Now Reading
Metodele de contracepție. Cum alegem cea mai sigură metodă?

Metodele de contracepție. Cum alegem cea mai sigură metodă?

Cu toții știm că există o gamă vastă de metode de contracepție, unele dintre ele cu un grad mai mare de protecție în fața eventualelor pericole, altele cu un grad mai mic de siguranță. Unele dintre acestea pot duce la “accidente”, în special la sarcini neplanificate. Este bine de știut că, în cazul în care metodele de contracepție dau greş în timpul utilizării, sarcinile nedorite ori întreruperile de sarcină pot fi evitate cu ajutorul pilulei de a doua zi.

Încercăm să răspundem la cele mai frecvente întrebări referitoare la metodele de contracepție împreună cu specialiștii platformei de educație sexuală, PlanificaNeprevazutul.ro.

Potrivit Specialistului PlanificaNeprevazutul.ro, metodele de contracepție la care puteți apela sunt extrem de variate, iar fiecare dintre ele presupune o serie de beneficii. Iată care sunt:

Pilulele anticoncepționale – pilule combinate, fără estrogen sau cu progesteron

Pilulele anticoncepţionale sunt una dintre cele mai avantajoase şi mai eficiente metode de contracepţie, folosită la scară largă, peste tot în lume. Gradul de risc al apariţiei unei sarcini nedorite este foarte mic (1%) în cazul folosirii pilulelor anticoncepționale, cu condiția ca acestea să fie utilizate corect. Cu toate astea, conform statisticilor, 8 din 100 utilizatoare de contraceptive orale rămân însărcinate în decursul unui an.

Motivul eşecului acestor pilule îl reprezintă, însă, administrarea lor greşită. De exemplu, dacă uiți să iei o pilulă sau chiar mai multe în ultima săptămână a ciclului de administrare, cresc considerabil riscul de a rămâne însărcinată.

Steriletul și inelul vaginal contraceptiv

Dispozitivele intrauterine sunt, de asemenea, una dintre cele mai populare metode de contracepție, în special în rândul femeilor care au avut cel puțin o naștere. Sfatul medicului ginecolog pentru femeile tinere și active sexual este să investigheze orice secreție vaginală anormală pentru eliminarea oricărei suspiciuni de infecție cu transmitere sexuală.

Steriletul, de pildă, este un dispozitiv foarte mic, de mărimea unui băț de chibrit. El se introduce în cavitatea uterină, preferabil, în ultima sau penultima zi de menstruație. Cele mai frecvente dispozitive de acest gen se găsesc în forma literei “T”, fabricate din plastic și metal (cupru, uneori cu argint sau cu aur) sau cu progesteron în interior. Steriletul acționează astfel:

  • împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter și în trompele uterine prin modificarea glerei cervicale, creând o barieră “naturală” în calea spermatozoizilor;
  • limitează mișcarea spermatozoizilor;
  • influențează endometrul, împiedicând fixarea ovului.

De reținut faptul că steriletul simplu, cu cupru nu este o metodă contraceptivă recomandată celor care au deja menstruații abundente și lungi, în aceste situații este recomandată alegerea celui cu progesteron.

De cealaltă parte, inelul vaginal contraceptiv oferă ca noutate metoda combinației de estrogen și progestină în prevenirea apariției sarcinii. În prezent, inelul contraceptiv este disponibil atât în țările din Europa, precum și în Australia, Canada, SUA, Brazilia sau Chile. Acesta este un inel flexibil, transparent, incolor sau aproape incolor, care conține etonogestrel și etinilestradiol. Etonogestrelul este un progestogen, care se leagă cu o afinitate mare de receptorii progesteronului în organele țintă. Etinilestradiolul este un estrogen larg utilizat în pilulelele anticoncepționale. Femeile utilizează inelul contraceptiv timp de trei săptămâni, apoi îl înlătură pentru o săptămână, interval în care apare sângerarea.

Pentru fiecare ciclu de patru săptămâni, este necesar un nou inel contraceptiv, adică un total de 13 inele pe an. Un singur inel poate fi activ până la 35 de zile. Femeile își pot insera singure inelul în vagin, plasându-l în așa fel încât să fie confortabil. De regulă, inelul se plasează cel mai bine în porțiunea superioară a vaginului.

Inelul contraceptiv va rămâne pe loc, zi și noapte, fara a necesita o atenție deosebită. Daca este necesar, inelul poate fi îndepărtat pentru o perioadă de până la maxim trei ore fara a fi afectată siguranța contraceptivă, pentru curățare ori pentru alte motive.

Prezervativele masculine

Prezervativul masculin reprezintă singura metodă de protecţie în faţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Din punct de vedere al gradului de siguranţă în ceea ce priveşte riscul apariţiei unei sarcini, prezervativul se înscrie în lista metodelor cu risc mare de accident. Potrivit studiilor, în medie, 15 din 100 de femei care folosesc prezervativul rămân însărcinate la un moment dat. De altfel, statisticile arată că utilizatoarele de prezervativ sunt cele care recurg cel mai des la pilula de a doua zi ca urmare a unor accidente petrecute pe parcursul contactului sexual (s-a rupt prezervativul ori a alunecat).

Printre cele mai frecvente erori de utilizare a prezervativului se numără:

  • neînlocuirea prezervativului cu unul nou pentru fiecare alt act sexual;
  • păstrarea prezervativelor în locuri în care se pot deteriora;
  • folosirea unui prezervativ expirat;
  • folosirea unui obiect ascuţit sau a dinţilor etc. pentru a deschide ambalajul prezervativului;
  • folosirea unor lubrifiante pe bază de ulei simultan cu folosirea prezervativului, în condițiile în care acestea pot deteriora latexul din care sunt confecţionate prezervativele;
  • punerea prezervativului pe penis mult prea târziu;
  • scoaterea prea timpurie a prezervativului;
  • omisiunea de a lăsa spaţiu pentru spermă, în vârfului prezervativului, prin scoaterea aerului;
  • rularea greşită a prezervativului;
  • omisiunea de a verifica, la sfârşit, dacă prezervativul se află în stare intactă;
  • folosirea unui prezervativ cu o măsură greșită.

La constatarea oricăreia dintre greşelile menţionate anterior, este nevoie să ne gândim la măsuri suplimentare pentru evitarea unei sarcini nedorite. Pastila de a doua zi, de exemplu, este o soluţie de încredere pentru asemenea situații.

Metoda retragerii

Cunoscută în mod științific drept “coitus interruptus”, această metodă presupune ca bărbatul să-și retragă penisul din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Retragerea este o metodă riscantă, dacă nu se dorește apariția unei sarcini: bărbatul trebuie să fie capabil să-și retragă penisul chiar înainte de a ajunge la orgasm, în mod corect și consecvent la fiecare act sexual. Aceasta nu este cea mai potrivită metodă pentru o viață sexuală sănătoasă și lipsită de riscuri – în special de protecție împotriva unor boli.

Metoda calendarului

Metoda calendarului presupune ca partenerii să practice abstinența sexuală în perioada fertilă a ciclului menstrual al femeii. Cei care utilizează planificarea familială naturală (așa cum mai este numită această metodă de protecție) pot folosi o tehnică sau o combinație de tehnici pentru a identifica începutul și sfârșitul perioadei fertile a femeii. Vorbim despre o metodă care poate fi eficientă când partenerii sunt instruiți în mod corespunzător. Însă, în cele mai multe dintre cazuri, ratele de eșec sunt destul de mari, urmate de apariția unei sarcini neplanificate.

Diafragma, calota cervicală, plasturele, bureții și spermicidele

See Also

Alte metode contraceptive pot fi diafragmele, calotele (capișoanele) cervicale, bureții și spermicidele. Acestea nu sunt, însă, la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a crește eficiența unei metode de barieră este indicată asocierea unui spermicid, care omoară spermatozoizii înainte ca aceștia să treacă de cervix.

Contraceptivele injectabile

Contraceptivele injectabile conțin hormoni sintetici (similari cu hormonii utilizați în pilule), care sunt administrați prin injectare intramusculară profundă.

Implantul

Implanturile contraceptive sunt dispozitive ce conțin hormoni, cu formă asemănătoare unui băț de chibrit, ce sunt introduse sub piele, în partea superioară a brațului unei femei.

Contracepția permanentă

Contracepția permanentă – legătura chirurgicală a trompelor uterine – conferă o protecție permanentă și definitivă în fața unei sarcini neplanificate. Această metodă contraceptivă este recomandată doar în cazul în care pacienta este convinsă că nu-și (mai) dorește copii niciodată și este o intervenție chirurgicală care se poate realiza laparoscopic sau cu ocazia unei nașteri prin operație cezariană.

Și la bărbați este posibilă o intervenție similară, vasectomia, mult mai simplu de realizat, fiind posibilă efectuarea ei doar cu anestezie locală.

Pilula de a doua zi

Dacă s-a întâmplat un accident – ați uitat să folosiți metoda contraceptivă pe care o folosiți în mod normal, prezervativul s-a rupt sau a alunecat ori pur şi simplu nu v-ați protejat în niciun fel – atunci puteți da fuga la farmacie, cât mai repede după contactul sexual, şi cumpărați pilula de a doua zi.

Pentru a fi eficientă, pilula trebuie administrată în maximum 24, 72 sau 120 de ore de la contactul sexual, în funcție de substanța conținută de pilulă, de preferat în primele 24 de ore, atunci când eficienţa ei este cea mai crescută. Administrarea rapidă este o condiție a eficienței pilulei „de a doua zi” – în aceste condiții, rata sa generală de succes este de 99%. Atenție însă! Dacă este folosită mai târziu de 24, 72 sau 120 de ore, exact atât cât este precizat pe prospect, atunci pilula nu mai poate evita apariția sarcinii.

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top