o farfurie, acea persoană este Chef Alex Petricean de la MAIZE (str. Paris, nr. 61A). Ori de câte am trecut pragul acestui restaurant ”farm to table” am avut parte de specialități și reinterpretări ale unor mânăcuri clasice ieșite din comun. Așa că nu este de mirare faptul că recent a fost desemnat Chef of the Year de Gault & Millau.
Iar acum a venit momentul să îți fac și ție cunoștință cu el: ALEX PETRICEAN!
- Când ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit? În ce moment ți-ai dat seama că vrei să faci din asta o carieră?
Totul a început la Masterchef când, dintr-un om care gătise de 5 ori până atunci, am ajuns pe 3 din 2500 de participanți. Am știut că am un simț care merită exploatat și numai pe asta m-am focusat.
- Îți mai amintești prima rețetă pe care ai făcut-o?
Da, a fost un quiche nebun cu fenicul și măsline pe care cred că nu l-aș mai face acum. A fost bun la vremea lui, dar nu mai cred în el.
- Care este preparatul care îți iese cel mai bine acum și care este preparatul la care simți că mai ai ceva de lucrat?
De obicei, simți că, după vreo două-trei luni de lucru zilnic cu un preparat, ajungi să îl aduci la perfecțiune sau să îl stăpânești pe deplin. Orice preparat ajunge la maturitate în acest timp. Din punctul meu de vedere este o generalitate și se potrivește tuturor preparatelor, nu doar unuia singur. Este vorba în principal de exercițiu.
- Reinterpretezi preparatele într-un mod cu totul și cu totul inedit: cum reușești să faci asemenea combinații? Ce te inspiră?
Nu cred că reinterpretez, ci mai degrabă creez o mâncare nouă românească bine ancorată în rădăcinile tradiționale ca poveste și gust, focusată pe produsul local și punând accent pe modernism, tocmai de aceea acest curent a fost catalogat că fiind “Noua bucătărie românească”. Inspirația vine foarte mult din și de la natură, istorie, cultură, obiceiurile și arta acestui teritoriu.
- Care este cel mai extravagant (și prin extravagant a se înțelege ciudat :D) preparat pe care l-ai gătit până acum?
Încă nu a apărut cel mai extravagant preparat pe care l-am gândit, dar urmează să intre în meniu în curând. Va fi o musaca vegetariană sub formă de desert. Roșii, vinete și cartofi.
- Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit până acum pentru măiestria ta culinară?
Cred că s-a întâmplat de curând când un domn în etate, imediat după ce a terminat de mâncat, a venit și mi-a strâns mâna puternic, spunându-mi că gătesc că o bunicuță. Am fost copleșit pentru că știu cât de bine gătesc bunicile în viziunea fiecăruia.
- Care sunt principalele calități pe care ar trebui să le aibă un chef în bucătărie?
Cred că, pe lângă mult antrenament în bucătărie, dar și cunoștințe culinare, e nevoie de multă organizare, disciplină și leadership, iar toate astea fără multe ore petrecute în bucătărie nu prea contează.
- Ai fost desemnat de curând Chef of the Year de Gault & Millau? Cum și când ai primit vestea? Ce înseamnă această recunoaștere pentru tine?
Da, a fost o mare surpriză și pentru mine și încă nu pot realiza. Vestea am primit-o chiar în cadrul galei, pe podium, moment în care nu mi-am mai putut stăpâni lacrimile. Sunt foarte fericit pentru faptul că am primit certificarea cum că merg pe drumul bun, cum că acest concept de restaurant bazat pe calitate și nonconformism este bine primit, dar și că ideile mele sunt acceptate. Am primit încrederea de care are nevoie un profesionist care este cumva altfel.
- Care este mâncarea ta preferată?
Grisul cu lapte, magiun de prune și scorțișoară ar fi mâncarea de la care nu mă pot abține niciodată.
- De ce ești un #doer?
Sunt un #doer pentru că simt că poți face lucruri mari și în țara asta și pentru că m-am întors din străinătate pentru a demonstra că se poate face performanță aici.