Now Reading
Corcodușele – hai să le includem în rețete delicioase

Corcodușele – hai să le includem în rețete delicioase

Le vedem dar nu ne atrag atenția, fac parte din peisaj dar cui îi pasă de ele? Cei mai mulți dintre noi ignorăm corcodușele. Ele sunt pe toate drumurile, de cele mai multe ori la discreție, bio, fără viermi și totuși nimeni nu le vrea. Bine… știu, cei care fac țuică cu ele nu le ignoră în această perioadă, dar oare această trebuie să fie singura lor întrebuințare? Ce-ar fi să le folosim? Ne luptam pentru fructe sănătoase, naturale și dăm o grămadă de bani pe ele. Dar corcodușele ce au, dom’le? Iată de la noi trei idei cum le poți include în rețete delicioase.

La început de primăvară sunt printre primii arbori care înfloresc. Ne bucurăm de frumusețea florilor, de multitudinea lor și de mireasma încântătoare. Când încep să se formeze corcodușele acelea mici atunci le observăm. Ne bucurăm că ajungem la ele, rupem și noi și ne încrețim gurile cu aceste prime fructe disponibile. Sunt acre, dar ne plac. Doar două-trei ne sunt suficiente să ne facem pofta. Uneori mai punem câteva un buzunar să le mâncăm mai târziu, de multe ori uităm de ele acolo… 🙂

Ce spun experții despre ele

Desigur, știm cu toții, sunt fructe, sunt sănătoase, nu? Hai să descoperim și ce spun experții despre ele: Dulci acrișoare, îndrăgitele corcodușe sunt bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, proteine, zaharuri, minerale şi o mare cantitate de acid citric. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară.

Valori nutriționale

O singură corcodușă coaptă conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 30
  • Carbohidrați: 8 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zaharuri: 7 grame
  • Vitamina A: 5% din DZR
  • Vitamina C: 10% din DZR
  • Vitamina K: 5% din DZR
  • Potasiu: 3% din DZR
  • Cupru: 2% din DZR
  • Mangan: 2% din DZR

Bună corcodușe, adio constipație!

Corcodușele și sucul de corcodușe sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre. În plus, corcodușele conțin sorbitol, care, potrivit studiilor, este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale.

Păi să nu mai stăm pe gânduri și să trecem la atac, adică la cules! Ce facem bun cu ele? Vedem imediat!

Dulceață de corcodușe galbene

Daaa, arată bine! N-ai zice că-i de corcodușe galbene, pare de caise sau de piersici, așa-i? Și e grozavă la gust! Acrișoară și dulce, colorată și perfectă alături de un ceai sau pentru umplut clătitele. V-am făcut poftă? Nu-i nimic, asta-i și ideea! 🙂 Vă închipuiți cât de ușor se poate prepara această dulceață? Dar cât de ieftină este? Costa cam 2 lei câteva borcane, adică prețul zahărului folosit. Dacă vă e frică că nu ține până la iarnă, preparați o cantitate mai mică și păstrați-o la frigider. La noi s-a consumat imediat, probabil și la voi va fi la fel. Cât de ușor se prepară vedeți imediat.

Ingrediente:

  • 1.5 kg corcodușe galbene
  • 900 gr zahăr
  • 700 ml apă
  • 1 buc Zeama de lămâie

Mod de preparare:

1. Am spălat bine corcodușele și am scos sâmburii. Alegeți fructele foarte coapte, cu cât sunt mai coapte vor fi mai dulci și sâmburele se va elimina mai ușor.

2. Am pus într-o oală zahărul și apă și am lăsat pe foc până s-a îngroșat puțin sosul. Am adăugat apoi fructele și zeama de lămâie și am lăsat pe foc apx. 30 minute. Trebuie să se închege puțin, nu să fie tare compoziția. După ce se va răci dulceața de va închega.

3. Am turnat dulceața în borcane curate pe care le-am închis imediat. Am întors borcanele invers și le-am lăsat așa până a două zi. Pot fi puse în cămară, la răcoare.

Puteți face proba dacă dulceața este gata astfel: luați o lingură din dulceață și o puneți pe o farfuriuță. O dați la congelator pentru 4-5 minute și verificați dacă are consistentă dorită.

Chec cu corcodușe galbene

Checul nu mai are nevoie de nicio prezentare, este clar. Am ales să-l asociez cu corcodușe galbene, coapte și dulci pentru că… de ce nu? Mi-a plăcut asocierea și o recomand. Checul este cu cacao pentru ca arată mai… ciocolătos. Contrastul corcodușe galbene/chec cu cacao este mai mult decât perfect. Poate silueta nu este perfectă după multe prăjituri bune de casă, dar asta este altă poveste deja. 🙂

Ingrediente: 

  • 8 buc ouă
  • 200 gr zahăr
  • un praf de sare
  • 100 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță praf de copt
  • 400 gr făină
  • 8 gr zahăr vanilat Bourbon
  • 1 linguriță coajă de portocală/lămâie
  • 4 linguri nuci măcinate
  • 5 linguri cacao
  • 350 gr corcodușe

Mod de preparare:

1. Am separat cele 8 ouă și am bătut spumă albușurile cu un praf de sare și zahărul. Gălbenușurile le-am amestecat cu untul topit pe care l-am adăugat treptat. Am turnat apoi gălbenușurile peste albușul bătut tare și le-am încorporat ușor.

2. Am adăugat apoi pudra de cacao, zahărul vanilat, coajă de portocală, precum și nuca măcinată. A venit rândul laptelui, al făinii și al prafului de copt. A rezultat o compoziție ceva mai tare decât cea de pandișpan în care am adăugat la final corcodușele spălate, fără sâmburi.

3. Am turnat compoziția în 2 tavi mai mici de chec, pe care le-am uns cu puțin unt. Tăvile le-am ținut la cuptor aproximativ 45 de minute la 180°C . Se poate pudra la final cu zahăr pudră vanilat pentru un aspect mai frumos, dar acest lucru este facultativ.

See Also

Nectar de corcoduşe rosii

Nectarul de fructe este delicios şi sănătos. Băgat la rece și savurat când sunt afară peste 30°C, în cel mai frumos pahar, te face să iubești și mai mult vara. Cred totuși că este şi mai delicios în mijloc de iarnă când tot ce este pregătit din vară/toamnă pare infinit mai gustos. Dar ce să mai… indiferent de anotimpul când îl savurați tot bun este.

Ingrediente: 

  • 2 kg corcodușe rosii
  • 1.5 l apa
  • 250 gr zahăr

Mod de preparare:

1. Am spălat bine corcodușele și le-am pus într-o oală peste care am adăugat apă atât cât să le acopere. Corcodușele le-am fiert aproximativ 30 minute la foc mic și am adăugat și zahărul pe la jumătatea timpului de fierbere.

2. Am lăsat totul să se răcească puțin și am trecut fructele printr-o sită astfel încât să elimin sâmburii și cât mai puțin și pulpa fructului. Pulpa rămasă am adăugat-o peste compotul format și am amestecat. Rezultă un suc grosuț în care am mai băgat puțin blenderul pentru a nu rămâne bucăți de pulpă nezdrobite. Am turnat nectarul în sticle curate și l-am ținut la frigider până la consumare. Dacă doriți să-l păstrați pentru la iarnă trebuie să îl sterilizați într-o oală cu carpe și să-l lăsați să se răcească lent. Sticlele se mută apoi in cămară la răcoare și ferite de soare.

Puteți proceda astfel și cu alte fructe, în funcție de disponibilitate și preferințe. Cantitatea de zahăr se ajustează după gustul fiecăruia.

Ce ziceți, o sa mai treceți nepăsători pe lângă corcodușe data viitoare? Dacă văd pe cineva culegând corcodușe prin parcuri sunt convinsă că a citit acest articol. 🙂 Lăsând gluma la o parte, chiar sunt bune la gust iar preparatele unde un folosit corcodușele au ieșit foarte bune.

Mai multe rețete simple și delicioase (în același stil) poți găsi aici.

Data viitoare o să incluzi și tu corcodușele în rețete delicioase dacă vor ieși în calea ta?

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top