Now Reading
Tradiții de Crăciun din jurul lumii

Tradiții de Crăciun din jurul lumii

V-am promis o lună decembrie inspirată de spiritul Crăciunului aici pe doer.ro, iar astăzi o să vă povestesc despre un subiect care pe mine m-a amuzat copios: ritualurile și obiceiurile de Crăciun din jurul lumii. E drept că sunt tradiții de Crăciun românești pe care eu nu le înțeleg nici acum. Dar după ce am citit cum se procedează la alții, zic că noi suntem chiar bine. 😀

Sunteți curioși să aflați și voi cum se pregătesc alții de sărbători? Hai să vedem!

Cehia

În Cehia, în ziua de Ajun, oamenii țin post până la ora cinei, în speranța că, înfometați, vor avea o viziune cu purcelul auriu, simbol al norocului. O altă superstiție e că, dacă arunci un pantof peste umăr în ziua de Crăciun, te vei căsători curând. În ceea ce privește masa festivă, cehii au un cu totul alt meniu: ciorbă de pește și salată de cartofi.

Franța

În Franța, obiceiul era să se ardă o buturugă de lemn în seara de Ajun și să fie stropită cu vin roșu, ca să parfumeze casa cât arde, o tradiție aducătoare de noroc și prosperitate. Acum, obiceiul a fost puțin… redefinit. Buturuga a devenit La Bûche de Noël, un desert tradițional cu ciocolată, care are forma unei bucăți de lemn.

Austria

Despre Austria știți deja că povestesc des pe site, de la poveștile mele de la schi, la plăcerea mea vinovată încorporată într-un Apfelstrudel. Iar de Sărbători, Austria se transformă cu totul!

Tradiția spune că, de Advent (definită drept perioada de cele patru săptămâni de bucurie și așteptare dinaintea Crăciunului), austriecii pregătesc o coroniță din ramuri verzi, pe care o decorează cu funde și patru lumânări. În fiecare zi de duminică din timpul Adventului (care începe de regulă pe 1 decembrie), o lumânare e aprinsă și se cântă colinde. Cel mai popular colind este Stille Nacht (Silent Night), care a fost compus chiar de austriacul Franz Gruber, în 1818, în Salzburg.

În mai toate orașele și orășelele din Austria e organizat câte un Christkindlmarkt, târguri de Crăciun foarte reușite, cu decorațiuni, mult Apfelstrudel și Glühwein, vin fiert aromat.

Germania

Crăciunul în Germania e foarte asemănător cu cel din Austria, în sensul că și germanii obișnuiesc să țină tradiția Adventului. Se cântă mult O Tannenbaum (O, brad frumos) și Stille Nacht, iar în ziua Ajunului, familiile desfac cadourile.

O tradiție interesantă are loc în sudul Bavariei, unde, în loc de Sf. Nicolae, se sărbătorește Krampus Nacht, Krampus fiind un personaj îmbrăcat într-un costum malefic, care vine în casele oamenilor și îi pedepsește pe copiii neascultători. Cei mai năzdrăvani sunt scoși afară și tăvăliți bine de tot prin zăpadă, spre amuzamentul fraților și surorilor. Iar cea mai haioasă parte e că, în Germania, castravetele murat reprezintă cea mai populară decorațiune de brad. Nu luat direct din borcan, desigur…

Spania

În Spania, în Ajun, oamenii aprind lumânări și merg la biserică pentru La Misa del Gallo, după care se întorc pe străzi cu lumânările aprinse, cântând la tobe sau chitare.

Printre preparatele tradiționale de Crăciun se numără Pavo Trufado de Navidad (curcan umplut cu ciuperci), dar nici fructele de mare. Iar catalanii au de departe cel mai ciudat obicei de Crăciun: decorează o buturugă de lemn cu o față zâmbitoare (Tió de Nadal) și îi umplu interiorul (după ce scot lemnul) cu dulciuri. În ziua de Crăciun, buturuga trebuie să scoată pe cealaltă parte dulciurile pe care le-a „mâncat”, acestea fiind un simbol al cadourilor regilor magi.

Tot în Spania, pe 28 decembrie (adică de ziua mea 🙂 ), se sărbătorește Día de los santos inocentes, echivalentul zilei păcălelilor de la noi.

Marea Britanie 

În Marea Britanie, copiii îi scriu scrisori lui Moș Crăciun, dar nu le expediază prin poștă, ci le ard în șemineu, pentru ca Moș Crăciun să le citească dorințele în fumul ieșit pe horn. Și englezii împodobesc bradul, însă, la ei, tradiția a fost adusă mai târziu, inițiatorul ei fiind Prințul Albert, soțul de origine germană al Reginei Victoria

China

În China nu sunt foarte mulți oameni de origine creștină, motiv pentru care tradițiile nu sunt la fel de importante cum sunt în Europa, de exemplu. Cei care totuși celebrează această sărbătoare fac un brad pe care îl împodobesc cu decorațiuni din hârtie. Interesant este faptul că, deși majoritatea decorațiunilor (globuri, beteală, coronițe) sunt importate din China, chinezii încă nu au preluat aceste obiceiuri.

Japonia 

Crăciunul nu este o sărbătoare religioasă pentru japonezi, dar, cu toate astea, ei au împrumutat obiceiurile americanilor, așa că își trimit cadouri și felicitări, însă felicitările nu trebuie să aibă culoarea roșie, pentru că anunțurile funerare sunt scrise cu roșu. Ziua de Ajun e considerată un fel de zi romantică, care seamănă mai degrabă cu Valentine’s Day, pentru că multe cupluri ies la restaurant și sărbătoresc dragostea. Iar fast food-urile sunt pline de Crăciun, grație unei campanii KFC din anii ’70: Kentucky for Christmas, care a transformat KFC-ul într-un loc popular de petrecere a Crăciunului pentru japonezi.

Australia

În Australia, Crăciunul vine la începutul vacanței de vară – da, copiii intră în vacanța de vară de la jumătatea lui decembrie și până în februarie. Coronițele împodobite, colindele și luminițele sunt și la ei o tradiție, însă, când ajunge în Australia, Moș Crăciun își lasă renii să se odihnească și se deplasează cu ajutorul cangurilor. De Boxing Day (26 decembrie), australienii ies la plajă și fac grătare. Boxing Day sau Ziua Pușculiței este o tradiție veche care a început în Evul Mediu, în Marea Britanie, când cutiile milei păstrate în biserici erau deschise, iar banii adunați erau donați săracilor.

Venezuela

Crăciunul în Venezuela se numără printre cele mai colorate din întreaga lume. Chiar dacă bradul împodobit nu este la fel de popular ca în alte locuri, oamenii sărbătoresc aici prin muzică și dans, colindele lor fiind diferite de cele clasice – gaitas venezolanas. Mâncarea lor tradițională de Crăciun este hallaca, un fel de sarmale, dar cu o compoziție care nouă ni s-ar părea ciudată: o combinație între diferite tipuri de carne, plus măsline și condimente, care se împachetează în frunze de banane și se dă la fiert. Mulți oameni poartă de Crăciun și Anul Nou haine noi. De Anul Nou, ei aleg haine galbene, pentru că galbenul e simbolul norocului în următorul an.

America

Pentru că în Statele Unite există dintotdeauna un mix cultural, tradițiile americanilor sunt similare cu cele ale europenilor. Meniul lor tradițional de Crăciun include curcan sau șuncă și sos de merișoare, fiind în mare același cu cel de Ziua Recunoștinței. Bradul, luminițele, colindele și cadourile sunt și la ei parte din tradițiile festive.

Rusia 

În perioada Uniunii Sovietice, Crăciunul nu prea era sărbătorit, iar brazii de Crăciun, după ce au fost interziși până în 1935, au devenit brazi de Anul Nou, un eveniment pe care autoritățile îl agreau mai mult.

Din 1991 încoace, Crăciunul a redevenit o sărbătoare de care rușii se bucură în fiecare an pe 7 ianuarie, pentru că ei funcționează după vechiul calendar. Printre specialitățile tradiționale de Crăciun se numără kutia, un fel de terci din cereale, miere și fructe, pe care rușii în mănâncă din același vas, semn al unității.

Printre legendele rusești legate de Crăciun se numără și cea a Babushkăi, o bătrână care s-a întâlnit cu regii magi și, aflând despre nașterea lui Iisus, a pornit în căutarea lui să îi ducă niște daruri, însă nu a mai reușit să-l găsească.

Foto: Pixabay

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top