Cum te poate ajuta un detox digital făcut la timpul lui
Da, știu că e cam ironic să scriu despre detox digital pe o platformă online. Și mai ales atunci când folosesc mai toate canalele de online pentru a comunica. Dar chiar și așa, la un moment dat, devine obositor. Devine obositor să fii tot timpul activ. Să faci CEVA! Să arăți că faci CEVA… Plus că, uneori, social media chiar are o influență proastă asupra noastră. Știi expresia aia cu uitatul în curtea vecinului? Cam asta se întâmplă acum când tragem cu ochiul la viața perfectă a celuilalt de pe Instagram. Totuși, sper că până în momentul de față ți-ai dat seama că, de cele mai multe ori, ce se întâmplă acolo e mai mult aparență decât… realitate. Și că nimeni nu are o viață ideală. Nici tu, nici eu…
Iar dacă stăm puțin să analizăm problema, ce se întâmplă în offline e mult mai tare. Interacțiunile de acolo nu se pot compara cu scrollatul pe Facebook sau discuțiile de pe chat. Sub nicio formă!
Eu am momente în care am nevoie de un astfel de detox și profit de micile vacanțe cu familia sau de weekend-urile prelungite să mai iau câte o pauză. Și mă simt atât de bine apoi! De ce? O să îți explic pe larg în rândurile următoare.
Îți mai limpezești mintea.
Ca să te bucuri de un detox digital ca la carte, ai nevoie să tai de tot accesul la Internet. Ascunde undeva telefonul și nu-l mai scoate din acel loc o vreme. O să urmeze câteva ore de panică („dacă ratez ceva?”), dar apoi o să îți dai seama cât de bine e fără să auzi notificările de la Facebook, fără să te stresezi că ai 3 mail-uri necitite și 2 apeluri pierdute (iar ouă de Paște, pe cuvânt, avem cu toții și nu se deosebesc prea mult de la o casă la alta).
Și pe măsură ce scapi de acest FOMO (fear of missing out, acea teamă complet inutilă că ratăm ceva grandios, fie că e vorba de un eveniment sau ceva postări pe social media), o să scapi de „bagajul” de informații care te agasează și influențează în fiecare clipă și o să ai mai mult timp pentru a te înțelege, pentru a descoperi ce vrei să faci, cum vrei să faci.
Îți stabilești prioritățile.
Fără atâtea date și influențe care încearcă să îți arate direcția, îți va fi mult mai ușor să vezi care sunt lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat și să îți setezi niște priorități reale. Hai să-ți dau un exemplu. Jobul tău ți se pare cel mai plictisitor din lume și asta pentru că vezi cum alții par să se distreze tot timpul la birou sau în viața lor aparent boemă de freelanceri. Și brusc apare presiunea de a-ți schimba jobul.
Vezi că toată lumea iese la masă în oraș și, deodată, gătitul acasă nu ți se mai pare deloc cool (ba e, mai puțin atunci când gătești pentru patru persoane și trei dintre ele să devoreze totul imediat 😀 Nu vorbesc din proprie experiență, am auzit și eu pe la alții…). Iar exemplele de genul acesta pot continua. Dar fă o analiză și pune lucrurile în balanță. De ce ai nevoie pe bune? Care sunt necesitățile tale reale și care sunt lucrurile pe care vrei să le ai pentru a păstra niște aparențe?
Petreci timp de calitate cu oamenii care contează.
Hai să mai stabilim un aspect: oamenilor de pe net nu le pasă de tine. Da, îți dau un like, interacționează cumva cu tine, poate mai schimbi cu ei câteva vorbe acolo, dar… la finalul zilei nu ei sunt cei de lângă tine. Contactul cu ei durează foarte puțin, așa că nu îi pune pe ei mai presus și nu le acorda mai multă atenție și importanță decât oamenilor cu care chiar ai o legătură. Și pe care știi că te poți baza necondiționat.
Te relaxezi.
Da, cam asta se întâmplă atunci când lași lucrurile inutile deoparte. Când scoți nasul din ecran și îți acorzi timp pentru a observa. Pentru a citi. Pentru a dansa. Pentru a te juca (DE CE nu se mai joacă adulții?). Pentru a face experimente culinare. Pentru a râde. Pentru a fi tu și pentru a face toate lucrurile care îți plac, dar de care nu te ocupi așa cum ar trebui pentru că ba nu ai timp, ba a intervenit altceva, ba nu se poate și lista scuzelor poate continua. 😀
Gata, te-am convins să îți acorzi un detox digital? Perfect, pentru că acum mai trebuie să urmezi doar acești trei pași, trei reguli de aur pentru succesul deconectării tale.
- Anunță-i pe cei care te-ar putea contacta că nu vei fi disponibil/ă câteva zile și că nu au cum să dea de tine. Serios acum, dacă nu e vorba de vieți omenești, cred că absolut orice pe lumea asta poate aștepta. Cu atât mai mult task-urile de la job.
- Închide telefonul. Închide laptopul. Închide Internetul. Dacă nu pleci într-un loc complet izolat, încearcă măcar să stai departe de tentațiile digitale. Nu crezi că poți reuși? Nu-i nimic, roagă-ți iubitul/iubita, prietenii, părinții (pe oricine ai în preajmă) să îți ascundă aceste gadget-uri.
- Nu te urca pe pereți. Vei supraviețui câteva zile fără mail-uri, social media și telefon, îți garantez! Gândește-te ce făceai în copilărie, când efectiv nu aveai nimic din toate acestea. Dar tot găseai o variantă ca să te distrezi, nu? Perfect. Fă asta și acum. Găsește resursele non-toxice pentru a te simți bine!
Și încă ceva: acest text nu a fost scris de Paște ci cu ceva timp înainte. 😉
***