Now Reading
Tu stii ce este Sindromul Picioarelor Incrucisate?

Tu stii ce este Sindromul Picioarelor Incrucisate?

De regula, nu povestesc lucruri… mult prea personale. Nici despre mine, nici despre cei apropiati mie. Dar uneori mi se pare ca avem nevoie sa mai iesim din aceasta zona tabu, in care, din pacate, inca ne aflam. Si sa discutam despre probleme reale, probleme cu care fiecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat. Si o sa incep cu o intamplare careia, acum multi ani, nu i-am acordat prea multa atentie. Pentru ca pur si simplu nu stiam prea multe date despre problema. 

R. avea 21 de ani cand a simtit primele simptome. Era intr-o sambata seara, in club, cu fetele. Muzica excelenta. Dansau si se simteau bine. DJ-ul schimba registrul muzicii house cu un oldie but goldie:

At first I was afraid, I was petrified

Kept thinking I could never live without you by my side

But then I spent so many nights thinking how you did me wrong

And I grew strong

And I learned how to get aloooong… and…so …you’re back

OMG!!!

In acel moment, cand a sarit in sus de exaltare la schimbarea ritmului muzicii, a simtit cum nu-si poate controla cateva picaturi. Nici macar nu si-a dat seama ca trebuia sa mearga la baie. Hmmm… probabil ca bause prea mult si vezica nu a facut fata. Sigur a fost o intamplare. Dar o saptamana mai tarziu, la film, era cam racoare. A uitat, ca de obicei, sa-si ia un sal sau un pulover care sa o incalzeasca putin. Hapciu! Ups! Not again!! Chiar acum cand iesise la a doua intalnire cu baiatul pe care il cunoscuse sambata trecuta la club. A inventat o scuza ca a doua zi trebuie sa ajunga dis de dimineata la stomatolog.

Ingrijorata si rusinata de aceasta situatie (ce se intamplase oare? Stia ca doar oamenii in varsta se scapa pe ei…), si-a sunat a doua zi medicul ginecolog. Acesta i-a recomandat un fizioterapeut care urma sa o invete anumite exercitii pentru musculatura pelvina, dar i-a dat si o reteta. Cu aceste indicatii la pachet, si-a luat lucrurile si a plecat, hotarata sa urmeze planul. Si bine a facut, pentru ca si-a rezolvat problema in scurt timp.

Intamplarea pe care v-am relatat-o eu mai sus este povestea “romantata” a unei prietene din facultate. Desigur ca la acea varsta nici nu-ti trece prin cap ca se poate ivi o astfel de problema. Nici nu prea iti dai seama ce inseamna si poate chiar o ignori. Dar ea apare inclusiv de la stres. Si in acea perioada ne pregateam pentru licenta.

Statisticile arata ca doar un sfert dintre femeile care se confrunta cu incontinenta urinara se adreseaza medicului pentru tratament.

Un an mai tarziu, il nasc pe primul meu copil. Sanatoasa, sportiva si fara prea mare frica de durere, decid sa nasc natural (nici ca as fi avut vreodata in minte o alta optiune si ca sa clarific de la inceput daca as da timpul inapoi as face fix la fel – dar asta e alta discutie pe care poate o voi dezvolta candva). Nasterea decurge absolut normal, fara travaliu lung, chinuri prea mari sau complicatii. Super medic, super lucrare. La 6 saptamani dupa nastere imi reiau activitatea sportiva, ca doar voiam sa imi reintru repede, repede in forma – cam asa e cu femeile nebune :). Ma duc la o clasa de aerobic, ceva care implica si … sarituri. Atunci am avut surpriza discreta si… neasteptata. Nimic ce sa fie perceput de cei din jurul meu, dar eu mi-am dat seama ca ceva nu era ok. Stresata la maximum, m-am prefacut ca am obosit si am iesit de la ora. De fapt, nu am mai avut rabdare si am pus mana instantaneu pe telefon ca sa-mi sun medicul. Am fost asigurata ca acest lucru se intampla foarte frecvent femeilor care nasc natural. Este practic o reactie, un simptom al unei probleme anatomice, dar ca se rezolva. Si, cel mai important, ea trebuie sesizata cat mai timpuriu, nu trebuie sub nicio forma ignorata si lasata asa.

O sa va intrebati de ce vorbesc (ok, scriu, ceea ce mi se pare mai dificil decat daca as vorbi, ca doar in emisiune am abordat subiecte muuult mai delicate) despre o problema intima.

STIATI CA… Daca 50% dintre femeile tinere si de varsta mijlocie trec prin incontinenta urinara de efort, problemele nu se opresc aici. 50% dintre femei vor suferi cel putin o data in viata de infectie urinara acuta, provocata in 90% dintre cazurile comune fiind cauzate de infectia cu bacteria E. coli. Iar in aproximativ 20% dintre cazurile totale, infectia urinara reapare. Din fericire, solutii exista si, cu cat se actioneaza mai devreme, cu cat acestea sunt mai neinvazive iar rezolvarea este mai usoara. O optiune este Uro-Care with CranActin®, de la Secom®, o combinatie de 3 ingrediente de ultima generatie pentru reducerea tulburarilor tractului urinar. CranActin®-ul, care este un extract patentat de merisor ce prelungeste actiunea pana la nivelul colonului si impedica adeziunea ulterioara a bacteriilor, pentru e reduce reaparitia infectiilor urinare, d-manoza, un ingredient de asemenea natural care nu provoaca perturbari ale florei intestinale si nu produce tulpini rezistente la tratament, precum si vitamina C, care actioneaza sinergic cu extractul de merisor.

Cei de la Secom au definit toate aceste afectiuni in Catalogul Provocarilor Moderne cum nu se putea mai bine: Sindromul picioarelor incrucisate… sau cand baia ne atrage ca un magnet :D. Iar incontinenta urinara de efort, caci la ea m-am referit in povestile de mai sus, reprezinta o pierdere de urina involuntara si afecteaza jumatate din femeile tinere si de varsta mijlocie. Da, ati citit bine. 50%. Ea poate aparea brusc in timpul unui acces de tuse sau de ras, in timpul stranutului, la sarituri sau la ridicarea de greutati. Toate aceste actiuni supun vezica urinara unei presiuni.

Statisticile arata ca doar un sfert dintre femeile care au aceasta problema se adreseaza medicului pentru tratament. Considera ca aceste pierderi de urina sunt fie normale, fie sunt prea pudice pentru a vorbi despre ele. Dar, netratate, ele pot duce la complicatii care scad calitatea vietii. Iar acum cand viata noastra a devenit tot mai smart, suntem mereu conectati, avem tot timpul deadline-uri la care trebuie sa fim in forma, tot timpul gata de actiune, nu ne putem permite astfel de “intrusi neplacuti”.

Si atunci stiinta si natura vin in ajutorul nostru prin combaterea acestor provocari moderne cu solutii la fel de smart ca viata noastra. 

Sindromul picioarelor incrucisate

Odata stabilit diagnosticul, exista mai multe solutii de tratament pe care medicul le va indica. Dar in completarea lor mai puteti face cateva lucruri care va pot ajuta:

Autocontrolul

Daca suferiti de o forma usoara de incontinenta, atunci se poate educa autocontrolul. Se reduce cantitatea de lichide, se evita cafeaua deoarece are efect diuretic si se merge periodic la toaleta pentru eliberarea vezicii.

Exercitii Kegel

See Also

Sigur ati auzit de ele ca doar ati vazut Sex and The City, nu? Samantha a explicat intr-o singura fraza cum functioneaza:

All you have to do to stay tight it’s to tighten and release it for ten minutes a day. Kegel exercises, I’m doing mine right now.

Interventia chirurgicala

Aceasta este solutia pe care medicul o ia cand nu mai exista alta varianta. Cand situatia déjà este avansata. Nu voi intra in aceste detalii, deoarece este cel mai bine ca ele sa vina de la un specialist.

Prevenirea incontinentei

Am stabilit deja ca acest simptom poate aparea cu sau fara una sau mai multe nasteri la activ. Asa ca este important sa prevenim. Cum? Simplu. Prin mentinerea greutatii normale si prin efectuarea exercitiilor Kegel zilnic (care sunt in general eficiente si utile toata viata 😉 ).

V-am povestit toate aceste intamplari pentru ca mi se pare ca, din cand in cand, mai trebuie sa spargem gheata. Ne ferim si ne ascundem prea mult dupa deget, cand, de fapt, ar trebui sa fim mai calmi si sa discutam cu onestitate despre ceea ce ne framanta, in special despre problemele ce tin de sanatatea noastra.

Cu siguranta in astfel de cazuri apare teama aceea de genul “sigur numai mie mi se intampla, e ciudat, nu pot sa vorbesc cu cineva despre asta.” Dar, hei, relax, ni se intampla tuturor tot felul de “ciudatenii”. Intreaga populatie a planetei se confrunta cu lucruri de genul acesta. Si astea nu sunt nici pe departe niste probleme dramatice, serios! Sunt doar niste chestiuni pe care ar trebui sa le abordam cu mult mai multa deschidere. Pentru ca #nueorusine. Iata, am devenit si “fondatoarea” unui hashtag. Si da, CHIAR NU E O RUSINE.

Gata, am prins cu totii mai mult curaj acum?

 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top