5 factori care pot duce la infertilitate
Esti cu analizele la zi si, aparent, totul este bine din punct de vedere medical. Ai facut o multime de controale si niciodata nu s-a descoperit ca ar fi ceva in neregula. Iar acelasi lucru este valabil si pentru partenerul tau. Insa chiar si asa, nu poti ramane insarcinata. Ceva se intampla undeva, pentru ca organismul nu te mai asculta. Da, exista cativa factori care pot duce la infertilitate si care trebuie constientizati.
Asadar, care ar fi cauzele pentru care nu puteti avea un copil, daca problemele medicale sunt excluse? Haideti sa le dezbatem.
Stresul
Stresul este boala secolului, nu-i asa? Eu personal nu cunosc un om care sa fie complet… ”ZENificat“. La birou ne stresam, acasa ne stresam, peste tot exista numai tensiuni si parca am ajuns o natie de oameni nervosi, care nu mai au rabdare de nimic. Stresul te afecteaza atat psihic, cat si fizic. Iar cand vine vorba de conceperea unui copil, echilibrul si relaxarea joaca un rol crucial. Evident, s-au facut si studii care au legat stresul de infertilitate (o sa citez aici raportul realizat la Universitatea din Louisville, din septembrie 2016, potrivit caruia femeile stresate au cu 40% mai putine sanse sa procreeze decat cele care nu se confrunta cu acest fapt, dar si studiul de la Universitatea din Ohio, din 2014, care a stabilit, la randul sau, o legatura intre stres si infertilitate).
Pe langa stresul cotidian insa, mai e vorba aici si de stresul pe care ni-l provocam noi insine. Daca ai incercat o data, de doua, de trei ori, si tot nu ai ramas insarcinata, nu intra in panica. Iti vei autocrea o stare de tensiune si mai mare si in mod sigur acest lucru nu va ajuta procesul de conceptie. Iar asta e valabil si in cazul barbatilor.
Absenta somnului
Da, lipsa somnului ne face sa ne simtim irascibili, fara energie si chef. Insa orele de odihna pierdute duc si la probleme mai grave, cum ar fi infertilitatea. Absenta somnului contribuie la instalarea unei stari de tensiune in corpul tau, lucrurile nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Daca nu dormi, sistemul tau imunitar e dat peste cap, iar acest lucru afecteaza inclusiv procesul reproductiv. Asigura-te ca te odihnesti in fiecare zi, indiferent ca planuiesti sa ramai insarcinata sau nu. Pune sanatatea pe primul plan!
Greutatea
O greutate sub sau peste media normala duce la dificultati in ceea ce priveste conceptia. Cand organismul primeste insuficienti nutrienti sau, dimpotriva, este sufocat in urma unei alimentatii proaste, procesul de ovulatie are de suferit. Pastrarea unei diete sanatoase, fara junk food, prajeli, alimente grase, cat si dezvoltarea unei rutine sportive zilnice sunt doi pasi ce pot face minuni pentru minte si corp.
Confuzia in ceea ce priveste ovulatia
Sunt multe femei care nu inteleg cum sta treaba cu menstruatia si ovulatia. Stim cu totii acele reguli generale cu ciclul menstrual care dureaza aproximativ 28 de zile. In plus, perioada de ovulatie, cea de maxima fertilitatea, incepe in a 14-a zi a ciclului menstrual. Insa asta se aplica doar in cazul in care acest proces este unul regulat, care nu sufera niciodata fluctuatii. Insa, cum nimic nu se intampla ca in carte, ciclul menstrual neregulat este des intalnit in randul femeile, acesta suferind modificari din cauza stresului, a oboselii, a alimentatiei etc.
In consecinta, perioada de ovulatie variaza. Iar tehnologia vine in sprijinul nostru si de aceasta data, asa ca, pentru a nu mai sta sa notezi si sa calculezi, descarca-ti aplicatia Flo Period Tracker (disponibila pe iOS si Android), care se recomanda drept period, ovulation and fertility calculator. O sa iti placa, e foarte interesant!
Starea psihica
Mentinerea unei atitudini pozitive este un aspect extrem de important. Intre corp si minte exista o conexiune grozava, asa ca asigura-te ca esti pe calea cea buna. Nu iti face ganduri negre, renunta sa mai citesti povesti despre experientele altora si inarmeaza-te cu multa rabdare. Daca ajungi la stadiul disperarii, nu rezolvi nimic, ba dimpotriva, mai mult pui presiune asupra ta.
Si nu uita: procesul de concepere a unui copil dureaza (unii specialisti spun ca dureaza chiar un an), asa ca cel mai bine e sa mergi la un medic si sa stai de vorba cu el despre planurile tale.
Iar daca am vorbit despre conceptie si m-am axat mai mult pe problemele de care se lovesc femeile, cred ca se cuvine sa le acord atentie si barbatilor. Pentru ca stresul, oboseala, fluctuatiile de greutate ii afecteaza si pe ei, nu doar pe noi, femeile. In plus, atunci cand un cuplu ia decizia de a avea un copil, chestiunea ii priveste pe ambii parteneri, asa ca si barbatii ar trebui sa se asigure ca au grija de sanatatea lor.
Am aflat recent de la partenerii mei Vitabiotics (despre care am scris deseori pentru ca au produse excelente – nu degeaba sunt considerati « No. 1 Vitamins in Great Britain » – puteti citi aici mai multe despre filozofia lor) ca au in portofoliu gama de suplimente Conception. Desigur nu am cum sa zic ca am testat eu insami aceste produse (eu mi-am facut « norma » de copii 🙂 acum ceva timp, la o varsta cand nu se punea prea tare problema stresului 🙂 ). Dar stiu de la cunostinte ca au dat rezultate. Plus ca vitaminele si suplimentele pe care eu le-am testat, au fost foarte bune.
Wellman si Wellwoman Conception sunt produse ce va pot ajuta in cazul in care sarcina intarzie sa apara sau chiar apelati la tehnici de reproducere asistata deja. Cresc sansele sa ramai insarcinata si ajuta si la dezvoltarea buna a sarcinii aparute ( in cazul sarcinilor oprite in evoulutie ). Sunt sunt o solutie foarte buna atat pentru cei care sunt sanatosi si incearca sa faca un copil, dar le e mai greu, cat si pentru cei care nu au niciun fel de probleme, insa care vor sa-si pregateasca organismul cat mai bine pentru o sarcina.
Asadar, facem o promisiune? Incercam sa avem mai multa grija de sanatatea noastra, da? Perfect! Si daca testati produsele, dati-mi de veste. Chiar ma intereseaza sa aflu cum v-au ajutat.
***