Invidia se vede chiar dacă folosești fond de ten. De ce invidia este cea mai grea boală a sufletului
La un moment dat, fiecare dintre noi simte gheara invidiei adânc în suflet. Este emoția cea mai periculoasă, iar cel care și-a dresat inima constant în spiritul hâd al invidiei, nu duce o viață prea frumoasă. Cu toate astea, face parte din natura umană să ne comparăm cu altcineva, să dorim ce are celălalt. Doar că invidia este cu adevărat o declarație de inferioritate (nu-mi aduc aminte autorul citatului) care distruge nu doar sufletul celui/ celei care o simte, dar face și victime colaterale.
Invidiem ceea ce nu avem, iar cuvântul cheie care caracterizează invidia este “MIC”. Adică: “avem un salariu bun, dar nu la fel de bun ca a lui X…”, “Avem un acoperiș deasupra capului, dar spațiul este prea mic, nu-i ca a lui Z…”, “Avem prieteni, dar doar câțiva și oricum, nu au suficiente relații și statut social…”, “Am fost în concediu anul ăsta, dar Y pleacă mai des în concedii…”, “Prietena mea este într-o căsătorie împlinită, pe când eu nu sunt fericită cu soțul meu…”, “Eu nu reușesc să fac copii, pe când prietena mea are deja doi…” Iar lista o poți completa chiar tu, cea care citești acum.
De-a lungul vieții am invidiat, m-am uitat cu jind la ceilalți sau la ce aveau ei până când mi-am dat seama că invidia este un drog distrugător care îmi ucide sufletul puțin câte puțin. La fel și comparația, geamăna invidiei este un alt sentiment istovitor pe care l-am alungat de la mine printr-un exercițiu continuu de auto-cunoaștere și iubire de sine. Cred că invidia este cea mai grea boală de care te poți vindeca (dacă vrei).
Te întrebi dacă recidivează invidia? Daaaa! Doar că atunci când ȘTII cine ești îți învingi balaurii sau măcar îi îmblânzești.
Natura invidiei
În 2007, doi profesori universitari de la Universitatea Kentucky au publicat un articol amplu care descria natura invidiei, precum și efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății mentale și fizice. Invidia este una dintre cele șapte păcate capitale din Vechiul Testament, fiind o stare dureroasă de inferioritate, ostilitate și resentiment față de o persoană. Sfântul Toma de Aquino scria: „Caritatea se bucură de binele aproapelui nostru, în timp ce invidia se întristează pentru aceasta”.
Ți s-a întâmplat vreodată să spui o bucurie de-a ta unei prietene apropiate și să simți printre zâmbete o gheară teribilă de supărare? Ei bine, nu ți s-a părut. Prietena ta te invidiază. De multe ori spun că pe adevărații prieteni îi vezi limpede, atunci când ai parte de un succes, de o victorie. Și nu doar că îi vezi, îi simți. De aceea, când SIMȚI că cineva îți poartă sâmbetele, fugi mâncând pământul și ascultă-ți intuiția. Aceasta nu greșește niciodată!
Am învățat pe propria piele să nu (mai) păstrez prietenii toxice în viața mea și am observat din experiență că, de cele mai multe ori prietenii otrăvitori te invidiază, își compară viața cu a ta, te vorbesc “de bine” și “se bucură” printre dinți de succesele tale, dar le saltă inima când află că ai o problemă. Recunoști tiparul? De altfel, am mai învățat ceva: nu (mai) încerc să fiu prietenă cu cineva care nu mă place sau care nu mă dorește în preajma sa. Caut în jurul meu DOAR oamenii care mă iubesc sincer și poate că sunt puțini, dar NUMAI și NUMAI ei contează în viața mea.
Invidia este înrădăcinată în stima de sine joasă, de obicei este rezultatul nevoilor neîmplinite din copilăria timpurie. Deseori, am observat că cei invidioși încearcă să-i pună la pământ pe aceia pe care-i invidioasă prin diverse metode. Fie încearcă să-i umilească în public, să-i denigreze pe la spate, să se prefacă că le sunt prieteni și să-i trădeze cu surâsul pe buze pentru că scopul lor în această “light obsession” pe care o au este să umple golul pe care îl duc cu ei.
Denigrând, jignind, calomniind subiectul care îi face să (se) simtă “mai puțin decât”, făcându-l să sufere, invidiosul începe să se simtă “mai mult decât”. Este un mod absolut șocant, machiavelic de a construi stima de sine, dar este ca și cum persoana invidioasă are nevoie să absoarbă o parte din energia celuilalt pentru a se simți întreg și funcțional. Doar că, efectul acesta trece rapid, iar invidiosul trebuie să crească amplitudinea sentimentului de invidie pe care o simte pentru celălalt ca să se bucure de viață. Nu cred că greșesc când spun că oamenii de acest fel pare-se că le face plăcere nenorocirea celuilalt. Și nu, nu exagerez cu nimic când spun asta, nu sunt nici dură, nici prea subiectivă. Aceasta este realitatea omului curpins de boala invidiei.
Invidie sau gelozie
Invidia și gelozie par similare, dar nu sunt. Cum faci diferența? În general, gelozia implică trei persoane. Poate ești într-o relație cu o persoană specială și îți faci scenarii bazate pe teamă că altcineva ți-ar putea fura-o. Sau poate că simți gelozie când îl vezi pe cel drag șoptind ceva unei fete, sau știi că are o prietenă foarte bună căreia îi povestește lucruri. Gelozia este o emoție activă și conștientă, rezultatul sentimentului de nesiguranță pe care persoana iubită ți-l oferă (de obicei, conștient) și al stimei de sine joase.
Pe de altă parte, invidia este tenebroasă, insidioasă și de obicei, implică două persoane. Persoana invidioasă poate să-și dorească profund ceea ce are altcineva și se simte frustrată că nu poate să obțină acel lucru (sau o anumită persoană).
Invidiosul poate acționa în baza acestei frustrari și poate să atace subtil (sau uneori în mod evident). Acesta tinde să simtă ostilitate, iritabilitate, supărare față de victima sa. Astfel de oameni nu sunt niciodată mulțumiți de ei înșiși, nu-și apreciază calitățile, nu sunt recunoscători pentru darurile lor și nici pentru circumstanțele în care se găsesc.
Am observat că multe persoane cu un comportament pasiv-agresiv își ascund invidia prin trucuri de genul. De aceea, ia aminte la oamenii cu care te înconjori și fă o analiză la rece asupra fiecăruia, apoi ai grijă la ei.
Cum îți dai seama că ești invidiată de cineva?
Mai sus am descris în câteva cuvinte cum să-ți dai seama dacă cineva te invidază, dar vreau să dezvolt un pic. Astfel, fii atentă, conștientă și obiectivă pentru a identifica clar caracteristicle și acțiunile cuiva care nu te place prea mult:
- încearcă să te doboare (fățiș sau pe la spate). Dacă mereu îți vânează afirmațiile și încearcă să compare faptele, atitudinea, comportamentul său cu al tău mai mult ca sigur gheară invidiei te zgârie bine
- provoacă intenționat o reacție în tine (furie, indignare, umilință, tristețe), apoi stă undeva în spatele tău și privește cum zboară scânteile
- îți subminează poziția, statutul sau opinia, astfel încât începi să te îndoiești de tine însăți
- când ești într-un cerc de persoane își aduce aminte subit cum tu ai făcut aia, aia și aia, subliniind diferența de caracter dintre tine și ea/ el
- folosește sarcasmul deghizat în „umor” pentru a-ți bate joc de realizările tale sau de valorile în care crezi
- te copiază la vorbă sau/ și la port
- se compară cu tine – spre exemplu: dacă tu îți cumperi un apartament el/ ea își cumpără o casă, dacă tu îți faci o relație și el/ ea își face una, dacă tu îți iei o mașină și el/ ea își ia o mașină mai nouă, mai bună, mai mare
- așteaptă răbdător să greșești, să dai cu bâta în baltă pentru ca să vină la tine și să-ți spună: „Vezi? Ți-am zis eu!”
- te vorbește pe la spate la prietenii apropiați, construiește scenarii și te aruncă în situații false în fața lor cu scopul de a te denigra, amplificând și hiperbolizând faptele sau cuvintele tale
- trădează secrete pe care i le-ai divulgat fără pic de milă
- te folosește cât are nevoie de tine, apoi dispare pentru că i-ai încărcat (momentan) rezervorul de „bine”
- profită că cineva nu te are la suflet sau nu te cunoaște suficient pentru a intriga împotriva ta
Învață să spui NU invidiosului
Invidia e cea mai grea boală a sufletului, și atâta timp cât invidiosul nu-și dă seama cât de mult rău își face, sfatul meu este să fugiiiii din calea lui. Dacă totuși, o astfel de persoană mai face parte din viața ta într-un fel sau altul. adică face parte din familia ta sau te mai întâlnești cu el/ ea în cercul de prietenii să știi că poți să spui NU invidiosului prin câteva metode:
- persoana invidioasă vrea să te vadă umilită, așa că încearcă să prinzi din timp încercările sale de a te vedea la pământ și amintește-ți cine ești. Nu o lăsa să speculeze nicio slăbiciune și răspunde-i provocărilor cât mai firesc și cu zâmbetul pe buze
- nu-ți cere scuze pentru cine ești și pentru ceea ce faci. Nu trebuie să-ți ascunzi victoriile și succesele doar pentru că ți-e teamă că cineva te va pedepsi pentru asta
- nu vorbi despre planurile tale cu nimeni și dacă o faci, vorbește doar cu soțul, partenerul și părinții tăi, acele persoane care îți sunt mereu alături și te iubesc sincer, devotat
- este adevărat că nu trebuie să-ți ascunzi victoriile și succesele, dar ține cont că lauda de sine nu miroase a bine
- nu te răzbuna pe invidios și nu răspunde acțiunilor lui la fel (adică dacă ai aflat că te bârfește, nu face și tu la fel deoarece vei ajunge la nivelul lui și nicio diferență nu va exista între tine și el/ ea)
- amintește-i persoanei invidioase de propriile forțe și succese (deși nu tot timpul merge treaba asta, întrucât majoritatea persoanelor invidioase au un ego cât planeta Marte și li se pare absolut normal să fie încurajați, lăudați și adorați)
- încurajeaz-o să-și vadă propriile binecuvântări
- creează-ți modalități de a te proteja de energiile negative, asta înseamnă să te rogi mai des, să folosești fumigații și să mergi la psiholog
- stai cât mai departe de invidios, în traducere clară: Fugiiiii de el!
Învață să-ți dai seama dacă TU ești invidiosul
Ei bine, invidia nu discriminează, ci ne atinge pe toți. Pe unii mai mult, pe alții mai puțin. Eu îți sugerez să recunoști și să etichetezi sentimentele de invidie, și conștient să folosești câteva metode pentru a te trata împotriva ei:
- perseverența și încrederea în propria persoană conteză – a „persevera” înseamnă a repeta o acțiune iar și iar și iar. În acest caz, termenul este folosit pentru a sugera să-ți examinezi în mod repetat gândurile pentru a determina natura lor. Dacă descoperi, la un moment dat că invidia te acaparează, amintește-ți că astfel de trăiri și gânduri nu te ajută în viață, ci din contră.
- ignorare selectivă și distragerea atenției – când îți apare un gând de invidie, reamintește-ți că avantajul celeilalte persoane nu este important în viața pe care tu o ai, și apoi concentrează-te pe alte gânduri (o amintire plăcută, lucruri pe care trebuie să le faci etc) sau angajează-te într-o altă activitate. Gândurile negative pot fi ocolite atunci când îți distragi atenția de la ele sau când te implici într-o acțiune interesantă, dragă ție, care are un scop anume (de exemplu, fă un curs sau intră într-o organizație caritabilă)
- amintește-ți să te iubești – adică practică constant auto afirmarea propriilor calități și realizări. Ține cont că această metodă nu reduce invidia, dar te va face să te simți mai puțin furioasă și deprimată.
Poți combate orice gând urât dacă știi cine ești, dacă știi cine nu ești și dacă vrei conștient să îmbrățișezi partea frumoasă din sufletul tău, și nu umbra ta. Invidia este dureroasă și mi-e tare milă de cei pe care ăi cocolează. Nu fi ca invidiosul, fii ca tine: blândă, curajoasă și iubitoare.
Sursă foto: Unsplash.com
***