10 remedii homeopatice pe care să le ai în casă
Ai apelat vreodată la homeopatie și la soluţii și remedii homeopatice? Atunci acest articol este pentru tine! Iar dacă această terapeutică complementară face deja parte din opțiunile tale în abordarea unor probleme de sănătate, atunci cu siguranță ai trecut și pe la un medic cu competență în homeopatie, care ți-a făcut o anamneză și care a identificat poate remediul tău constituțional sau soluţiile clinice posibile. Dar pe lângă acesta există şi anumite situaţii ”cotidiene”, în care unele remedii se pot dovedi foarte utile.
Interesul crescând pentru remediile naturale a readus homeopatia în prim-plan. Un sistem de medicină alternativă care își trage rădăcinile în Grecia Antică, homeopatia se bazează pe noțiunea lui Hipocrate că „Similia similibus curantur” („Similarul vindecă similarul”).
O comparație explicativă ar fi similară cu modul în care este gândit vaccinul antigripal modern – o persoană primește o cantitate mică de virus gripal pentru a stimula sistemul natural de apărare al corpului – homeopatia se bazează pe convingerea că o substanță care provoacă simptome adverse într-un mediu sănătos, poate vindeca aceleași simptome și la una bolnavă.
Readusă la viață în secolul al XVIII-lea de medicul și botanistul german Christian Friedrich Samuel Hahnemann, homeopatia a fost perfecționată de-a lungul anilor. În prezent, în întreaga lume, peste 300 de milioane de oameni din cel puțin 70 de țări folosesc homeopatia pentru a se trata, fie ca terapeutică de sine stătătoare, fie în combinație cu alte terapeutici. În prezent, utilizarea ei este în creștere, în special în anumite zone ale lumii, cum ar fi Europa de Nord, unde speranța de viață este una dintre cele mai mari din lume
Populația consideră homeopatia o practică ușor accesibilă și nu foarte scumpă. Acest lucru o face deosebit de atractivă, deoarece costurile asistenței medicale au crescut considerabil în ultimii ani.
Și nu ne miră acest trend. În strategia OMS pentru Medicina tradițională în intervalul 2013-2023 se menționează că populația consideră homeopatia o practică ușor accesibilă și nu foarte scumpă. Acest lucru o face deosebit de atractivă, deoarece costurile asistenței medicale au crescut considerabil în ultimii ani.
La nivel mondial, terapeuticile complementare și predominant homeopatia sunt considerate din ce în ce mai mult un aliat puternic al medicinei convenționale. Există în aproape fiecare țară, iar cererea de servicii în acest domeniu este în creștere.
Exemple multiple de țări care recunosc acest medicament complementar sunt India, China, Franţa, Mexic, Statele Unite şi Canada, Brazilia, Africa de Sud, Germania, Belgia, Elveția și Marea Britanie.
Așa că de ce nu ne-am apleca cu mai multă atenție asupra acestui subiect?
Desigur, eu nu sunt aici nici ca să vă conving de ceva, nici ca să vă fac recomandări medicale. Rolul meu este de a vă informa, pentru ca apoi voi să puteți continua căutările și să ajungeți la cele mai bune concluzii pentru sănătatea voastră.
Pentru a intra mai aplicat în homeopatie, pe ziua de astăzi m-am gândit să vă ofer o listă de 10 remedii homeopatice de avut în casă. Această listă nu este făcută de capul meu, ci cu informații adunate de la un îndrăgit medic cu competenţă şi în homeopatie, dr. Gherghe Jurj (SAU din surse oficiale – vezi mai jos).
De reținut ar fi și faptul că aceste remedii homeopatice, respectiv ingredientele active se utilizează în pastile, geluri, extracte, tincturi sau creme, se utilizează pentru a trata o mare varietate de afecțiuni, dar se adresează cel mai frecvent problemelor de sănătate cotidiene care sunt de obicei tratate acasă, de la dureri musculare la dureri articulare și gripă.
Ți-am captat atenția cu acest subiect? Ei bine, iată cele mai populare 10 remedii homeopate și utilizările lor:
-
Arnica montana: vânătăi și contuzii
Un remediu esențial în trusele de prim ajutor, Arnica și-a câștigat faima ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii în traumatisme, pentru contuzii, vânătăi și dureri. Cea mai răspândită formă a plantei, Arnica montana, s-a dovedit că ușurează înțepătura mușcăturilor de insecte, calmează rigiditatea care ajunge adesea din perioadele lungi de conducere și ameliorează durerea mușchilor după un antrenament dur. Pe lângă clasicele globule, Arnica există și sub formă de gel.
-
Allium cepa: alergii și răceală obișnuită
Derivat din ceapă, allium cepa „acoperă mai multe simptome ale răcelii comune decât orice alt remediu”, raportează Centrul Național pentru Homeopatie. La fel ca experiențele noastre cu tăierea unei cepe, allium cepa induce ochi apoși, mâncărime și arsuri la nivelul gurii și gâtului. De asemenea, este utilizat pentru alergii și rinite.
-
Chamomilla: colici, dinți și iritabilitate în copilărie
Supranumit „prietenul părinților”, Chamomilla (mușețel) este unul dintre cele mai utilizate remedii homeopate pentru copii. Este utilizat pentru a ajuta bebelușii în durerile erupțiilor dinților și a colicilor. Dar liniștește și iritabilitatea care apare adesea cu aceste situații. Chamomilla este, de asemenea, utilizat pentru durerile urechii (în special durerile care sunt intensificate de vânt), febrile și suferințele legate de menstruație.
-
Magnesia phosphorica: crampe menstruale
Apropo, după cum știu majoritatea femeilor, durerea menstruală este foarte reală cu crampe ascuțite și spasmodice pe care acest moment al lunii le generează adesea. Magnesia phosphorica se numără printrre acele remedii homeopatice care au fost folosite de mult timp pentru a ajuta la atenuarea acestor dureri, în timp ce ameliorează iritabilitatea și hipersensibilitatea. O combinație de magneziu și fosfor, acest remediu homeopat este utilizat în continuare pentru a ajuta la gestionarea contracțiilor la naștere, a nevralgiei, a sciaticii și a balonării.
-
Ignatia: durere, anxietate si depresie
Ignatia Amara este un remediu homeopatic obținut din semințele plantei numite Fava di Sant’Ignazio. Tratează depresia, problemele digestive și migrenele și este indicată în momente de durere și deznădejde. Acest remediu homeopat este, de asemenea, utilizat pentru febră, insomnie, dureri de cap și sindrom premenstrual.
-
Nux Vomica: mahmureală, probleme digestive și supraconsum general
Este posibil să nu aibă denumirea cea mai atractivă, dar potențialele sale beneficii sunt deosebit de atrăgătoare. Derivat dintr-un copac secular originar din Asia de Sud-Est și Australia de Nord, Nux Vomica este adesea indicat atunci când cineva a făcut un exces sau are tendințe de exces – băutură, alimentație, muncă etc. Este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la gestionarea bolilor de mișcare, a durerilor de spate, a durerilor de cap cauzate de anxietate, a stresului și insomniei.
-
Sulfur: mâncărime
Considerat cel mai recomandat dintre remedii homeopatice universale, sulfur poate fi o rezolvarea pentru mâncărime – în special atunci când o astfel de mâncărime este agravată de vremea caldă. Poate fi util și pentru acnee și eczeme. Se crede că a fost folosit timp și este, de asemenea, destinat balonării, depresiei legate de menopauză, durerilor în gât și diaree la copii.
-
Arsenicum Album: anxietate și singurătate
La prima vedere, Arsenicum Album poate părea periculos – la urma urmei, remediul homeopat derivă din clasicul arsenic. Dar în homeopatie, arsenicul rămâne într-o cantitate infimă în soluția utilizată și, în cadrul comunității homeopate, se crede că este unul dintre cele mai importante 15 remedii. Este cel mai des asociat cu anxietatea, în special anxietatea care vine din singurătate și perfecționism. Având în vedere că homeopatia este extrem de individualizată – cu convingerea că oamenii se încadrează în tipuri constituționale – se crede, de asemenea, că este deosebit de util pentru cei care au tendința de a suferi de frig.
-
Zincum Metallicum: sindromul de picioarelor neliniștite
Picioarele care se mișcă necontrolat sunt adesea vinovate pentru o stare de disconfort general și de insomnie. Zincum Metallicum ar putea fi o minune pentru persoanele ale căror simptome includ slăbiciune, amorțeală, neliniște și disconfort al picioarelor, în special atunci când aceste probleme se agravează noaptea. În plus, se crede că Zincum Metallicum ajută persoanele care se simt hiperactive și supra-stimulate.
-
Gelsemium: gripa
Febră, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare – gripa dă de cele mai multe ori o stare generală foarte proastă. Gelsemium ca remediu homeopat poate atenua aceste simptome asociate cu gripa. De asemenea, este considerat acest remediu ca o strategie eficientă pentru o anumită formă de anxietate: nervozitate înainte de un eveniment mare – o logodnă de vorbire, o furtună, o vizită la dentist.
Tu ai apelat vreodată la remedii homepatice? Care au fost rezultatele?
***
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1116906/
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/95009/9789242506099_fre.pdf?sequence=1