Cu copiii… la inot!
Dintotdeauna am considerat sportul esential pentru dezvoltarea optima a copiilor. Cred ca noi, parintii, suntem datori sa le oferim copiilor nostri optiuni diferite din care ei sa aleaga ceea ce li se potriveste si ce le face placere. Stapanirea mai multor forme de sport nu poate fi altfel decat benefica pentru copil si viitorul adult, nu doar din punct de vedere al dezvoltarii fizice ci si psihice si sociale.
Practicarea unui sport poate constitui o buna oportunitate de a socializa, de a avea ceva in comun cu o alta persoana, de a servi drept tema de discutie. Si cred ca dintre toate sporturile cateva trebuie obligatoriu stapanite: inotul, alergatul (sa nu va surprinda dar multi copii nu stiu sa alerge!), mersul pe bicicleta, ski-ul, patinajul, tennis-ul si un sport de echipa cu mingea.
Astazi mi-am propus sa scriu despre importanta inotului, poate cea mai buna forma de miscare pentru dezvoltarea copilului, deoarece antreneaza intregul corp. Picioarele, bratele, pieptul si spatele sunt puse din plin la munca. Corpul va fi puternic si frumos sculptat.
Motive pentru a duce copilul la inot
In Romania inca sunt parinti carora le este teama sa-si duca copiii la cursuri de inot, de teama metodelor, mai putin ortodoxe, de tipul “il arunca direct in apa si-l lasa sa se descurce”. Aceasta era intradevar o practica, dar cred ca nu mai este utilizata prea des. Sau din cauza temperaturii scazute a apei – temperatura optima pentru inot este intre 18 – 22 de grade (bazinele de performanta). La bazinele din cluburi apa are undeva intre 28 – 30 de grade. Corpul se incalzeste in timpul miscarii. Dar desigur ca temperatura este resimtita de fiecare intr-un mod diferit. Oricum de la inot nu va raci!
Iata si alte beneficii:
- Inotul intareste musculatura, imbunatateste capacitatea de efort si coordonarea, creste rezistenta fizica si intareste imunitatea.
- Inotul favorizeaza oxigenarea si stimuleaza activitatea cardiaca.
- Detensioneaza tendoanele si incheieturile, fiind o activitate sportiva indicata si copiilor supraponderali (o super optiune pentru scaderea in greutate) si celor cu afectiuni ale incheieturilor. Posibilitatea de accidentare este foarte scazuta.
- Celor mai multi copii le place apa, asa ca acomodarea cu acest mediu de la o varsta cat mai frageda ii va face sa se simta ca pestele in apa.
- In apa, copiii traiesc diferite experiente senzoriale si de miscare precum presiunea, rezistenta si forta. Apa maseaza tesuturile si educa echilibrul. Astfel este stimulata constiinta asupra propriului corp.
- Copiii care sunt activi fizic au o capacitate mai mare de concentrare si astfel invata cu usurinta si placere.
- Inscrierea la un club de inot si participarea la concursuri de profil, stimuleaza din plin spiritul competitiv, motivandu-l pe copil sa devina tot mai bun. Creste increderea in sine.
- Inotul este vital! Un copil care stapaneste bine inotul, va fi intr-o mai mare siguranta in apa la mare sau cand iese cu prietenii la bazin.
Daca iti trimiti copilul la inot, nu uita cateva reguli de baza, care sa ii faca experienta cat mai placuta. Protejeaza-i parul, ochii si urechile mai ales daca stii ca are anumite sensibilitati. Alege produse de calitate, facute de producatori specializati. Si nu-l trimite la inot dupa ce a mancat.
Daca vrei sa petreci timp alaturi de copilul tau, o idée buna cred ca este tot timpul o vizita la piscina. Este o activitate distractiva si benefica pentru toata lumea!
Si pentru ca ocazional vreau sa va fac mici surprize, am pregatit un cadou. Spune-mi ce sport practica copilul tau si poti castiga un set de dopuri din silicon pentru inot de Quies. Quies este un brand frantuzesc premium, lider in produsele de igiena si protectia urechii.
Foto: Pixabay