Now Reading
Intuiția: știință sau magie?

Intuiția: știință sau magie?

Sentimentele și mintea rațională sunt conectate printr-un pod invizibil numit intuiție. Cu toții ne-am aflat la un moment dat la o răscruce de drumuri, trebuind să alegem între trăire și rațiune. Ceva din interior, aproape inexplicabil ne-a făcut să optăm a merge pe un anumit drum, dând la o parte logica. Acel lucru ne-a făcut învingători! Sau poate am ales raționalul, dar undeva, o voce din interior ne șoptea să ne oprim, pentru că aceea nu e calea. Dar am ales și apoi, am regretat spunând: „Ar fi trebuit să-mi ascult intuiția. Era mai bine așa…!‟

Cu toții avem intuiție, doar că de cele mai multe ori nu-i dăm atenție. Nu ți s-a întâmplat să intri într-o relație cu cineva, dar interiorul să-ți spună NU? Iar după un timp să realizezi că sentimentul care te oprea din construirea unei relații ar fi trebuit ascultat? Jung spunea că intuiția reprezintă una dintre cele patru funcții esențiale ale omului pe lângă emoții, sentimente și senzații. 

Ce este intuiția: Știință sau magie? 

Evoluția conștiinței individuale trece prin trei procese: cea a instinctului, cea a intelectului și cea intuitivă. Creierul uman conține o parte antică numit creier posterior și o parte modernă numit creier anterior. Partea antică este responsabilă de răspunsurile instinctuale iar creierul posterior este legat de activitățile intelectuale. Cercetările privind zonele creierului legate de percepția intuitivă sunt în curs de desfășurare.

Reacțiile instinctuale urmează un model stabilit și au o amprentă fizică și psihologică. Intelectul în schimb, poate urma sau nu un tipar și lucrează asupra stratului mintal al ființei noastre și nu asupra celui fizic și psihic. De aceea, intuiția depășește limitele psihicului și fizicului fiind greu de înțeles și de explicat. Cu toate că, eu consider că în viață anumite lucruri nu trebuie explicate, ci trebuie simțite.

Intuiția este pur subiectivă, vine într-o clipă și dispare la fel de repede. De aceea, observațiile intuitive sunt greu de depistat și de stocat în mod conștient. Atunci când nu trăiești în prezent este foarte posibil să nu înregistrezi informații care vin prin ”portalul” intuitiv. Cu cât trăiești mai mult aici și acum, cu atât posibilitatea de a accesa intuiția este mai mare.

De asemenea, nu cred că există om care să nu fi experimentat măcar o singură dată intuiția. Mintea noastră sare repede din planul intuitiv, folosindu-se de analiză și raționament, de aceea cântărești argumente pro și contra legate de o anumită situație cu care te confrunți. În acest moment procesul de gândire cognitivă preia frâiele, iar „soneria‟ lentă  a logicii ține la nivel rudimentar facultate intuitivă. Poate de aceea, cunoașterea umană este limitată. Ținând în cușca rațiunii puterea supranaturală a intuiției, nu reușim să evoluăm la superlativ.

Cel mai cunoscut exemplu de abilitate intuitivă aparține matematicianului indian Srinivasa Ramanujan. El a venit cu noi formule matematice complexe, dar fără a implica pașii premergătorI de gândire logică pentru a obține derivațiile sale.

De altfel, cred cu tărie că este nevoie de mediul potrivit pentru ca scânteia intuiției să aprindă mintea cu perspective noi.  Mintea umană are o calitate „tulbure‟ legată de mișcarea constantă a gândurilor. Având zeci de mii de gânduri pe zi, esențiale pentru interacțiunea cu lumea, am format un ecran care limitează capacitatea de percepție.  Ecranul acesta murdar se manifestă ca niște nori negri care atârnă greu în jos și care ascund uimitoarea lumină a soarelui, cerul albastru senin, luna magică și stelele. Când mișcarea gândurilor încetează mintea capătă transparență. Intuiția vine din interiorul nostru și nu prin intermediul celor cinci simțuri.

În concluzie, o minte transparentă și clară lipsită de greutatea gândurilor este cerința prin care intuiția se manifestă.

Intuiția este o abilitate și, ca orice abilitate poate fi exersată. Tocmai de aceea îți prezint câteva secrete pentru a o dezvolta:

  •  Ține un jurnal

Scrisul face bine la suflet și centrează gândurile haotice. Pentru mine reprezintă terapie și ajută tulburările de somn, ameliorând inclusiv anxietatea. Când îți așterni trăirile pe foaie, Chiar Dacă consideri că nu prea ai lucruri de spus (de scris) ajuți mintea inconștientă să se deschidă. S-ar putea să descoperi că scrii fraze Care nu au niciun sens pentru tine sau că stârnești răspunsuri emoționale, mai degrabă decât răspunsuri intelectuale. Când se întâmplă asta…

  • Renunță la Cinicul din interior

De multe ori treci prin filtrul rațiunii vocea din interior. Învață să o asculți fără critică și judecată.  Permite ca dialogul interior să aibă loc fără teamă sau simț al ridicolului.

  • Găsește-ți locul

Un loc (din casă, un oraș, o zonă de munte sau casa părintească) în care emoțiile pot să curgă liber este o parte necesară în calea ta către formarea intuiției. Poți crea o conexiune emoțională cu un obiect drag, un animăluț, o piesă muzicală sau o carte care să-ți trezească sentimente aflat adânc în interior.

See Also

  • Dezvoltă puterea întrebării

Pune întrebări nu doar celor din jur dar și ție însăți. Acesta este un mod extraordinar de a dezvolta puterea intuiției. De altfel, în filosofie întrebările contează, nu răspunsurile.

Oricare dintre cele două tehnici ajută să-ți liniștești gândurile. Calmarea minții vine din multă rugăciune și meditație zilnică.  Mai mult, când te rogi manifești Puterea prezentului, iar noi tocmai ce am învățat că fără aici și acum intuiția nu are loc.

  • Dacă crezi în tine orice este posibil

Oamenii au multe îndoieli, multă neliniște le acaparează viața, iar mulți dintre ei nu au încredere în forțele proprii. Dacă tu nu crezi în tine atunci cine? Și încrederea în propria ființă se învață, așa că nu te desconsidera și puneți visurile în aplicare. Vei vedea că poți!

Intelectul bazat pe logică este ca și cum ai face pași mici unul după altul.  Intuiția în schimb, este ca și cum ai întinde aripile și ai călătorit distanțe lungi fără să obosești, observând lucruri pe care ceilalți le trec cu vederea. Intuiția reprezintă o altă perspectivă, mai largă mai profundă și mai bogată. Intuiția este magie cu un strop mic, mic de știință. Tu ce crezi că reprezintă intuiția?

 Sursă foto: Pexels.com 

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top