Now Reading
Viza de turist pentru SUA – tot ce trebuie să știi de când aplici și până când ajungi la interviu

Viza de turist pentru SUA – tot ce trebuie să știi de când aplici și până când ajungi la interviu

Tărâmul oportunităților, the land of freedom sau cum ai vrea să o numești, America este o țară pe care mulți dintre noi își doresc să o viziteze măcar o dată în viață. Ce-i drept, ai de unde alege o destinație pe gustul tău, de la însoritul stat californian și până la orașul care nu doarme niciodată, popularul New York.

Și cum am cedat și eu dorinței de a păși pe tărâm american, am decis că e cazul să mă pun pe treabă și să obțin, înainte de toate, viza de turist (B2) pentru America. Ca să îți faci o idee despre întregul proces, o să îți spun de pe acum că nu este deloc complicat și că trebuie doar să fii foarte atent atunci când completezi formularul și când programezi interviul.

Pentru început, e bine de știut că nu este absolut necesar să îți cumperi biletele de avion și să faci rezervare la hotel înainte să aplici pentru viza de turist. E suficient să ai o idee legată de perioada în care vrei să călătorești, orașul pe care îl vizitezi și cât ai vrea să stai.

Iar acum să trecem la procesul în sine. Primul lucru pe care va trebui să îl faci este să te asiguri că ai un pașaport valabil. Totuși, pe site-ul ustraveldocs.com este menționat că poți să călătorești în America dacă pașaportul are o valabilitate mai mică de șase luni, atât timp cât ai o viză valabilă. În cazul meu, de exemplu, pașaportul expira în patru luni și nici nu dețineam o viză pentru SUA, așa că am mers mai întâi să îmi schimb pașaportul.

Apoi, trebuie să îți faci o poză specială pentru viză, de care vei avea ulterior nevoie când completezi formularul de aplicare. Aceeași poză este folosită pentru viza din pașaport. Poza trebuie să fie recentă și să nu aibă mai mult de șase luni vechime. Vestea foarte bună, care îți va face viața mai simplă este că fotografia poate fi făcută cu telefonul, format buletin și apoi o poți uploada în fișier.

Procesul în sine de obținere a vizei începe cu completarea formularului DS-160. Formularul trebuie completat în limba engleză, fără diacritice bineînțeles. Așa cum am spus mai sus, trebuie să fii foarte atent atunci când completezi acest formular pentru că orice discrepanță îți poate scădea șansele să obții viza. Iar aici mă refer și la modul în care este numele trecut în pașaport, adică sub forma nume-prenume. Chiar dacă obții apoi viza și ajungi în aeroportul din state, poliția vamală poate să îți refuze intrarea în țară.

Poți să verifici și poza pentru viză odată ce începi să completezi formularul DS-160, ca să ai siguranța că respectă toate standardele necesare.

Referitor la completarea propriu-zisă a formularului de aplicare, îți recomand să te înarmezi nu doar cu multă atenție, ci și cu răbdare. Trebuie să introduci o groază de informații despre tine, despre călătorie, locul unde mergi sau dacă mai mergi și cu o altă persoană, iar la final te așteaptă o serie de întrebări de securitate. Spuneam la început că nu e necesar să ai deja bilete de avion achiziționate tocmai pentru că, atunci când ajungi la secțiunea cu datele călătoriei, există mențiunea că pot fi date aproximative.

Ce ar mai fi de zis legat de acest formular este că, dacă îți iei o pauză mai mare de 20 de minute, sesiunea expiră și trebuie să reiei procesul de la început. Asta doar dacă nu ai fost suficient de vigilent și ai salvat numărul de identificare al cererii ca să continui de unde ai rămas.

După ce ai terminat de completat formularul, salvează și tipărește pagina de confirmare. Vei avea nevoie de ea când mergi la interviu. Tot în pagina de confirmare găsești și numărul confirmării, de care vei avea nevoie în momentul în care faci programarea online, adică la următorul pas.

Pentru programare trebuie să îți faci un cont pe site-ul oficial. Pe măsură ce completezi datele necesare, va trebui să introduci numărul de confirmare al formularului DS-160 și apoi o să ajungi la pagina de plată a taxei de viză. Totul bun și frumos până aici. Doar că eu citisem că plata se poate face online sau la orice sucursală Banca Transilvania, cash ori la APM BT Express. Și cum eu prefer întotdeauna să „dau cu cardul”, am zis că plătesc online. Doar că am avut surpriza să văd că poți plăti online doar dacă ai cont la una din următoarele bănci: Transilvania, Raiffeisen, BCR sau CEC. Surprinzător sau nu, nu am cont la niciuna din ele. Așa că am mers a doua zi la bancă.

Doar că, dacă alegi să plătești la bancă, ai grijă să iei înainte un formular de plată, special pentru viza de turist, de tip B. Formularele de plată le găsești tot la ei pe site. Ce ar mai fi de zis odată ce ai plătit taxa de viză care, apropo, este de 704 lei pentru viza B2, este că nu trebuie să te grăbești să continui programarea online.

În funcție de modalitate de plată, trebuie să aștepți prelucrarea acesteia, mai exact:

  • Plată online – aștepți confirmarea din partea băncii;
  • Plată cash la bancă – după ora 9:00 în următoarea zi lucrătoare;
  • Plată la APM BT Express – după ora 9:00 în următoarea zi lucrătoare, dacă ai plătit înainte de ora 17:00 sau după ora 9:00 în a doua zi lucrătoare dacă ai plătit după ora 17:00 sau în weekend.

Tot în funcție de modalitatea de plată, vei avea nevoie de numărul chitanței (plată online sau APM BT Express) sau de numărul de referință CGI (plată online). Odată ce ai plata confirmată, poți continua programarea online și selecta ziua și ora pentru interviu. Nu uita să printezi și să iei cu tine și pagina de confirmare a interviului printată.

Eu am reușit să programez interviul chiar a doua zi, la ora 8:30, așa că nu am așteptat mult. Am luat cu mine pagina de confirmare a formularului DS-160, pagina de confirmare a interviului, o poză tip viză, pașaportul nou și pașaportul vechi. Odată ce am ajuns la ambasadă, există un spațiu de așteptare în aer liber peste drum de sediu. Un reprezentant vine și ia câte un grup de oameni, în funcție de ora programată pentru interviu. Înainte să intri în ambasada, e necesar să închizi telefonul și este recomandat să nu ai cu tine alte obiecte electronice.

Prima încăpere în care am intrat este cea pentru security, unde ești verificat și ți se reține telefonul. Poți intra în ambasadă doar cu actele și geanta, după ce a fost verificată în prealabil. Odată ce am trecut de security, am ajuns într-un alt spațiu de așteptare din curtea interioară, de unde erau chemate apoi grupuri de persoane în clădirea unde aveau loc interviurile.

See Also

Aici ți se verifică la intrare pașaportul și pagina de confirmare a formularului DS-160, primești un bon de ordine, apoi te așezi în sală și aștepți să fi chemat la interviu. Doar că trebuie să știi că, de fapt, mai durează puțin până are loc interviul propriu-zis. Prima dată ești chemat la un ghișeu unde ți se verifică din nou pașaportul și ești întrebat care e scopul călătoriei și cam atât. A doua oară ești chemat ca să ți se ia amprentele. Abia a treia oară ești chemat la interviu.

Iar dacă primele două formalități au loc destul de repede, până ești chemat la interviu ai de așteptat minute bune. În cazul meu cred că au fost cam 40 de minute. Odată ce am ajuns la ghișeu pentru interviu, am fost întrebată dacă prefer limba engleză sau română, iar apoi au fost întrebări precum când și unde călătoresc, dar și unde lucrez, timp în care angajata din spatele ghișeului tasta încontinuu la calculator. La final, mi-a spus că am primit viza și mi-a urat călătorie plăcută.

Dacă viza este aprobată, poți merge să ridici pașaportul cu viză de la sediul TNT, firma de curierat cu care colaborează Ambasada Americii, sau poți opta, așa cum am făcut eu, să ți se livreze acasă (tot din motive de comoditate pentru că așa mi-ar fi plăcut și să plătesc taxa de viză online, dar nu s-a putut). Taxa de livrare este de 20 de lei.

Cam asta a fost experiența mea cu viza de turist pentru SUA. În principiu, procesul nu este dificil și se desfășoară într-un mod organizat. Bineînțeles că există și excepții și persoane care probabil au întâmpinat dificultăți sau cărora chiar le-a fost refuzată viza.

Ce ți-aș mai recomanda dacă vrei să eviți timpul lung de așteptare la interviu, ai putea evita lunile de primăvară, acestea fiind preferate de studenți pentru work & travel.

Tu ți-ai luat viza de turist? Ai avut probleme sau a mers totul ca pe roate? Spune-ți părerea sau povește-mi experiența ta într-un comentariu.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top