Cu copiii… la homeopat. Afla cum ii poate ajuta aceasta metoda terapeutica.
Copiii sunt cei care ne intregesc, ne fac viata mai plina si mai… complicata. Pentru ca in momentul in care devii parinte, viata ta se da peste cap, chit ca vrei sau nu. Si chiar daca esti un parinte echilibrat, chiar spre foarte relaxat, tot sunt momente care te solicita din plin fizic, psihic si emotional. Si cateodata pur si simplu, nu stii incotro s-o apuci.
Saptamana trecuta am participat pentru prima data la Social Media For Parents. O experienta nemaipomenita! Pe bune! Intr-o sesiune cu 5 speakeri am aflat informatii atat de simple si la indemana, dar deosebit de practice pentru viata noastra de parinti.
Ca sa sumarizez:
Dr. Mihaela Bilic a explicat cat se poate de clar modul in care copiii trebuie hraniti: cu de toate. Hrana copiilor trebuie sa fie cat mai diversa. Ea trebuie sa contina: o varietate cat mai mare de fructe si legume, grasimi (lactate integrale, unt – sunt esentiale pentru ei), proteine, atat de origine vegetala, cat si de origine animala (aici chiar ne-a spus sa nu ne ferim de carnea de porc, care este mult mai potrivita pentru cei mici decat cea de vita, de exemplu). Nici de fainoase nu trebuie sa-i tinem departe. Este sursa lor de energie. In schimb, singurul aliment care nu are nicio valoare nutritive si pe care, in masura posibilitatilor, ar trebui sa-l evitam sau chiar sa-l eliminam complet este zaharul. Simplu, asa-i?
De la Oana Moraru, consultant educational, am aflat ca modul in care trebuie sa-i “scolim” pe copiii nostri ar trebui sa-i stimuleze intelectual si nu sa-i constranga, pentru ca fiecare copil are propriile talente si aptitudini. Dar acest subiect cred ca este musai sa-l dezvolt cu o ocazie viitoare.
Unul dintre speakeri a fost si antrenorul parintilor Mirela Retegan, care ne-a reamintit ca interactiunea cu copiii nostri trebuie sa fie simpatica, interactiva si plina de imaginatie. “Surprinde-ti copilul in fiecare zi!” este propozitia care mi-a ramas in minte si pe care am implementat-o chiar in momentul in care am ajuns acasa.
Iar psihoterapeutul Gáspár György ne-a explicat importanta atasamentului emotional. Ce am retinut? Faptul ca iubirea pe care o purtam copiilor nostri trebuie aratata zilnic, pentru ca ei sa ajunga adulti echilibrati emotional.
Dar subiectul pe care l-am dezbatut pe scurt, intr-o conversatie live cu dr. Sorin Cadar, Medic Specialist ORL, Presedinte al Asociatiei Romane de Homeopatie Clinica si Lector al CEDH Franta, a fost homeopatia, un subiect despre care am mai scris (aici), deoarece ma intereseaza si utilizez aceasta metoda de tratament.
Iata ce am aflat:
-
Ce este homeopatia si ce este medicamentul homeopatic?
Homeopatia este o Metoda Terapeutica (Atentie NU O MEDICINA = NU EXISTA MEDICINA HOMEOPATICA: Medicina este numai una, se invata la Facultatea de Medicina, iar absolventii se numesc Medici. NUMAI MEDICII POT PRACTICA TERAPIA HOMEOPATICA). Aceasta metoda terapeutica se bazeaza pe capacitatea organismului de a reactiona specific la actiunea unor medicamente (homeopatice), determinand astfel vindecarea sau reechilibrarea. Cu alte cuvinte, la modul general, este un mecanism similar celui din vaccinari: se introduce in organism o substanta, care nu contine boala, ci numai o “imagine a bolii”, iar acesta reactioneaza pozitiv, producand anticorpi impotriva acelei boli. In homeopatie, se introduce in organism o substanta specifica, ce, pentru organism, evoca/simuleaza o boala, iar acesta va reactiona si isi va activa mecanismele de aparare, autovindecandu-se astfel.
Homeopatia este o Metoda Terapeutica. Aceasta metoda terapeutica se bazeaza pe capacitatea organismului de a reactiona specific la actiunea unor medicamente (homeopatice) determinand astfel vindecarea sau reechilibrarea.
Deci, este important sa se stie faptul ca terapia homeopatica se adreseaza numai organismelor si afectiunilor care mai pot reactiona. Este o metoda terapeutica interventionala reactionala: intervine si determina reactia organismului spre autovindecare/autoreglare.
In cazul leziunilor sau al afectiunilor unde reactia organismului nu mai este posibila, terapia homeopatica nu este o solutie. In acest context, medicul cu competenta in homeopatie este cel care apreciaza oportunitatea aplicarii homeopatiei sau nu.
Originalitatea medicamentului homeopatic consta in faptul ca sursa de materie prima este strict naturala si provine din mediul vegetal, animal, mineral, fara o interventie “chimizanta”
Medicamentul homeopatic este un medicament. Fabricarea sa trebuie sa respecte regulile generale de fabricare a medicamentelor si, mai ales, sa fie conforme cu specificatiile tehnice si stiintifice ale oricarui alt medicament. Originalitatea medicamentului homeopatic consta in faptul ca sursa de materie prima este strict naturala si provine din mediul vegetal, animal, mineral, fara o interventie “chimizanta”. In ultima perioada, exista si medicamente homeopatice care provin din surse deja “chimizate” dar acestea se utilizeaza numai in cazuri strict selectionate si specifice. Un medicament corect este o necesitate a medicului homeopat, deoarece corectitudinea medicamentului homeopatic este inca o garantie a succesului tratamentului.
O alta calitate a medicamentului homeopatic este absenta reactiilor adverse si a contraindicatiilor. Poate fi administrat in siguranta fara teama, mai ales, nou nascutilor, sugarilor, copiilor, femeilor insarcinate, varstnicilor si pacientilor cu mai multe afectiuni.
-
Adevar sau minciuna in miturile despre homeopatie? Se poate administra medicamentul homeopatic alaturi de cel alopatic?
Cateva mituri false (frecvente):
Cine face tratament homeopatic nu mai poate face si un alt tratament.
FALS
In cursul oricarui tratament homeopatic se poate interveni la nevoie cu orice tip de alt tratament. Nu exista incompatibilitate intre tratamentul homeopatic si orice alt tip de tratament.
De exemplu, in cazul unei amigdalite acute pultacee cu Streptococ Betahemolitic grup A se administreaza antibioticul specific impreuna cu medicamentul Belladonna ch 15 si astfel boala se vindeca mult mai repede si complet, fara teama de recidiva sau complicatii.
Cine face tratament homeopatic nu are voie sa consume MENTA, CEAPA, USTUROI, ALCOOL, CAFEA…etc
FALS
S-au facut experiente si s-a ajuns la concluzia ca medicamentul homeopatic, daca este corect fabricat, nu interfereaza cu nicio alta substanta, actioneaza chiar si in prezenta celor mentionate.
Cine face tratament homeopatic nu are voie sa atinga cu mana globulele/granulele deoarece se incativeaza.
FALS
De ce sa puna cineva granulele in lingurita de metal atata timp cat tuburile sunt dotate din fabricatie cu dopuri speciale in care sa puna granulele? De ce sa “zdrobesti” granulele atat timp cat ele sunt solubile si se dizolva in apa? Si oricum, cine poate crede faptul ca niste granule compuse din lactoza/zaharoza/fructoza pot face schimb de electroni cu un metal? Fizicienii au spus ca nu este posibil asa ceva.
-
Care sunt patologiile frecvente in cazul copiilor? Cazuri, exemple concrete unde se administreaza tratament homepatic in practica dvs.
In pediatria cazuistica cea mai frecventa, in care homeopatia este o metoda terapeutica de prim rang, sunt majoritar 3:
Afectiunile tractului respirator: aici vorbim mai ales de rinite, rinoadenoidite, faringite, otite, amigdalite, traheite, traheo-bronsite, bronsite, pneumonii si, dupa 6 ani de sinuzite. Adica, intr-un limbaj uzual: nas infundat, muci in nas si in gat, usturimi sau dureri de gat, durere de urechi, tuse, febra, etc.
Adevarul este ca orice afectare a aparatului respirator incepe cu rinita. Daca nu se intervine la timp, rinita se complica si da nastere la celelalte afectiuni “in jos si in lateral”. Daca se intervine la timp, tratamentul homeopatic este de cele mai multe ori singurul tratament necesar si suficient pentru vindecare si stoparea complicatiilor descendente si laterale.
Oricum, in patologia otica, tratamentul homeopatic este mult mai eficient si “curat” comparativ cu tratamentul conventional.
Afectiunile aparatului digestiv: aici vorbim despre Boala de reflux (mai ales la nou nascuti si sugari), glosite, aftoze bucale, esofagite, gastrite, gastro-duodenite, colite, enterocolite, etc.
In limbaj uzual: ragaieli, arsuri, inecari cu mancarea care se intoarce in gura, lipsa poftei de mancare, diaree sau constipatie, dureri de burtica, greata, voma, etc. Terapia homeopatica rezolva singura, eficient, sigur si complet aceste tulburari in cea mai mare parte a cazurilor. Si ceea ce este cel mai important, respecta fiziologia organismului si duce la restabilirea functiei normale fara a “strica” ceva.
Afectiunile dermatologice: aici vorbim despre eruptii, eczeme, alergii etc. Trebuie insa luat in considerare faptul ca pielea, cel mai mare organ al corpului, este de cele mai multe ori doar “oglinda” a ceea ce se intampla in interiorul organismului. Si in aceste afectiuni Terapia homeopatica este eficienta si trateaza “curat” si complet.
-
Care este locul homeopatiei in ansamblul modalitatilor de tratament (alaturi de alopatie, chirurgie, chimioterapie, radioterapie, acupunctura… etc) ?
Terapeutica este o stiinta, parte a medicinii, care cuprinde mai multe metode.
Putem vorbi astfel despre o piramida terapeutica. Baza piramidei si etajul 1 sunt non-interventionale. Astfel, baza piramidei (parterul) o constituie “stilul de viata sanatos”: mancare si miscare.
Etajul 1 este continut de metodele terapeutice care trebuie sa “repare” ceva: dietoterapie, fitoterapie, kinetoterapie, masajul terapeutic, balneofizioterapie etc.
Etajul 2 devine deja minim interventional si cuprinde: gemoterapia, acupunctura, reflexoterapia, chiropraxia etc.
Etajul 3 este deja mediu interventional si cuprinde: homeopatia si apiterapia.
Etajul 4 este rezervat metodelor puternic interventionale: terapia conventionala (alopatia), chimioterapia, radioterapia etc.
Terapia homeopatica face deci parte din panoplia de “arme” pe care orice medic trebuie sa o stapaneasca astfel incat sa faca bine, dar sa nu faca rau!
Varful piramidei este ocupat fara drept de apel de catre chirurgie, metoda suprema. De remarcat faptul ca “parterul” si “etajele” 1-2 si 3 sunt ocupate de metodele terapeutice care stimuleaza mecanismele si functiile de reglare si autovindecare ale organismului, sunt metode terapeutice reactionale, se adreseaza organismului/afectiunilor care mai pot reactiona, inca reversibile.
Terapia homeopatica face deci parte din panoplia de “arme” pe care orice medic trebuie sa o stapaneasca astfel incat sa faca bine, dar sa nu faca rau (prima conditie a terapiei: Primum non nocere).
Nu in ultimul rand: terapia este o metoda medicala si este imperios necesar a fi aplicata/praticata de catre medici. Este vorba despre sanatatea si viata oamenilor. Nu trebuie sa permitem decat medicilor sa utilizeze metodele terapeutice altele decat parterul piramidei terapeutice.
In final, homeopatia este o metoda terapeutica valoroasa, de prima intentie, cu efecte clare si excelente, dovedite prin nenumarate studii stiintifice, care trebuie aplicata de catre orice medic in beneficiul pacientilor sai. Dar, medicul homeopat este un medic specialist care dupa finalizarea studiilor din facultate si a studiilor pentru specializare, mai face si cursurile pentru insusirea practicii homeopatice (in total aproximativ 12-15 ani de studiu). Pentru a fi un bun homeopat trebuie sa fi macar un foarte bun medic specialist. Limitele homeopatiei, ca si limitele oricarui tip de terapie nu sunt ale metodei/metodelor ci ale medicului si cunostintelor sale de specialitate. Dragi medici: INVATATI, INVATATI, INVATATI.