Citicolina și Bacopa Monnieri, un duo perfect pentru un creier brici!
Iau în fiecare zi Citicolina și Bacopa Monnieri pentru a-mi pune creierul în funcțiune și pentru a fi mai creativă. Am deseori termene limită (de exemplu chiar pentru acest articol) și uneori trebuia să stau la birou până mai târziu. Fără îndoială acest duo funcționează, mă ajută să lucrez mai bine, să fiu mai concentrată și mai eficientă.
Creier obosit, neconcentrat, care are nevoie de un stimul? În mod tradițional oamenii au tendința de a apela la cafea cu gândul că îi va ține ”în priză”. Dar efectul cafelei este ceva ce funcționează pe termen scurt. Personal am legat cafeaua mai degrabă de un moment plăcut din zi, de un ritual. În zilele noastre, când presiunea la job este destul de mare, stresul își face simțită prezența mult mai des decât am fi dispuși să-l acceptăm în viețile noastre, așa că avem nevoie de ceva special gândit pentru a-l ajuta să funcționeze optim, să îi susțină funcțiile cognitive și sănătatea pe termen lung.
Totul pornește de la creier. Dacă îți poți schimba neurochimia, te vei mișca diferit, vei interacționa diferit, întregul filtru al zilei tale se schimbă. Așa că astăzi discutăm despre unelte bazate pe știință care ne fac viața mai bună. Și care ne ajută să avem un creier care funcționează brici!
Propun, în primă fază, o incursiune în funcțiile cognitive ale creierului și cum ne determină ele calitatea vieții. Dar și ce putem face concret pentru a îmbunătăți aceste capacități pe care noi le considerăm firești … mai ales în tinerețe.
Despre creier am aflat multe în ultimul timp deoarece sunt o ascultătoare fidelă a podcast-ului Huberman Lab. Dacă nu-l cunoști încă pe profesorul Andrew Huberman, eu îți recomand să îl treci chiar acum pe lista de ”must-have” în materie de sursă excepțională de informații. În special despre modul în care creierul nostru funcționează.
Din acest podcast am aflat, de exemplu, că atunci când citim, la nivelul gâtului se formează cuvintele pe care le citim, dar ele sunt rostite la un nivel ce nu poate fi perceput din exterior. Dacă cineva ar pune un amplificator lângă zona din care pornește vorbitul, atunci s-ar putea constata foarte clar că noi și rostim ceea ce citim. Fabulos, nu?
De asemenea am mai aflat că abilitatea noastră de a cânta și a dansa este strâns legată de abilitatea de a învăța o limbă străină. Am avut un moment ”ahaa” când am auzit asta pentru că îmi dau seama că în ceea ce mă privește se leagă lucrurile. Chiar așa este!! Ceea ce poate face creierul nostru este fabulos!
Acum mai mult timp mi-am zis că nu vreau să treacă nicio zi în care să nu învăț ceva nou. Și reușesc să mă țin de acest plan. Prin acțiunile și interacțiunile mele cotidiene sunt atentă, vorbesc, memorez, percep și gândesc. Și, într-un final, învăț! Ei bine, toate aceste acțiuni fac parte din ceea ce înseamnă funcțiile cognitive. Mai exact, acestea sunt moduri în care creierul funcționează. Sunt chiar funcțiile cheie ale creierului nostru.
Să luăm pe rând aceste funcții cognitive:
Atenția este un proces cognitiv care permite oamenilor să se concentreze asupra unui anumit stimul din mediu.
Limbajul și dezvoltarea limbajului sunt procese cognitive care implică capacitatea de a înțelege și exprima gândurile prin cuvinte vorbite și scrise. Această funcție ne permite să comunicăm cu ceilalți și joacă un rol important în gândire.
Învățarea necesită procese cognitive implicate în prelucrarea informațiilor noi, sintetizarea lor și integrarea lor în cunoștințele anterioare.
Memoria este un proces cognitiv important care permite oamenilor să codifice, să stocheze și să recupereze informații. Este o componentă esențială în procesul de învățare și permite oamenilor să rețină cunoștințele despre lume și despre istoria lor personală.
Percepția este un proces cognitiv care le permite oamenilor să preia informații prin simțurile lor, apoi să utilizeze aceste informații pentru a răspunde și a interacționa cu lumea.
Gândirea este o parte esențială a fiecărui proces cognitiv. Le permite oamenilor să se implice în luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și raționamentul superior.
În timpul unei singure zile, ne folosim constant toate aceste funcții cerebrale. Sunt efectuate mii de sarcini, care necesită milioane de calcule mentale complexe din diferite părți ale creierului. De exemplu, atunci când gătești, trebuie să urmărești diferite oale și tigăi în același timp, toate în timp ce te îngrijești de oaspeții tăi și de rețetă.
Conducerea corectă a unei întâlniri de afaceri sau de familie este o sarcină complexă. Necesită creierului tău să activeze rețele neuronale și funcții cerebrale determinate legate de atenție, concentrare, capacitatea de ascultare activă, viteza de răspuns etc.
Chiar dacă ești un șofer cu experiență, a ajunge la destinație rapid și în siguranță necesită abilități, concentrare și o gamă largă de abilități cognitive.
Din păcate, odată cu vârsta, unele abilități cognitive tind să scadă, în special funcțiile executive și acele abilități cognitive care nu sunt utilizate în mod regulat. Din fericire, tot mai multe studii arată că declinul poate fi amânat, iar capacitatea cognitivă mai scăzută poate fi crescută, cu opțiuni și practici adecvate pentru stilul de viață.
Până ajungem la soluții, cu siguranță vă întrebați ce determină ca funcțiile cognitive ale creierului să nu mai lucreze în parametrii optimi?
Și ați putea presupune că lipsa odihnei este cea care interferează cu circuitele astea perfecte din capul nostru. Da, și aceasta poate fi o problemă. Totuși, cel mai mare inamic al funcțiilor creierului este celebrul stres. De care, din păcate, nu prea mai este nimeni ferit. Iar atunci când există un nivel ridicat al stresului, creierul produce cortizol, ceea ce oprește dezvoltarea hipocampusului.
Specialiștii în neuroștiință au descoperit că stresul cronic și nivelurile ridicate de cortizol pot afecta creierul. Chiar și tinerii expuși la stres cronic la începutul vieții sunt predispuși la probleme mentale, cum ar fi anxietatea și tulburările de dispoziție mai târziu în viață, precum și dificultăți de învățare.
Așadar, ce soluții avem?
Odihnă adecvată, 8 ore pe zi.
Lipsa calității somnului are impact major asupra creierului. Chiar și o noapte proastă poate afecta memoria, concentrarea, coordonarea, starea de spirit, judecata și capacitatea de a face față stresului în ziua următoare. Acest lucru nu este surprinzător pentru că în timpul somnului creierul se curăță și se repară și consolidează amintirile.
În interviul pe care l-am realizat recent cu Prof. Dr. Claudio Basetti, profesor de Neurologie și Director al Departamentului de Neurologie al Spitalului Universitar Berna și șef al Centrului de Somnologie Berna, am aflat că 7-8 ore de somn pe noapte sunt ideale pentru majoritatea oamenilor. Mai puțin sau chiar și mai mult sunt situații care generează dezechilibre.
Hidratare.
Creierul tău are aproximativ trei sferturi de apă, chiar și o deshidratare ușoară îți poate afecta atenția, memoria și alte abilități cognitive. Efectele deshidratării pot fi atât de pronunțate încât pot fi confundate cu demență!
Nu uita așadar de acei celebri 2 litri de apă pe zi.
Susținerea funcțiilor cognitive.
Cu ajutorul unor ingrediente furnizate de natură, dovedite de mii de ani de utilizare medicală, validate și în studii observaționale, sub supravegherea strictă a experților medicali de top, cum sunt cele două plante enunțate la începutul articolului: Citicolina și Bacopa Monnieri. Amândouă se găsesc în suplimentul Neurovert, dezvoltat de SunWavePharma.
Bacopa Monnieri este o plantă adaptogenă (știți că am vorbit deseori despre plantele adaptogene care mi se pare în acest moment în topul celor mai eficiente ingrediente pentru starea de bine), folosită în India de peste o mie de ani ca tonic natural; cu toate acestea, abia în 2016 oamenii de știință au efectuat cercetări pentru a verifica beneficiile acestei plante medicinale. Planta oferă suport de dopamină neuronilor din zonele creierului implicate în memorie, în special hipocampul și amigdala bazală. Bacopa monnieri reduce daunele oxidative cauzate de daune minerale excesive, inclusiv aluminiu și mercur.
Bacopa monnieri a fost studiată pentru o protecție considerabilă împotriva neurodegenerării legate de vârstă. Pe scurt, s-a demonstrat că Bacopa Monnieri joacă un rol în îmbunătățirea memoriei, a cogniției și a funcției executive.
Citicolina este un compus natural și un element de construcție al membranelor celulare. Este un ingredient comun în suplimentele comercializate pentru susținerea creierului. Celulele creierului comunică între ele prin substanțe chimice ale creierului numite neurotransmițători. Citicolina crește nivelul mai multor neurotransmițători importanți, inclusiv acetilcolina și dopamina. Acetilcolina este substanța chimică a creierului asociată cu memoria și învățarea. Ai nevoie de acetilcolină pentru a transforma amintirile pe termen scurt în amintirile pe termen lung. Creierul folosește multă energie – 20% din consumul zilnic de calorii și oxigen al întregului corp. Dar creierul nu poate stoca energie, așa că are nevoie de o aprovizionare constantă. Obține energie, de obicei sub formă de glucoză, din sângele care curge către creier. Citicolina îmbunătățește metabolismul glucozei și crește fluxul de sânge către creier.
Câteva informații utile despre Neurovert.
Neurovert și ingredientele lui speciale ne ajută să ne stimulăm situația cognitivă. Neurovert nu este doar un tonic, este un „amplificator al creierului”, care ne ajută în recâștigarea resurselor și în îmbunătățirea abilităților mentale cu ingrediente cheie dovedite:
- S-a dovedit că Bacopa monnieri stimulează funcțiile creierului, în special rata de învățare, atenția, capacitatea de reținere a informațiilor, viteza de procesare a informațiilor vizuale
- Citicolina este un precursor al fosfatidilserinei, care a fost legată de sănătatea creierului. Citicolina stimulează funcțiile cognitive, îmbunătățește starea de spirit și îmbunătățește vederea.
Creșterea performanței și a cunoașterii este ceea ce îi preocupă în acest moment pe oamenii de știință dar și pe cei care lucrează mult cu creierul. Funcția creierului este esențialul în organismul uman, așa că ne dorim ca acesta să funcționeze brici!
***