Epilarea definitivă: cum funcționează și ce rezultate oferă
Da, părul este un element de care, în momentul de față, cam toată lumea vrea să scape. Atât femeile cât (surprinzător pentru mine) și tot mai mulți bărbați. Și desigur, mă refer la părul de pe diversele zone ale corpului, nu la frumoasa podoabă capilară.
În prezent, tehnologia a evoluat până în punctul în care au apărut aparate care facilitează îndepărtarea părului nedorit de pe corp. Cea mai utilizată metodă este fotoepilarea, care ia două forme: epilarea cu laser și epilarea cu IPL (Lumina intens pulsată).
Înainte de a intra în detalii despre fiecare, mi se pare important să fac o precizare. Epilarea definitivă nu este tocmai definitivă. Aceasta se menține pe o durată lungă de timp, dar părul nu va fi niciodată eliminat în proporție de 100%. Vor fi zone în care va mai crește un fel de puf sau chiar câteva fire, pentru că rezultatul final depinde mult de tipul folicului de păr, de piele, de schimbările hormonale. Este o tehnologie mult prea nouă pentru a exista studii și cercetări amănunțite în ceea ce privește termenul „definitiv”, așa că nu îți seta așteptări de neatins. Însă din proprie experiență îți pot spune că este o metodă prin care viața ta se va simplifica din acest punct de vedere.
Avantajele epilării definitive
Fotoepilarea are niște avantaje care o plasează, adesea, în fața metodelor tradiționale de eliminare a părului nedorit:
- Durere suportabilă (în locul epilării cu ceară sau a folosirii epilatorului, care efectiv smulge firul de păr până ajungi să lăcrimezi dacă faci parte din categoria celor sensibili, fotoepilarea este de preferat pentru că nu implică un grad crescut de durere. Sunt doar câteva pișcături pe care le simți în momentul în care acționează IPL-ul sau laserul, însă tehnologia de răcire cu care vine la pachet face întreaga procedură suportabilă);
- Rezultate de durată;
- Eliminarea foliculitei (creșterea firelor de păr sub piele).
Cum funcționează epilarea definitivă?
Destul de simplu: laserul sau IPL-ul acționează asupra firului de păr, pe care îl arde de la rădăcină. De aceea, este foarte posibil să simți și un miros de ars în timpul procedurii.
Numărul ședințelor de epilare de definitivă este diferit de la o persoană la alta (pot fi 6, pot fi 10, pot fi 12), asta și pentru că ciclul de creștere a firului de păr variază. După primele ședințe de tratament, firele de păr crescute vor începe să se desprindă singure de rădăcină și să cadă la aproximativ una-două săptămâni de la efectuarea epilării definitive. De asemenea, vei observa o rărire a părului, însă rezultatele variază de la o zonă la alta.
În general axila și zona inghinală sunt cele oferă rezultatele cele mai rapide și vizibile.
Condiții pentru epilarea definitivă
- Pregătește-ți firele de păr pentru tratament: evită epilarea cu ceară sau cu epilatorul cu o lună înainte de a merge la prima ședință de epilare definitivă (părul trebuie să fie crescut câțiva milimetri). Se recomandă să razi părul în perioada premergătoare;
- Epilarea definitivă e interzisă femeilor însărcinate. De asemenea, apar restricții și în cazul în care persoana care dorește fotoepilare urmează un tratament hormonal sau de oricare altă natură – este de preferat să fie consultat medicul înainte;
- După epilarea definivă este obligatorie evitarea expunerii la soare, acesta este și motivul pentru care un astfel de tratament este efectuat, de regulă, toamna și iarna. În timpul verii, folosirea unei creme cu factor de protecție 50 este necesară în cazul expunerii pielii la soare;
- De asemenea, alunițele trebuie acoperite sau ocolite în timpul epilării definitive.
Epilarea definitivă cu IPL vs. Epilarea definitvă cu laser
Scopul amândurora este același: eliminarea părului nedorit de pe corp. Diferența apare la impactul pe care îl au cele două: laserul are o intensitate mai mare (folosește o singură lungime de unde și are mai multă precizie) și elimină părul din mai puțin ședințe, pe când IPL-ul necesită mai multe ședințe de tratament.
În același timp, prețul ședințelor de tratament cu laser sunt mai mari decât cele ale ședințelor cu IPL. Dar din experiența personală pot spune că tratamentul cu laser este și mai eficient. Deci diferența de cost se justifică și, cum se zice, ‘se merită’ 🙂 .
Tipuri de piele: scala Fitzpatrick
Există șase fototipuri de piele conform clasificării de dr. Thomas Fitzpatrick, iar în funcție de acest fototip poate da rezultate și epilarea definitivă.
F1: pielea albă, foarte deschisă, completată de păr blond sau deschis la culoare, ochi verzi sau albaștri, pielea care se arde ușor la soare
F2: pielea deschisă la culoare, completată de păr blond-șaten, ochi verzi-căprui, pielea care se arde ușor la soare;
F3: pielea de culoare medie, păr șaten, ochi căprui, pielea ce se arde moderat la soare;
F4: pielea mată, păr șaten-brunet, care se arde greu la soare;
F5: piele închisă la culoare, păr brunet, care se arde greu la soare;
F6: pielea neagră, africană, care nu se arde niciodată.
Epilarea definitivă dă cele mai bune rezultate pe pielea albă, deschisă la culoare, completată de păr negru și gros. În cazul pielii creole sau a pielii albe cu păr blond, cel mai bine ar fi să se testeze înainte epilarea definitivă pe o suprafață mică, pentru a se vedea dacă apar sau nu rezultate. Iar dacă îți faci griji legat de pielea epilare și pielea bronzată, ar trebui să citești și articolul de mai jos care îți va clarifica câteva aspectedespre cum a avansat tehnologia în domeniu și va demonta niște mituri.
Epilarea definitiva laser pe tenul bronzat – un mit devenit realitate
În concluzie, epilarea definitivă rămâne una dintre cele mai bune metode de îndepărtare a părului nedorit, mai ales dacă te încadrezi în criteriile (piele, păr, lipsa restricțiilor) care asigură eficiența acestui tratament. Tu ai încercat-o/ai vrea să o încerci?
Foto: Unsplash
***
Buna Sonia, vroiam sa te intreb daca stii ca ar exista vreo contra-indicatie la adolescente 13-14 ani? fetele mele au inceput sa se epileze si sunt la varsta asta. Toata lumea vorbeste despre epilare definitiva dar nimeni nu abordeaza aceasta grupa de varsta cand corpul trece printr-o sumedenie de schimbari. Am intrebat la un moment dat pe cineva si mi-a spus ca daca ele suporta atunci nu e nicio problema, insa nu m-a convins persona respectiva.
Bună, Roxana, mulțumesc pentru comment. Foarte bună ideea! Așadar iată ce spune dr. Andreea Iftime: ”nu există contraindicații pentru grupa de vîrstă 13 – 14 ani din privința vîrstei. Totuși este important să se aibă în vedere că la această vîrstă modificările hormonale sunt intense ceea ce poate influența eficiența epilării. Există pacienți din grupa această de vârstă, există și rezultate, dar începerea tratamentului se ia individual și asumat. Beneficiile epilării corecte cu laserul surclasează în cele mai multe cazuri posibilitatea unui grad de eficiențămodificată față de altă grupă de vîrstă.”
Sper să îți fie de folos. Revino cu întrebări dacă mai ai. 🙂
Salut! Ai vreo recomandare pentru 1-2 saloane in Bucuresti cu aparatura si serviciu de foarte buna calitate? Cercetarea online da rezultate destul de vagi – blurry line intre feedback onest si promovare ascunsa. Mutumesc frumos!
Pot recomanda doar ceea ce am testat/utilizat eu și asta este Coquette. Sunt lideri pe piață. 🙂
Buna Andreea. Eu am rezultate fantastice dupa tratamentul cu laser de la Dermalife. Recomand.