Now Reading
Cu copiii… educatia financiara poate schimba vieti.

Cu copiii… educatia financiara poate schimba vieti.

Fie ca ne place, fie ca nu, educatia financiara nu este punctul forte al romanilor, iar fenomenele economice reprezinta in continuare o enigma pentru multi dintre noi. Si chiar observ acest lucru in fiecare zi: la mine, la prietenii mei, la oamenii din jurul meu – cu totii ne confruntam cu probleme la capitolul financiar. Dar stati fara grija: asta nu este vina noastra neaparat. Sistemul de invatamant ar fi trebuit sa acorde ceva mai multa atentie acestui subiect de altfel extrem de important pe tot parcursul vietii fiecaruia dintre noi (probabil ca lucrurile se vor schimba pe viitor). Pentru ca, indiferent ce alegem sa facem in viata, fie ca suntem antreprenori, fie ca suntem angajati sau chiar casnici, modalitatea in care gestionam finantele personale sau ale unui camin ar trebui facuta dupa anumite reguli. De ce? Este destul de simplu: pentru a evita situatiile financiare neplacute.

Stiti care este realitatea din teren? Pai, fiti atenti:

  • Suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste stapanirea ABC-ului financiar, cu o rata de sub 25% din populatie, spune cel mai recent studiu realizat de Gallup la cererea Bancii Mondiale. In Europa, sunt mai jos decat noi doar cetatenii din Albania, Armenia, Macedonia si Kosovo.
  • Studiile recente realizate de Gfk au aratat ca peste 74% dintre romani nu utilizeaza servicii financiare de baza.
  • La nivel global, incluziunea financiara este un deziderat al lumii moderne. Peste 2,5 miliarde de oameni traiesc cu mai putin de 2,5 $ pe zi (aprox 10 lei) si majoritatea nu au acces la servicii financiare de baza, de care avem nevoie cu totii intr-o anumita masura. Aici vorbim despre economisire, un credit pe care sa ni-l permitem, o asigurare, transfer de bani, o pensie etc.
  • In Romania, conform studiilor, doar 6% din populatie economiseste in perioada in care munceste pentru perioada pensiei, spune un studiu efectuat de Gsk

Din pacate, in Romania, am vazut multe situatii complicate in raport cu institutiile financiare private (banci) sau de stat, greseli pe care oamenii le-au facut in principal din cauza ca le-au lipsit cunostintele financiare minime. Daca ar fi inteles macar intr-o anumita masura cum functioneaza sistemul financiar, cu siguranta, mult mai putina lumea ar fi avut de suferit.

Am ales sa scriu astazi despre educatia financiara pentru ca nimeni nu vorbeste si nu scrie despre asta. Prea putine publicatii si bloguri (ca tot sunt atat de la moda) “ataca” acest subiect. Iar atunci cand se vorbeste despre diverse servicii financiare, mai toate materialele se refera inevitabil la “cum sa mai cheltuim niste bani”.

Probabil ca lipsa comunicarii pe acest subiect survine exact din acelasi motiv: nu exista know-how. Relaaaax, nici eu nu stiu (am absolvit o scoala de stat in Romania si am studiat limbi straine, deci cifrele sunt o chestiune oarecum abstracta pentru mine), dar scriu pentru ca recent am avut sansa sa intru in contact cu un program educational care si-a propus sa schimbe vieti: Life Changer/Schimbam vieti este un program dezvoltat de organizatia Junior Achievement cu sprijinul MetLife Foundation (Metropolitan Life) si sustinut de Ministerul Educatiei. Este o actiune lansata in 2014, care se desfasoara in 18 tari din Europa si din Orientul Mijlociu si de care au beneficiat pana in prezent peste 15.000 de elevi. O cifra care insa trebuie semnificativ crescuta pentru a construi viitoare generatii educate.

Saptamana trecuta am fost in vizita la Scoala Nr. 56 din Bucuresti si am luat parte la unul dintre workshop-urile sustinute de voluntarii programului Schimbam vieti.

Am remarcat un interes crescut al copiilor pentru acest subiect. Unii erau mai informatii, altii nu. Dar intr-un final s-au implicat cu totii in activitatile propuse de voluntarii care iau parte la program si care predau, alaturi de profesori, aceste cursuri.

Analiza propriilor interese si abilitati, lucrul in echipa, resurse si bugete, asigurarea bunurilor, planificarea si prioritizarea muncii, analiza riscurilor, adaptarea la situatii diferite si asumarea responsabilitatii – toate acestea sunt capitole pe care elevii intre 11-15 ani au sansa sa le invete datorita acestui program educational.

Acestea sunt subiecte atat de actuale incat ma tot minunez cum de au fost complet neglijate de un sistem de invatamant care ar trebui sa scoata din bancile scolilor niste adulti care pleaca la un drum in viata.

Si mi-am dat seama cu aceasta ocazie cat de important pentru viitorul lor este sa fie in control, sa isi gestioneze finantele in asa fel incat sa nu ajunga in situatii limita si sa fie protejati. Cred ca si datoria noastra ca parinti este sa incercam sa ii invatam acasa cate ceva despre bani. De exemplu noi le putem oferi urmatoarele lectii utile:

See Also

  1. Banii nu cresc in copaci. Ei trebuie sa inteleaga ca fiecare om munceste pentru banii pe care ii castiga.
  2. Doar pentru ca vor ceva, nu inseamna ca trebuie sa si primeasca. Este greu sa iti refuzi copilul cand te roaga insistent pentru ca isi doreste ceva… mai ales daca esti in situatia in care iti este usor sa ii oferi. Dar ei trebuie sa intelega ca nu este obligatoriu sa cumpere tot ceea ce isi doresc intr-un anumit moment.
  3. Trebuie sa economiseasca inainte sa cumpere. Efortul de a aduna o suma de bani pe o perioada mai lunga de timp, pentru ceva ce isi doresc, poate reprezenta o buna “lectie financiara” pentru copii. In felul asta vor vedea exact cat a fost nevoie sa munceasca pentru a-si indeplini o dorinta.
  4. Cheltuiala banilor poate fi distractiva. Chiar daca ii incurajezi sa economiseasca, este important sa ii inveti sa si cheltuiasca cu placere. Mie nu-mi plac oamenii avari si scopul principal al banilor, dupa asigurarea unui trai, este sa-ti aduca placere. Invata-i sa nu se simta vinovati pentru ca au cheltuit ceva.

Desigur, aceste lectii se predau cel mai usor prin exemplu propriu, pentru ca orele de teorie nu vor fi niciodata atat de eficiente pe cat este chiar practica. Insa au si ele rolul lor, deoarece ii ajuta pe copii sa isi formeze o baza. O baza cu ajutorul careia, mai tarziu, la nevoie, vor putea intelege mai bine anumite procedee si anumite conditii. Si cred ca, in acest mod, vor fi protejati de o multime de complicatii de care noi, adultii, ne-am lovit in repetate randuri tocmai pentru ca nu am dobandit niste cunostinte esentiale la un moment dat.

Asa ca haideti sa ne apucam si noi de treaba. Nu e tarziu deloc! Si nu de alta, dar avem o gramada de invatat.

Foto: Pixabay

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top