How to Lykke: filosofia danezilor, cei mai fericiți oameni de pe planetă
O să trec peste introducerile teoretice și o să presupun că ați auzit deja despre hygge (dacă nu, puteți citi aici despre acest curent), modul danezilor de a se simți bine, confortabil, de a dobândi echilibrul pe toate planurile. Acest popor este prezent în fiecare an în topul celor mai fericiți oameni ai planetei, așa că nu e de mirare că, într-o lume tot mai dezorientată și complicată, am început să fim mai atenți la aceste modele de „așa da”.
Există un site numit Numbeo care măsoară diferiți parametri din țările lumii (nivel de trai, prețurile proprietăților, infracționalitatea, sistemul sanitar, poluarea, traficul etc.), pe care mă uitam zilele trecute și, la categoria de Quality of Life Index for Country, Danemarca este pe prima poziție. Oamenii au cam tot ce își doresc: corupția și infracționalitatea sunt la cote scăzute, există oportunități de muncă, sistemul educațional este foarte bine dezvoltat, în special cel superior (mulți studenți vin să învețe la universitățile de aici), pe scurt, nimeni nu prea o duce prost în Danemarca.
Stilul lor de viață este încorporat într-un termen numit lykke (pronunțat loo-ka), cuvântul pe care îl folosesc ei pentru „fericire”. Despre lykke am citit și eu, iar în cele ce urmează, o să vă povestesc despre principiile care stau la baza acestui concept, despre lucrurile pe care se concentrează danezii pentru a avea o viață bună și fericită.
Apropierea
Americanii au un termen care îmi place mult: togetherness. Conform danezilor, fundația fericirii oamenilor este comunitatea. Iar acest lucru nu trebuie privit într-o notă superficială: ne înconjurăm de oameni doar ca să arătăm că suntem populari sau relevanți, însă nu ducem legăturile cu ei la un nivel mai profund. În Danemarca, această comunitate înseamnă sprijin reciproc pentru familie, prieteni, vecini, o apropiere sinceră. Iar fericirea lor vine din acest sentiment de apartenență, din certitudinea că, la nevoie, vei avea pe cine să contezi.
Pe lângă asta, danezii pun mare accept pe activitățile petrecute împreună. De exemplu, în Danemarca, nimeni nu prea ia masa singur. Se adună împreună în jurul mesei, aprind lumânările care le induc acea senzație de căldură și confort (să ne amintim și de hygge), pun mâncarea pe masă, împart, discută, se bucură împreună. De asemenea, consumul de social media este redus, pentru că oamenii mai conectați la realitate decât la gadgeturi reușesc să observe mai bine ce se întâmplă în jurul lor, să se bucure mai mult de ceea ce au.
How to Hygge: pregătește o seară de relaxare acasă numai pentru tine
Banii
Ok, banii nu pot cumpăra fericirea. Dar există o corelație reală între cele două. E demonstrat faptul că țările care au un venit mai mare pe cap de locuitor, o situație financiară mai bună, stau și mai bine la capitolul… fericirea populației. Dar odată ce oamenii au suficienți bani pentru a achiziționa aproape tot ce au nevoie, corelația între bani și fericire pică. Și asta pentru că ei își dau seama că nu au nevoie, de fapt, de toate lucrurile pe care le cumpără.
În România, avem această mentalitate de a aduna și de a avea mai mult decât vecinul, amicul sau cunoștința X. Și ne aruncăm într-un consumerism haotic, vrem imediat cele mai noi modele de telefoane, laptopuri și mașini, cele mai recente colecții de haine, vacanțe în hoteluri de lux, așa cum vedem că au și alții. Suntem într-o competiție continuă să avem mai mult ca celălalt și treaba asta ne creează frustrări și este o sursă continuă de nefericire.
În filosofia lykke, accentul se pune mai degrabă pe experiențe, nu pe lucruri. Plimbările în parc, momentele cu familia, concertele, cinele romantice cu cel drag, vacanțe (indiferent de destinație, pentru că nu trebuie să fie toate numai escapade în Maldive). Danezii se bucură de ceea ce au și profită la maximum de fiecare experiență, în loc să stea să facă tot felul de comparații.
Sănătatea
Sănătatea fizică merge mână în mână cu cea psihică în Danemarca. Oamenii folosesc bicicleta aproape în fiecare zi, merg mult pe jos, dar și mănâncă tot ce le poftește inima, pentru că la ei nu există acea obsesie pentru aspectul fizic și pentru dietele halucinante. Și reușeșesc să arate bine de la sine, să fie fericiți alegând să se distanțeze de tot felul de presiuni și norme în care nu se regăsesc.
Libertatea
Când vorbesc despre libertate, danezii se gândesc la ideea de echilibru între viața profesională și cea personală. Un echilibru care nouă ne lipsește. Ne lăsăm în permanență copleșiți de muncă, pentru că, dacă nu muncim până la epuizare și nu ne agităm să facem lucruri grandioase, suntem cumva lipsiți de valoare.
În Danemarca, timpul unui om este extrem de important, motiv pentru care există o flexibilitate a programului de lucru, iar telemunca a devenit o practică des întâlnită, pentru că, atâta vreme cât au acces la tehnologie (laptop, internet) și își pot face treaba de oriunde, nu mai trebuie să vină fizic la birou. Iar această flexibilitate de care se bucură le permite să facă lucrurile în condițiile dorite de ei, să se focuseze pe ceea ce își doresc, să trăiască liberi.
Încrederea
În Danemarca, oamenii nu se tem că va veni cineva să le fure geanta pe strada sau să le facă rău. Nimeni nu se gândește că intențiile oamenilor sunt rele. Danezii sunt foarte empatici și au învățat să se gândească de două ori înainte să facă ceva, să analizeze în ce mod i-ar afecta pe alții acțiunile lor. Înainte de toate, ei învață să fie oameni, iar acest lucru contează enorm pentru dezvoltarea armonioasă a unei societăți.
Bunătatea
Danezii apreciază bunătatea pură și dezinteresată și știu că acțiunile lor sunt mult mai importante decât cuvintele. Este în natura lor să fie amabili și să facă lucruri mici, cum ar fi să cumpere cafea pentru cel care stă la coadă în spatele lor, în fiecare zi. Ei nu întreabă dacă pot face ceva pentru cineva, ci o fac direct, trec la fapte imediat.
Și cred că și nouă ne este la îndemână să facem în fiecare zi, total aleatoriu, gesturi frumoase pentru cei din jur. Iar zâmbetul sau bucuria oferită de cel căruia îi vom însenina ziua va fi de departe cea mai bună recompensă.
Photo by Christian Möller on Unsplash
***